Obiectiv cu continut ridicat de romantism, Valea Loarei – cel mai vast teritoriu din Franta introdus in Patrimoniul Mondial UNESCO – atrage de multi ani un turist cult si rafinat, caruia ii place sa se „piarda” printre campuri bine cultivate cu vita-de-vie si prin paduri mari, iar din cand in cand sa se minuneze de aparitia neasteptata a cate unui turn medieval, a cate unui castel renascentist ori a unei gradini.
Un itinerar care, la primul frig de toamna, cand trandafirii sunt infloriti a doua oara, cand in castele se aprind din nou semineurile si in pahare curge vinul nou, se impodobeste cu nuante inedite. Tovarasul ideal de drum nu este graba, ci dragostea pentru istorie si gustul pentru masa imbelsugata.
Ruta automobilistica recomandata, circa 200 de kilometri, pleaca de la Angers pentru a urma cursul fluviului Loara (Loire, in franceza) pana la Chambord sau invers. Pe parcursul itinerarului se viziteaza opt dintre cele 300 de castele presarate in regiune: sunt cele de neocolit, insa celelalte, care ar putea deveni scopul unui alt episod de calatorie, nu sunt mai putin fascinante.
Prima etapa vizeaza masiva fortareata Angers, de secol XII, cu ziduri imprejmuitoare cu turnuri, apoi se continua in directia vechiului castel Saumur, ce pastreaza vie traditia ecvestra a Frantei. De aici, tot spre vest, se vad cum apar incet, incet reflectate in afluentul Indre silueta alba si turlele castelului d’Usse ce pare iesit dintr-o carte de povesti.
Cu siguranta merita o vizita, mai ales pentru gradinile terasate, ultimul dintre castelele renascentiste construit pe malul Loarei, Villandry, la fel cum nu poate lipsi un popas la castelul regal Amboise, unde a trait si Leonardo da Vinci.
Este obligatoriu popasul la castelul Chenonceau, cel mai vizitat in Franta dupa Versailles, iubit deopotriva de Diana de Poitiers si de Caterina de Medici. Resedinta a zece regine si sapte regi, castelul regal Blois este o sinteza armonioasa a mai multor stiluri – gotic, renascentist, clasic si ne introduce spre ultima etapa a traseului, castelul Chambord, cel mai mare si mai prestigios dintre palatele franceze renascentiste.
Exista un tichet „Castelele de pe Loara” care permite vizitarea acestora la pret redus; se achizitioneaza de la birourile de turism din Orléans, Valençay, Blois, Val d’Amboise, Tours, Chinon, Langeais, Loches, Saumur si Angers – in doua formule: „pass-forfait”, cu doua castele, si „pass-à la carte” hotarand cu anticipatie ce doriti sa vizitati.
CUM VA DEPLASATI: traseul urmeaza cursul Loarei de la Angers la Chambord, cu opriri la castelele Saumur, Usse, Villandry, Amboise, Chenonceau, Blois, Chambord. E de preferat drumul panoramic, desi exista si solutii mai rapide: la intoarcere puteti parcurge cei 210 kilometri in 2 ore si ceva pe drumurile expres A10, A11, A85, sau tot in acelasi timp puteti ajunge la Paris.
De la Angers o luati pe D952 in directia Saumur (48 kilometri), continuati pe D947 pana la Candes Saint Martin, de aici o luati pe D7 pana la Rigny-Usse (33 kilometri), unde se inalta castelul cu acelasi nume, si, mergand inca 20 de kilometri, ajungeti la Villandry. Dupa ce traversati Tours, parasiti D7 pentru a intra pe D751 care ajunge la Amboise (41 kilometri), apoi parcurgeti D31 si D40 pana la Chenonceau (14 kilometri). Reintorsi la Amboise, o luati pe D751 circa 20 de kilometri pana la Chaumont sur Loire si alegeti N 152 pentru a ajunge la Blois (35 kilometri). Destinatia finala mergand pe D72 spre est este Chambord (16 kilometri).
LOARA PE BICICLETA
Daca aveti timp, exista un traseu amenajat pe drumuri putin frecventate si piste de bicicleta, ce urmeaza cursul ultimului fluviu salbatic din Europa, Loara. Acesta leaga Cuffy in Cher (langa Sancerre) de St-Brévin-les-Pins in Loire-Atlantique (800 kilometri), trecand prin Tours, Amboise, Chaumont sur Loire, Blois si Orléans, ce va permite sa descoperiti valea Loarei in ritm de doua roti (www.loireavelo.fr).
