Cinci orase fac cat o capitala. Inainte ca Berlinul sa devina Berlin aici erau, de fapt, orasele Colln, Friedrichswerder, Dorotheenstadt, Friedrichstadt si Berlin, pe care Frederic I de Prusia le-a unit in 1709 sub o singura municipalitate: capitala regatului Brandenburg si Prusia.
In secolul XX istoria sa l-a facut unic in lume, insa, daca urmele Reichului si ale diviziunii sale in Est si Vest astazi aproape ca nu se mai vad, aceasta metropola cosmopolita de 3,5 milioane de locuitori nu inceteaza sa suporte fascinatia antagonismelor: constructii foarte moderne si localuri underground, pe de o parte; poli culturali extraordinari si atasament pentru traditii, pe de alta.
Daca Mitte este inima monumentala a capitalei, sufletul din Mitte este Poarta Brandenburg, langa Reichstag, palatul Parlamentului restructurat de Norman Foster, si marele bulevard Unter den Linden terminat pentru Olimpiada din 1936.
Aici, aproape, in Ebertstrasse, a fost ridicat Monumentul in amintirea Holocaustului. Se gaseste intre Poarta Brandenburg si Potsdamer Platz, un teren pustiu pe unde pana in 1989 trecea Zidul.
Celelalte doua capodopere ale cartierului sunt Insula Muzeelor, cinci cladiri extraordinare pe un petic de pamant imbratisat de raul Spree, si Kunsthaus Tacheles, cunoscut mai degraba ca Tacheles: cel mai important centru social din Europa, icoana absoluta a Berlinului tanar si transgresiv.
Daca Mitte este simbolul fostei diviziuni intre Est si Vest, invecinatul cartier Kreuzberg, un mic Istanbul de circa 150.000 de persoane (cea mai mare comunitate in afara granitelor turcesti), e cel unde Orientul intalneste Occidentul. Astazi, o zona in plina restructurare, unde s-au mutat si s-au stabilit multi berlinezi.
Si Prenzlauer Berg e in faza de transformare: in anii 1980 era orasul punkistilor, astazi este o zona trendy cu fabrici de secol XIX restructurate sa gazduiasca spatii culturale cum sunt Kulturbrauerei, devenita din fosta producatoare de bere centru de arta si design (http://www.kulturbrauerei.de), si Humboldt-Umspannwerk, fosta centrala electrica transformata in centru pentru expozitii si evenimente
Aceeasi soarta are si invecinatul Friedrichshain, candva cartier popular, astazi locuit de studenti si de artisti care gasesc aici, in afara de case ieftine, cel mai important monument ridicat in memoria Zidului, East Side Gallery (vezi caseta „Turul Zidului”).
Ce sa spunem despre fostul Berlin de Vest, cu Charlottenburg si Schonenberg? Rezista la vantul de schimbare ce sufla prin fostele cartiere populare si continua sa straluceasca prin icoane istorice ca Cedachtniskirche, biserica comemorarii construita intre 1891 si 1895 in stil neoromanic, bombardata in timpul razboiului si nereconstruita vreodata (un fel de ruina simbol al pacii), si prin strazile de shopping cum este Ku’damm, prescurtare de la Kurfurstendamm, in apropierea marelui magazin de lux KaDeWe.
Straluceste si prin magazinele si restaurantele din Kantstrasse, si prin Coloana Victoriei cu ingerul inaripat de pe Strasse des 17 Juni, imortalizata de Wim Wenders in filmul Cerul deasupra Berlinului (orar variabil)
Curentul de schimbare rezista si pasiunii berlinezilor pentru natura, in oras exista multe parcuri, iar 32% din suprafata orasului sunt spatii verzi, insa cea mai importanta „gradina”, intre Mitte si Charlottenburg, este Tiergarten, gradina zoologica din cartierul cu acelasi nume.
Pentru cel mai important parc din afara orasului trebui sa va deplasati circa patruzeci de kilometri la sud-vest de Berlin pe directia Potsdam.
