Coasta Amalfitana este pamantul sirenelor care l-au fermecat pe Ulisse, unde natura inca e salbatica, marea albastra cobalt, casele sunt agatate de stanca si bisericile au cupole din „tigle", cahle din majolica cu forma de peste in culorile pamantului, soarelui si marii. Vietri sul Mare, Cetara, Maiori, Minori, Amalfi, Ravello, Positano - fiecare localitate de pe Coasta Amalfitana este un loc special, care imbina impresiile sugerate de peisajul cultivat cu maslini si lamai uriasi cu marturiile artei, istoriei, culturii Si civilizatiei antice. Pe directia est-vest, 37 de kilometri de coasta de la portile orasului Salerno la peninsula Sorentina: o insiruire neintrerupta de stanci care se inalta abrupt deasupra marii, de grote, de plaje si golfuri cum este Grota de Smarald (Grotta dello Smeraldo) si nemaipomenitul fiord Furore (Fiordo di Furore), unde Anna Magnani si Roberto Rossellini si-au trait intensa si tumultuoasa poveste de dragoste.
CUM VA DEPLASATI: intr-o succesiune de curbe stranse si de scurtaturi inegalabile ruleaza singurul drum ce leaga toate localitatile Coastei Amalfitane, Statale 163 (fostul drum national deschis in 1840) pe care intrati la Vietri sul Mare si la care ajungeti in 5 kilometri cu masina de la Salerno urmand faleza Cristofor Columb. Dincolo de orice cotitura se dezvaluie o noua minune, aici totul este Patrimoniu Mondial. Alternativa comoda a automobilului este autobuzul (liniile Sita, www.sitabus.it/wps/portal/City),care face statie in toate centrele de pe coasta. Legaturi pe mare: de la Molo Manfredi din Salerno pleaca vaporase sau hidroglisoare catre Amalfi si Positano. lnfo: www.turismoinsalermo.itMetre del mare: face legaturi regulate intre Napoli, Salerno, Amalfi si Positano. Info: www.metrodelmare.it
DE VAZUT VIETRI SUL MAREPoarta de acces pe Coasta Amalfitana, suspendat intre cer si mare, se mandreste cu o traditie de cel putin cinci secole in productia de ceramica artistica, decorate cu magarusi, flori, lamai si ciorchini de struguri.Aici gasiti cam peste tot ceramica in zecile de ateliere si de pravalii artizanale de-a lungul stradutelor intortocheate din centru, pe fatadele caselor si in cupola de secol XVI a bisericii parohiale S. Giovanni Battista care, in interior, pastreaza picturi de Francesco Solimena, Pietro De Rosa si Lorenzo Fiammingo. Vietri omagiaza arta si prin doua muzee, cel caruia i s-a dat numele artistului portughez Manuel Cargaleiro (Piazza Amendola, orar 10-13 si 16-20), dedicat productiei artistice contemporane, si Muzeul Ceramicii de Vietri (Via Nuova Raito, orar marti-sombatei 8-13.15 si 14-15, luni inchis) in turnul-belvedere al vilei Guariglia din satul Raito, aflat la 2,5 kilometri spre interior, care istoriseste despre productia locala intre secolele XVII-XX.Dar, lasand deoparte ceramica, Vietri este un burg de marinari, pus in valoare de o fasie lunga de plaja utilata cu magazine, buticuri si baruri care roiesc de viata in serile de vara. Cei Due Fratelli (Doi Frati) ai sai, varfuri stancoase care se pravalesc in mare, par reproducerea in miniatura a cunoscutilor Faraglioni de la Capri.
CETARAAntica fortareata a sarazinilor, Cetara e mai ales un sat de marinari si de pescari, asa cum aminteste numele, derivat probabil din latinescul cetaria, ce desemna o plasa speciala de pescuit ton, sau cetari care ii denumea pe vanzatorii de peste mare. Supravietuieste si astazi traditia pescuitului de hamsii cu care pescarii pregatesc deliciosul ansoa, un sos cremos de peste care se trage din celebrul garum roman, obtinut din straturi de hamsii, bucatele de ton sau de macrou macerate in sare cu ierburi aromatice. Se poate cumpara intr-unul dintre multele magazine aflate pe straduta care coboara din drumul national pana in port sau se poate gusta intr-un restaurant de pe litoral, alaturi de o farfurie buna de linguine (paste asemanatoare spaghetelor, dar cu sectiune lenticulara) cu arome de mare.O plimbare in micul sat cu case albe incastrate in scobiturile muntelui este obligatorie: gratioasa este biserica S. Pietro, cu cupola in majolica si cu turnul clopotnitei de secol XIII, cu ferestre cu doua arcade; de un farmec deosebit este claustrul bisericii S. Francesco din spatele portului. Tot atat de incantatoare este mica plaja marcata cu steag albastru, semn de limpezime si puritate a apei. Aici, pe 29 iunie, la Sarbatoarea San Pietro, patronul si protectorul pescarilor, statuia sfantului defileaza asezata pe un tron in forma de barca plutitoare simuland leganarea valurilor. Pentru gurmanzi, o intalnire ce nu trebuie ratata, in a doua jumatate a lunii iulie, este Sagra del Tonno.
