20px

DESCRIERE BUDAPESTA

Farmecul Budapestei, marea capitala supranumita si „Perla Dunarii" ori „Parisul Estului", se afla in istoria tumultuoasa a orasului impartit intre Orient si Occident, printre amintiri din vremea marelui Imperiu Habsburgic, mostenirea opresiunii comuniste si contradictiile noii Ungarii. Insa mai intai de toate, fascinanta este diviziunea urbanistica intre Buda si Pesta, intre dealuri si campie, avand prin centru ampla si maiestuoasa Dunare peste care se ridica un sir de poduri romantice intinse peste fluviu ca legaturi indisolubile intre cele doua orase. Printre acestea, Podul cu Lanturi, construit intre anii 1839-1849, ornat si impodobit la capete de doua statui cu lei, si podul Margareta, din 1872, format din doua tronsoane ce se unesc la mijloc pe insula Margareta, veche rezervatie regala de vanatoare, iar astazi cel mai frumos parc citadin, tinta a celor care iubesc sportul, plimbarile si baile termale. Buda este orasul vechi, pe colina, format din cartierul medieval, Palatul Regal si biserica lui Matei Corvin. In nord, in districtul Obuda, e ascuns anticul oras roman Aquincum (Szentendrei ut nr. 139, orar marti-duminica, mai-septembrie 10-18, aprilie-octombrie noiembrie-aprilie 10-16, www.aquincum.hu), cel mai bine pastrat din Ungaria, cu parcul si muzeul sau care povesteste viata cotidiana, religioasa, militara si artistica a asezarii care in timpul lui Traian a fost capitala Pannoniei Inferioare. La poalele Budei, dincolo de fluviu, se afla Pesta, moderna si intesata de magazine, hoteluri, restaurante si localuri de noapte. Aici se inalta parlamentul si biserica Sf. Stefan, care a luat numele primului rege al Ungariei. Momente de istorie care s-ar vrea uitate gasiti in Casa Terorii, loc de tortura al politiei secrete, si in Parcul cu Statui (Balatoni utca rtl Szabadkai utca, orar de la 10 la asfintit, www.szoborpark.hu), imediat in afara orasului, un fel de „adapost" in aer liber in care au fost comasate toate monumentele erei comuniste (Bda Kun si Lenin, Marx si Engels, plus personaje mai putin populare), mutate de pe strazi dupa caderea regimului. Printre atractiile Budapestei sunt si croazierele pe Dunare, precum si numeroasele izvoare termale din oras. Capodopere de stil si eleganta sunt vechile cofetarii, mereu gata sa scoata din cuptor miile de variante ale dulciurilor traditionale unguresti, cum sunt torturile Esterhazy si Dobos. Gustati-le in piata centrala Varasmarty, in decembrie scena a traditionalului targ de Craciun, la cofetaria Gerbeaud (www.gerbeaud.hu), faimoasa si pentru infinita varietate de bomboane de ciocolata umplute, cum e delicioasa „bon bon Tokaji asz".
Cum va deplasati: plimbarea pe jos in centru este un lucru usor si placut si datorita noilor spatii pietonale deschise in 2011. Noutate introdusa de curand este si BuBi, serviciul de inchirieri biciclete integrat in sistemul de transport public, de folosit pentru deplasari scurte alaturi de mijloacele de transport publice traditionale - autobuze, tramvaie, troleibuze si metrou. Pentru a ajunge in cartierul Fortareata se poate folosi telefericul (siklo), construit in 1870 si repus in functiune in 1986.
Valuta: moneda oficiala a Ungariei este forintul.

