Curaçao este o insula in Marea Caraibilor, care include insula principala si o insula mai mica nepopulata, denumita Micul Curaçao. Este un teritoriu dependent, facand parte din Regatul Tarilor de Jos, situat la 65 km nord de Venezuela. Cu o populatie de circa 150.000 de locuitori si o suprafata de 444 Km², este cea mai mare din grupul ce formeaza Antilele Leeward Olandeze, cunoscut si ca “ABCul exotic” (impreuna cu Aruba si Bonaire).
Insula a fost unul dintre cele mai importante centre ale comertului cu sclavi pentru America de Sud si zona Caraibe, astfel ca de-a lungul insulei puteti observa un amestec de nationalitati, descendentii africani constituind totusi majoritatea.
LIMBA OFICIALA: olandeza; localnicii vorbesc “papamiento” (o combinatie a limbilor olandeza, spaniola, portugheza si engleza); de asemenea se vorbeste engleza si spaniola
MONEDA OFICIALA: Guldenul Antilelor Neerlandeze (ANG); se foloseste si Dolarul american (USD);
1 EUR = cca. 2 ANG
CLIMA SI CAND SA MERGI IN CURAÇAO: clima este tropical marina, insorita, cu temperaturi medii anuale de 27° C.
Fiind in afara razei de actiune a uraganelor, Curacao este ferita de furtuni tropicale majore, asa cum se intampla cu celelalte insule din Caraibe, astfel este o destinatie pentru tot anul. Totusi sezonul turistic de varf incepe cu mijlocul lunii decembrie si tine pana in luna aprilie.
Carnavaul din Curaçao este unul dintre cele mai mari carnavaluri din Caraibe, si tine de la inceputul lunii ianuarie pana la inceputul lunii martie.
TURISMUL:
In primul rand insula se adreseaza iubitorilor de plaja si soare, care pot alege dintre plajele sapate intre stanci, cu pereti abrupti de jur imprejur, plajele cu nisip fin ce se intind de-a lungul marii sau cele ce se imbina armonios cu vegetatia tropicala.
Printre cele mai frumoase plaje ale insulei se numara Blue Bay Beach, Barbara Beach, Kenapa Beach sau Mambo Beach iar plaja Cas Abou este scaldata de unele dintre cele mai limpezi ape din lume. Insula este inconjurata de recife de corali, facand din aceasta o destinatie excelenta pentru scuba diving.
De asemenea oferta posibilitati diverse de sporturi nautice - inot, windsurfing, navigatie, schi nautic, scufundari libere si cu aer comprimat, pescuit de mare adancime.
Capitala Willemstad se remarca prin casele in stil olandez vopsite in culori pastelate si o multime de alte stiluri arhitecturale, inclusiv case cunucu (dupa colibele de lut in stil african) si case traditionale acoperite cu stuf. Iar astazi, datorita multitudinii de cladiri coloniale cu arhitectura in stil olandez, capitala este inclusa in patrimoniul UNESCO.
Tot in Willemstad vizitati si Podul Plutitor Regina Emma si Podul Regina Juliana. Portul in sine are o piata plutitoare, unde barjele colorate sunt pline de produse agricole.
Explorati Parcul National St Christoffel, care ocupa aproape toata partea de nord-vest a insulei si este o rezervatie naturala dominata de Muntele St Christoffel. Aici exista cateva pesteri decorate cu picturi ale indienilor Arawak, unele formatiuni stancoase neobisnuite si privelisti superbe ale peisajului. La poalele muntelui se afla ruinele plantatiilor Zorguliet si Savonet. In acest parc veti vedea plante indigene interesante, pasari exotice, iguane si caprioare Curaçao.
IMBRACAMINTE: se recomanda tinute lejere de vara, pentru tot timpul anului. Totusi, pentru serile din decembrie pana in luna mai, precum și in restaurante unde este permanent pornit aerul condiționat, este bine sa aveti in bagaj si jachete ușoare. In hotelurile si restaurantele de lux se recomanda garderoba de ocazie.
INFORMATII UTILE:
- cetatenii romani care calatoresc in Aruba nu au nevoie de viza de intrare; regimul de vize este acelasi ca pentru Olanda; conditia generala este detinerea unui pasaport valabil
- este recomandata asigurarea medicala
- nu sunt obligatorii vaccinuri