Africa de Sud este o tara asezata la extremitatea sudica a continentului Africa, dupa cum ii spune si numele, tara care are 2.798 de kilometri de coasta maritima la Oceanul Atlantic (coasta vestica) si Oceanul Indian (coasta estica). La nord se invecineaza cu Namibia, Botswana si Zimbabwe, la est cu Mozambic si Swaziland, iar Lesotho este o tara independenta complet inconjurata de Africa de Sud.
Africa de Sud este un stat multietnic, cuprinzand de la populatia autohtona, de culoare, pana la urmasii blonzi ai fostilor colonizatori olandezi (burii).
Africa de Sud este cunoscuta pentru diversitatea sa de culturi, limbi si credintele religioase. Nu mai putin de unsprezece limbi oficiale sunt recunoscute in Constitutia Africii de Sud, dintre care limba engleza este limba cea mai folosita.
Relieful Africii De Sud se imparte in doua zone: prima formata din podisuri, cu altitudini intre 550-1000 m (cel mai extins dintre acestea este Podisul Veld); a doua formata din sistemul muntos Great Escarpment (care se termina cu Muntii Scorpiei - Drakensberg in est; cele mai insemnate sunt varful Njesuthi cu 3408 m si varful Cathin Peak cu 3657 m), care margineste podisurile spre litoral. In partea de nord a Muntilor Scorpiei se afla canionul raului Blyde, extrem de spectaculos, al treilea ca marime pe glob. In partea centrala si vest este un sector al desertului Kalahari - cu campii de dune si vegetatia saraca, iar in vestul tarii se afla o parte din desertul Namib. Dupa desertul Namib se intinde de-a lungul coastei (60 km) o campie litorala, presarata din loc in loc cu golfuri (Sf. Elena) si peninsule (Capul Bunei Sperante, Capul Acelor).
Africa de Sud este una dintre cele mai variate tari africane din punct de vedere geografic, insa accentul se pune pe turismul de safari. Pe langa doua dintre cele mai renumite rezervatii din lume - parcurile nationale Kruger si Kalahari Gemsbok - teritoriul Africii de Sud mai cuprinde multe alte parcuri regionale si rezervatii mai mici (dintre care amintim Parcul National Pilanesberg, Parcul National Addo, Rezervatia Mala Mala, Rezervatia Waterberg). Africa de Sud nu este o tara saraca, cum sunt majoritatea de pe teritoriul african. Africa de Sud detine o infrastructura bine dezvoltata si toata tehnologia si facilitatile moderne.
Desi coruptia este un lucru des intalnit, guvernul in general are o abordare pozitiva fata de institutiile democrate si drepturile omului.
Capitala Cape Town, umbrita de Muntii Table si inconjurata de apele oceanului Atlantic, este unul dintre cele mai pitoresti orase. In zonele viticole (13 zone cu ruta marcata) puteti degusta vinuri de calitate, in interiorul tarii ii puteti surprinde pe "The Big Five" (leul, elefantul, bivolul african, leopardul si rinocerul) sau puteti explora paduri si defilee, iar pe coasta salbatica veti gasi plaje si lagune izolate, tarmuri stancoase si sate traditionale. In plus, Africa de Sud ofera fotbal, rugby, sporturi extreme, hoteluri si restaurante de cea mai buna calitate, toate pe fondul unei istorii coplesitoare, astfel iata doar cateva dintre ingredientele care au transformat o tara asociata pana nu demult cu apertheidul si cu violentele de strada, intr-una dintre cele mai interesante destinatii turistice ale lumii.
MONEDA OFICIALA: Rand sud-african (ZAR); 1 EUR = aproximativ 15 ZAR; recomandam sa aveti la dvs. carti de credit.
