Aruba este o insula in Marea Caraibilor, la nord de peninsula venezueleana Paraguana (la cca. 30 km de coasta), un teritoriu dependent, facand parte din Regatul Tarilor de Jos in America Centrala.
Impreuna cu Bonaire si Curaçao formeaza Antilele Leeward Olandeze, cunoscute ca “ABCul exotic”.
Insula de numai 180 km² si cca. 103.000 locuitori este cea mai mica insula din grupul Leeward si are capitala la Oranjestad.
Aruba a facut parte din Antilele Olandeze, de care s-a separat la 1 ianuarie 1986. Era prevazuta obtinerea independentei in 1996, dar tranzitia a fost oprita in 1994 printr-un acord intre guvernele Olandei, Arubei si Antilelor Olandeze.
Economia, bazata pe rafinariile de petrol, a fost recent diversificata prin sectoarele turism si finanțe “offshore”.
Limba oficiala: olandeza; localnicii vorbesc “papamiento” (o combinatie a limbilor olandeza, spaniola, portugheza si engleza); de asemenea se vorbeste engleza si spaniola
Moneda oficiala: Florin arubez (AWG); se foloseste si Dolarul american (USD); 1 EUR = cca. 2 AWG
Clima si cand sa mergi in Aruba: clima este tropical marina, insorita, cu temperaturi medii anuale de 28° C.
Aruba se afla in afara traseului obisnuit al uraganelor si are o clima putin diferita de cea a celorlalte insule din Caraibe, si anume este mai uscata si mai previzibila, astfel este o destinatie ce poate fi abordata in orice perioada a anului. Sezonul de varf este in perioada ianuarie – martie.
Turismul:
Capitala Arubei Oranjestad se gaseste pe coasta sud-vestica, este sediu al guvernului si are un numar din ce in ce mai mare de hoteluri, magazine, vapoare de croaziera si turisti.
Cea mai veche cladire din Oranjestad este un mic fort, cunoscut sub numele de Fort Zoutman, construit in 1798 si se afla in zona portului.
Dar cel mai interesant de vazut in capitala sunt casele private din anii 1920 si 1930, cladiri viu colorate si fermecatoare cu influenta arhitecturii olandeze.
Daca sunteti interesati de trecutul insulei, vizitati capitala plina de viata, iar daca va place sa explorati, faceti o excursie la minele de aur abandonate din Parcul National Arikok (20% din suprafata insulei), care gazduieste si un sistem de pesteri. Inchiriati un ATV si calatoriti in partea de nord a insulei pentru peisaje stancoase (aici veti descoperi o formatiune sapata in stanca, plina cu apa ce da impresia unei piscine) si chiar urcati pe Muntele Haystack, o colina care ofera o priveliste panoramica asupra insulei.
Insa ce atrage cel mai mult la aceasta insula sunt plajele impresionante, unele din cele mai frumoase din toata zona Caraibe, cu cel mai fin si alb nisip si cu ape de culoarea turcoazului. Cele mai bune plaje se intind pe malul de vest si de sud, incluzand Palm Beach, Eagle Beach (cotata ca fiind una dintre cele mai bune 10 plaje din lume) si Druif Beach, Rogers Beach si Baby Beach (o plaja ceva mai izolata, folosita si de catre localnici).
Aruba este de asemenea o locatie perfecta pentru cei ce vor sa faca scufundari, snorkeling, scuba diving (apele insulei gazduiesc o varietate deosebita de corali si pesti viu colorati), windsurfing si kitesurfing (Hadikurari Beach).
Imbracaminte: se recomanda tinute lejere de vara, pentru tot timpul anului. Totusi, pentru serile din decembrie pana in luna mai, precum si in restaurante unde este permanent pornit aerul conditionat, este bine sa aveti in bagaj si jachete usoare. In hotelurile si restaurantele de lux se recomanda garderoba de ocazie.
Informatii utile:
- cetatenii romani care calatoresc in Aruba nu au nevoie de viza de intrare; regimul de vize este acelasi ca pentru Olanda; conditia generala este detinerea unui pasaport valabil
- este recomandata asigurarea medicala
- nu sunt obligatorii vaccinuri