Buda-Castle-The-royal-castle-of-Budapest

DE VAZUT


COLINA FORTARETEI: Cartierul Castelului si Palatul Regal (foto sus) (Varhegy si Kiraly Palota). Punct ideal de unde sa incepeti vizita orasului datorita marii concentrari de muzee si edificii de epoca medievala si baroca, Colina Fortaretei sau Cartierul Castelului se ridica mai sus de Dunare pe un podis calcaros din Buda lung de 1,5 kilometri si lat de maximum 500 de metri. Agitatele sale evenimente istorice, care le rezuma pe ale orasului, au Inceput odata cu construirea unui castel pe colina, din porunca regelui Buda IV in 1241-1242, dupa ce mongolii au devastat primele asezari. Matei Corvin, in secolul XV, a creat o curte umanista si renascentista folosindu-se de artisti italieni. Distrus intai de turci in secolul XVII, apoi de germani in al Doilea Razboi Mondial, astazi se prezinta cu cladirile restaurate ce pastreaza aspectul de altadata. Printre acestea este Palatul Regal, la poalele sudice ale colinei, ale carui edificii neoclasice cu cupola in stil oriental gazduiesc diferite muzee si institutii. Prima este Galeria Nationala a Ungariei (Magyar Nemzeti Galeria. Orar marti-duminica, luni inchis, www.mng.hu), care printre capodoperele sale de arta locala din secolul XI pana astazi se mandreste cu fascinantele tablouri eroice ale pictorului romantic Gyula Benczr si cu impresionantele scene de razboi ale lui Jozsef Rippl-Ronai. Sub Cartierul Castelului, un sistem de grote, la circa 16 metri adancime, va permite, datorita structurarii speciale si a amenajarilor din dotare, sa parcurgeti istoria Ungariei intr-o atmosfera cu totul deosebita, de la sectiunea paleolitica la cea propriu-zis istorica. A fost numit „labirintul" si este un obiectiv frecventat mai ales de indragostitii care, spre seara, urmand un traseu amenajat si intrand prin doua intrari separate, se intalnesc dupa douazeci de minute de mers pe jos intr-un punct anume, extrem de romantic (pentru informatii si rezervari: www.labirintus.com).
O alta curiozitate a cartierului este cea mai veche cofetarie din capitala, Ruszwurm, fondata In 1827 si frecventata de imparateasa Sissi in timpul sederilor sale la Budapesta (www.ruszwurm.hu).

Matthias-Church

 

BISERICA LUI MATEI CORVIN SI BASTIONUL PESCARILOR: In centrul fortaretei se deschide spectaculoasa Piata a Trinitatii (Szentilaromsag tar) cu antica primarie si Coloana Trinitatii in stil baroc, ridicata in 1713 ca ex voto pentru incetarea epidemiei de ciuma care bantuise orasul. In piata se inalta si Biserica lui Matei Corvin (Matyds-templom, orar luni-sambata 9-17, Duminica 13-17, www. matyas-templom.hu), a carei vizita este o calatorie de-a lungul secolelor, incepand cu perioada edificarii sale in stil romanic-francez, in secolul XIII, apoi in secolul XV cand au fost adaugate capelele laterale in stil gotic si turnul clopotnitei (1470), pana la perioada de ocupatie otomana (1541), cand a fost transformata in moschee, si la transformarile neogotice din 1896 executate de arhitectul Frigyes Schulek. Pe partea sudica puteti admira splendidele sculpturi ale portalului de intrare (un basorelief cu Adormirea Maicii Domnului), in timp ce interiorul are vitralii luminoase in stil neogotic si fresce ornamentale executate de pictorii romantici Karoly Lotz si Bertalan Szekely. In amintirea concertului din 1867 dat de Franz Liszt in onoarea de curand inscaunatilor regi ai Ungariei, Franz Joseph si Elisabeta, biserica gazduieste frecvent manifestari muzicale. In spatele bisericii se inalta pe o suprafata intinsa Bastionul Pescarilor (Halaszbastya, orar: jumatatea lui martie - jumatatea lui octombrie 9-23, intrare libera in restul anului), in stil neoromanic, cu scari, turnuri si pasaje, opera de inceput de secol XX a lui Frigyes Schulek realizata pentru a le oferi vizitatorilor o priveliste panoramica a Dunarii si a Pestei. Isi datoreaza numele corporatiei de pescari care trebuiau sa apere acea parte din ziduri in epoca medievala.
Info: Kossuth tar nr. 1-3, orar luni-vineri 8-18, sambata 8-16, duminica 8-14, www.parlament.hu

Szent István-bazilika

 

BAZILICA SFANTUL STEFAN

(SZENT ISTVAN BAZILIKA): alt simbol al Budapestei este catedrala neoclasica Sf. Stefan, cea mai mare biserica din oras, edificata intre 1851-1905 cu mozaicuri, picturi si 15 tipuri diferite de marmura. Cea mai importanta relicva a sfantului suveran fondator al bisericii este mana lui dreapta, numita si „sfanta dreapta", pastrata in capela cu acelasi nume, si purtata in procesiune pe 20 august cu ocazia celei mai vechi si mai populare sarbatori maghiare. Merita sa luati ascensorul ori sa urcati pe jos cele 146 de trepte pana in varful cupolei, sa admirati una dintre cele mai frumoase privelisti ale orasului de la inaltimea de 65 de metri.
Info: V. Szent Istvdn nr. 33, http://bazilika.biz, orar vara 9-17, duminica de la 13, iarna 10-16