CUM VA DEPLASATI: Berlinul e deservit de o retea foarte buna de metrou si de mijloace de transport de suprafata. Seara, toata lumea foloseste taxiuri: sunt multe si ieftine.
Plaja in oras
Sezlonguri, umbrele, palmieri (artificiali) si nisip (adevarat) de pe coasta baltica. Vara, malurile raului Spree gazduiesc un sir lung de stabilimente balneare unde va puteti relaxa si bronza, care, dupa asfintit, devin locuri de intalnire pentru viata de noapte. Moda nu e noua, ci din secolul XIX, iar adresa preferata de berlinezi este Badeschiff Arena (www.arena-berlin.de), o piscina in mijlocul raului, cu doua saune plutitoare: in aer liber cand e cald, acoperite de trei foi transparente iarna.
Celelalte plaje sunt Capital Beach (www.capital-beach.eu); Deck 5 cu 80 de tone de nisip intinse pe acoperisul unei parcari; Strandbad Mitte (www.strandbad-mitte.de); Kiki Blofeld, cu mult biliard si fotolii sapate pe coline printre tufe (www.kikiblofeld.de)
DE VAZUT
DOMUL: Cel mai important loc de cult protestant din oras, restructurat in 1822 de Karl Friedrich Schinkel, poate fi considerat mausoleul familiei regale prusace. Pastreaza circa 90 de morminte si sarcofage. Aici au loc slujbe, concerte de orga, vizite ghidate. Info: Lustgarten nr. 1, orar luni-sambata 9-20, duminica 12-20, www.berliner-dom.de
ALEXANDERPLATZ: Alex, cum o numesc berlinezii, isi datoreaza numele vizitei tarului Aleksandru al Rusiei in 1805. Multe evenimente din capitala sunt legate de aceasta piata, poate putin dezolanta, care gazduieste acum Palatul Editurii cu redactia ziarului Berliner Zeitung, Grupul Kaufhof (fost mare magazin al Berlinului de Est reproiectat de Josef Paul Kleihues), Turnul Televiziunii, 368 de metri, cel mai inalt din oras, cu cafeneaua rotativa care ofera o priveliste extraordinara. Info: Panoramastrasse nr. 2, orar 9-24, noiembrie-februarie 10-24, www.tv-turm.de
POARTA BRANDENBURG: „Domnule Gorbaciov, darama acest zid”, a spus Ronald Regan pe 12 iunie 1987 intr-un memorabil discurs tinut in fata Portii Brandenburg. Simbol si monument al Berlinului reunificat, cu stricaciuni provocate in timpul sarbatoririi caderii Zidului si redeschisa pe 3 octombrie 2002, este cea mai impunatoare dintre cele 18 porti initiale ale orasului. A fost construita intre 1788 si 1791, iar deasupra se afla o sculptura care simbolizeaza Victoria inaripata.
GENDARMENMARKT: Realizata in 1700, e una dintre cele mai elegante piete si isi datoreaza numele termenului francez „gens d’armes”, prin care se desemna un regiment prusac de soldati hughenoti. Spre piata au fatada trei cladiri bijuterie:
Deutscher Dom, domul german din 1708 cu o expozitie permanenta despre istoria Parlamentului german (tel. 030 22730431, orar marti-duminica 10-18, mai-septembrie 10-19); geamanul Französischer Dom, domul francez ridicat in 1672 de hughenoti, care gazduieste muzeul dedicat lor (tel. 030 20649922, orar marti-sambata 12-17, duminica 11-17); Konzerthaus proiectata de Karl Friedrich Schinkel: inaugurata in 1821, se mandreste cu un calendar muzical de circa 550 de evenimente anual (vizite ghidate cu rezervare, www.konzerthaus.de).
