Se pot cauta zboruri pentru maxim 9 pasageri
Trebuie sa existe un adult pentru fiecare infant
Barcelona - orasul indragit de intreaga lume✅Tinerii, si nu doar ei, ar numi acest oras ca fiind perfect. Multi dintre cei care au vizitat-o ar dori sa traiasca acolo. Arhitectura, muzeele, teatrele sale sunt o atractie inedita pentru iubitorii de arta. Magazinele, restaurantele si atmosfera orasului fac din capitala Cataloniei o atractie pentru cei care vor sa petreaca acolo un week-end sau chiar vacante de lunga durata. Barcelona este al doilea cel mai mare oras din Spania, atat ca intindere, cat si ca populatie. Pe teritoriul ei sunt vorbite doua limbi, catalana, predominanta pe intreg teritoriul Cataluniei, si spaniola castiliana. O singura vizita la Barcelona si veti intelege ca acolo va puteti simti ca acasa.
Olimpiada poate schimba un oras? La Barcelona s-a intamplat acest lucru. Era in 1992, cand capitala catalana inaugura a XXV-a editie din istorie a Jocurilor Olimpice.
Cu ocazia acelui eveniment s-a refacut imaginea orasului, iar liftingul arhitectural s-a dovedit atat de izbutit incat a fost reluat cu noi proiecte edilitare cu ocazia Forum de las Culturas din 2004: 141 de zile de intalniri care au redat un nou entuziasm orasului, incat criticul de arta si castigatorul Premiului Pulitzer Paul Coldberger l-a definit cu acea ocazie, drept una dintre cele cincizeci de minuni ale lumii.
Putin dupa aceea, Barcelona a fost premiata de Institutul Regal al Arhitectilor Britanici, iar guvernul britanic de atunci, condus de premierul Tony Blair, a luat-o ca model pentru renovarea catorva realitati de dincolo de Canalul Manecii. In ultimii ani orasul s-a dezvoltat si mai mult si etaleaza arhitecturi ultramoderne, cum este Turnul Agbar: un far contemporan de 142 de metri inaltime pe care arhitectii Jean Nouvel sl Fermin Vazquez l-au tapetat cu panouri care-si schimba culoarea zi si noapte (www.torreagbar.com).
Fie ca e, fie ca nu e prima oara cand se viziteaza Barcelona, se pleaca Intotdeauna de la Barri Gotic, cartierul gotic unde se Inalta impunatoarea catedrala de secol XIV-XV, la doi pasi de Plaça de Sant Jaume, centrul istoric cu Palau de la Generalitat (guvernul autonom al Cataloniei) si Casa de la Ciutat: primaria gotica (Ajuntament) cu saloane acoperite de fresce si opere de Marès si Miró (vizite ghidate cu orar variabil, www.bcn.cat).
O plimbare printr-un mozaic de stradute medievale va duce In Rambla, cel mai popular bulevard al Spaniei, realizat In mare parte In secolul XIX si marginit de constructii ca Mercat de la Boqueria (vezi caseta „Marele tur al Modernismului”). Plaça de Catalunya este cea care desparte Barcelona medievala de cea modernista construita de Lluis Domènech I Montaner, Josep Puig I Cadafalch si Antoni Gaudi (vezi caseta „Marele tur al Modernismului”), autor al edificiului simbol Sagrada Familia, consacrat bazilica pe 7 noiembrie 2010 de papa Benedict XVI.
Acolo unde altadata era doar un port vechi, degradat, In capatul bulevardului Rambla, au luat fiinta in anii 1990 Port Vell (www.marinaportvell.com) – localuri, cinematografe Imax pe mare, puburi, debarcadere pentru iahturi, un mare acvariu pe locul depozitelor si al vechilor statii feroviare si Maremagnum (www.maremagnum.es), un centru comercial cu restaurante si magazine in voga. Alaturi, arsenalele Drassanes gazduiesc Museu Marítim (Av. De Ies Drassanes, orar 10-20, www.mmb.cat; vezi „Nightlife”), iar de-a lungul coastei au rasarit ca din nimic aproximativ 4 kilometri de plaje pentru bai si bronzat, la o clipa de centrul istoric.