ATRACTII TURISTICE:Cape Town, demult numit si Capul Bunei Sperante, cu apele oceanului pe de o parte si spectaculosii Munti Table pe de alta parte, este astazi unul dintre cele mai mari si mai spectaculoase orase ale Africii de Sud. Va recomandam o plimbare prin centrul orasului, Victoria and Alfred Waterfront, un vechi port victorian restaurat, care ofera divertisment gratuit si o mare varietate de magazine, muzee, taverne si restaurante (de mentionat ca aici se afla unele dintre cele mai renumite restaurante din lume, cel putin in ceea ce priveste bucataria bazata pe fructe de mare, precum si unele dintre mai cunoscute magazine din lume). Tot aici va sugeram sa vizitati relicvele guvernului colonial, cu centrul in Government Avenue, cladiri vechi si muzee - Cladirile Parlamentului, Groote Kerk, Muzeul National, Galeria Nationala, Casa Bertram si Gradina Companiei veche de secole. De asemenea plajele de aici sunt cele mai bune din lume, iar localnicii pun la dispozitie toata gama de servicii posibile: de la calatorii pe mare la bordul iahturilor, velierelor sau barcilor pescaresti, la pescuit, urmarire si fotografierea balenelor, surf, snorkelling sau scuba-diving, pana la inot in locul in care apele Atlanticului le intalnesc pe cele ale Oceanului Indian, loc inclus pe lista patrimoniului mondial al UNESCO. Iar pentru ca este atat de aproape de munte, aveti si posibilitatea sa va echipati corespunzator ca sa urcati cu telecabina si sa explorati unii dintre cei mai frumosi munti ai Africii, panorama fiind una de vis. Cape Town detine si una dintre cele mai cunoscute rezervatii naturale din Africa, renumita pentru florile extrem de rare si de exotice pe care le gazduieste (in Africa de Sud se afla aproape 24.000 de specii de flori, multe dintre acestea le puteti vedea in Gradina Botanica Nationala Kirstenbosch, pe pantele mai joase ale muntilor Table), cat si cea mai mare colonie de pinguini pe Boulders Beach. Pinguinii se afla pe o portiune de plaja protejata, iar vizitatorii ii pot admira de pe o pasarela. Iar daca sunteti bautori de vinuri, va recomandam celebrele vinuri sud-africane, rivalele celor frantuzesti sau italiene in marile restaurante ale lumii, pentru care nu trebuie decat sa vizitati podgoriile aflate in vecinatatea orasului.
Parc National Kruger, care adaposteste cele cinci animale marete din lume (leul, elefantul, rinocerul, leopardul si bivolul african), a devenit astazi una dintre cele mai mari si mai cunoscute rezervatii naturale ale lumii. Cu o suprafata de 18.989 km2, parcul are o lungime de 360 de kilometri de la nord la sud si 64 de kilometri de la est la vest, o intindere uriasa si captivanta, in care turistii pot asista din plin la spectacolul vietii salbatice. Nu mai putin de 6 ecosisteme se regasesc pe cuprinsul rezervatiei, unde pot fi intalnite 1982 specii de plante, 517 specii de pasari, 147 de specii de mamifere, 114 specii de reptile, inclusiv 3000 de crocodili. Tot la Kruger se regasesc si 350 de caini salbatici africani (specie din care mai exista pe teritoriul Africii de Sud mai putin de 400 de exemplare) si o uriasa "familie" de elefanti, aproximativ 12.000 de exemplare. Parcul National Kruger este si una dintre cele mai apreciate destinatii turistice ale Africii de Sud, fiind dotat cu 21 de tabere de odihna si 15 cabane pentru amatorii de safari. Parcul National Addo Elephant va da posibilitatea sa mergeti pe urmele turmelor de elefanti, rinoceri si antilope.
