20px

DESCRIERE AMSTERDAM

Primul lucru pe care trebuie sa il faceti cand ajungeti in Amsterdam este sa incalecati o bicicleta sau sa va urcati intr-unul dintre vaporasele care parcurg canalele.

Acestea sunt ispite turistice, de buna seama, dar si mijloace de transport foarte utile pentru a aprecia aerul acela de libertate care se respira peste tot in acest oras cu farmec stravechi, cosmopolit, efervescent, nonconventional, progresist, insa in acelasi timp linistit si cu un standard de viata ridicat.

Pedaland ori alunecand pe apa unde in secolele trecute pescarii au construit pe pari primul sat (locuinte palafite) devenit pe urma capitala Olandei, aveti o privire de ansamblu a celor 1.281 de poduri luminate noaptea si a celor circa 7.000 de cladiri cu fatade splendide legate de Bel le Arte.

In zona centrala, ampla piata Dam, cu Palatul Regal si Nieuwe Kerk, reprezinta primul obiectiv pentru marea majoritate a vizitatorilor. La est de Dam, in partea veche a orasului, se deschide De Wallen, cartierul felinarelor rosii, acum in transformare.

Mai departe se intind cartierele Niewmarkt, si Plantage, sediu al casei lui Rembrandt si al Hortus Botanicus. Aici, evreii clasei de mijloc si-au castigat averile in secolul XIX, prelucrand si montand diamante. Din Werf ‘t Kromhout, altadata santier infloritor, aveti o priveliste frumoasa cu moara De Gooyer, una dintre putinele ramase in oras.

La nord de Gara Centrala, frontul vechiului port, pe malul canalului IJ, este constant in dezvoltare cu noile lui constructii de avangarda si cu Nemo, edificiul cu forma de nava futurista al lui Renzo Piano.

La sud de canale, Leidseplein este o zona turistica apreciata, cu Vondelpark si cu Cartierul Muzeelor (Museumplein).

In imediata apropiere la est, De Pijp este o zona plina de viata, cu pravalii si mici restaurante etnice unde se pot gusta feluri de mancare din toate tarile lumii: indiene, kurde, turcesti, cambodgiene, chinezesti, siriene, ca sa dam numai cateva exemple.

CUM VA DEPLASATI: cea mai mare parte dintre punctele de interes din oras se pot atinge mergand pe jos, insa cel mai distractiv mod de a vizita Amsterdamul este bicicleta, cu agentii de inchiriere in tot orasul (www.bykecity.nl), trasee si piste de biciclete (www.routecrafi.nl). Excelenta retea de transport public cuprinde tramvaie, metrou si autobuze. Canalele sunt strabatute de trei linii de navigare – verde, rosie si albastra (www.canal.nl).

CANAL-BIKE

Ultima moda in materie de vizite in Amsterdam este Canal-bike, pentru a nu renunta la nici unul dintre cele doua mijloace de transport in voga in oras: barca si bicicleta. Sa pedalezi si sa privesti in jur e usor si distractiv: hidrobicicletele se pot inchiria de la unul dintre cele patru debarcadere din centrul orasului si pot fi lasate pe urma in altul.

In schimb, cine prefera o vizita mai intima si mai romantica poate obtine o croaziera de seara pe masura, insotita chiar de un band de jazz care canta live cu Canals and All that Jazz Cruise (www.canal.nl). Pentru croaziere pe canale din jurul orasului cu vizita la ferme si mori de vant exista Creat Amsterdam Excursion Company (www.greatams-terdamexcursion.com), care a inaugurat de curand si un tur de 2 ore si jumatate pe un vehicul amfibiu, autobuz-barca, cu plecare si intoarcere din aeroportul Schiphol.

DAM: vasta piata de forma dreptunghiulara plina de porumbei si de artisti stradali este nucleul istoric al orasului, unde inca din secolul XIII primii locuitori au construit un dig (Dam) pe raul Amstel.