CUM VA DEPLASATI: unde nu ajung liniile „L” ale metroului (www.tmb.cat/ca/home) se pot lua tramvaiul (www.trambcn.com) si Ferrocarrils (FCC), trenuri urbane si interurbane gestionate de guvernul catalan (www.fgc.cat).
Foarte raspandite sunt agentiile care inchiriaza biciclete: de la Bike Rental (www.bikerentalbarcelona.com) la Barcelona Biking (www.barcelonabiking.com), de la Barcelona By Bike (www.barcelonabybike.corn) la amuzantele bici-taxi Trixi (www.trixi.com/barcelona).
DE VAZUT
BAZILICA CATEDRALA:
In Barri Gòtic, La Seu, cum o numesc localnicii aici, a fost inceputa din 1298 in stil gotic catalan. Admirati cripta de secol XIV, corul cu basoreliefuri de marmura, capela de-a lungul navei centrale, claustrul cu bolti in cruce decorate de sculptori catalani si de Giuliano Fiorentino, Museu de la Catedral. Gazduieste opere ca Pietà de Bermejo (1490) si lucrari ale unor influenti pictori spanioli si catalani. Info: Pla Seu, orar variabil, www.catedralbcn.org.
Santa Maria del Mar: alta capodopera a goticului catalan, are o fatada sobra marginita de turnuri octogonale si de un portal decorat cu statui si reliefuri, in interior, frumoase sunt rozasa si ferestrele ogivale. Info: Pl. de Santa Maria nr. 1, orar variabil, tel 93 3102390.
MNAC: Infiintat pentru Expozitia din 1929, partial restaurat in anii 1990 cu un aranjament semnat Gae Aulenti, Muzeul National de Arta a Cataloniei se mandreste cu cea mai mare colectie de fresce medievale din lume. Alaturi de opere de arta romanica, gotica, renascentista, baroca, sectiuni de fotografie si numismatica, puteti admira tablourile de arta moderna ale colectiei Thyssen-Bornemisza. Info: Palau Nacional, Parc de Montjuïc, orar marti-sambata 70-79, duminica pana la 14.30, www.mnac.es
MAC BA: In Raval, Muzeul de Arta Contemporana semnat Richard Meier a slefuit cartierul, transformandu-l in inima culturala si artistica a Barcelonei. Gazduieste opere de artisti catalani, spanioli si internationali, cum ar fi desene-colaj de Aspen, panze de Basquiat (de la Autoportret la King Zulu), doua fara titlu de Calder, lucrari tridimensionale de Duchamp si numeroase desene ale aceluiasi Meier. Info: Plaça dels Angels nr. 1, orar variabil, www.macba.es
CARRER DE MONTCADA: datorita importantelor edificii care o marginesc, in 1947 aceasta strada eleganta din centrul cartierului Ribera a fost declarata monument national. Cele mai importante cladiri sunt Palau Dalmases de secol XVII, in stil baroc (orar variabil, www.palaudalmases.com), si goticul Palau del Marqués de Llió care gazduieste birourile Museu Textil I d’Indumentària (transferat acum la Palau de Pedralbes, Av. Diagonal nr. 686), cu papusi, evantaie, tapiserii, tesaturi si broderii, in total 3.000 de opere de la 1.500 pana astazi (orar marti-duminica 11-19, www.dhub-bcn.cat).
Insa adevaratul star al strazii este Muzeul Picasso, cu circa 4.000 de lucrari ale geniului secolului XX distribuite in interiorul a cinci cladiri antice: desene, ceramica, pictura in ulei (ca Margot si Imbratisarea, din perioada albastra), acuarele si sculpturi, carora li se alatura un calendar de expozitii temporare (Monteada nr. 15-23, orar 10-20, luni Inchis, www.museupicasso.bcn.es).