CU BALONUL
In anotimpul frumos, se pleaca de la Montrichard, la 30 de kilometri de Blois, si timp de o ora si jumatate se zboara pe deasupra castelelor si a viilor, descoperind incet, incet meandrele fluviului si afuentii dinspre munte, insa numai daca permit conditiile atmosferice. Info: France Montgolfière, Rue Nationale nr. 24, Montrichard, rezervari pe web: www.franceballoons.com
VINURILE
Aici sunt sanctuare ale „dives bouteilles”, dupa cum le numea Rabelais, poet de secol XVI, si ale vinurilor valoroase, iar pivnitele sunt si etape ale unui circuit care, alaturi de cel al castelelor, da stralucire acestei vai.
Puteti incepe de la Vouvray, unde vinul „rejouis les coeurs”(inveseleste inimile), si sa continuati cu Montlouis, nu departe de Amboise, unde strugurii au un gust usor fructat si ametitor. Gustati vinurile rosii, fine si lejere din soiul „breton” la Bourgueil. St-Martin-le-Beau e cunoscut pentru soiul alb cu gust de strugure copt, uneori sec, alteori pastos, placut; la Chinon vinurile sunt inca si mai parfumate, calificate ca „vinuri pentru intelectuali”: viile Chinon dau un vin rozé sec nobil, incantator.
In cele din urma, la Saumur veti gasi Saumur-Champigny, cu o culoare frumoasa rubinie si un usor gust de capsunica.
Pe traseu se pot vizita cateva crame: Caveau des Vignerons d’Amboise (tel. 245 572369, in castel, in fata pietei Michel Debré nr. 42, Amboise), Domaine des Roy (Rue Franche nr. 3, la Pontlevoy, langa Chenonceau, tel. 254 325107, www.domainedesroy.com), Caves Monmousseau, langa Blois (tel. 254 716666, Montrichard).
CASTELUL ANGERS
Vechea capitala a regiunii Anjou se intinde pe cele doua maluri ale raului Maine. Vechiul sau castel apare impunator, cu 17 turnuri cilindrice, dintre care cel mai inalt atinge 40 de metri. O constructie feudala comandata de Blanche de Castilia, regenta lui Ludovic IX, intre 1228-1238, si care, astazi, are in vechile santuri de aparare gradini splendide.
Turnurile ce impun mare respect erau in trecut si mai inalte, insa, in timpul razboaielor religioase, cand s-a dat ordin de demolare a fortaretei, guvernatorul acestor pamanturi a hotarat sa le transforme in terase. Vizita in interior va permite sa admirati o colectie de tapiserii din secolele XIV—XVII, tapiseriile cu Apocalipsa fiind de o frumusete inegalabila – 90 de scene (dintre care s-au pastrat 70) executate de Nicolas Bataille in 1373 dupa schitele pe carton ale pictorului de curte Hennequin de Bruges.
Vizita la catedrala St-Maurice va duce in fata unor vitralii de secol XII. Pe sub zidurile castelului e placuta o plimbare pe malul fluviului. Info: Chateau d’Angers, Promenade du Bout-du-Monde nr. 2, Angers, orar mai-septembrie 9.30-18.30, octombrie-aprilie 10-11.30, www.angers.monuments-nationaux.fr (Logis Royal este inchisa din cauza dezastruosului incendiu din 2000).
CASTELUL SAUMUR
Definit drept „marele focar al protestantismului” de cand guvernatorul din timpul lui Henric IV a fondat aici Academia Protestanta (1593), acest palat de secol XI pastreaza si astazi urmele succesivelor restaurari de la sfarsitul secolului XIV si din secolul XV, precum si pe ale fortificatiilor adaugate in secolul XVI. A fost resedinta a guvernatorului, fortareata, apoi inchisoare si cazarma, iar acum e sediul Muzeului de Arte Decorative, ce expune sculpturi medievale, mobilier, portelanuri de Limoges si ceramica frantuzeasca de secolele XVI si XVII, punct de referinta pentru artisti si pasionati. Notorietatea castelului se datoreaza si arhicunoscutei scoli de cavalerie si Muzeului Tematic al Calului, ce prezinta cea mai mare colectie de echipament ecvestru din Europa.