CASA TERORII (TERROR HAZA):

La intrare, acolo unde candva era sediul central al politiei secrete, intai naziste, apoi comuniste, unde erau interogati si torturati disidentii politici, se citeste: „Nu putem uita oroarea terorii si victimele vor fi amintite mereu". In acest spirit a fost amenajat in 2002 muzeul Casa Terorii, marturie a absurditatii regimurilor totalitare, cu expozitii permanente si temporare, workshop si proiectii. Tancul asezat in curtea centrala si peretii acoperiti cu fotografiile victimelor sunt mai elocvente decat multe cuvinte.
Info: Andrassy atca nr. 60, orar marti-duminica www.terrorhaza.hu

Piata Eroilor

 

PIATA EROILOR (HOSOK TERE): panoramica Piata a Eroilor, cu solemnele sale colonade asezate in semicerc si cu coloana inalta cu statuia arhanghelului Gabriel care tine coroana Sfantului Stefan - Monumentul Mileniului ridicat in 1896, in amintirea datei de nastere a patriei unguresti fondate de maghiari e un simbol vizual grandilocvent al sentimentului national. In centru, un simplu monolit de piatra cu mormantul soldatului necunoscut tine loc de altar in memoria eroilor patriei. Solemnitatea pietei este completata de cladiri neoclasice elegante ce gazduiesc Muzeul de Arta si Palatul Expozitiilor, din 1895.
MUZEUL DE ARTA (SZEPMOVESZETI MOZEUM): amenajat intr-o constructie ce reia liniile unui templu grecesc, muzeul gazduieste una dintre cele mai prestigioase colectii de arta figurativa europeana, cu opere din Antichitatea greco-romana pana in secolul XX. La primul etaj, printre altele, se pot admira opere de Giorgione (Portret de tanar), Titian (portretele lui Marcantonio Trevisan si Pietro Bembo), Leonardo da Vinci (Cavaler, bronz), precum si splendida Madonna Esterhazy de Rafael. Importanta este si colectia de pictori flamanzi, olandezi si spanioli, cu panze de Memling (Tripticul Crucificarii), Rembrandt (Visul Sfantului losif, Bou injunghiat), ElGreco (Prinderea lui Hristos, Buna Vestire) si Goya (Portret de femeie). Dintre pictorii francezi moderni mentionam opere de Gauguin, Manet si Cozanne.
Info: Dazsa Gyorgy ut nr. 47, orar marti-duminica www.szepmuveszeti.hu

Budapest-Terme

 

BULEVARDUL ANDRASSY: nu exista turist care sa nu vrea sa se plimbe pe grandiosul bulevard Andrassy. Aflat pe lista UNESCO, bulevardul lung de 2,5 kilometri, care pleaca din Piata Eroilor, din centrul Pestei, si ajunge in Parcul Municipal Varosliget - obiectiv de relaxare privilegiat, cu un mic lac, gradina botanica si un stabiliment termal in stil pur Belle Epoque, este datorat Republicii Populare. Printre prototipurile de cladiri neorenascentiste si eclectice proiectate de Miklos Ybl intre 1872-1876 si tutelate ca monument national se numara, la nr. 22, Teatrul Operei de Stat (Magyar Allami Operahaz).
Info: vizite ghidate in engleza la orele 14 si 16, www.operavisit.hu, cu fatada cu portic decorat somptuos cu statui si o sala rafinata cu scene pe mai multe niveluri. Se poate admira in toata splendoarea sa de pe terasa cafenelei Mvesz (Andrassy t.st nr. 29), deschisa la sfarsitul secolului XIX, dotata cu o sala de ceai splendida amenajata cu oglinzi vechi, statuete si picturi.
Locul ideal pentru a-ti bucura cerul gurii cu tarte cu branza de vaci, cu mere, cu crema si nuci, cu tiramisu si minunate placinte cu mere, pe fond de muzica clasica. Ceva mai departe, merita sa va opriti la cofetaria Lukacs (Andrassy ut nr. 70), fondata in 1912, printre cele mai cunoscute si mai frecventate din oras, care propune in fiecare seara, datorita pianului sau de epoca, muzica clasica live.