In anii 1960 era locul de intalnire a ciudatilor si hipiotilor, astazi devenit punct de rascruce a turistilor si mare zona comerciala. Aici se gasesc Koninklijk Paleis (Palatul Regal), in stil clasicizat, si Nieuwe Kerk (Biserica Noua), monumentala bazilica protestanta in stil gotic, unde se celebreaza de secole incoronarile si nuntile suveranilor Olandei.

Coloana alba si nedecorata care se inalta in centrul pietei, punct de intalnire, comemoreaza soldatii cazuti in al Doilea Razboi Mondial. Alaturi, intrarea celui mai prestigios mare magazin din Olanda, Bijenkorf (www.debijenkorf.nl), celebru pentru moda extravaganta si mobilierul futurist.

Din piata se deschide o artera lunga, Damrak (Rakinseamna „port”), care pe partea cealalta se numeste Rokin (portul intern). Ceea ce inseamna ca odinioara portul ajungea pana aici, dand viata primelor activitati comerciale. La cativa pasi de piata Dam, un alt templu al modei este Centrul Comercial Magna Piaza (www.magnaplaza.nl) aflat in fosta cladire de secol XIX a Postei Centrale.

Canale-Amsterdam
 

DE WALLEN, CARTIERUL FELINARELOR ROSII: la est de Damrak, De Wallen (cheiurile) a fost unul dintre cele mai faimoase cartiere din lume pentru sex-shopuri, camere cu usi specifice de sticla luminate in rosu in spatele carora prostituatele se ofera clientilor.

insa in decurs de cativa ani isi va schimba complet aspectul: pe stradutele din zona, cea mai veche a orasului, buticuri in voga, baruri trendy si restaurante cu produse biologice iau locul de pe acum magazinelor dedicate sexului, cafenelelor care vand marijuana si teatrelor erotice.

Paradoxal, in cartier se inalta si Oude Kerk (Biserica Veche, Oudekerksplein nr. 23, orar luni-sambata 11-17, duminica 13-17), cea mai veche cladire din oras, de origine romanica, reelaborata insa in stil gotic tarziu, cu interiorul luminat de vitralii pretioase renascentiste, unde adesea au loc minunate concerte de orga.

Pentru un bine meritat popas, cafeneaua Hofje van Wijs (Zeedijk nr. 43) poate fi o alegere buna: ofera cafele si ceaiuri foarte bune insotite de gustoasa appeltaart (placinta cu mere).

BEGIJNHOF: un catun in interiorul unei metropole (se intra pe la Spui) pentru un salt in timp in cel mai linistit colt al orasului. Fondat in 1346 ca resedinta a femeilor fara barbat (beghine) care se dedicau rugaciunii si faptelor caritabile, Beghijnhof este compus dintr-o curte plina de flori multicolore, o bisericuta catolica de epoca medievala si un rand de case de secol XVII, toate, cu exceptia uneia, cea mai veche dintre ele, inca din lemn, de la 1475.

JODENBREESTRAAT: strada principala a vechiului cartier evreiesc, care acum are un aer mai boem, era odata refugiul imigrantilor loviti de persecutiile religioase. Aici se gaseste la nr. 4 casa in care a locuit intre 1639 si 1656 Rembrandt (Rembrandthuis), astazi dedicata lui ca muzeu ce pastreaza o colectie de 260 de gravuri ale sale (orar 10-17 www.rembrandthuis.nl).

amsterdam-City-Hermitage

HERMITAGE AMSTERDAM:
tarul Petru cel Mare avea o deosebita admiratie pentru Amsterdamul secolului de aur, intr-atat incat a luat canalele sale drept model cand a creat Sankt-Petersburgul, noua capitala a Imperiului Rus si poate tocmai acesta este motivul pentru care in 2009 a fost deschisa in oras o filiala a Muzeului Rus Ermitaj cu care se colaboreaza permanent.