MINORIIn perioada Republicii Amalfi a fost un arsenal important, cunoscut pentru culturile de lamai la care de-a lungul secolelor s-a adaugat productia de paste, favorizata de torentul Farinola care actiona morile. Nu ratati fusili, paste facute din gris, faina de grau si apa, rulate pe un fir subtire de fier.Printre monumentele din localitate se remarca, la mica distanta de port, Basilica di S. Trofimena, construita in secolele XI-XII, dar refacuta spre sfarsitul secolului XVIII. Pe altar puteti admira Crucificarea, opera a manieristului Marco Pino da Siena, in timp ce cripta gazduieste intr-o urna de alabastru relicvele sfintei. Clopotnita Annunziata, de secol XI, cufundata in miresme de vii si lamai, are decoratiuni bicolore de epoca arabo-normanda.In zona de vest a localitatii, pe directia Amalfi, sunt vizibile ruinele unei vile romane (orar 9-17) din secolul I î.Hr. care a apartinut unui membru al curtii imperiale.Daca va aflati pe coasta in perioada sarbatorilor de Paste, nu pierdeti Processione dei Battenti si cantecele traditionale care o insotesc, propuse de primaria Maiori sa devina un bun imaterial al Patrimoniului Mondial UNESCO. Inainte de a parasi locul merita sa faceti un popas delicios in cofetarii unde dulciurile sunt pe baza de lamaie: Torta Delizia, profiterol, baba cu limoncello si tiramisiu cu citrice.
RAVELLOAsezat pe un contrafort ce desparte vaile torentelor Dragone si Reginna, de la inaltimea sa de 350 de metri domina una dintre cele mai frumoase portiuni ale Coastei Amalfitane si o face cu nonsalanta si stil impecabil. Pastratori de binemeritata splendoare sunt nume ilustre din trecut care si astazi par a-si purta usor pasii pe strazile linistite ale orasului bijuterie, si continua sa uimeasca: de la ultracelebrul Wagner la Toscanini, de la artistii Miro, Escher, Turner, Ruskin, la scriitori si poeti ca Virginia Wolf, Paul Valsy, Andr Gide, fara a omite staruri ale ecranului, ca Greta Garbo si Toto, ca sa citam doar personajele cele mai faimoase ale unei interminabile liste. Wagner a poposit indelung in localitate fiind fermecat de gradinile romantice ale vilei Rufolo (Piazza Duomo, orar vara 9-20, iarna 9-16, www.villarufolo.it). Aici a plasat actiunea din Parsifal, exclamand dinaintea frumusetii: „Am gasit magica Gradina Klingsor!" Alei marginite de tei si chiparosi, de plante exotice si cascade de flori alcatuiesc fundalul vilei construite in secolele XIII-XIV cu influente clar islamice, cu un superb claustru in stil arab cu coloane policrome, un turn cu ferestre cu doua arcade si un punct panoramic de unde se poate vedea marea pana la Capo d'Orso. Ca omagiu adus lui Wagner, din 1953 cladirea gazduieste Festivalul International din Ravello, eveniment monden cultural care are loc in mod special vara, daruind pasionatilor serate de neuitat cu muzica clasica, dar si de dans, jazz, muzica etnica si contemporana. In schimb, cadru de evenimente muzicale invernale este Auditoriumul construit dupa proiectul marelui arhitect contemporan Oscar Niemayer. Comoara arhitecturala de o rara eleganta, in Piata Domului este si catedrala Sfantul Pantaleone (orar 9-12, 17.30-19), fondata in 1086-1087, cu frumoasa poarta de bronz impartita in 54 de placi, sculptata de Barisano da Trani (1179), o clopotnita de secol XIII, iar in interior Ambone del Vangelo, combinatie de diferite feluri de marmura si de mozaic de o rara frumusete. O plimbare in panta va duce la Villa Cimbrone (astazi un hotel fermecator), creatie eclectica a ultimului sau proprietar, lordul englez William Beckett, care a cumparat-o in 1904 transformand un simplu conac rustic intr-o adevarata vila, in care fuzioneaza stiluri si epoci, elemente etnice si culturale, artefacte si amintiri din calatorii exotice. In claustru se respira o atmosfera deosebita in stil arab-sicilian; la fel in veranda cu priveliste infinita de unde privirea cuprinde de la golful Salerno la Punta Licosa (Via S. Chiara nr. 26, orar 9-asfintit, www.villacimbrone.com).
