Florenta. Oras model, oras ideal, oras al creativitatii artistice si intelectuale, Florenta a fost considerata timp de secole noua „Atena a Italiei". Aici s-au nascut Brunelleschi, Donatello, Dante si Boccaccio si tot aici in secolul XV valorile si experimentele libertatii republicane au fost in pas cu extraordinara innoire artistica si culturala careia i s-a dat numele de Renastere. Si azi vizitata de multimi de turisti fermecati de capodoperele arhitecturale si de arta, pastreaza in gradinile sale, pe malul raului Arno, pe coastele acoperite de maslini care se ridica imediat dincolo de case, frumoase colturi retrase, „camere cu priveliste" peste miracolul de arta, viata si natura armonios ingemanate. Centrul orasului se intinde la sud de gara, edificiu al rationalismului italian proiectat de Giovanni Michelucci. La cativa pasi se afla biserica Santa Maria Novella (Piazza Santa Maria Novella, orar luni—joi si sambata 9-17), construita de calugarii dominicani în secolele XIII—XIV, cu o fatada stralucind de marmura, terminata in 1458 de Leon Battista Alberti. In interior pastreaza tabloul Sfanta Treime de Masaccio, manifest al picturii in perspectiva, un crucifix pe lemn de Giotto si un ciclu monumental de fresce executate de Ghirlandaio. La est se deschide zona S. Lorenzo, aglomerata de tarabele targului istoric, specializat in produse tipice de artizanat florentin (blana, piele, broderii, imbracaminte si delicatese culinare). Ceva mai sus, Galleria dell'Accademia gazduieste cele mai reprezentative opere de Michelangelo, inclusiv statuia David (Via Ricasoli nr. 58-60, orar marti—duminica 8.15-18.50, www.firenzemusei.it). Destinatii la care nu puteti renunta intr-un weekend la Florenta sunt cele doua piete principale ale orasului, Piazza del Duomo, simbol religios, si Piazza della Signoria, inca din Evul Mediu sufletul vietii politice, inconjurata de cladiri magnifice, simbol al puterii dinastiei Medici: Palazzo Vecchio, Galleria degli Uffizi si, pe malul celalalt al raului Arno, Palazzo Pitti, resedinta a marilor duci din 1549 pana la extinctia familiei (1737). Animat si intesat de localuri si pravalii este cartierul Santa Croce, adunat in jurul marii si elegantei piete marginite de palate patriciene care completeaza perspectiva policroma a bazilicii. lubitorilor de cumparaturi le recomandam sa se aventureze si in zona Oltrarno, plina de magazine si laboratoare unde artizanatul se ingemaneaza cu creativitatea.
CUM VA DEPLASATI: indiferent cu ce mijloc de transport ati ajunge, cea mai buna modalitate de a vizita Florenta este sa mergeti pe jos. Fiecare colt, fiecare straduta, fiecare cladire rezerva surprize placute. Ca alternativa, puteti folosi bicicleta, inchiriata intr-unul dintre multele locuri din oras de unde se poate lua si readuce (Milleeunabici, tel. 055 6505 295, www.cooperativaulisse.org).
PIAZZA DEL DUOMO: desene geometrice si policromie rafinata de marmura alba, verde si roz sunt firul conducator ce leaga intre ele cele mai importante monumente religioase din piata: baptisteriul, bazilica S. Maria del Fiore (foto sus) si campania lui Giotto. O triada inegalabila, care aduna intre zidurile sale secolele de aur ale artei florentine. Incepand cu baptisteriul, octogonal, construit in stil romanic intre secolele XI—XII, ale carui usi de bronz lucrate de Andrea Pisano si Lorenzo Ghiberti constituie un fel de Biblie figurativa imensa (ceea ce se vede la fata locului sunt copii, originalele se gasesc în Muzeul Domului).
In fata se Inalta catedrala S. Maria del Fiore, a treia in lume ca dimensiune dupa Sfantul Petru de la Roma si Saint Paul de la Londra. Inceputa in 1296 de Arnolfo di Cambio, a fost ulterior completata de Giotto, Francesco Talenti si de alti artisti.Lui Brunelleschi ii datoram cupola uriasa, inalta de 91 de metri si decorata in interior cu Judecata de Apoi de Giorgio Vasari si Federico Zuccari (1572-1579). Printre comorile sale se remarca vitraliul de secol XV lucrat de Lorenzo Ghiberti si monumentul ecvestru dedicat lui Giovani d'Acuto, pictat in 1436 de Paolo Ucello.