Budapest-Terme

 

BAI TERMALE

„Sa calci apa" in centrele termale este una dintre cele mai placute destinderi in Budapesta. Din cele 123 de izvoare termale din oras curg in fiecare zi 30.000 de metri cubi de apa minerala calda pana la fierbinte. Cu siguranta, in oras cel mai elegant este stabilimentul Baile Celkrt, pe malul Dunarii, o cladire in stil Liberty care si-a pastrat intacta splendoarea originara. Structura e dotata cu opt bazine cu apa termala cu temperatura ce variaza intre 26° si 38°C, o piscina in aer liber aflata in mijlocul unui parc si o piscina acoperita care, prin prestanta sa, pare aproape o catedrala (XI. Kelenhegyi ut nr. 4-6, deschisa atat pentru barbati cat si pentru femei in sectoare separate, www.gellertbath.com). Uimitor prin dimensiunile sale (72 bazine termale si 5 piscine) este Complexul termal Szechenyi, in stil neobaroc, la extremitatea nordica a Parcului Municipal, cu statui si mozaicuri din sticla realizate de cei mai cunoscuti artisti maghiari (Allatkerti krt. nr. ii, deschis pentru barbati si femei. O atmosfera orientala pluteste in Baile Kiraly, bai turcesti autentice construite in 1570, cu o piscina octogonala acoperita de o cupola perforata (F6 utca 84, pentru barbati si femei, care pot beneficia din doua in doua zile cu exceptia duminicii, www.spasbudapest.com). Regasiti acelasi stil la Baile Rudas, construite in 1566, cand Ungaria era ocupata de turci (I Dobrentei ter 9, in serile de vineri, sambata si duminica este permisa intrarea ambelor sexe, program nocturn sambata si duminica de la 22 la 4 dimineata, www.spasbudapest.com). Inca din Evul Mediu Baile Lukacs erau renumite pentru proprietatile lor terapeutice, dupa cum demonstreaza placutele de marmura fixate pe zidurile exterioare de bolnavi vindecati, in semn de recunostinta. Restaurate in secolul trecut, baile noi garanteaza relaxare si revigorare in piscinele descoperite, in bazinul cu sapte tipuri diferite de hidromasaj si intr-un lac natural cu apa calda si namol (Frankel Leo Gt nr. 25, deschise pentru barbati si femei, www.spasbudapest.com).
MUZEUL LUDWIG DE ARTA CONTEMPORANA: in muzeul avangardei artistice se poate admira colectia privata a lui Peter si Irene Ludwig: opere contemporane de artisti maghiari, cehi, slovaci, polonezi, americani si francezi, inclusiv Picasso si Warhol.
Info: Komor Marcell utca nr. orar marti-duminica 10-20, www.ludwigmuseum.hu

SHOPPING

Printre cele mai elegante si mai pretioase obiecte artizanale traditionale cu marca Hungarica, pe primul loc se afla portelanul. E de ajuns sa va ganditi la casa de productie Herend (Kossuth nr. 140, www.herend.com ), cu motivele sale aurite si florale atat de apreciate de familiile regale ale Angliei si Austriei. O manufactura istorica tot atat de prestigioasa, fondata in 1853, este Zsolnay (Vaci utca 19-21, www.zsolnay.com), in stil de arta Art Nouveau la contemporan. Pentru cea mai actuala moda, semnata de stilisti maghiari recunoscuti international, magazinul de top e Katti Zoab (Szent Istvan Keriat nr. 17, www.kattizoob.hu), ale carei rochii splendide sunt realizate cu tesaturi fabricate in Italia. Printre cumparaturile de clasa se numara fara indoiala vinurile unguresti, catifelatul „sange de taur" din regiunea Eger, vinurile robuste din regiunea Villany, vinurile de la lacul Balaton si celebrul „Tokaji Aszu”` sau „szamorodni", un vin dulce de desert foarte bun. Le puteti achizitiona in Pivnitele Regale din Cartierul Castelului (Szent Gyargy), structura inovativa care mai propune expozitii si degustari. Cine doreste obiecte de anticariat si de arta moderna trebuie sa mearga in targurile de vechituri Ecseri, in districtul periferic XIX (Nagykarasi ut 156, orar luni-vineri 8-16, sambata 8-15, duminica 8-13), si PESCA, la Vdrosliget, in parcul orasului (Zichy Mihaly utca nr. 14, orar sambata-duminica 8-14): se pot face afaceri convenabile si se gasesc chiar si maruntisuri de pe vremea comunismului, cum ar fi medalii si matrioska.