Sediul este in Amstelhof, un fost ospiciu si sanatoriu de pe malul canalului Singel, transformat in prestigioasa locatie de expozitii artistice si centru cultural extrem de activ. Aici se organizeaza mereu expozitii tematice cu capodoperele Muzeului Ermitaj. Doua expozitii permanente se opresc asupra raportului dintre Olanda si Rusia si asupra istoriei ingrijirii pacientului in Amsterdam, mai ales a varstnicilor la Amstelhof. Info: Amstel nr. 57, tel. 020 5307488, www.hermitage.nl

DE HORTUS – GRADINA BOTANICA: infiintarea acestei oaze in oras s-a petrecut inca din 1638. Initial rezervata medicilor si farmacistilor, aceasta gradina numara astazi peste 4.000 de specii din toata lumea. Sa nu ocoliti sera didactica unde se cresc fluturi. Info: Plantage Middenlaan nr. 2, orar luni-vineri 9-77, sambata si duminica 10-77, www.dehortus.nl.

CANALELE: Patrimoniu Mondial UNESCO din 2010, canalele din Amsterdam sunt plimbarea ideala pentru a va familiariza cu structura urbanistica singulara a orasului, supranumit Venetia Nordului, si a surprinde atmosfera romantica creata de farmecul strazilor de apa in care se oglindesc perspectivele lungi ale caselor inguste si inalte construite de negustori bogati intre secolele XVII si XVIII.

Comercialul Singel, de secol XV, circumscrie nucleul orasului medieval; mai nobile ca aspect si realizate cu functii prevalent rezidentiale sunt Herengracht, „canalul seniorilor”, Keizersgracht, „canalul imparatului”, si Prinsengracht, ultimul si cei mai din exterior dintre canale dedicat lui Wilhelm Taciturnul „Ghemul de Aur” a fost numita portiunea canalului Herengracht in care au fost cladite si decorate la jumatatea secolului XVII, de cei mai buni arhitecti ai vremii (ca Philips Vingboons), opulente resedinte de negustori cu fatade stil Ludovic XIV sau cu amprente de clasicism francez.

Insa case la fel de speciale ca forma si dimensiuni se gasesc in toate colturile orasului. Printre acestea, pe Oude Hoogstraad nr. 22 exista o casuta cu fatada in forma de clopot, lata doar de 2 metri si adanca de 6 metri. La mica distanta, la nr. 26 pe Kloveniersburgwal, o alta cascioara lata de numai 2,44 metri e cunoscuta cu numele de Kleine Trippenhuis, „casa vizitiului domnului Trip”.

Chiar se afla fata in fata cu Trippenhuis (la nr. 29), cea mai lata locuinta din Amsterdam (22 metri), construita in 1660 de bogatii frati Lodewijk si Hendrick Trip, negustori de fier, arama, arme si munitii.

Barci-Amsterdam(BARCI DE MARI DIMENSIUNI PE CANALELE DIN AMSTERDAM)


In Keizersgracht la nr. 672 isi etaleaza eleganta de secol XVIII Casa van Loon, transformata in muzeu (orar miercuri-luni 11-17). In interior, mobilier de epoca, argintarie si portelan din secolele XVII si XVIII dovedesc luxul si opulenta unei rezidente nobile de secol XVII.

Pentru a intelege in amanunt istoria si constructia cercului de canale din Amsterdam nu puteti sa nu vizitati foarte noul muzeu Het Grachtenhuis (Canal House Museum), inaugurat in 2011 pe Herengracht nr. 386 (www. herengracht386. com), cu o minunata gradina in interior.

In fine, pentru a admira de aproape casele plutitoare de pe Prinsengracht asezati comod pe o terasa la soare, va puteti opri la Het Molenpad Café (la nr. 653) sau la ‘T Smalle café (Egelantiersgracht nr. 12) care, cu ambianta sa de secol XVIII, este perfecta pentru un popas si iarna.