MONUMENTUL HOLOCAUSTULUI: Dupa Haus am Chekpoint Charlie (vezi caseta „Turul Zidului”) cu Muzeul Zidului din Berlin, Peter Eisenmann a uimit cu acest monument coplesitor: mergand prin labirintul de 2 711 blocuri de ciment, in aer liber si fara acoperis, esti total dezorientat. O tentativa mai mult decat laudabila pentru a nu uita ororile istoriei.
PARLAMENTUL (REICHSTAG): Marea cupola din Berlin proiectata in 1999 de englezul Sir Norman Foster pentru a reimprospata vechea cladire a devenit un fel de punct panoramic care atrage anual mii de turisti. Urcati in varful cladirii unde este terasa panoramica pentru a admira orasul si cupola traversata de un con de lumina, asemanatoare cu o sculptura. Cand e intuneric, lumina se reflecta in exterior, incat berlinezii stiu intotdeauna daca e sedinta parlamentara. Info: Platz der Republik nr. 1, orar 8-24 (ultima intrare la 22), http://www.bundestag.de
POTSDAMER PLATZ: Inima pulsanta a Berlinului a fost proiectata de un grup de arhitecti printre care Renzo Piano, Arata Isozaki, Richard Rogers, Helmut Jahn. A rezultat un mare cartier in jurul unei piete stralucitoare de cristale si impartit in trei zone: Daimler City (1998), Sony Center (2000), Beshein Centre (2004). Principalele atractii ale acestui cartier rasarit din neant pe cenusa unei lande pustii sunt turnul Debis de Renzo Piano, DaimlerChrysler Atrium (cu spatii pentru expozitii de arta si un bazin artificial), Sony Center cu sali de cinema si muzeul cinematografului german, centrul comercial Arkaden, cinematograful iMax cu proiectii 3D, teatrul, cazinoul si Weinhaus Huth, singura cladire istorica din complex. Info: www.potsdamerplatz.de
TACHELES: Cel mai cunoscut centru social din Europa se afla intr-o cladire de 9.000 de metri patrati acoperita de graffiti: gazduieste expozitii, Performance de pictura, spectacole muzicale, cafeneaua Zapata, cinematograf, discoteca si are fatada spre una dintre cele mai animate strazi din oras, cu cafenele, restaurante si mici magazine vintage. Info: Oranienburgerstrasse nr. 54-56, www.tacheles.de
HACKESCHE HOFE: Fosta zona muncitoreasca unde fabricile convietuiau cu casele, azi transformata intr-un spatiu extrem de viu in interiorul a opt curti care comunica intre ele. Intre zidurile Jugendstil din caramida si ceramica se deschid cafenele, spatii de joaca pentru copii, galerii de arta, un teatru de varietati si magazine (vezi caseta „Shopping”). Info: Rosenthalerstrasse nr. 40, www.hackesche-hoefe.com
Turul zidului
Totul a inceput datorita lui Keith Haring, artista americana care, cu putini ani inainte de reunificarea germana, a pictat o portiune din cei 755 de kilometri din zidul ce inconjura fostul Berlin de Vest. Acea cortina care, timp de 28 de ani (din 1961 in 1989), a reprezentat simbolul diviziunii nu numai a orasului, ci si a Germaniei si a lumii intregi, astazi nu mai exista.
Sau cel putin nu in totalitate. Exista vestigii: bucati din zid, turnul de garda Kieler Eck in Kieler Strasse (unul dintre putinele ramase din cele 220 initiale) si foste posturi de control cum este faimosul Checkpoint Charlie din Friedrichstrasse, cel mai important punct de trecere intre cele doua parti ale orasului, cu Mauermuseum dedicat istoriei Zidului (tel. 30 253725-0, orar 9-22, www.mauer-museum.com).
Insa mica regina a turului este East Side Callery (www.eastsidegallery-berlin.de): un kilometru si 300 de metri de cortina pe Muhlenstrasse, pe malul raului Spree, cu picturi si graffti inspirate de pace realizate de peste o suta de artisti proveniti din toata lumea. O galerie de arta sub cerul liber, care in 1991 a fost declarata monument national.