Din turn va bucurati de o panorama splendida asupra orasului si a vaii Loarei in care se oglindeste castelul. Info: Chateau Musée de Saumur, Saumur, orar marti-duminica, primavara si toamna 10-13 si 14-17.30, vara 10-18. www. ville-saumur.fr
CASTELUL D’USSE
Se pare ca „fundalul” decorului pentru Frumoasa din Padurea Adormita de Charles Perrault a fost silueta acestui castel ce domina de la inaltime raul Indre, impunandu-se cu turnurile lui fortificate, cu multitudinea acoperisurilor, a cupolelor, a lucarnelor, a hornurilor care se profileaza pe verdele padurilor inconjuratoare.
Cea mai buna priveliste o aveti privind acest castel de basm si putin spectral de la 200 de metri distanta, de unde se observa asprul stil militar al fatadelor exterioare, de secol XV, si cel mai primitor, gotic-renascentist, al constructiilor rezidentiale cu ferestrele spre gradina.
In interior se afla o scara scenografica imensa de secol XII care permite accesul in incaperi. Interesanta este vizita in Dormitorul Regelui, care pastreaza mobilierul si tapiseriile originale.
In capela in stil pur renascentist, izolata in parc, puteti admira minunatele sculpturi in lemn de secol XVI ale balconului corului. in acest castel a stat si Chateaubriand. Info: Chateau d’Usse, Regny-Usse, orar de la jumatatea lui februarie la jumatatea lui noiembrie 10-18, aprilie-sfarsit de august 10-19, www.chateaudusse.fr
CASTELUL VILLANDRY
Este un castel renascentist construit de Jean le Breton, secretar de stat al regelui Francisc I al Frantei, printre cele mai originale din Touraine datorita dispunerii pietei sale, a santurilor, a teraselor, dar mai ales pentru minunatele gradini in stil francez de secol XVI care il fac unic. Transformate in 1906, au fost suprapuse trei terase. Cea mai de sus este gradina de apa, cu fantani, canale si jocuri de apa; mai jos se intinde gradina ornamentala labirintica, unde fiecare strat te duce cu gandul la dragoste, iar jos se afla gradina de legume.
In interior puteti vizita saloanele, sufrageria cu lambriuri luxoase de secol XVIII si scara de onoare. Tablourile si mobilierul provin din Spania si din Italia si sunt datate intre secolele XVI—XVIII. Info: Chateau et Jardins de Villandry, Villandry, orar variabil, www.chateauvillandry.com
CASTELUL AMBOISE
In 1492, Carol VIII, nascut si crescut la Amboise, a inceput ample lucrari de transformare a vechiului castel medieval intr-un palat regal fastuos, cenaclu al artistilor si al poetilor. Din campania in Italia regele se intorsese cu o prada de obiecte de arta si cu o serie de arhitecti, eruditi, gradinari, pentru a reda viata domeniului.
Insa a murit trei ani mai tarziu, lasand terminarea constructiei in grija lui Francisc I, pe atunci nou-nascut. Acesta a daruit castelului splendida lui forma si a organizat aici turniruri, baluri mascate, lupte cu animale salbatice. Dragostea pentru arte l-a determinat sa gazduiasca aici personalitati marcante, printre care si pe Leonardo da Vinci, care si-a petrecut ultimii trei ani de viata la resedinta Clos-Luce, inca plina de mobilier si amintiri.
Geniul neobosit al savantului toscan a conceput aici proiecte faraonice precum cel pentru conectarea pe calea apei a tuturor rezidentelor princiare aflate de-a lungul Loarei si afluentilor sai.
In interiorul castelului puteti vizita camera in care a murit Leonardo, marea sala de primire, sala de oaspeti si vechea bucatarie. Interesanta este si capela St. Hubert, o bijuterie de arhitectura gotica, odinioara oratoriul reginei, ce pastreaza presupusele ramasite ale lui Leonardo; in subteran sunt expuse schite ale desenelor lui, care exalta universalitatea geniului sau. Info: Chateau d’Amboise, Amboise, orar din martie la jumatatea lui noiembrie de la 9 la asfintit, iarna 9-16.45, iulie-august 9-19, www.chateau-amboise.com
CASTELUL CHENONCEAU
Construit pe malul raului Cher, in apele caruia se reflecta, si favorizat de natura inconjuratoare, castelul renascentist Chenonceau – al doilea cel mai vizitat dupa Versailles in Franta – are o gratie total feminina. Datoreaza mare parte din farmecul sau femeilor: a fost construit in 1513 sub supravegherea Caterinei Briçonnet, sotia unuia dintre bancherii lui Francisc I, care a decis dispunerea cladirilor si structura scarilor. Apoi s-a simtit mana Dianei de Poitiers, careia i-a fost daruit in 1547 de Henric II. Ea a adaugat gradina si a unit printr-un pod malurile raului.
