20px

DESCRIERE ANDALUZIA

Descoperirea farmecului irezistibil al Andaluziei incepe mereu de la Sevilla: orasul operei Carmen, a flamenco-ului, cu cea mai frumoasa catedrala din tara. Insa cea mai faimoasa regiune spaniola, cu peisajul sau de profund sud iberic imbratisat de Mediterana, mangaiata de briza Atlanticului si cu varful la un pas de Africa, are si alte perle de etalat.

Prima e Granada, orasul de munte cu sange caliente, cu acea fortareata maura decorata ca o dantela numita Alhambra, pe care toti se opresc s-o viziteze. Apoi, rand pe rand, vin Córdoba, cu cel mai pito­resc loc de cult din lume (o biserica-moschee care consacra cele doua culte, islamic si catolic) si Málaga, al saselea oras ca marime din Spania, punct de plecare pentru localitatile balneare de pe coasta, leagan natal al celui mai mare pictor spaniol al secolului XX. Cum se stie, aici s-a nascut Pablo Picasso.

CUM VA DEPLASATI: pentru circuitul in Andaluzia se recomanda inchi­rierea unui automobil, in Granada se ajunge plecand din Sevilla pe A92 in circa 3 ore (260 de kilometri). Córdoba pe A4 (144 de kilometri, mai putin de 2 ore). Málaga pe A92 si A45 in doua ore si jumatate cu masina (220 de kilo­metri, plecand tot din Sevilla).

SEVILLA

Alexandre Dumas scria: „Granada are Alhambra, Côrdoba moscheea ei, Sevilla are Giralda”.

giralda

 

Turnul minaret al catedralei, simbolul din piatra al acestui oras de 700.000 de locuitori, se intrece in popularitate cu alte mituri exhumate din trecut, cum ar fi personajul Don Juan, nuvela Carmen de Mérimée, dansul flamenco (nu pierdeti Bienala, din septembrie-octombrie, la doi ani o data, www.labienal.com)

Cel mai senzual dans spaniol este originar din Triana, cartierul unde aceasta forma de arta a luat fiinta oficial pe la mijlocul secolului XIX. De pe acele strazi cu o atmosfera fanata au plecat chitaristi ca Raimundo Amador si o generatie de artisti tineri care si-au facut veacul in localurile de pe malul fluviului, acel nu mai putin celebru Rio Guadalquivir ce taie in doua orasul si il leaga de mare (e singurul fluviu spaniol navigabil): de o parte cartierul in care se danseaza flamenco, de alta centrul istoric cu iz arab.

Multe poduri leaga cele doua lumi, de la istoricele San Telmo si Isabel II, la modernul Alamillo proiectat de Santiago Calatrava pentru Expo din 1992 care a revigorat orasul (citadela se gaseste in cartierul Cartuja, intre canalul omonim si fluviu). Alte noutati sunt gara Santa Justa, metafora a miscarii semnata de Cruz & Ortiz, terminalul aeroportuar de Rafaël Moneo, Metropol Parasol, bizarerie arhitectonica proiectata de arhitectul german Jurgen Mayer, care uneste sase cladiri in forma de umbrela de soare si spatii deschise prin intermediul unor acoperisuri ondulate cu forma de amiba. Paranteze mici si mari de modernitate, intr-un oras cu farmec antic.

Estanque-de-Mercurio-y-Galería-del-Grutesco-en-el-Real-Alcázar-de-Sevilla

 

De la cartierul evreiesc Santa Cruz la complexul Reales Alcázares, de la Plaza de España la Piaza de San Francisco, de la Torre dell’Oro la Museo de Bellas Artes, strabatand cartierele Santa Cruz, El Arenal, Centro, La Macarena (unde pulseaza sufletul popular al Sevillei), pare ca faci un salt in trecut.

Aici totul iti smulge un zambet uimit de admiratie. Aici totul seduce intr-o dulce valtoare de franturi andaluze, detalii arabe, arhitecturi maure, gotice, renascentiste.

Doua sfaturi pentru cine proiecteaza calatoria la Sevilla: shopping la un pas de Museo del Baile Flamenco in buticul Pilar Vera (www.pHarvera.com), simbol al modei flamenco revazut in cheie moderna, si calendarul evenimentelor pentru cine cauta originalitate.