INSULA MUZEELOR: Este una dintre cele mai mari concentrari muzeistice din lume, construita intre 1824 si 1930 pe mica insula urbana imbratisata de apele raului Spree, si a fost obiectul unui plan de reinnoire semnat de David Chipperfield care pana in 2015 l-a transformat intr-o locatie culturala de avangarda.
Primul restaurat a fost Neues Museum, Muzeul Egiptean, al Preistoriei si Antichitatii, care pastreaza o capodopera absoluta, bustul lui Nefertiti. Pergamon, dedicat Antichitatii si artei islamice, se mandreste cu opere extraordinare cum sunt Altarul din Pergam, Poarta zeitei Ishtarsi Poarta Miletului.
Altes Museum, cel mai vechi muzeu german, proiectat in stil neoclasic de Friedrich Schinkel, gazduieste colectii grecesti si romane. Bode Museum gazduieste colectii de arta renascentista, iar Alte Nationalgalerie, colectii de arta din secolul XIX. Info: Neues Museum, Bodestrasse nr. 1-3, orar io-i8,joi, vineri si sambata pana la 20, www.neues-museum.de
KREUZBERG: Cartierul prin excelenta turcesc, le place deopotriva berlinezilor si turistilor. Meritul este al numeroaselor restaurante cu specific anatolian, al targurilor si bazarurilor cum este Turkenmarkt, cu munti de legume si fructe, mirodenii si branzeturi ca in Istanbul (de-a lungul Maybachufer, in fiecare marti si vineri de ia 11 la 18.30).
Insa este si meritul fostelor fabrici transformate in centre culturale, al piatetelor animate cum este Kottbusser Tor, unde se pot incerca street-food condimentat si kebap, sau al unor poli culturali ca Jüdisches Museum – Muzeul Evreiesc -, realizat de arhitectul Daniel Libeskind, care a devenit un punct de referinta important pentru cultura iudeo-germana (Lindenstrasse 9-14, orar 10-20, luni 10-22, www.jmberlin.de).
CASTELUL CHARLOTTENBURG: Construit intre 1695-1699 ca resedinta de vara a Sofiei Carlotta (de unde numele castelului si al cartierului), sotia lui Frederic III, acest castel merita vazut pentru camerele bogat ornamentate si pentru parcul in stil baroc. Nu ratati apartamentele regale de la parter, cu sala portelanurilor chinezesti si japoneze. Info: Spandauer Damm nr. 10-22, orar variabil, www.spsg.de
POTSDAM: Aici se viziteaza parcul si palatul Sanssouci (1745-1747), locuinta de vara a lui Frederic II de Prusia. O panorama romantica de pajisti, copaci, fantani si constructii baroce, ramasa in istorie pentru ca a gazduit, intre 17 iulie si 2 august 1945, conferinta invingatorilor din al Doilea Razboi Mondial. Info: Potsdam, www.spsg.de, www.potsdam-tourismus.de. Se ajunge cu trenul de la Berlin sau cu metroul Sy. Cu masina sunt circa 40 de kilometri pe A100 si A105.
SHOPPING
Si Berlinul are magazinul sau Harrods: Se de numeste KaDeWe (www.kadewe.com) si, ca orice magazin mare de lux, vinde imbracaminte de firma, accesorii, obiecte de design. Excelenta o reprezinta insa raionul de gastronomie de 7.000 de metri patrati unde alterneaza circa 30 de standuri cu branzeturi, ciocolata, sushi, ceainarii si baruri cu sampanie.
Incercati si pentru o gustare. Strada cumparaturilor este prin excelenta Ku’damm, bulevardul cu buticurile celor mai cunoscuti stilisti, insa cele mai creative propuneri se gasesc in cartierul Mitte, cu ateliere de fashion designer si galerii de arta ca Eigen + Art (http://eigen-art.com. com/user-cgi-bin/index.php?article_ id=l), care a lansat o generatie de pictori din Est, astazi foarte bine cotati, sau ca Bunker (www.sammlung-boros.de), un fost adapost de razboi care a devenit punctul de intalnire a multor tineri artisti.