La moartea lui Henric II a intrat aici Caterina de Medici care a proiectat gradina si a construit pe pod o galerie pe doua niveluri. Dragostea ei pentru lux a fost nelimitata – memorabile sunt invitatiile ei la curte si petrecerile grandioase care au luat sfarsit odata cu sosirea la castel a nurorii ei, Louise de Lorena, vaduva dupa asasinarea lui Henric III.
In secolul XVIII a urmat Madame Dupin, iubitoare de literatura, care l-a chemat aici pe Rousseau ca preceptor pentru fiul ei (caruia ii este dedicat tratatul Emile ou de l’éducation).
La castel se ajunge pe o alee cu platani, care pe partea dreapta are grajdurile regale proiectate de Philibert Delorme. Piateta de la intrare, ingradita de un sant de apa, este inconjurata de gradini frantuzesti. Corpul central al edificiului are forma dreptunghiulara, cu turnulete pe colturi, doua niveluri de ferestre in cruce si mansarde renascentiste.
Merita sa vizitati Sala Garzilor, impodobita cu tapiserii flamande de secol XVI, Sala Francise I, unde se gaseste tablol Diana de Poitiers de Primaticcio, Salonul Ludovic XIV, care gazduieste tabloul lui Rubens – lisus copil cu Sfantul loan. Nu mai putin pretioase sunt colectiile de mobilier renascentist, de tapiserii si pinacoteca cu capodopere de Correggio, Rubens si Tintoretto.
Info: Chateau de Chenonceau, Chenonceau, orar variabil, www.chenonceau.com
CASTELUL BLOIS
Pe malul drept al Loarei, resedinta regala Blois a apartinut la jumatatea anilor 1300 batranului conte de Chatillon, care l-a pierdut din cauza tinerei lui sotii care s-a indragostit nebuneste de seducatorul duce Ludovic de Orléans, caruia i-a dat multi bani. Bani cu care – culmea ironiei! – el a cumparat castelul. Apoi a fost imbogatit si completat de mai multi monarhi: Carol de Orléans din 1440, fiul acestuia, Ludovic XII, si Francisc I, pentru care au lucrat din 1515 artisti italieni.
Aici s-au intrunit de doua ori Statele Generale si s-a intamplat o tragedie sangeroasa: uciderea, vruta si ordonata de Henric III, a ducelui de Guise.
Incepeti vizita din curtea de unde se poate arunca o privire de ansamblu asupra castelului inchis de aripa Gaston d’Orléans, a carei scara de onoare este acoperita de o cupola. in interior vizitati Sala Regelui si Sala Garzilor pentru splendidele semineuri si pentru apartamentele Caterinei de Medici care traia aici intr-o inchisoare de aur si unde a murit in 1589.
In spatele celor 237 de panouri din lemn sculptat si cu intarsii care se deschideau actionand o pedala ascunsa, ea isi pastra otravurile, secretele de stat si bijuteriile. La etajul intai se afla Musée des Beaux-Arts, cu picturi de secol XVI ale scolii italiene, de secol XVII ale scolii flamande si de secolele XVI-XIX ale scolii franceze.
Musée Archéologique se afla la parter, cu piese din perioada carolingiana si medievala. Info: Chateau Royal de Blois, Place du Chateau, Blois, orar primavara si toamna 9-18.30, iulie si august 9-19, iarna pauza intre 12.30-13.30, www.chateaudeblois.fr
La Blois, in Place du Chateau, se poate vizita Maison de la Magie (Place de Chateau nr. 1, in fiecare zi intre 10-12.30 si 14-18.30, spectacole sunt la 15.15 si 17.15 de cate 30 de minute, maisondelamagie.fr) care lauda abilitatea prestidigitatorilor si iluzionistilor, in mod special pe cea a lui Robert-Houdin, care nu numai ca a organizat celebrele Soirées Fantastiques in teatrele din Paris, dar a fost si inventator si om de stiinta.