FUNDACIÓN JOAN MIRÓ: muzeul dedicat marelui pictor catalan cuprinde o colectie de circa 14.000 de piese. Picturi, tesaturi, ceramica, sculptura, aranjate la mare arta in cladirea proiectata in anii 1960 si in gradina, alaturi de opere ale altor artisti ca Duchamp si Calder. Info: Parc de Montjuïc, marti-sambata 10-19, vara pana la 20, joi 10-21.30, duminica pana la 14.30, luni Inchis, www.fundaciomiro-bcn.org.
GRAN TEATRE DEL LICEU: opera din Barcelona a fost reconstruita fidel dupa originalul devastat de incendiul din 1994. In spatele fatadei se admira interioare bogate in decoratiuni, cum ar fi Sala Oglinzilor, scapata de flacari, vestibulul marginit de coloane, scara impunatoare de marmura. De mare interes este stagiunea de balet, recitaluri si concerte, Insa pentru a descoperi minunatiile teatrului sunt organizate tururi ghidate ce duc si la Cercle del Liceu: un club privat considerat unul dintre expresiile majore ale Art Nouveau catalana. Info: La Rambla nr. 57-59, orar variabil, www.liceubarcelona.corn.
AQUARIUM: 1.000 de animale din 450 de specii diferite inoata in cele 35 de bazine ale Acvariului din oras, unul dintre cele mai mari din Europa, cu expozitii permanente despre Planeta apa, un tunel submarin de 80 de metri si bazinul rechinilor, unde se organizeaza si tururi (ghidate) pentru scufundatori experimentati. Info: Moli d’Espanya del Port Vell, orar 9.30-21, in weekend pana la 21.30, iulie-august pana la 23. www.aquariumbcn.com
MUSEU D’HISTÒRIA DE BARCELONA: doua mii de ani de istorie a orasului sunt gazduiti in diverse structuri in acest muzeu, fiecare speciala in felul ei din punct de vedere istoric (si pentru istorisirea filologica prezentata de muzeu). Nu ocoliti cei 4.000 de metri patrati de zona arheologica de la Monumental, unde a luat fiinta muzeul In 1943, cu exponate de pe vremea romanilor pana in Evul Mediu (Plaga del Rei); Monastero di Pedralbes (Baixada del Monestir nr. 9), o bijuterie de gotic catalan bogata in opere de arta, obiecte liturgice si marturii despre viata calugaritelor; casa coloniala de secol XIX Villa Juana, unde a murit poetul Verdaguer in 1902 (Ctra. de l’Església nr. 104, Vallvidrera); Refugi 307, cei 400 de metri de tunel sapat de cetatenii Barcelonei ca refugiu in timpul razboaielor (C/Nou de la Rambla nr. 169). Info: orar variabil, www.museuhistoria.bcn.es
MIRADOR DE COLOM: monumentul lui Columb, o statuie de bronz pe varful unei coloane, realizata la sfarsitul secolului XIX ca omagiu adus navigatorului genovez care a ales Barcelona ca punct de intoarcere din America. Se gaseste in Plaga del Portal de la Pau, fata in fata cu portul si acvariul, si are un ascensor panoramic din care se vede orasul.
Marele tur al Modernismului
Modernismul catalan rimeaza mai ales cu Antoni Caudi. Adesea operele lui le eclipseaza pe cele ale altor exponenti ai acestei miscari artistico-arhitecturale a secolului XX (ca Josep Puig I Cadafalch si Lluís Domènech I Montaner) si geniul lui intr-adevar unic a impanzit orasul cu capodopere pe care UNESCO le-a declarat Patrimoniu Mondial.
Casa Mila, numita si La Pedrera (Passeig de Gràcia nr. 92, orar variabil, (www.fundaciocaixacatalunya.org), o extravaganta de hornuri ce par a fi sculpturi, pe o fatada ondulata din piatra neslefuita total lipsita de linii drepte.
