20px

DESCRIERE CROATIA

Croatia, oficial Republica Croatia, „este un stat al bunastarii democratice, unitar si indivizibil” din Europa, situata in nord-vestul Peninsulei Balcanice, pe tarmul Marii Adriatice. Capitala si cel mai mare oras al tarii este Zagreb. Tara este impartita in 20 de diviziuni administrative si orasul Zagreb. Croatia acopera 56.594 km² si are o clima diversa, predominant temperat continentala si mediteraneana. Coasta croata a Adriaticii are peste o mie de insule. Populatia tarii este de 4,29 milioane de locuitori, majoritatea croati si majoritatea romano-catolici. 


Croatia este membra a Uniunii Europene, a Organizatiei Natiunilor Unite, a Consiliului Europei, a NATO, a Organizatiei Mondiale a Comertului, a CEFTA si membru-fondator a Uniunii pentru Mediterana. Ca participant activ la fortele ONU de mentinere a pacii, Croatia a contribuit cu trupe la misiunea condusa de NATO in Afganistan si a detinut un loc nepermanent in Consiliul de Securitate al ONU in 2008–2009. Sectorul serviciilor domina economia Croatiei, fiind urmat de industrie si agricultura. Turismul este o sursa importanta de venituri in timpul verii, Croatia clasandu-se pe locul 18 in clasamentul celor mai populare destinatii turistice din lume. Statul controleaza o parte din economie, avand un nivel substantial al cheltuielilor guvernamentale. 

Etnogeneza poporului croat este un aspect inca neclarificat pe deplin, fiind vehiculate mai multe teorii, dintre care cele mai cunoscute sunt cele care sustin originea croatilor ca fiind slava sau ariana. Cea mai raspandita dintre aceste teorii afirma ca stramosii croatilor sunt un trib slav cunoscut sub numele de „Croatii Albi” care intre secolele V-VII au migrat din regiunea Silezia (Polonia de astazi), la solicitarea imparatului bizantin Heraclius (610-641) de a coloniza coasta Dalmatiei, care fusese masiv depopulata in urma invaziilor popoarelor migratoare, intentia imparatului fiind ca astfel sa intareasca apararea acestei frontiere a imperiului in fata puternicului Regat Avar. Cu timpul, noii sositi au intrat in contact cu autohtonii iliri si cu locuitorii romanizati ramasi aici (vlahii), amestecandu-se cu acestia, rezultatul sintezei fiind croatii actuali. Cea de-a doua teorie, mai putin sustinuta, afirma ca la origine croatii ar fi un trib de origine ariana, din ramura alano-sarmatica, care la un moment ulterior in timp a fost slavizat si a ocupat teritoriul de astazi al Croatiei. Aceasta teorie se bazeaza pe asa numitele Tablite de la Tanais, inscriptii in piatra, in limba greaca din anticul oras Tanais (langa orasul Rostov pe Don din zilele noastre), datand din secolul III e.n. 

GEOGRAFIE
Harta topografica a Croatiei Croatia se afla in Europa Centrala si de Sud-Est, se invecineaza cu Ungaria la nord-est, cu Serbia la est, cu Bosnia si Hertegovina la sud-est, cu Muntenegru la sud-est, cu Marea Adriatica la sud-vest si cu Slovenia la nord-vest. Ea se afla in principal intre paralelele de 42° si 47° latitudine nordica si intre meridianele de 13° si 20° longitudine estica. O parte din teritoriul din sudul extrem din jurul Dubrovnikului este o exclava legata de restul teritoriului doar prin ape teritoriale, pe uscat fiind separata de acesta printr-o fasie ce apartine Bosniei si Hertegovinei, in jurul orasului Neum. Teritoriul acopera 56.594 km², fiind format din 56.414 km² de uscat si 128 km² de apa. Este a 127-a tara din lume ca marime. Altitudinea variaza de la muntii Alpilor Dinarici cu cel mai inalt punct in varful Dinara la 1.831 m la frontiera cu Bosnia si Hertegovina in sud pana la tarmul Marii Adriatice care compune intreaga frontiera sud-vestica. Croatia insulara consta din peste o mie de insule si insulite de diverse dimensiuni, dintre care 48 sunt locuite permanent. Cele mai mari insule sunt Cres si Krk, fiecare dintre ele cu o suprafata de 405 km². Nordul deluros din Hrvatsko Zagorje⁠ si campiile estice din Slavonia (parte a Campiei Panonice) sunt traversate de marile rauri Sava, Drava, Kupa si Dunarea. Dunarea, al doilea fluviu al Europei ca lungime, curge prin orasul Vukovar din estul extrem si formeaza o mare parte din frontiera cu Serbia. Regiunile centrale si sudice de langa coasta Adriaticii, precum si insulele, constau din munti de mica altitudine si culmi impadurite. Resursele naturale gasite in tara in cantitati destul de importante pentru productie sunt petrolul, carbunele, bauxita, minereul de fier inferior, calciul, gipsul, asfaltul natural, silicatul, mica, argilele, sarea si hidroenergia.
Relieful carstic compune aproape jumatate din Croatia si in special se remarca in Alpii Dinarici. In Croatia exista multe pesteri de mare adancime, dintre care 49 sunt mai adanci de 250 m, 14 dintre ele depasind 500 m si trei avand peste 1.000 m. Cele mai celebre lacuri din Croatia sunt lacurile Plitvice, un sistem de 16 lacuri legate de cascade peste corpuri de dolomit si calcar. Lacurile sunt celebre pentru culorile lor distinctive, de la turcoaz, la verde inchis, cenusiu si albastru.