Parcul Acvatic Greater St Lucia, singurul loc din lume unde hipopotamii, crocodilii si rechinii impart aceeasi loc, intr-o laguna cu peisaje superbe, ingradita de dune uriase de nisip, plaje si recifuri tropicale.Parcul National Hluhluwe-Umfolozi, care se intinde de la dealurile stancoase pana la savana deschisa si padurile dese, ce contine 86 de mamifere si 425 de specii de pasari. Aici se afla mai multi rinoceri decat oriunde in lume.Masivul montan Drakensberg (Muntii Scorpiei), un lant de piscuri stancoase ce ajung pana la peste 3.650 m inaltime, cu izvoare proaspete, copaci seculari si pesteri cu exemple de arta bosimana (bastinasa antica), unde puteti face drumetii, catarari dar si calarie. Johannesburg, cel mai "verde" oras al lumii, cu peste 600 de parcuri si cu cea mai mare padure urbana din lume. De asemenea, tot aici veti gasi cea mai mare gradina zoo din Africa de Sud, amplasata pe 54 de hectare, casa a peste 2000 de animale exotice din mai mult de 360 de specii. Johannesburg este, totodata, si locul in care pasionatii de bungee-jumping, parapanta, zbor cu balonul, aviatie sau parasutism isi dau intalnire an de an. Alaturi de celebrele scoli de aviatie din acest oras african, pasionatii de sporturi extreme pot sa se bucure de bungee-jumping de pe turnuri inalte de 100 de metri sau intr-o celebra cariera de piatra parasita, Henley-on-Klip, adanca de 24 de metri. Nu intamplator, Johannesburg este numit si capitala sporturilor extreme. In plus, aici puteti afla si despre istoria apartheidului in muzee noi.De asemenea, bungee jumping puteti face si in Provincia Western Cape, de pe unul dintre cele mai inalte locuri - podul de peste raul Blaukrans, la 216 m inaltime. Saritura este de doua ori mai inalta decat cea de pe raul Zambezi, de langa cascada Victoria. Urmati „Ruta 62” prin valea Breede si satele incantatoare Tulbagh, Worcester, Wellington si Ceres, toate cu cladiri vechi, muzee interesante, peisaj frumos, podgorii si livezi cu pomi fructiferi. Urmariti balenele in orasul Hermanus, din iunie pana in septembrie (in Walker Bay are loc in fiecare an Festivalul Balenelor).
Insula Robben din Table Bay (Insula Focilor, in limba olandeza), pana la care trebuie sa luati feribotul va va scoate la iveala colonii de pinguini, foci si pesti. In fapt, Insula Robben, cu o suprafata de doar 5 kilometri patrati, pare, mai degraba, un loc uitat de lume, pustiu si dominat de uriasa si celebra inchisoare politica in care erau inchisi cei mai aprigi opozanti ai colonialismului olandez. Printre alti prizonieri celebri, aici a fost inchis pentru decenii bune fostul presedinte de culoare al Africii de Sud, Nelson Mandela. Insula este si un adevarat cimitir al vaselor olandeze si britanice din veacurile trecute. Zeci de epave, dintre care cea mai cunoscuta este una olandeza scufundata impreuna cu o comoara estimata la zeci de milioane de lire sterline aur, zac pe fundul Oceanului Indian.
Regiunea Kimberley, unde la Muzeul Mineritului veti gasi machete ale orasului de pe vremea goanei dupa diamante si la Muzeul De Beers Hall puteti admira diamante slefuite si brute.
Garden Route, una dintre cele mai spectaculoase reprezentari ale naturii sud-africane, formata la intretaierea Oceanului Indian cu Muntii Tsitsikamma si Outeniqua. Padurile indigene, mlastinile si zonele caracterizate de vegetatie joasa sunt una dintre destinatiile preferate ale pasionatilor de safari. Numai in acest areal exista 10 rezervatii naturale, fiecare cuprinzand un ecosistem diferit, de la cele marine, in care abunda focile, delfinii si coralii, pana la cele situate in inima muntilor.