AMALFICea mai veche dintre Republicile Maritime isi pastreaza intact farmecul de odinioara, de cand, in secolul Xl, comertul cu Orientul era intens si profitabil. Orasul a dominat vreme de peste trei sute de ani pietele mediteraneene. Gloria lui seculara e amintita de arsenalele din zona portului si de Tavole Amalfitane, primul cod de legi maritime valabil in toata zona Mediteranei, promulgat intre sfarsitul secolului Xl si inceputul secolului XIII, pastrat acum in Muzeul Civic (Piazza Municipio nr. 6, orar luni-miercuri 8-14, marti si joi 8-14 si 16-19, www.comune.amalfi.it). Magnific este domul S. Andrea, care straluceste de emailuri si mozaicuri, ce domina din capatul unei scari abrupte piata cu acelasi nume impodobita cu Fontana del Popolo, de secol XVIII. Urme medievale gasim in clopotnita si in claustrul Paradiso construit in stil arab, unde odinioara erau inmormantati cetatenii de seama. In schimb, in maiestosul interior care aminteste epoca baroca se intra printr-o poarta de bronz turnata la Constantinopol si donata orasului de un negustor in anul 1065.Axa principala a burgului medieval este Via dei Mercanti, acoperita aproape in intregime, ocupata in vechime de pravalille republicii. Strabatand Via Capuana se ajunge in Valle dei Mulini care urca 2 kilometri pe munte printre palcuri de citrice si mici cascade care, in secolele trecute, alimentau unul dintre cele mai vechi cartiere din Europa.Museo della Carta (tel. 089 8304561, orar 1 martie-31 octombrie. 1 noiembrie-28 februarie inchis, www.museodellacarta.it) documenteaza istoria locului si ilustreaza si vechile tehnici de prelucrare a hartiei pretioase, folosite si astazi pentru lucrari artistice sau editii de lux. Pe litoral se insira o serie de plaje (lidi) care evoca frumusetea marii: Lido Azzurro, Lido delle Sirene, Stella Maris.De la cheul Penello, de la orele 9.30 la 16 pleaca vaporase spre Grota de Smarald (Grotta dello Smeraldo) (www.amalfitouristoffice.it), un golf natural spectaculos, amplu de 60 x 3 metri, al carui abis e asemanator cu un templu oriental, plin de coloane, stalactite si draperii de piatra cu forme bizare, carora fantezia populara le-a atribuit cele mai stranii forme de sirene, animale fantastice si personaje celebre. (La grota se poate ajunge si pe uscat, pe la kilometrul 26,4 din drumul national SS 163 „Amallitana", coborand pe scari ori cu ascensorul.)
FIORDO DI FURORENumele vechi al acestei zone era Terra Furoris (Pamantul Furiilor) datorita zgomotului asurzitor produs pe timp de furtuna de valurile marii care se spargeau de peretii inalti ai fiordului taiat in mare abrupt din platoul promontoriului Agerola (se ajunge in fiord coborand o scara lunga, cu trepte inalte, sau pe drumul S 163). Peisajul este cu adevarat incredibil: stanci pravalite in mare, casute albe risipite pe culmile cultivate cu vii si maslini si reflexele apei cu nuante ireale. Furore se mai numea „Taramul care nu exista", astazi un adevarat muzeu in aer liber, cu picturile sale murale multicolore care acopera fatadele caselor si cu gardurile de piatra ale teraselor. Aici, in 1948, Roberto Rossellini a filmat episodul central din filmul Amore, un omagiu adus artei nemuritoarei Anna Magnani.
