20px

DESCRIERE ALBANIA

Albania (Shkiperia, sau Tara Vulturilor, in albaneza) se afla in vestul Peninsulei Balcanice, la Marea Adriatica. Se invecineaza la nord-vest cu Muntenegru, cu Republica Macedonia la est si cu Grecia, la sud-est. La nord-est se afla Kosovo, teritoriu sarbesc. 96% din populatia tarii este de etnie albaneza, restul fiind reprezentat de greci, slavi macedoneni, aromani – desi oficial, numarul acestora nu depaseste 992 de persoane.

Albania pare uneori un colt uitat al Europei. Si asta e intr-adevar pacat. Aceasta destinatie are multe de oferit, de la orase istorice la impunatoare lanturi montane si plaje neatinse.
Riviera albaneza are unele dintre cele mai bune intinderi de coasta din Europa. Aceste tarmuri nisipoase acopera ape cristaline care ar putea rivaliza intr-un concurs de frumusete cu plajele din Italia, Grecia sau Croatia. Cele mai bune plaje de pe Riviera sunt Drymades, cu apa limpede, muzica live si baruri pe plaja, si Ksamil, care face parte din Parcul National Butrint. Cu toate acestea, veti gasi intinderi sublime de nisip de-a lungul coastei. Plaja Palasa, inconjurata de stânci si dealuri verzi, este, de asemenea, un loc minunat pentru relaxare, la fel ca si plaja Dhermi, care are o atmosfera de petrecere.

ISTORIE
Locuit de triburi ilirice si tracice, teritoriul Albaniei a facut parte, intre 167 i.Hr. si 395 d.Hr., din Imperiul Roman, apoi, timp de 9 secole, din Imperiul Bizantin. Primul stat albanez a luat fiinta in sec. XII - XIV. Dupa caderea oraselor Kruje si Shkoder, Albania va deveni, pentru mai mult de patru secole, parte din Imperiul Otoman. In a doua jumatate a secolului al XIX-lea, Liga de la Prizren, constituita in 1878, va schita primul program politic in vederea emanciparii de sub dominatia turca. In urma rascoalelor antiotomane din 1908-1912, in cursul primului razboi balcanic, la 28 noiembrie 1912, Congresul National Albanez de la Vlore proclama independenta tarii. Albania este primita in Liga Natiunilor si se proclama Republica la 21 ianuarie 1925. Aristocratul Ahmed Zogu este primul presedinte al Albaniei (1925) si primul rege constitutional (1928). Desi musulman, presedintele Zogu a interzis portul valului si, ca rege, a jurat atat pe Coran cat si pe Biblie. Sprijinit initial de italieni, el a fost inlaturat de indata ce politica sa a devenit prea independenta. La 11 ianuarie 1946, Albania va deveni Republica Populara.

 

reduceri-early-booking

 

CULTURA
In Albania, si la ora actuala convietuiesc mai multe tipuri de civilizatie si cultura, de la unul mai primitiv, de tip feudal, mai ales in muntii din zona centrala, la cel comunal din sud si cel modern, de tip occidental, din zona Tiranei. Cultura Albaniei a imprumutat multe trasaturi de la greci, romani, bizantini, turci, slavi, italieni. Pictura, de exemplu, a fost puternic influentata de arta bizantina intre secolele V si XV, in pofida faptului ca pana la sfarsitul Renasterii, intre secolele XV si XVII, influenta italiana era foarte puternica. Monumentele arhitectonice in Albania dateaza din primul mileniu I.Ch, si au fost construite de iliri. Grecii si romanii care au ocupat Albania au construit si ei cladiri, care mai exista si acum si zonele rurale si urbane.

GEOGRAFIE
Cu o suprafata de 28.748 km patrati, Albania are un relief predominant muntos, in proportie de aproximativ 85%. Alpii albanezi se afla in nordul tarii, iar muntii Albaniei Centrale coboara in trepte spre zona de munti josi Cermeniki.Marea Adriatica, aflata in partea de vest a tarii, ii ofera Albaniei 362 km de coasta.

DESTINATII TURISTICE
Litoralul Adriaticii si orasele medievale Berat si Gjirokastra. De asemenea, orasul Durres este unul din cele mai vechi din Europa, iar Vlore - principala statiune balneara albaneaza; Shkoder, Berat si zona lacurilor Ohrit si Prespes.

CLIMA
Clima este mediteraneana pe coasta, dar temperata in zonele din interiorul tarii. Cele mai bune luni pentru a vizita Albania sunt mai, iunie si septembrie, cand nu este nici prea cald si nici prea aglomerat.

LIMBA
Alaturi de greaca, albaneza este una dintre limbile cu cele mai vechi radacini in Balcani. Lingvistii inca mai dezbat daca este o urmasa a limbilor ilirice sau succesoare a idiomului daco-trac. In prezent, limbile vorbite in Albania sunt albaneza, greaca si unele dialecte slave.

CU CE NE DEPLASAM?
Drumurile din Albania au fost, in mare parte, modernizate, astfel ca alternativa unei calatorii cu masina proprie este cea mai indicata. Chiar daca majoritatea localnicilor circula cu autobuzul, acestea nu au un orar fix (pleaca atunci cand sunt pline), ceea ce va poate crea neplaceri. Conditiile din trenurile albaneze sunt destul de precare, asa ca este de preferat sa le evitati.

MONEDA OFICIALA:
LEKA

OBIECTIVE TURISTICE
Gjirokastra - oras muzeu, se afla pe lista UNESCO, alaturi de parcul natural si orasul Butrint, doldora de vestigii romane, bizantine si venetiene. Butrint, una din minunile arheologice ale lumii, este un oras ilir vechi de 2500 de ani. Tirana, capitala tarii ofera numeroase locuri interesante de vizitat, precum Biserica Shengini, fortareata Kalaja sau Podul Tabakeve. Moscheea din Tirana, un monument de mare valoare istorica, se afla in apropiere de Turnul cu ceas. Orasul Durres, port istoric, a fost fondat de triburile bastinase. Shkodër (Shkodraeste) este un important centru cultural si economic, situat pe malul lacului Shkoder. Berat, orasul cu o mie de ferestre, este declarat oras-muzeu si reprezinta una din cele mai importante atractii turistice ale Albaniei.

reduceri-early-bookingSFATURI / INFORMATII PRACTICE
In ciuda reputatiei sale de tara nesigura, criminalitatea in Albania este destul de scazuta, cel putin in ceea ce ii priveste pe turisti. Gruparile de crima organizata evita sa atace turistii, iar restaurantele ofera produse extrem de sigure si de sanatoase. In schimb, este de preferat sa beti apa imbuteliata, apa de la robinet fiind destul de periculoasa.

Packages title Packages subtitle
City Break title City Break subtitle
Hotel title Hotel subtitle
Cauta zbor catre Albania in perioada dorita
Activities title Activities subtitle
Transfers title Transfers subtitle
Plecare
Destinatie
Data plecare
Data intoarcere
Solicita oferta