Turnul subtiratic al clopotnitei, izolat într-o parte a bisericii, in stil gotic, a fost proiectat de Giotto in 1334 si terminat dupa moartea sa de Andrea Pisano.
Info: Basilica di S. Maria del Fiore, Piazza del Duomo, tel. 055 2302885, orar luni-miercuri si joi-vineri-sambata si in zile de sarbatoare .13.30-16.45, www.operaduomo.firenze.it; Battistero di San Giovanni, Piazza di San Giovanni, orar luni - sambata 12.15-19, duminica si in zile de sarbatoare 8.30-14
PIAZZA DELLA SIGNORIA SI PALAZZO VECCHIO: de peste sapte secole centrul puterii politice si al vietii civile a orasului, piata este o galerie de capodopere sculpturale expuse de familia Medici ca instrument de propaganda si de prestigiu de curte. Printre acestea, statuia lui Perseu de Benvenuto Cellini (1554) si Rapirea Sabinelor de Giambologna (1585), ambele asezate in portiunea cu arcade din Loggia della Signoria, construita intre 1376 si 1382 pentru adunarile si ceremoniile publice, apoi transformata in laborator de sculptura.
La splendoarea dinastiei contribuie si statuia ecvestra a lui Cosimo I, de Giambologna (1594-1598), si Fontana di Nettuno (Fantana lui Neptun) de Ammannati (1565-1575), simbol al expansionismului familiei Medici pe mare. Pe partea de sud a pietei se înalta Palazzo Vecchio, la exterior sever ca o fortareata medievala cu turn, in interior resedinta luxoasa de secol XVI dedicata celebrarii in cele mai mici amanunte a gloriei lui Cosimo I si a puterii lui absolute. Merita sa va opriti sa vedeti impunatorul Salone del Cinquecento, cu sculptura lui Michelangelo Geniul Victoriei (1533-1534), si plafonul decorat cu un ciclu de picturi executate de Vasari, care glorifica incursiunile militare ale marelui duce, printre care, in centru, se afla Apoteoza lui Cosimo I. Urmeaza Sala dell'Udienza, cu plafonul casetat in lemn aurit de Giuliano da Maiano, si Sala dei Gigli (Sala Crinilor), cu plafoane de acelasi autor, pe un perete o fresca de Domenico Ghirlandaio si grupul original din bronz Judita si Olofern, opera a lui Donatello.
Va recomandam sa vizitati palatul Insotiti de ghizi de la Museo dei Ragazzi, pentru a descoperi concomitent cu saloanele publice grandioase, acoperite de fresce si cu plafoane casetate, viata de la curte cu camere si trasee secrete, altfel inaccesibile. Info: Palazzo Vecchio, Piazza della Signoria nr. teL 055 2768325, orar vineri - miercuri 9-19, joi inchis, www.museoragazzi.it
Info: Via S. Margherita nr. teL 055 279416, orar octombrie - martie, marti - duminica aprilie - septembrie, luni - duminica 10-18, www.museocasadidante.it
Info: Piazzale degli Uffizi, tel. 055 2388651, orar marti - duminica 8.15-18.50, www.uffizifirenze.it/informazioni.html Va recomandam sa rezervati bilete cu mult inainte (tel. 055 294883) ca sa reduceti pe cat posibil timpul de asteptare la intrarea in muzeu. Se pot achizitiona bilete si on-line direct de pe site.
Importanta este si Cappella Maggiore, cu fresce de Agnolo Gaddi pictate în 1380 cu istorisiri despre Adevarata Cruce, extrase din Legenda Aurea de Jacopo da Varagine. Nava din dreapta este un panteon de celebritati din acea perioada, unde sunt inmormantati, printre altii, Michelangelo, Galileo si Machiavelli, pe al carui mormant, opera de secol XVIII a lui Innocenzo Spiazzi, apare faimoasa inscriptie Tanto nomini nullum par elogium („Nici un elogiu nu este pe masura unui asemenea nume").Info: Piazza Santa Croce, orar luni - sambata, 9.30-17.30, duminica 13-17.30
Ii datoram aspectul sau actual Ilui Neri di Fioravante, care, in 1345, i-a construit structura in trei arcade marginite de doua siruri de pravalii, odinioara ocupate de negustori de lana, de vanzatori de peste si de zarzavagii, astazi de giuvaiergii.De la terasele din centru puteti admira privelisti romantice cu malurile raului Arno si Ponte della Trinita.