CLIMA

reduceri-early-booking
reduceri-early-booking
reduceri-early-booking


Parcul National Lacurile Plitvice, un loc in lista patrimoniului mondial UNESCO Mare parte din Croatia are o clima continentala moderat calda si ploioasa, conform clasificarii climatice Koppen. Temperatura medie lunara se incadreaza intre -3 °C (in ianuarie) si 18 °C (in iulie). Cele mai reci parti ale tarii sunt Lika⁠ si Gorski kotar⁠ unde se gaseste zapada la altitudini de peste 1.200 m. Cele mai calde parti ale tarii sunt coasta Adriaticii si mai ales zona din interiorul continentului aflata in imediata apropiere, caracterizate de o clima mediteraneana, temperaturile extreme fiind moderate de mare. In consecinta, extremele termice sunt mai pronuntate in zonele continentale—cea mai joasa temperatura, de -35,5 °C s-a inregistrat la 3 februarie 1919 in Cakovec, iar maximul istoric de     42,4 °C s-a inregistrat la 5 iulie 1950 la Karlovac. Precipitatiile medii anuale se incadreaza intre 600 mm si 3.500 mm in functie de regiunea geografica si de tipul de clima. Cele mai putine precipitatii se inregistreaza in insule (Vis, Lastovo, Biševo⁠, Svetac) si in zonele estice ale Slavoniei, desi in cazul celei din urma, aceasta are loc in sezonul vegetativ.
Cele mai insorite zone ale tarii sunt insulele, in special Hvar si Korcula, cu peste 2700 de ore de soare pe an, urmate de zona sudica a coastei Adriaticii, cea nordica, si Slavonia, toate cu peste 2000 de ore de soare pe an.

TURISM
Turism Plaja Zlatni Rat⁠ de pe insula Brac, una dintre cele mai cunoscute destinatii turistice ale tarii. Turismul domina sectorul de servicii al economiei croate si produce pana la 20% din PIB-ul tarii. Venitul total al turismului pentru 2011 a fost estimat la 6,61 miliarde euro. Efectele sale pozitive se simt in toata economia tarii, in termeni de crestere a volumului afacerilor observat in sectorul retail, in industria prelucratoare si in numarul angajatilor sezonieri pe timp de vara. Turismul este considerat industrie de export, deoarece reduce semnificativ dezechilibrul balantei comerciale a tarii. De la incheierea Razboiului de Independenta a Croatiei, turismul a crescut rapid, inregistrand o crestere de patru ori a numarului turistilor, cu peste 10 milioane de turisti anual. Cei mai numerosi turisti vin din Germania, Slovenia, Austria si Cehia, pe langa croati. Durata medie a unui sejur in Croatia este de 4,9 zile. Grosul activitatii turistice se concentreaza de-a lungul coastei Marii Adriatice. Opatija a fost prima statiune, fiind deschisa la jumatatea secolului al XIX-lea. Pana in anii 1890, ea a devenit una dintre cele mai importante statiuni balneare din Europa. Ulterior, au aparut si alte statiuni de-a lungul coastei si pe numeroasele insule, oferind servicii de la turism de masa pana la catering si in alte piete de nisa, cea mai semnificativa fiind turismul nautic, intrucat exista numeroase porturi de agrement, cu peste 16.000 de dane, turismul cultural bazandu-se pe orasele medievale de pe coasta si pe numeroasele evenimente culturale ce au loc pe timpul verii. Zonele din interiorul continentului ofera statiuni montane, agroturism⁠ si bai. Zagreb este si el o destinatie turistica importanta, comparabil cu orasele si statiunile de pe coasta. Croatia se lauda cu marea nepoluata, lucru dovedit de numeroasele rezervatii naturale si cu cele 116 de plaje cu steag albastru. Croatia se claseaza pe locul 18 in clasamentul celor mai populare destinatii turistice din lume. Infrastructura A7, parte a modernei retele de austostrazi din Croatia. Infrastructura Croatiei se remarca prin reteaua sa de autostrazi, dezvoltata rapid, in special la sfarsitul anilor 1990 si la inceputul anilor 2000. In septembrie 2011, Croatia avea terminati peste 1.100 km de autostrazi, care leaga Zagrebul de majoritatea zonelor tarii, de-a lungul diferitelor drumuri europene si de-a lungul a patru coridoare pan-europene.