ANNE FRANK HUIS (CASA ANNEI FRANK): intr-un apartament secret ascuns in spatele unei biblioteci mobile in Prinsengracht nr. 263, tanara Anna Frank a trait impreuna cu familia ei mai mult de doi ani in tacere totala, scriind povestiri, adunand intr-un caiet citate celebre ale altor scriitori si incredintandu-si gandurile, tulburarea si sperantele de tanara adolescenta paginilor celebrului ei jurnal.

Insa, inainte de a reusi sa definitiveze scrierea pentru publicare, a fost tradata, descoperita de Gestapo si deportata in lagarul de la Auschwitz, apoi la Bergen-Belsen, unde a si murit in 1945 la varsta de 15 ani.

In incaperile goale ale acestei case intunecoase, devenita muzeu in 1957, inca sunt prezente urmele amare ale Holocaustului: citate din jurnal, filme din acea perioada, fotografii si obiecte personale ale celor opt persoane ascunse, dintre care numai tatal Annei, Otto Frank, a supravietuit ororilor razboiului. Info: Prinsengracht nr. 263, tel. 02 05567105, orar jumatatea lui martie-jumatatea lui septembrie 9-21 (sambata in iulie-august pana la 22), jumatatea lui septembrie-jumatatea lui martie 9-19 (sambata pana la 22), www.annefrank.org

VAN GOCH MUSEUM: in cele 200 de picturi, 600 de desene si 700 de scrisori expuse in cladirea rationalista a lui Gerrit T. Rietveld, care din 1973 gazduieste Van Cogh Museum, se descopera scurta si tumultuoasa, dar tot atat de bogata si fecunda viata artistica a nefericitului pictor care s-a sinucis la numai 37 de ani.

Se incepe cu pictura lipsita de culoare din perioada din Nuenen, din casa parinteasca, unde Vincent picteaza tragica panza Mancatorii de cartofi (1885). Se continua cu anii de la Paris, unde artistul, gazduit de fratele sau Theo, descopera arta japoneza, impresionisti si forta magnetica a culorii (Autoportret cu palarie de paie, Pantofi, Lan de grau cu ciocarlie), pentru a ajunge apoi la perioada din Arles si Saint-Remy, cand lumina puternica din sudul Frantei invadeaza panzele unui pictor din ce in ce mai nefericit si mai agitat (Semanatorul, Floarea-soarelui, Camera cu pat galben, Recolta, Maslinii). Perioada Auvers-sur-Oise marcheaza ultimul si tragicul act artistic al lui Van Gogh care picteaza ultimul tablou, Lan de grau cu ciori, cu putin inainte de a muri.

floarea-soarelui-van-gogh(FLOAREA-SOARELUI DE VAN GOGH, TABLOU EXPUS iN CELEBRUL MUZEU DEDICAT ARTISTULUI)


Splendide expozitii temporare se succed continuu in turnul de titan proiectat de Kisho Kurokawa ca extindere a muzeului. Info: Paulus Potterstraat nr. 7, orar sambata-joi 10-18, vineri 10-23, seara cu muzica live, www.vangoghmuseum.nl.

RIJKSMUSEUM: aici sunt adunate capodoperele epocii de aur ale artei olandeze, cand in secolul XVII burghezia bogata si breslele orasenesti isi sarbatoreau propria glorie cu portrete splendid lucrate. Muzeul a fost inchis pentru restaurare pana in 2013, dar azi in aripa Philips se pot admira opere fundamentale cum ar fi celebrul tablou de Rembrandt Rondul de noapte (1642), portretele lui Frans Hals (Betivul vesel, Maritjie Voogt), intimele scene de viata domestica de Jan Vermeer (Scrisoarea de dragoste, Straduta, Laptareasa), celebrele vapoare ale lui Wilem van de Velde si Nunta in sat de Jan Steen.

Nemo-Amsterdam

Din colectie fac parte si splendidele vase de ceramica de Deft care au apartinut regelui Wilhelm III si Mariei Stuart si casutele de papusi din secolele XVII—XVI11 care oglindesc bogatia mobilierului din acea vreme. Info: Stadehouderskade nr. 42, orar 9-18, www. rijksmuseum.nl.