Dealuri impanzite cu kilometri intregi de plantatii de vii si de maslini, marginite de ziduri medievale, castele si parohii - asa se prezinta peisajul din Chianti, acea regiune din Toscana cuprinsa intre Florenta si Siena, unde se produce celebrul vin cu emblema un cocos negru. De la Florenta, o excursie in afara orasului pe vechiul drum Chiantigiana, acum Statale 22, va permite sa vizitati, cu cateva ocoluri scurte, sate, manastiri si burguri fortificate, precum si resedinte istorice si case coloniale transformate acum pentru agroturism si crame cunoscute in lumea întreaga.Dintre burguri merita sa popositi la San Casciano in Val di Pesa (la circa 23 de kilometri de Florenta pe autostrada A11), unul dintre cele mai importante centre viticole din Chianti ale carui Musei della Misericordia (Via Marrocchesi nr. 72, tel. 055820023, vizita la cerere) si Muzeul de Arta Sacra (Via Roma nr. 3/1, tel. 055 8255222, orar vara, sambata 17-19.30, duminica 10-12.30 si 16.30-19.30, iarna, sambata 16-19, duminica si 16-19, www.chiantivaldarno.it) pastreaza un Crucifix de Simone Martini si respectiv o Madona cu Pruncul de Ambrogio Lorenzetti. La 18 kilometri (in mare parte pe S.P. 92) se afla Greve in Chianti, capitala „Cocosului negru" clasic; un orasel deosebit datorita pietei sale triunghiulare, din Evul Mediu piata de desfacere a burgurilor, castelelor si fermelor din imprejurimi.
In biserica medievala S. Croce se pastreaza un triptic cu Fecioara si sfinti de Bicci di Lorenzo, in timp ce sub arcadele ei se respira miresmele produselor traditionale din Chianti. O adevarata institutie citadina este Antica Macelleria Falorni (Piazza Giacomo Matteotti nr. 71, tel. 055 853029, www.falorni.it), care vinde din 1729 specialitati locale de mezelarie: nu ratati prosciutto Saporito di Greve si toate felurile de carnati, facuti din carne de porc din rase salvate de la extinctie, cum sunt cinta senese si maiale grigio. in fiecare an, la Greve, in a doua jumatate a lunii septembrie, se tine cel mai important targ-expozitie a vinului de Chianti, ocazie speciala pentru a cumpara unul dintre cele mai minunate vinuri italiene.
In schimb, cine prefera sa viziteze o crama istorica poate face un ocol la Castello di Uzzano (Via di Uzzano nr. 23, tel. 055 958649, www.greve-in-chianti.com/uzzano_castle.htm), cu o frumoasa gradina in stil italian, sau la Fattoria-Castello di Verrazzano (Via S. Martino in Valle nr. 12A, tel. 055 854243, www.verrazzano.com), de secole proprietate a familiei navigatorului Giovanni da Verrazzano: aici, procesul de productie a vinului, obtinut prin selectarea celor mai buni struguri, combina tehnologie de calitate foarte înalta si arta adevarata.
SHOPPING
De la traditia renascentista a artelor si meseriilor la cel mai inovator artizanat de design si cercetare, in Florenta exista un patrimoniu imens de descoperit pentru cei carora le place sa intre in pravalii si ateliere de mestesuguri vechi sau de noi creatii. O gama larga de dantelarii, panzeturi, lenjerie de pat este expusa in atelierul Loretta Caponi (Piazza Antinori nr. 4/R, www.lorettacaponi.com/en/), in palatul istoric Aldobrandini. Pentru stofe de mobila si moda de lux, ultimul mostenitor al artei textile renascentiste din Toscana este Antico Setificio Fiorentino, activ din 1786, care a acoperit cu matasuri si brocart pana si palatul Quirinale, Kremlinul si palatele regale din Stockholm si din Copenhaga (Via Bartolini nr. 4). Arta lemnului si a restaurarii isi gasesc o interpretare magistrala in magazinul laborator Castorina (Via S. Spirito, www.castorina.net), specializat in finisaje originale in marmura falsa, precum si in clasicele auriri si decupaje. Apoi exista II Torchio (Via de' Bardi nr. 17, www.legatoriailtorchio.com), celebru pentru cartile legate in piele si decorate manual, II paralume (Borgo S. Ferdiano nr. 77-79 www.ilparalume.it). In schimb, pentru lampi din lemn, fier si alama exista inca Bronzista Baldini (Via Palazzuolo nr. tel. 055 210933), un adevarat maestru al prelucrarii bronzului si alamei.