In afara mai sus citatei Bienal de Flamenco, manifestarile ce nu trebuie ocolite sunt Semana Santa de Paste (www.semana-santa.org) si Feria: festivalul de primavara in timpul caruia orasul se imbraca de sarbatoare si, in lumina lampioanelor, se dezlantuie cu dansuri in costume traditionale, printre defilari cu cai si trasuri. Un eveniment care se repeta cu regularitate inca din anul 1864…

DE VAZUT:

mormant-Cristofor-Columb

 

FLAMENCO SAU CATEDRAL? Dupa ce descoperiti cartierul Triana, vizitarea orasului poate incepe de aici, de la cea mai mare si mai somptuoasa catedrala a Spaniei, simbol al catolicismului national, un monument declarat de UNESCO Patrimoniu Mondial, unde totul pare facut sa impresioneze: lungimea (142 de metri), inaltimea navelor (pana la 56 de metri), mormantul lui Cristofor Columb, capelele decorate cu aur adus din Indiile de Vest (cele mai frumoase sunt Mayor si Real), cele 117 strane gotice, tezaurul cu panze de Murillo (care s-a nascut la Sevilla pe 1 ianuarie 1618) si de Goya.

Din biserica se ajunge in Patio de los Naranjos si la Ciralda: minaretul de 96 de metri inaltime originar din secolul XII si restructurat in secolul XVI, considerat simbol al orasului (Av. de la Contitucion, orar iarna luni-sambata 11—17.30, duminica 14.30-18.30, vara luni-sambata 9.30-16.30, duminica 14.30-18.30, www.catedraldesevilla.es).

Alaturi de catedrala si de Ciralda se afla Reales Alcázares, rezidenta monarhiei: palatul originar arab realizat in mai multe etape pana in secolul XII a fost imbogatit in secolele XV si XVI de suveranii catolici cu patru corpuri. Se compune din diverse edificii: Cuarto del Amirante, unde se planificau calatoriile spre Lumea Noua, Palacio del Rey don Pedro, in stil mudéjar decorat cu figurine de ipsos si azulejos, Palacio de Carlos V (in stil gotic), cu celebra sala a tapiseriilor flamande care, in tesatura lor, povestesc cucerirea Tunisiei (1535), si, fireste, gradinile nelipsite ca in orice „cittadella” araba (Patio de Banderas, orar 9.30-17.00, vara pana la 19.00, www.patronato-alcazarsevilla.es).

Museo-de-Bellas-Artes

 

Sa nu cumva sa ratati vizita la Museo de Bellas Artes. Printre cele mai importante pinacoteci din tara, se gaseste din 1835 in interiorul de secol XVII al Convento de la Merced si ofera o panorama de arta spaniola extraordinara, de la Carro del Pregón de la Máscara pictat in 1748 de Domingo Martínez, la Fecioara cu Pruncul, una dintre cele mai cunoscute opere de Murillo; de la Portretul lui Jorge Manuel (1600) de El Greco, la Triumful Sf. Toma d’Aquino, capodopera absoluta de Zurbarán, din 1631 (Plaza Museo nr. 9, orar marti-sambata 9-20.30, duminica pana la 14.30, www.museosdeandalucia.es).

si Plaza de España face parte din istoria orasului: realizata de Aníbal Gonzáles ca pavilion spaniol in timpul Expozitiei hispanoamericane din 1929, se inspira din arhitectura regionala renascentista; contrar numelui, nu este o piata, ci un edificiu semicircular marginit de doua turnuri si de un canal decorat cu o galerie de arcade si cu azulejos. Se afla in interiorul Parque de María Luisa (sora reginei Isabela II), plin de cedri, magnolii, portocali si fantani. Piata, cea „adevarata”, se numeste San Francisco si corespunde Pietei Mari (Piaza Mayor) existente in toate orasele spaniole. Este marginita de vechiul Audencia, fost tribunal, astazi banca, si de Ayuntamiento (primaria) de secol XVI.

casa-pilatos-seville

 

Arhitecturi incantatoare care au o demna rivala in Casa de Pilatos, un palat renascentist in piata cu acelasi nume, cu patio si azulejos, porticuri din marmura de Carrara, arcade, fresce si cupola deasupra scarii monumentale, care a fost dintotdeauna considerata cea mai fascinanta resedinta nobiliara a orasului (Piaza de Pilatos nr. i, orar 9-18, vara pana la 19, www.fundacionmedinaceli.org).