POSITANO Extravagant, snob, la moda, Positano e considerat „perla" Divinei Coaste, cu case in culori pastel grupate ciorchine care rasar intr-o vegetatie luxurianta de forme si culori, cu stradute inguste, intesate de buticuri la moda, cunoscute cam de toate numele ilustre ale spectacolului si de guru ai modei internationale. Multe sunt plajele unde se merge nu numai ca sa faci o baie, ci si ca sa vezi si sa te faci vazut. Printre acestea, puteti ajunge mergand pe jos la minunata Marina Grande, marginita de stand, cu o priveliste ce se prelungeste 'Dana spre Capo Sottile si Punta Campanella, precum si la plaja oraselului Fornillo, al carui nume aminteste cuptoarele de paine de epoca romana din zona. Deosebita este forma cubica a caselor, Inghesuite unele in altele, cu gradini, livezi de citrice, palmieri si mici porticuri cu arcada ce se deschid spre mare.Peste toate domina din piata principala Flavio Gioia biserica parohiala S. Maria Assunta, fondata in secolul XII, cu o cupola mare din cahle colorate de majolica.La 7 kilometri, din satul Nocelle incepe celebrul drum Sentiero degli Dei (Cararea Zeilor), excursie placuta de mers pe jos cu mai multe popasuri in zona Monti Lattari, cu privelisti incantatoare asupra intregii coaste.
Sapaturile arheologice de la PompeiDe la Salerno merita sa parcurgeti cei 30 de kilometri pe autostrada A3 in directia Napoli pentru a ajunge la Pompei (iesirea Pompei Est), unul dintre siturile arheologice cu cea mai mare cautare in lume, vizitat de circa 3.000.000 de turisti anual. Aici viata s-a oprit brusc pe 24 august in anul 79 d.Hr. sub o patura incandescenta de scorii, zgura si cenusa, produsa de o eruptie inspaimantatoare a Vezuviului care a ingropat un oras roman infloritor din epoca imperiala, intins pe 66 de hectare si despre care se presupune ca avea circa 25.000 de locuitori. Focul si cenusa, atunci fatale pentru oras si populatie, au permis sa se pastreze insa peste secole cladiri, fresce si obiecte de uz casnic, donand posteriteitii o marturie unica despre cum se desfasura viata intr-un oras roman. Traseul incepe din cartierul forului, centru al vietii politice, religioase si comerciale, spre cartierele termelor si teatrelor, locuri de distractie si de relaxare, din Via dell'Abbondanza, principala artera citadina unde se aflau pravaliile artizanilor, hanurile, locandele, vopsitoriile, pana la cele mai bogate edificii private, decorate cu fresce splendide si cu mozaicuri.Printre ele, Casa Faunului si Vila Misterelor, celebra pentru decoratiunile pictate care amintesc de cultul misteric al zeului Dionysos. Una dintre ultimele resedinte restaurate este Casa Indragostitilor Casti, casa unui brutar bogat numita astfel datorita unei fresce care reprezinta sarutul inocent a doi indragostiti. Instalatii multimedia de ultima generatie si o emotionanta povestire sonora conduc apoi vizitatorii intr-o calatorie in timp in Casa lui Julius Polibius, una dintre cele mai cunoscute si mai studiate locuinte (domus) din Pompei. Vara (in weekend si intre 6-22 august) se poate face si traseul nocturn, Le Lune di Pompei (www.pompeionline.net; www.pompeiisites.org).Info: acces de la Porta Marina, Piazza Anfiteatro, Piazza Esedra; orar noiembrie-31 mantle 8.30-17- (ultima intrare la 15.30); 1 aprilie-31 octombrie 8.30-19.30 (ultima intrare la 18). Cu trenul ajungeti cu garnitura Napoli-Salernb (gara Pompei); cu autobuzul, linia CSTP rapida de la Salerno (pe autostrada). Pentru informatii despre legaturi si rezervari: www.pompeiisites.org
UNDE DORMITI
Poseidon (Positano). Aici gasiti orice va doriti: atmosfera glamour si rafinata, camere cu panorama, un spa sa va lasati rasfatati, sala de sport si baie turceasca, precum si o terasa mare plina de flori, cu vedere spre una dintre cele mai frumoase privelisti din lume.Info: Via Pasitea nr. 148, Positano, tel. 089 811111, www.hotelposeidonpositano.it
Hotel Aurora (Amalfi). In zona portului, un hotel confortabil, cu garaj si plaja privata. Camerele sunt aranjate cu mobilier tipic de artizanat local: ceramica de Vietri si fier forjat.Info: Piazzale dei Protontini nr. 7, Amalfi, tel. 089 871209, www.aurora-hotel.it