Casa Battló, cu fatada ei din mozaic albastru, etajul nobil, mansarda, scara si acoperisul cu nelipsitele hornuri (Passeig de Gràcia nr. 43, orar 9-20, www.casabattlo.es).
Sagrada Familia: consacrata la opt decenii dupa moartea creatorului ei (inca neterminata): un triumf de arcade, nave, turnuri asemanatoare castelelor de nisip concepute imbinand mai multe stiluri (gotic, catalan, baroc, Art Nouveau), cu muzeul si expozitiile temporare ce se imbina cu ritualurile liturgice (Pel Carrer Sardenya, orar variabil, www.sagradafamilia.org).
Nu pierdeti nici Parcul Güell, gradina publica deschisa tot timpul anului (Caile Olot, orar de la 10 la asfintit), cu banci in mozaic multicolor, sculpturi de animale, sala celor 100 de coloane inspirata de temple grecesti, deasupra careia se afla o terasa, si Casa-muzeu a artistului (Carretera del Carmel, orar 10-18, vara pana la 20, www.casamuseugaudi.org).
Pentru o alta opera importanta de Gaudí, Palazzo Güell (Carrer Nou de la Rambla nr. 3-5, www.palauguell.cat), va trebui sa asteptati redeschiderea dupa restaurare.
Intre timp, va puteti „multumi” cu alte exemple de Modernism (ale altor arhitecti) cum este Mercat de la Boqueria. Celebra piata alimentara de pe Rambla (Plaça de la Boqueria, orar variabil, (www.boqueria.info);
Palau de la Música Catalana; noul Museu del Modernisme (C. Balmes nr. 48, orar 10-20, duminica 10-14, www.mmcat.cat). Inaugurat in 2010 intr-o fosta fabrica textila (arhitect Enríe Sagnier), gazduieste o colectie de 350 de opere ale celor mai importanti artisti ai miscarii, inclusiv Gaudi.
UNDE DORMITI
W Barcelona (top). Mai intai admirati cladirea (arhitect Ricardo Bofill), apoi de pe terasele camerelor admirati privelistea. Nu pierdeti Bliss Spa, omniprezente si traditionale in hotelurile acestui lant. Info: Plaga de la Rosa del Vents nr. 1, tel. 93 2952800, www.w-barcelona.com
Hotel Emma (design). New entry a grupului RoomMate, are camere de design ce par un aranjament (relaxant, insa) de Lucio Fontana si alte atractii, cum ar fi micul dejun servit pana la pranz. Info: Carrer Rossello nr. 205, tel. 93 2385606, www.room-matehotels.com
Hotel Bayns Orientals (sarm). Se poate dormi intr-una dintre cele 43 de camere cu decor sic contemporan, ori se poate face rezervare pentru unul dintre apartamentele (mai scumpe) la cateva cladiri mai departe. In ambele cazuri, alegerea e optima. Info: C. Argenteria nr. 37, tel. 93 2688460, www.hotelbanysorientals.com.
UNDE MANCATI
Restaurant Abac (top). Pentru cine vrea sa manance bine (si nu are probleme de buget), iata adresa indicata: 2 stele Michelin si mancaruri catalane de sezon pregatite ca la carte de chef Jordi Cruz. Info: Av. Tibidabo nr. 1, tel. 93 3196600. www.abacbarcelona.com.
Santa (la moda). Dupa succesul istoricului bar de tapas Santa Maria (merita oricand sa mergeti, este pe Comert nr. 77, tel. 93 3757227), maestrul bucatar Paco Guzmán a deschis acest local care a devenit imediat punct de intalnire al Barcelonei la moda. Info: Av. Merldlana nr. 2, tel. 93 309JOJ8
La Isabela (tapas). Ultima moda in oras (si in toata Europa), o reprezinta aperitivele servite pe acoperis. Aici se gusta cocteiluri excelente pe fundal de muzica lounge insotite de tapas. Alternativa: coborati la restaurantul hotelului. Dar nu este acelasi lucru. Info: Hotel 1898, La Rambla nr. 109, tel. 93 5529552, www.hotel1898.com
SHOPPING
Traditie ori modernism? In Barcelona nu stii ce sa alegi, de la cutitele de la Caniveteria, Josep Roca, fiind o institutie in oras (Plaga del Pi nr. 3, www.ganiveteriaroca.cat), la mastile si recuzita de teatru de la El Ingenio, care ii placeau lui Salvador Dali (Caile Rauric nr. 6), la articolele vestimentare colorate de la Custo Barcelona. Se gasesc in multe orase europene, insa a le cumpara de aici, din orasul de unde le-a suras norocul fratilor Dalmau, este cu totul altceva (diferite magazine, www.custo-barcelona.com).