reduceri-early-booking
reduceri-early-booking
reduceri-early-booking


DEMOGRAFIE
Demografia Croatiei. Cu o populatie de 4,29 milioane de locuitori in 2011, Croatia se afla pe locul 125 in lume. Densitatea populatiei se ridica la 75,9 locuitori pe kilometru patrat. Speranta de viata in Croatia este la nastere de 75,7 ani. Rata totala a fertilitatii este de 1,5 copii pe mama, una dintre cele mai mici din lume. Din 1991, rata mortalitatii in Croatia a depasit permanent rata natalitatii.[78]

RELIGIE
Religia in Croatia procentual este romano-catolicism  87.8%, ateism sau agnosticism 5.2%, ortodoxism 4.4%, islam 1.3%, protestantism 0.3%, altele si nespecificate 0.9%. Croatia este locuita predominant de croati (89,6%), in vreme ce printre grupurile minoritare se numara sarbii (4,5%), bosniacii, maghiarii, italienii, slovenii, germanii, cehii, romii si altii (5,9%).

LIMBA
Limba croata este limba oficiala a Croatiei, si a 24-a limba oficiala a Uniunii Europene de la aderarea tarii in iulie 2013. Limbile minoritare sunt utilizate oficial in administratia publica locala, acolo unde cel putin o treime din populatie este formata din minoritari, precum si in alte cazuri stabilite prin hotarari locale. Aceste limbi sunt ceha, maghiara, italiana, ruteana, sarba si slovaca. Conform recensamantului din 2001, 96% din cetatenii Croatiei au declarat croata ca limba materna, 1% au declarat sarba, nicio alta limba nefiind vorbita in Croatia de mai mult de 0,5% vorbitori nativi in randul populatiei tarii. Croata este o limba slava de sud. Majoritatea vocabularului croat deriva din ramura slava a familiei de limbi indo-europene. Croata se scrie cu alfabetul latin si are trei mari dialecte.

MONEDA OFICIALA: KUNA = 0,64 RON

CULTURA

reduceri-early-booking
reduceri-early-booking
reduceri-early-booking


Castelul Trakoscan
este una dintre cladirile istorice cel mai bine pastrate din tara. Datorita pozitiei sale geografice, Croatia reprezinta un amestec de patru sfere culturale diferite. A fost o rascruce a influentelor culturilor occidentale si orientale-inca de la impartirea Imperiului Roman-precum si intre Mitteleuropa si cultura mediteraneana. Miscarea ilirica a fost cea mai semnificativa perioada de istorie culturala nationala, secolul al XIX-lea dovedindu-se crucial pentru emanciparea limbii croate si aducand progrese fara precedent in toate domeniile artei si culturii, atunci aparand numeroase figuri istorice. Tara este bogata si in patrimoniu intangibil si detine zece capodopere culturale intangibile incluse pe lista UNESCO, mai multe decat orice tara din Europa cu exceptia Spaniei care are tot zece. O contributie culturala de anvergura mondiala adusa de Croatia este cravata, purtata la inceput de mercenarii croati din secolul al XVII-lea aflati in Franta. Cravata a fost purtata pentru prima oara de soldati croati din secolul al XVII-lea.

Packages title Packages subtitle
City Break title City Break subtitle
Hotel title Hotel subtitle
Cauta zbor catre Croatia in perioada dorita
Activities title Activities subtitle
Transfers title Transfers subtitle
Plecare
Destinatie
Data plecare
Data intoarcere

Video Croatia vazuta de sus

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: fb_media_url

Filename: widgets/acqua-tmpl-media-youtube-01.php

Line Number: 87

Backtrace:

File: /var/www/html/qtravelcloud.com/booking-engine/www/application/views/widgets/acqua-tmpl-media-youtube-01.php
Line: 87
Function: _error_handler

File: /var/www/html/qtravelcloud.com/booking-engine/www/application/helpers/custom_helper.php
Line: 179
Function: view

File: /var/www/html/qtravelcloud.com/booking-engine/www/application/controllers/Home.php
Line: 1476
Function: load_view

File: /var/www/html/qtravelcloud.com/booking-engine/www/application/controllers/Home.php
Line: 965
Function: load_advanced_widget

File: /var/www/html/qtravelcloud.com/booking-engine/www/index.php
Line: 315
Function: require_once

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: fb_media_url

Filename: widgets/acqua-tmpl-media-youtube-01.php

Line Number: 95

Backtrace:

File: /var/www/html/qtravelcloud.com/booking-engine/www/application/views/widgets/acqua-tmpl-media-youtube-01.php
Line: 95
Function: _error_handler

File: /var/www/html/qtravelcloud.com/booking-engine/www/application/helpers/custom_helper.php
Line: 179
Function: view

File: /var/www/html/qtravelcloud.com/booking-engine/www/application/controllers/Home.php
Line: 1476
Function: load_view

File: /var/www/html/qtravelcloud.com/booking-engine/www/application/controllers/Home.php
Line: 965
Function: load_advanced_widget

File: /var/www/html/qtravelcloud.com/booking-engine/www/index.php
Line: 315
Function: require_once

Solicita oferta