B&B Punta Civita (Ravello). O casa tipic mediteraneeana incadrata de pergole de lamai, struguri si flori locale, cu camere mari, mobilier vechi de familie si terase cu vedere spre golf. Locul ideal pentru o declaratie de dragoste, o luna de miere sau pur si simplu ca sa citesti o carte buna.Info: Via Civita nr. 4, Ravello, tel. 089 872326, www.puntacivita.it
http://i.imgur.com/p06c0BH.jpg
SHOPPING
Dintre fabricile de ceramica din Vietri locul de onoare il ocupa Ceramica Solimene (Via Case Sparse, www.solimeneceramica.com), proiectata de arhitectul Paolo Soleri dupa modelul Guggenheim din New York. La Cetara, una dintre adresele pe care vi le recomandam ca sa cumparati delicioasa crema de hamsii, ton si alte specialitati marinaresti este Sapori Cetaresi (Corso Garibaldi nr. 44, www.delfinobattistasrl.it). La Amalfi merita sa va opriti in pravalia-laborator La scuderia del Duca (Largo Cesareo Console nr. 8, www.carta-amalfi.it) unde gasiti hartie pretioasa decorata manual, si la cofetaria Pasticceria Pansa (Piazza Duomo nr. 40, www.pasticceriapansa.it), care si-a pastrat integral farmecul din 1830. Positano e faimos pentru sandalele lucrate manual: pot fi gasite la Botteguccia (Via Trara Genoino nr. 13, tel. 089 811824) sau la Costanzo Avitabile (Piazza Amerigo Vespucci nr. 15, tel. 089 875366). Printre multele buticuri de model „made in Positano" o mentiune de onoare merita Louise (Via dei Mulini nr. 22, www.louisepositano.com), loc ideal sa gasesti costume si rochii usoare cu fantezii fiorale.
UNDE MANCATI
La Caravella (Amalfi). Aici bucataria are iz de uscat si de mare, de orient si de occident. Propune vechile retete amalfitane imbunatatite in cheie moderna, care exalta miresmele si savoarea Coastei Amalfitane. Ambianta eleganta si cautata intr-o cladire de secol XII.Info: Via Matteo Camera nr. 12, Amalfi, tel. 089 871029, www.ristorantelacaravella.it Le Terrazze (Positano). Locatie exceptionala, direct pe plaja din Positano. Meniu si servicii rafinate, atmosfera incredibil de romantica.Info: Via Grotte dell'Incanto nr. 51, Positano, tel. 089 875874, www.laterrazzerestaurant.it Acquapazza (Cetara). Sub vechile porticuri din Cetara, o trattoria comoda la doi pasi de mare, unde meniul este dictat de pestele prins in aceeasi zi. Printre specialitati, merluciu cu ulei de masline si lamaie, spaghete cu ansoa, paste cu hamsii, seminte de brad si capere, si, ca desert, WO cu citrice.Info: Corso Garibaldi nr. 38, Cetara, tel. 089 261606, www.acquapazza.it
NIGHTLIFE Music on the Rocks (Positano). Una dintre discotecile de avangarda din Europa ca locatie si programare, cu DJ si clientela fara indoiala la inaltime. E frecventata de lumea cinematografului international. La etaj se poate cina la restaurantul Le Terrazze. Info: Via Grotte dell'Incanto nr. 51, Positano, tel. 089 875874, www.musicontherocks.it
Africana Night Club (Marina di Praia). Celebru inca din anii 1960, este un local estival amenajat in doua grote pe malul marii, in spatele plajei din Marina di Praia. Daca nu vreti sa luati ascensorul, ca sa ajungeti la el trebuie sa mergeti pe jos pe faleza pe celebra straduta a dragostei. Info: Marina di Praia, tel. 089 874143
Cantina San Nicola (Amalfi). Undeva in increngatura de stradute a centrului medieval se afla o enoteca gazduita de o fosta manastire benedictina. Info: Salita Marino Sebaste nr. 8, Amalfi, tel. 089 8304559
Pentru orice alte informatii: EPT Salerno, Via Velia nr. 15, tel. 089 230411, www.eptsalerno.it
National Geographic, 52 de weekenduri de vis, Elena Luraghi si Cinzia Rando, Editura Litera
SERVICII OPTIONALE:- Oferta rent-a-car, preluare aeroport Napoli - predare aeroport Napoli:de la 92 euro / masina / 2 zile;de la 114 euro / masina / 3 zile;de la 156 euro / masina / 4 zile;de la 170 euro / masina / 5 zile.
Cazare Sorrento
Cazare Positano
Cazare Amalfi
Cazare Capri
Cazare Praiano
Cazare Minori
Cazare Maiori
Cazare Pompei
Se pot cauta zboruri pentru maxim 9 pasageri
Trebuie sa existe un adult pentru fiecare infant