Nu ocoliti Torre del Oro, monument din zona portului vechi construit in secolul XIII (insa partea superioara e din secolul XVIII), cand facea parte din sistemul de aparare almohad. Astazi, gazduieste Muzeul Maritim, cu documentatie, tablouri, arme si diferite exponate despre istoria navala a orasului (Paseo Cristóbal Colón, tel. 954 222419, orar marti-vineri 9.30-11.30, sambata si duminica 10.30-13.30, luni inchis).

Deoarece descoperirea orasului Sevilla echivaleaza cu descoperirea dansului flamenco, faceti ultima vizita la Museo del Baile Flamenco. E mult mai mult decat un spatiu muzeal: e cheia de acces la dans si la muzica, cu lectii de dans pentru toate nivelurile, cu magazin tematic (accesorii, imbracaminte, CD-uri…) si cu proiectii de filme. La etajul al doilea se istoriseste cum aceasta forma de expresie artistica a stiut sa inspire celelalte arte, de la cinematografie la moda si la pictura (Manuel Rojas Marcos nr. 3, orar 9-18, vara pana la 19, www.museojlamenco.com). Pentru alte informatii: www.turismo.sevilla.org

GRANADA

granada-alhambra

 

Nici un oras din lume nu se mandreste cu un monument ca Alhambra (orar variabil, www.alhambra.org), mostenire a dominatiei maure, Patrimoniu Mondial UNESCO, citadela fortificata de tip medieval, exceptionala capodopera de arta araba pe pamant spaniol. Se compune din Alcazaba, din Machuca imprejurul unui patio minunat; din Alcazar, resedinta somptuoasa a suveranilor, format din mai multe edificii din epoci diferite, cu superbul mozaic de ziduri decorate ca dantela, cu gradini, fantani, palate. Aici se viziteaza Mexuar, antica sala de consiliu orientata spre Mecca, Quarto de Comares, resedinta oficiala a sultanilor, Patio de los Leones (sau a lui Mahomed V), cu celebrele galerii decorate cu imitatii de stalactite ce se pot vedea in toate fotografiile si cu tavanele decorate cu stuc.

Celelalte capodopere din oras sunt medina cu baile publice, silozurile, cister­nele, locuintele notabilitatilor si Generalife: palatul de secol XIII infrumusetat cu gradini de secol XIV.

albaicin

 

Alte nostalgii de arta islamica se gasesc la Albaicin, cartierul unde s-au stabilit maurii dupa recucerirea (Reconquista) orasului, cu un labirint de stradute printre case varuite in alb care, pe neasteptate, se deschid spre minunate privelisti cu Alhambra. in schimb, de cu totul alta origine este Catedral: proiectata de Diego de Siloe intre 1528 si 1563 din vointa lui Carlos V (si terminata in 1703), are o fatada renascentista si interiorul cu cinci nave cu statuile lui Ferdinand si a Isabelei de Aragon. Cei doi regi catolici sunt inmormantati (alaturi de alti monarhi) in Capilla Real (1506-1521), ridicata la porunca lui Ferdinand dupa moartea Isabelei (orar variabil, www.capillarealgranada.com).

Parque-de-las-Ciencias

 

Pentru iubitorii genului, de neocolit este Parque de las Ciencias (orar variabil, www.parqueciencias.com): o expozitie permanenta de minunatii si descoperiri pe o suprafata de 70.000 de metri patrati care culmineaza cu Planetario si Sala della Biosfera, unde se istorisesc secretele ADN-ului si originile planetei (totul reduplicat „pentru copii” in Sala Esplora). Info: www.turgranada.es.

CÓRDOBA

Daca Granada inseamna Alhambra, Córdoba inseamna Mezquita, catedrala vizigota transformata in moschee (una dintre cele mai frumoase construite vreodata) si reconvertita apoi in biserica crestina in secolul XIII, pe care UNESCO a declarat-o Patrimoniu Mondial.