Pesterile Sudwala situate in provincia Mpumalanga, din estul Africii de Sud, sunt considerate cele mai vechi pesteri ale lumii, cu o varsta ce depaseste 240 de milioane de ani (rocile care alcatuiesc peretii grotelor dateaza chiar din Precambrian, fiind formate acum 3,8 miliarde de ani). Acestea au fost folosite ca adapost inca de la inceputul omenirii, mai ales datorita sursei constante de aer curat care exista in aceste incaperi subterane. In timpurile moderne, Pesterile Sudwala au fost redescoperite in secolul al XIX-lea. Legenda spune ca aici ar fi fost ascunsa comoara presedintelui Paul Kruger, un simbol al rezistentei burilor in fata coroanei britanice, comoara estimata la peste 1 miliard de dolari aur. Devenita o principala atractie turistica a Africii de Sud, pesterile Sudwala gazduiesc in prezent concerte si ofera turistilor un periplu de cateva ore printre unele dintre cele mai rare si mai frumoase creatii ale naturii, incluzand si celebra camera de cristal, formata din cristale de aragonit.
Canionul Blyde River este considerat una dintre marile minuni naturale ale lumii si in acelasi timp, este cel de al treilea mare canion al Terrei (dupa Marele Canion din SUA si Fish River Canion din Namibia). Este singurul canion "verde" al planetei, care poate fi vizitat in excursii ce va vor purta printre mii de specii de plante, pesti, pasari, mamifere sau reptile, multe dintre ele aflate pe cale de disparitie in restul lumii. 60 de kilometri de natura salbatica, cascade, formatiuni geologice unice, aproape 40 de kilometri de pesteri si caverne, in care va puteti incerca norocul la pescuit, puteti opta pentru catarari pe cel mai inalt varf al canionului, Mariepskop (1944 metri), va puteti aventura cu bicicleta, puteti vedea, in mediul lor natural, unii dintre cei mai mari crocodili si hipopotami de pe continentul Negru.
Plajele din Durban,pe care localnicii le mai numesc si Miami Beach ale Africii, cu palmieri, nisip auriu, valuri uriase, ideale pentru surf sau lagune cu ape linistite, hoteluri de cinci stele, apartamente de lux si unul dintre cele mai mari si mai bogate porturi ale lumii, sunt ideale pentru doritorii de vacante la soare. Portul este situat de specialisti in primele 10 ale lumii. Clima este calda, specifica Oceanului Indian, astfel Durban poate fi o optiune pentru tot timpul anului. Iar pentru pasionatii de scuba diving si snorkelling, recifele de corali si miile de specii de pesti care impanzesc aceste bariere naturale constituie, un motiv in plus sa-si petreaca concediile in Africa de Sud.
In Africa de Sud se afla cel mai mare baobab din lume. Nativii sud-africani credeau ca baobabul l-a ofensat pe Creator, drept urmare, acesta a plantat copacul cu susul in jos (in timpul iernii, ramurile sale sunt goale si asemanatoare unor radacini uriase ce se inalta catre cer). Baobabul este un copac solitar, cu un trunchi gigantic, ce poate trai, perfect adaptat mediului african, pentru mii si mii de ani. Cel mai mare din lume, in varsta de peste 6000 de ani, se afla in mica localitate Modjadjiskloof din nordul tarii si este una dintre principalele atractii turistice ale municipalitatii Limpopo. In anul 1993, trunchiul sau a fost curatat pe interior (o procedura care se aplica baobabului, pentru ca la batranete ramane gol pe interior) si inauntru s-au gasit urme stravechi ale oamenilor preistorici care isi gasisera adapost in uriasul sau trunchi. Astazi in trunchiul copacului a fost amenajat un bar cu o capacitate de 60 de locuri, actuala circumferinta a baobabului fiind de 47 de metri. Iar ceea ce este si mai spectaculos este ca arborele infloreste inca, cu regularitate, in fiecare primavara si este casa catorva zeci de pasari.