Din curtea grandioasa de secol XVI conceputa de Bartolomeo Ammannati se ajunge in diferitele muzee gazduite in saloanele palatului: Galeria Palatina, amenajata in somptuoasele apartamente ale ducelui cu fresce de Pietro da Cortona, cu opere, printre altii, de Titian, Rafael, Caravaggio, Botticelli si Veronese, Galeria de Arta Moderna si Muzeul Argintariei, splendid sipet cu obiecte pretioase al patrimoniului Medici.
Info: Piazza Pitti nr. teL 055 2388786, orar marti-duminica 8.15-19.30, inchis in prima si ultima zi de luni din luna, www.polomuseale.firenze.it
Info: Piazza San Marco nr. 3, teL 055 2388608, orar luni-vineri 8.15-13.50, sambata-duminica 8.15-16.50, inchis in prima, a treia si a cincea duminica si in a doua si a patra zi de luni a fiecarei luni.
UNDE DORMITI
Hotel Continentale (boutique hotel). In centrul istoric al orasului, un boutique hotel rafinat, in stil anii 1950 revizuit intr-un melanj echilibrat intre high-tech si soft design.Info: Vicolo dell'Oro nr. 6/R, teL 055 27262, www.lungarnohotels.com
Villa I Barronci (country resort). Sa lasi timpul sa se scurga incet, sa te abandonezi seninatatii colinelor line: este reteta vilei I Barronci, la numai 15 kilometri de Florenta, in inima regiunii viticole Chianti. Pentru o revigorare totala a mintii si a trupului intr-un peisaj de basm. Cu restaurant, piscina, tratamente pentru sanatate. Cramele ofera o selectie buna de vinuri Chianti Clasic, Chianti Riserva si Supertuscans, cum sunt Tignanello, Solaia si Sassicaia.Info: Via Empolese, San Martino, San Casciano in Val di Pesa, teL 055 820598, www.ibarronci.com
B&B Locanda dei Poeti (romantic). Un bed & breakfast cu suflet romantic, cu poezii scrise pe pereti, pe pardoseala de teracota si in sutele de carti puse la dispozitia clientilor. Comod si pentru shopping: la doi pasi se afla istoricul targ San Lorenzo.Info: Via Guelfa nr. 74 nero, tel. 055 488701, mobil 0338 6604315, www.locandadeipoeti.com
UNDE MANCATI
Don Chisciotte (toscan). In fruntea restaurantelor florentine pentru bucataria sa toscana cautata, cu un meniu complet cu feluri din produse agricole si de mare. Crama numara peste 300 de etichete de vinuri nationale si internationale. Info: Via Ridolfi 4/R, tel. 055 475430, www.ristorantedonchisciotte.it
La Giostra (elegant). Ambianta romantica si atmosfera regala intr-un local gestionat de un print adevarat. Savoarea bucatariei toscane si feluri de mancare de traditie habsburgica si lorena.Info: Borgo Pinti nr. 12/R, tel. 055 241341, www.ristorantelagiostra.com
Nello (caracteristic). Din 1948, in centrul istoric din localitatea San Casciano Val di Pesa o trattoria tipica toscana. Unele feluri de mancare cum sunt fiorentina (gratar de vaca), rasolul, burta, peposo (tocana piperata de muschi de vita rasa Chianina) si purcel de lapte la cuptor nu lipsesc niciodata.Info: Via 4 Novembre nr. 66, San Casciano Val di Pesa, tel. 055 820163, www.ristorantenello.it
Yab. Ultima discoteca istorica din centrul orasului (foto sus), frecventata înca de florentini. Celebra pentru seratele sale hip-hop si pentru evenimentele glamour. Info: Via Sassetti nr. 5/R, tel. 055 27516o, www.yab.it
Oibo. In Piazza S. Croce, inima vietii de noapte florentine, un lounge bar renumit pentru seria sa nelimitata de cocteiluri. Info: Borgo de Greci nr. i/R, tel. 055 2638611, www.oibofirenze.com
The William Pub. Pentru cei care vor sa bea în tihna o bere si sa asculte muzica buna.Info: Via A. Magliabechi nr. 7-9-11/R, teL 055 2638357, www.thewiliampub.it
Pentru toate celelalte informatii: A.P.T di Firenze, Via Manzoni nr. 16, tel. 055 290832, www.firenzeturismo.it
National Geographic, 52 de weekenduri de vis, Elena Luraghi si Cinzia Rando, Editura Litera
Se pot cauta zboruri pentru maxim 9 pasageri
Trebuie sa existe un adult pentru fiecare infant