NEMO: ceea ce seamana cu coca unei corabii futuriste este o opera ingenioasa a arhitectului italian Renzo Piano, care s-a folosit de prora unui vas ce iese din valuri ca metafora a inteligentei umane care iese la lumina.

Construit in port deasupra IJ tunnel, muzeul insoteste vizitatorii sa descopere lumea stiintei si a tehnicii. Expozitii practice includ chimia, fizica, stiintele naturale, comportamentul uman si tehnologia informatiei si comunicarii.

Deosebit de interesante sunt expunerea care ilustreaza o calatorie imaginara in mintea omului si galeria interactiva despre psihologie, cunoastere si creier. Podul superior devine o plaja in timpul verii: o foarte buna ocazie sa va bucurati de un cocteil si sa admirati Amsterdamul de la inaltime.

La iesire, aruncati o privire la vechile corabii comerciale restaurate, inclusiv la reproducerea fidela a Amsterdam deschisa spre vizitare. info: Oosterdok nr. 2, orar marti-duminica 10-77 (iunie-august si lunea), www.e-nemo.nl.

VONDEL-PARK: cel mai mare si mai frumos parc din oras (creat intre 1804 si 1874), ideal pentru o zi cu soare, pentru a asculta muzica sau a o interpreta, pentru a citi o carte pe malul unui mic lac, pentru a admira sculpturile de arta contemporana risipite prin verdeata sau, pur si simplu, pentru a bea o cafea in totala relaxare.

UNDE DORMITI

Conservatorium Hotel (sic). Cel mai elegant si fermecator hotel din Amsterdam, inaugurat in mai 2011, langa cea mai cunoscuta strada de shopping, Hoofstraat. Imbina fascinatia cladirii istorice (fostul Conservator din Amsterdam) cu designul contemporan ingrijit de unul dintre cei mai importanti arhitecti si designeri de interioare italian, Piero Lissoni. Cu spa, baie turceasca, piscina, sauna si o conceptie holistica despre sanatate. Info: Van Baerlestraat nr. 27, www.conservatoriumhotel.com

Ambassade (elegant). in pozitie minunata pe Herengracht, un hotel compus din zece case de secol XVII cu camere mobilate traditional si elegant. Frecventat de romancieri si literati ca John Le Caree si Umberto Ecco. Info: Herengracht nr. 347, tel. 020 5550222, www.ambassade-hotel.nl

Canal-House-Hotel-Amsterdam

Canal House Hotel (design).
Boutique hotel inovator al Curious Group pe Keizersgracht. Alaturi de casa Annei Frank, hotelul place datorita contrastului original intre istoria veche a celor trei resedinte care il compun si designul modern al celor 23 de camere realizate in tonuri de negru, purpuriu, cenusiu si aramiu. Info: Keizersgracht nr. 148-152, tel. 020 6225182 www.canalhouse.nl

UNDE MANCATI

La Rive (cu stele). Cel mai bun restaurant din oras, cu vedere splendida spre raul Amstel si-a castigat cele doua stele Michelin pentru serviciul si prezentarea impecabile, pentru vinuri si pentru bucataria minunata a chef Roger Rassin. Info: Professor Tulpplein nr. 1, Amstel.
Intercontinental Amsterdam Hotel, tel. 0205203264, www.restaurantlarive.nl.

Brasserie Harkema (francez). Anterior o fabrica de tutun, astazi este un local cu design original ce ofera vinuri bune si o bucatarie deschisa pana la ora unu noaptea, care serveste feluri clasice frantuzesti la preturi acceptabile. Info: Nes nr. 67, tel. 020 4282222, www.brasserieharkema.nl.