Coloanele sunt spectaculoase, usile sunt extrem de rafinate, iar Patio de los Naranjos, unde pe vremuri aveau loc ritualuri de ablutiune inainte de rugaciune, este sugestiva. Impartit in 19 nave separate prin 850 de coloane din marmura si granit, interiorul se caracterizeaza si prin qibla, zidul pe directia Mecca, prin mihrab, nisa tapetata cu mozaicuri creata sa gazduiasca Coranul, prin tezaur: aici capodopera este monstranta de secol XVI din aur si argint care este purtata in procesiune de sarbatoarea Corpus Domini (orar variabil, www.mezquitadecordoba.org).

Cordoba_Mezquita

 

In orasul in care s-a nascut cel cunoscut tuturor sub numele de Manolete (toreadorul toreadorilor), prin labirintul de stradute si cladiri baroce trebuie vazut si podul roman de 240 de metri ce uneste malurile fluviului Guadalquivir (incantator la apus). Pe fluviu, din 2007, se poate admira si conturul gigantic al sculpturii Hombre Río, semnata de Rafael Cornejo si Francisco Marcos, care „pluteste” pe apa.

De neocolit sunt si baile arabe, muzeul arheologic, ce se afla intr-o cladire renascentista din Plaza de Jerónimo Paez, intesat de statui romane si de mozaicuri, si Alcázar al regilor crestini, in parte fortareata, in parte palat, unde de pe zidurile imprejmuitoare solide se pot admira gradinile si fantanile. N-o fi ca Alhambra, insa cu siguranta merita sa fie vizitat. Info: www.turismodecordoba.org

Alcázar

 

MÁLAGA

In 1881 s-a nascut aici cel mai mare geniu al artei secolului XX. Casa natala a lui Pablo Picasso este astazi monument national (orar 9.30-20, www.andalucia.com/province/museums/casa natal.htm): un centru dedicat expozitiilor si cercetarilor despre artist. Piata spre care priveste casa (Piaza de la Merced) se regaseste in multe din panzele sale, alaturi de piata publica, figuri de burghezi bogati asezati la mesele barurilor, monumentul generalului Torrijos, porumbei in zbor
si Arena de la Malagueta, sau Piaza de Toros, cu arhitectura ei in caramida, inaugurata in 1876 in vecinatatea marii, apare adesea in primele lui picturi in ulei. Opere ca El picador amarillo si desene cu scene cu tauri nu sunt altceva decat amintiri imortalizate pe hartie de un pictor in devenire care se ducea sa-i vada pe cei mai celebri toreadori ai epocii. Descoperirea orasului lui Picasso se incheie in muzeul (orar 10-20.00, vineri si sambata pana la 21.00, www.museopicassomalaga.org) din Palacio de los Condes de Buenavista in Caile San Augustin nr. 8, in ceea ce pe vremea arabilor era cartierul evreiesc. Sunt expuse multe tablouri – portrete, nuduri, o Femeie la scaldat datata 1971; un total de 233 de opere, alaturi de un bookshop cu peste 6.000 de titluri in diverse limbi (toate despre artist).

Istoria orasului nu se incheie cu cea a celui mai ilustru cetatean al sau. Emirat arab cucerit de crestini la sfarsitul secolului XV, entuziasmat de miscarea romantica a anilor 1920, Málaga s-a dezvoltat la umbra Castillo de Gibralfaro construit de emirul de Córdoba in secolul XIV, a Alcazaba, palat-fortareata al guvernatorilor arabi cu gradinile si saloanele mereu umbrite sa se apere de caldura, a catedralei, monument de arta sacra in stil gotic tarziu pe care locuitorii din Málaga il numesc La Manquita, „cea lipsa” (unul dintre cele doua turnuri nu a fost terminat niciodata).

areas-de-la-alameda-principal-malaga

 

O incantare este plimbarea pe Alameda Principal, un bulevard elegant construit la sfarsitul secolului XVIII deasupra bancurilor nisipoase ale estuarului fluviului Guadalmedina, cu copaci importati din Americi care sa umbreasca fatadele palatelor nobiliare, si pe Paseo del Parque ce se intinde pana la Piaza de Toros. Printre palmieri si edificii antice, privite de zidurile ocru ale Alcazaba, se merge pana la plaja, iar in zilele cu cer foarte limpede se zareste chiar tarmul Africii. Info: www.malagaturismo.com