Tot in Mitte, o adresa curioasa este Ampelmann (www.ampelmann.de.ampelmannshop.com). Vinde semafoare sau, mai bine zis, omuleti rosii si verzi foste semnale luminoase din fostul Berlin de Est, care sunt in voga in oras asa cum sunt gondolele la Venetia. O plimbare prin fata vitrinelor din Ftiedrichstrasse, apoi se intra la BFN (www.berlinfashionnetwork.com): un concept-store a douazeci si cinci de designeri berlinezi, unii dintre ei deja cunoscuti publicului de experti.
UNDE DORMITI
Adlon Kempinski Berlin (lux). O institutie, candva era hotelul preferat al Gretei Garbo, astazi e singurul cu trei restaurante cu stele Michelin. Locatie extraordinara chiar langa Poarta Brandenburg. Info: Unter den Linden nr. 77, Am Pariser Platz, tel. 30 22610, www.hotel-adlon.de si www.kempinski.com
Lux Eleven (design). Interioare de design intr-o cladire istorica, unde nu exista camere, ci adevarate apartamente cu bucatarie. Nu ratati fashion store si spa de inspiratie ayurvedica. Info: Rosa-Luxemburgstrasse nr. 9-13, tel.30 9362800, www.lux-eleven.com si www.designhotels.com
Arte Luise (arta). Mai mult decat un in hotel, pare ca stai intr-o galerie de arta. Fiecare camera e decorata de un alt artist. Info: Luisenstrasse nr. 79, tel. 30 284480, www.luise-berlin.com
UNDE MANCATI
Tausend Cantina (la moda). E ultimul racnet in gastronomie: un restaurant-bar deschis in 2009 sub arcadele metroului (S-Bahn). Bucatarie cu influente asiatice si hispano-americane, selectie de sampanie si saké excelenta. Info: Schiffbauredamm nr. 77, tel. 30 27582070, www.tausendberlin.com
Borchardt (staruri). Nu-i usor sa gasesti aici o masa in timpul festivalului de film. E restaurantul preferat al starurilor marilor ecrane, ofera meniu traditional berlinez, francez si italian. Mancarea e optima, clientela si mai interesanta. Info: Französische Strasse nr. 47, tel. 30 81886262, www.borchardtcatering.de
6 Max und Moritz (traditional). Bucatarie germana si berlineza (ciolan de porc cu cartofi), bere foarte buna. Numele e inspirat dintr-un desen animat pentru copii. info: Oranienstrasse nr. 162, tel. 30 69575977, www.maxundmoritzberlin.de
NIGHTLIFE
Berghain (Panorama Bar). Hangarul unei foste fabrici dezafectate, cu muzica house, techno si electronica de calitate excelenta. Info: Am Wriezener Bahnhof http://berghain.de
SO 36. Acest club istoric din Kreutzberg, cu radacini punk, gazduieste acum evenimente si performance cu genuri muzicale extrem de diverse – metal, hip-hop, crossover, techno, drum -, precum si petreceri pentru gay si lesbiene. Info: Oranlenstrasse nr. 190, http://so36.de
KatTee Burger. O cafenea buna in stil ex-RDC, loc de intalnire duminica pentru scriitori si poeti tineri: cafeneaua literara de altadata, insa modernizata. De neocolit, in spate, discoteca cu melodii sovietice si din Europa de Est. Info: Torstrasse nr. 58-60, http://www.kaffeeburger.de/
Pentru toate celelalte informatii: Biroul National German de Turism www.germany.travel
National Geographic, 52 de weekenduri de vis, Elena Luraghi si Cinzia Rando, Editura Litera
Se pot cauta zboruri pentru maxim 9 pasageri
Trebuie sa existe un adult pentru fiecare infant