CASTELUL CHAMBORD
La proiectul (1519) celui mai vast castel de pe Loara – 440 de incaperi si un parc de 5.500 de hectare plin de animale salbatice – a participat Francisc I, care voia sa construiasca un simbol nepieritor al splendorii coroanei franceze. Imaginea lui masiva de tuf alb cu decoratiuni bogate de ardezie va uimeste si va incanta mai ales daca il vizitati la asfintit.
Minunatie a Renasterii franceze, edificiul maiestuos si perfect proportionat etaleaza in compozitia sa armonioasa influenta italiana si, se pare, chiar mana lui Leonardo da Vinci la imensa scara cu spirala dubla. De la inaltimea teraselor privirea cuprinde acoperisurile, turnurile si hornurile, precum si vastul domeniu de 5.500 de hectare incercuit cu un zid de 32 de kilometri.
Interiorul acestei resedinte se deschide in Salonul Sorilor si Salonul de Vanatoare, acesta din urma cu o tapiserie frumoasa de la sfarsitul secolului XVI. Apoi se viziteaza dormitorul lui Francisc I, cu patul de catifea tivit cu aur, dupa moda italiana, si apartamentul Delfinului, cu o colectie mica de piese de artilerie care-l distra si il instruia. Info: Domaine National de Chambord, Chambord, orar ianuarie-martie 10-17, aprilie-septembrie 9-18, octombrie-decembrie 10-17, www.chambord.org
UNDE DORMITI
Chateau de Noizay (de lux). O resedinta de secol XVI, ale carei incaperi au fost martorele conjuratiei din Amboise in 1560, cand protestantii au pus la cale rapirea lui Francisc II. Are ferestre maiestuoase si luminoase, paturi cu baldachin si decoratiuni de epoca. Situat intr-un parc cu copaci seculari, e afiliat la Relais& Chateaux. La 8 kilometri de Amboise. Info: Promenade de Waulsort, Noizay (Indre-et-Loire), tel.247 521101, www.chateaudenoizay.com
Chateau de la Sébiniére (pentru cunoscatori). Cazare cu mic dejun si consortiu viticol, unde, in afara vinului, se cultiva art de vivre. Camerele au un decor traditional, incalzit de tapiserii si pardoseli de teracota. Iarna se ia micul dejun in fata focului din camin, vara pe terasa cu vedere spre vii, cu prajituri si dulceturi facute in casa. Info: La Sébiniére, Le Pallet, tel. 240 804925, www. chateausebiniere. corn
Chateau de Chanteloire (de sarm). Solutie incantatoare langa Blois, intr-un castel de secol XVIII integral restructurat in 2008. Gasiti aici 5 camere de oaspeti si un apartament cu o priveliste splendida spre parcul de 3 hectare. Info: Route du Chambón, Chouzy-sur-Cisse, tel. 254 334321, www.chateau-de-chanteloire.com
UNDE MANCATI
Caves de la Croix Verte (Pocé sur Cisse). Intr-o pivnita racoroasa vara si incalzita de semineu iarna, bucatarie traditionala autentica. Specialitati la gratar. Info: Caves de la Croix Verte nr. 20, Route d’Amboise, Pocé sur Cisse, tel. 247 573998, www.cavesdelacroixverte.com
Auberge St-Pierre (Saumur). In centrul istoric, un popas intr-o ambianta familiala cu bucatarie specifica zonei. Iarna se ia masa in fata semineului, vara in aer liber. Info: Place St-Pierre nr. 6, Saumur, tel. 241 512625, www.auberge-saint-pierre.com
Provence Café (Angers). Atmosfera calda, provensala, desi modern mobilat. Restaurantul are vedere spre piata, iar bucataria ofera savori mediteraneene pe baza de peste. Info: Place Ralliement nr. 9, Angers, tel. 241 874415, www.provence-caffe.com
Pentru toate celelalte informatii: Atout France, www.atout-france.fr, www.franceguide.com si www.loire-chateau.org
National Geographic, 52 de weekenduri de vis, Elena Luraghi si Cinzia Rando, Editura Litera
Cazare Orleans
Cazare Tours
Cazare Amboise
Cazare Chambord
Se pot cauta zboruri pentru maxim 9 pasageri
Trebuie sa existe un adult pentru fiecare infant