Zululand (KwaZulu-Natal) este locul cel mai incarcat de traditie din toata Africa de Sud. Cultura zulusa este foarte prezenta in aceasta tara africana, dar nicaieri nu veti gasi o mai mare ofranda adusa celei ce a fost mareata natiune zulu ca aici. Locatia este de asemenea perfecta pentru safari si bird watching (peste 650 de specii de pasari rare & "The Big Five"). Un tur prin acest tinut va va duce de asemenea la va Melnouth, locul de nastere al regelui Shaka Zulu, intmeietorul natiunii care ii poarte numele, precum si la cele cateva morminte care i se atribuie aceluiasi lider. Totodata, cea mai mare atractie o reprezinta parcul natural Hluhluwe-Imfolozi, cea mai veche rezervatie naturala din Africa si una dintre cele mai spectaculoase de pe Continent. In plus, puteti vizita si Richard Bay, un oras de coasta ale carui plaje au devenit deja celebre in toata lumea.
CLIMA SI CAND SA MERGI IN AFRICA DE SUD: anotimpurile sunt opuse celor ale Europei; iernile sunt insorite si uscate, cu temperaturi moderate si nopti destul de reci, iar verile sunt calde cu furtuni (in mod special in nordul tarii). Lunile de vara (noiembrie - februarie) atrag majoritatea vizitatorilor.
Africa de Sud este un tinut vast si din punct de vedere al climei fiecare regiune prezinta conditii diferite. Sud-vestul extrem are un climat foarte asemanator cu cel mediteranean, cu ierni umede si calde si veri secetoase, care produc renumitul Fynbos Biome (o fasie care separa doua zone cu clime diferite, caracterizata prin existenta unor plante si animale specifice). Regiunea este in mod deosebit cunoscuta pentru vanturile puternice, a caror intensitate afecteaza navigatia in jurul Capului Bunei Sperante. In cea mai mare parte a Africii de Sud precipitatiile cad in timpul verii. La altitudine verile sunt fierbinti, cu furtuni violente in a doua parte a zilei, in timp ce iernile sunt secetoase si insorite cu nopti geroase. In zonele joase clima este una de tip subtropical, cu ploi abundente in timpul verii si ierni calde si secetoase. Muntii Drakensberg, care formeaza tinutul Highveld, ofera posibilitati limitate pentru practicarea schiului in timpul iernii. Totusi primavara (septembrie - octombrie) si toamna (martie - aprilie) sunt considerate cele mai potrivite luni pentru a exploata Africa de Sud, temperaturile fiind moderate pe tot cuprinsul tarii. Parcul National Kruger si KawaZulu-Natal au parte de un climat fierbinte si umed in timpul verii astfel ca este indicat sa mergeti intre lunile septembrie si octombrie sau iunie si august cand vegetatia este mai putin densa si vizibilitatea mai buna. Western Cape si Garden Route ofera peisaje uimitoare intre martie si aprilie iar in lunile de iarna puteti vizita si Northern Cape, care are in rest parte de un climat arid cu veri foarte fierbinti.
Este bine de retinut, totusi, ca preturile serviciilor cresc vara, unele chiar si cu 80%; iar cine nu agreaza aglomeratia, trebuie sa evite perioada vacantelor scolare, care creaza aglomerari, mai ales in decembrie si in lungul weekend de Paste.
SANATATE: se recomanda vaccin pentru febra galbena si profilaxie pentru malarie, hepaptita A si B; de evitat intepaturile de tantari (sprayuri impotriva insectelor, seara se recomanda pantaloni lungi si camasi cu maneca lunga).
INFORMATII UTILE:
- urmatoarele ar trebui sa nu va lipseasca din bagaj: pantofi confortabili, palarie si ochelari de soare, protectie solara; vizitatorii de parcuri nationale si rezervatii ar trebui sa aiba haine calduroase, aparat de fotografiat cu teleobiectiv, binoclu, lanterna si spray impotriva insectelor;- diferenta de fus orar GMT + 2h;- in majoritatea hotelurilor se blocheaza o suma de pe card pentru eventuale cheltuieli;- cetatenii romani au nevoie de viza pentru a intra pe teritoriul Africii de Sud. Aceasta se poate obtine de la sectia consulara din cadrul Ambasadei Republicii Africa de Sud in Romania- Bucuresti si are o valabilitate de 3 luni.