Vedeti palariile clasice de toreador (la Sombreria Obach, Caile del Call nr. 2, tel. 93 3184094), apoi mergeti la Hofmann pentru un popas delicios: croissantele si torturile cu lamaie ale acestei cofetarii sunt irezistibile (Flassaders nr. 44, www.hofmann-bcn.com). Nu ocoliti piata de fructe Sfanta Ecaterina, chiar numai sa va uitati (pare iesita dintr-un vis de Gaudi) sau luati masa la restaurantul sau (Av. Francesc Cambo nr. 16, orar variabil incepand cu 8 dimineata).
In cele din urma, doar pentru iubitorii de ceai, magazinul Sans & Sans In Carrer de l’Argenteria care exista de generatii si are peste 300 de esente (si un al doilea magazin In Av. Diagonal nr. 520, http://www.sansisans.com/shop/).
NIGHTLIFE
Champagne Bar. Pentru iubitorii de spumant, un bar cu 40 de tipuri de sampanie, de gustat in sala plina de oglinzi. Este ultima noutate a istoricului Hotel Arts. Info: Marina nr. 19-21, www.hotelartsbarcelona.com
Palau de la Música. Seara, este locul preferat de melomani: are peste un secol, iar acustica este extraordinara. Ziua se organizeaza tururi ghidate in palat (proiectat de geniul Modernismului Lluís Doménech i Montaner). Va sfatuim sa nu le pierdeti. Info: C. Sant Pere Més Alt, www.palaumusica.org
Barurile muzeelor. Fiecare muzeu are cafeneaua lui (sau pe aproape), insa acestea sunt deosebite. Prima, Café d’Estiu (la Museu Frederic Marès, Plaça de Sant Iu nr. 5, www.cafedestiu.com), este o terasa-gradina minunata in inima Barri Gòtic. A doua este un local despartit de gradina printr-un perete de sticla mare, in salile Museu Maritim, cu marea in fata (Av. de ies Drassanes, www.mmb.cat).
Pentru toate celelalte informatii: Biroul Spaniol de Turism, www.spain.info si www.barcelonaturisme.com
National Geographic, 52 de weekenduri de vis, Elena Luraghi si Cinzia Rando, Editura Litera
SERVICII OPTIONALE:- Transfer privat aeroport - hotel - aeroport: 158 euro / masina 1-3 persoane; 216 euro / masina 4-7 persoane, dus - intors- Barcelona card: reducere la diferite muzee si obiective turistice, restaurante si magazine; calatorii gratuite cu mijloacele de transport in comun de suprafata: 20 euro / persoana (valabil 2 zile); 45 euro / persoana (valabil 3 zile); 55 euro / persoana (valabil 4 zile); 60 euro / persoana (valabil 5 zile)- Tur de oras “Hop-on Hop-off”- 2 rute (aprox. 40 statii), audioghid in mai multe limbi: 29 euro / persoana (1 zi); 39 euro / persoana (2 zile)- Spectacol de flamenco “Tablao Cordobes” - unul dintre cele mai bune spectacole de flamenco din Barcelona: 49 euro / persoana; 83 euro / persoana (spectacol + cina)- Excursie la Montserrat - durata cca. 5 ore (exclus masa); ghid vorbitor de limba engleza; tarif: 55 euro / persoana.