Nomads (etnic). Restaurant libanez potrivit atat pentru o gustare cat si pentru o cina. Interioare calde si exotice cu fundal de melodii orientale. Info: Rozengracht nr. 733-/, tel. 020 3446401, www.nomads.nl.

NIGHTLIFE

Amsterdam_Nieuwmarkt

Piata NIEUW MARKT.
Un templu pentru iubitorii de bere olandeza, care pot alege din 350 de sortimente la sticla sau la halba. Info: Herengracht nr. 90, tel. 020 4212057, www.arendsnest.nl

MINIBAR. Un local paradox, un wine-bar unde te servesti singur. Fiecare client primeste cheia unui frigider personal (la alegere intre un frigider cu bere, unul cu vinuri spumante si unul mixt) si e liber sa se serveasca toata seara. Info: Prinsengracht nr. 478, tel. 020 4221935, www.minibaronline.com

Paradis. Intr-o fosta biserica, este printre cele mai bune localuri cu muzica live din oras. Programul cuprinde de la muzica de dans la jazz, rock, pop si rap. Info: Weteringschans nr. 6-8, tel. 020 6264521, www.paradiso.nl.

Pentru toate celelalte informatii: Centraal Station, tel. 09004004040, www.amsterdamtourist.nl, www.holland.com

SHOPPING IN TARG

cuypmarkt amsterdam

Probabil nu exista in lume o alta metropola cu mai multe targuri in aer liber sau partial acoperite risipite prin diferitele cartiere ale orasului. Cel mai mare este Cuypmarkt (foto sus), activ inca din 1904, in centrul multietnicului si coloratului cartier De Pip, locuit de imigranti, artisti, studenti si tinere cupluri (luni-sambata, 9-17).

Gasiti cam de toate: haine, accesorii, incaltaminte, produse alimentare si stroopwafel, biscuiti cu scortisoara caramelizata, pe care nu trebuie sa-i ratati. De-a lungul pitorescului canal Singel, intre piata Koningsplein si piata Muntplein, se insira tarabele celebrului targ de flori Bloemenmarkt (foto jos) (luni-sambata 9-17.30, duminica 11-17.30), unele aranjate in barci mari plutitoare, printre cele mai fotografiate peisaje din Amsterdam.

amsterdam-flower-market

Prezinta o mare varietate de flori proaspete, bulbi, plante in ghiveci cum sunt muscatele olandeze si rarii chiparosi de apartament, chiar daca cele mai vandute sunt intotdeauna lalelele.

Intrigant si fascinant este pe urma Looiersmarkt, targul acoperit de antichitati si obiecte de colectie, deschis intr-un vechi depozit din Elandsgracht nr. 709 (luni-sambata 11-17). Preturile sunt destul de mari, insa e posibil sa incheiati si vreo afacere buna.

La Waterlooplein, celebrul targ de vechituri din Amsterdam, se vand numai lucruri uzate: haine retro, artizanat, electronica si bijuterii, carti vechi, discuri de vinil, carti postale din anii 1920, pana si costume de teatru (luni-sambata 9-17).

Amsterdam Book Market Spui

In cele din urma, pentru bibliofili si iubitori de arta, micul Targ al artistilor si cartilor Spui (foto sus), unde, in piateta cu acelasi nume (pe dreapta aproape in capatul Kalverstraat, coborand din piata Dam), in fiecare saptamana au loc doua targuri deosebite: vinerea cel al cartilor (pentru cei care sunt in cautarea unor volume de mana a doua si a unor tiparituri vechi), in timp ce duminica, artisti din toata lumea expun si-si vand operele (vineri carti si duminica arta de la 9 la 16).

National Geographic, 52 de weekenduri de vis, Elena Luraghi si Cinzia Rando, Editura Litera

Packages title Packages subtitle
City Break title City Break subtitle
Hotel title Hotel subtitle
Cauta zbor spre Amsterdam in perioada dorita
Activities title Activities subtitle
Transfers title Transfers subtitle
Plecare
Destinatie
Data plecare
Data intoarcere
Solicita oferta