Podul cu Lei

 

UNDE DORMITI

Continental Hotel Zara (design). Hotel termal nou, de design, in cartierul evreiesc, care include - perla arhitecturala rara - cladirea Liberty a fostelor terme Hungaria, de la inceputul secolului XX. Info: Dohany utca nr. 42-44, www.continentalhotelbudapest.com

Buda Castle Hotel (elegant). Hotel fashion recent inaugurat pe colina castelului. Gazduit Intr-o cladire de secol XV, e mobilat in nuante sobre de maro si bej, cu camere cu vedere spre o strada pietruita, linistita, sau spre frumoasa gradina interioara.
Info: U ri utca nr. 39, www.budacastlehotelbudapest.com

Art'Otel Budapest (central). Intr-o pozitie foarte buna, la mica distanta de Podul cu Lanturi, fata in fata cu Palatul Parlamentului, e inviorat in interior de tablouri vivace ale pictorului Donald Sultan. Cu sala de sport si apartamente mari.
Info: ioli Bem Rakpart nr. 76-19, tel. 4879487

budapest-market

 

UNDE MANCATI

Gundel (istoric). O cladire istorica de inceput de secol XX, langa Varosliget (parcul orasului) din Pesta, a gazduit personaje faimoase, de la regina Elisabeta la papa loan Paul II. Meniul unguresc rafinat e insotit de vinuri locale, printre care Eger si Tokaj ale aceluiasi Gundel. Deserturile includ palacsinta ungureasca (clatite umplute flambate, servite cu sos de ciocolata). Info: Allatkerti ut nr. 2, tel. 4684040, www.gundel.hu
Spooncafe restaurant lounge (panoramic). Restaurant-nava lounge pe apa, frecventat si de locuitorii Budapestei, cu o priveliste cuprinzatoare de la Podul cu Lanturi la Palatul Regal. Ambianta eleganta, bucatarie ungureasca si internationala, muzica live.
Info: fata in fata cu hotelul Intercontinental H, tel. 4110933, www.spooncafe.hu
Kispipa Vendio (traditional). O ospatarie cu atmosfera simpatica in care se propune un meniu de traditie maghiaro-evreiasca, insotit de note dulci de pian.
Info: VII Akacfa ut nr. 38, tel. 3422587

NIGHTLIFE

Jam Pub. In inima Budei, un local unde se impletesc spatii culturale si gastronomie. In fiecare seara, de la ora 21, au loc concerte de muzica jazz, blues, rock, pop, reggae, rap, funk si soul si o data pe luna concerte de muzica clasica si reprezentatii teatrale.
Info: Lovihaz utca nr. 2-6,tel. 1 3458301 www.jsmpub.hu
Oscar American Bar. Un local inspirat din lumea cinematografului, cu ecran, postere de filme vechi agatate pe pereti si scaune de regizor din piele neagra. Cocteiluri foarte bune si muzica in fiecare seara.
Info: Ostrom utca nr. 14, tel. 1 2128017, www.oscarbar.hu
Dokk Club. Frecventat de oamenii cu stare maghiari din lumea cosmopolita, carora le place sa guste cocteiluri rafinate si sa danseze pe ritmuri de muzica dezlantuita. Odinioara depozit al Hajogyari Sziget (Insula Arsenalului), discoteca are pana si o plaja privata pe malul Dunarii.
Info: Hajogyari Sziget nr. 122, teL 305352747, www.dokkdisco.hu
Pentru alte informatii: Tourinform Deak W/St6 utca nr. 2, tel. 01 4388080, www.budaspestinfo.hu
National Geographic, 52 de weekenduri de vis, Elena Luraghi si Cinzia Rando, Editura Litera.

Packages title Packages subtitle
City Break title City Break subtitle
Hotel title Hotel subtitle
Cauta zbor spre Budapesta in perioada dorita
Activities title Activities subtitle
Transfers title Transfers subtitle
Plecare
Destinatie
Data plecare
Data intoarcere
Solicita oferta