UNDE DORMITI:

Hotel Alfonso XIII (Sevilla). De top pentru cine cauta camere cu parfum istoric. Acest edificiu transformat in hotel prin anii 1920 are un restaurant excelent cu o stucatura bogata, cu arcade maure si pardoseli de marmura si rezista in timp tuturor modelor. info: San Fernando nr. 2, Sevilla, tel. 954 917000, www.hotel-alfonsoxiii-sevilla.com

Hospes Palacio de Los Patos (Granada). Hotel de cinci stele intr-o cladire de secol XIX, cu gradina, fantani arabe si restaurant andaluz: 42 de camere cu decor contemporan (cu exceptia apar­tamentului prezidential) si spa ce merita incercata. Info: Solarillo de Gracia nr. 1, Granada, tel. 958535790, www.hospes.com

Posada del Patio (Malaga). Noua aparitie in top zece al retelei hoteliere citadine: spatii rafinate, camere stilate, piscina pe acoperis cu vedere spre centrul istoric. Info: Pasillo de Santa Isabel nr. 7, Málaga, tel. 951 001020, www.vinccihoteles.com

UNDE MANCATI:

Restaurante Becerrita (Sevilla). Salonase decorate in stil andaluz, cu meniu regional-creativ la kilometrul zero. Ca alternativa incercati tapas (crema de sparanghel, salata de fructe de mare, sunca spaniola): costa mai putin si sunt delicioase. Info: Recadero nr. 9 (Puerta Carmona), Sevilla, tel. 954 412057, www.becerrita.com

Taberna del Alabardero (Sevilla). Casa senioriala, meniu rafinat. Sa nu pierdeti clatitele umplute cu crustacee, insa va sfatuim sa aveti incredere in bucatarul D. Juan Manuel pentru a gusta pestele proaspat. Info: Zaragoza nr. 20, Sevilla, tel. 954 502721, www.tabernadelalabardero.es

Bodegas Campos (Córdoba). Taverna e foarte eleganta, cu retete traditionale servite in crame de secol XX. De gustat salata de baccala cu portocale si porcul la gratar cu garnitura de legume de gradina. Info: Liñeros nr. 32, Córdoba, tel. 957 497500, www.bodegascampos.org

VIATA DE NOAPTE:

full-tablao

 

Tablao El Arenal (Sevilla). De peste treizeci de ani este un local simbol pentru pasionatii de flamenco: fondat de bailaor Curro Vêlez, imbina spectacole si gastronomie. Info: Calle Rodo nr. 7, Sevilla, www.tablaoelarenal.com

Agua & Salud (Sevilla). Cum se spune aici, „el primer balneario urbano di Sevilla”: o oaza de remise in forme cu mega spatii pentru tratamente cu namol, alge, aromaterapie, geoterapie, terme cu piscina ecologica si jacuzzi. Pentru cei carora le place in mod special exista programul „luxury VIP”: 3 ore de masaj si bai cu degustare de sampanie la final. Info: Virgen del Robledo nr. 1, Bajo Iza, Sevilla, www.aguaysalud.com

Zambra La Roció (Granada). Pe panta Sacromonte, o cueva („grota”) cu spectacole de flamenco. Local simplu, insa in cartea de aur pentru oaspeti apar multe nume celebre: de la Bill Clinton la capetele incoronate ale Spaniei. Info: Camino del Sacromonte nr. 70, Granada, www.granadainfo.corn¡roclo

Pentru alte informatii: Biroul de Turism Spaniol, www.spain.info

National Geographic, 52 de weekenduri de vis, Elena Luraghi si Cinzia Rando, Editura Litera

Packages title Packages subtitle
City Break title City Break subtitle
Hotel title Hotel subtitle
Cauta zbor catre orasele din Andaluzia in perioada dorita
Activities title Activities subtitle
Transfers title Transfers subtitle
Plecare
Destinatie
Data plecare
Data intoarcere
Solicita oferta