20px

DESCRIERE GRECIA

Grecia, oficial Republica Elena si cunoscuta inca din antichitate si sub denumirea de Elada, este o tara din Europa de Sud. Conform recensamantului din 2011, populatia Greciei este de circa 11 milioane de locuitori. Cel mai mare oras si capitala tarii este Atena. Grecia se afla amplasata strategic la intersectia intre Europa, Asia de Vest si Africa, si se invecineaza la nord-vest cu Albania, la nord cu Macedonia de Nord si cu Bulgaria, si la nord-est cu Turcia. tara este formata din noua regiuni istorico-geografice: Macedonia, Grecia Centrala, Pelopones, Tesalia, Epir, Insulele din Marea Egee⁠ (inclusiv Dodecanezele si Cicladele), Tracia de Vest⁠, Creta si Insulele din Marea Ionica. Marea Egee se afla la est de partea continentala, Marea Ionica se afla la vest, iar Marea Mediterana la sud. Grecia are cea mai lunga coasta din bazinul Mediteranei si a 11-a ca lungime din lume, cu 13.676 km lungime, detinand si un mare numar de insule (aproximativ 1.400, dintre care 227 sunt locuite). Optzeci la suta din teritoriul grec este format din munti, dintre care cel mai inalt este Muntele Olimp cu 2.917 m. Grecia moderna isi trage radacinile din civilizatia Greciei Antice, incepand cu civilizatiile egeene⁠ din Epoca Bronzului, si este considerata a fi leaganul culturii occidentale. Ea este locul de nastere al democratiei ca forma de guvernare, al filosofiei occidentale⁠, al Jocurilor Olimpice, al literaturii occidentale⁠ si al istoriografiei, stiintelor politice, al marilor principii stiintifice si matematice, si al dramaturgiei occidentale, incluzand genurile tragediei si comediei. Realizarile culturale si tehnologice ale Greciei au influentat mult intreaga lume, multe aspecte ale civilizatiei grecesti patrunzand in Orient prin campaniile lui Alexandru cel Mare, si in Occident prin intermediul Imperiului Roman. Aceasta bogata mostenire este partial reflectata de cele 18 situri din patrimoniul mondial UNESCO aflate in Grecia, ceea ce plaseaza tara pe locul al saselea in Europa si al treisprezecelea in lume. Statul grec modern, care cuprinde mare parte din miezul istoric al civilizatiei grecesti, a fost infiintat in 1830 dupa Razboiul Grec de Independenta fata de Imperiul Otoman.

TURISM


Grecia - Destinatie turistica plina de farmec. Vestigiile culturilor minoica si miceniana, greaca si bizantina si, mai presus de toate, oamenii, grecii insisi, cu individualismul lor distinct si cu dragostea lor nemarginita de viata, fac fiecare vacanta in Grecia memorabila. Grecia este una dintre cele mai populare destinatii de vacanta din Europa. Istoria culturala bogata a Antichitatii, dar si soarele, nisipul si marea atrag vizitatori intelectuali si pasionati de arta, dar si turisti iubitori de soare si sejururi prelungite.

Salonic si peninsula Halkidiki. Salonicul nu le ofera vizitatorilor temple nobile, nici situri cu nume din clasicismul grec precum Atena, Olympia sau Delphi, insa este un oras frumos, elegant si vechi, dar mereu tanar. Este al doilea oras din tara ca marime si cel mai modern oras din Grecia, mai modern chiar decat Atena. In estul peninsulei Halkidiki se gaseste Republica Monastica Athos, care poate fi vizitata numai de barbati. La vest de Salonic se gasesc excavatiile de la Pella, capitala elenistica a lui Alexandru cel Mare, si de la Vergina, cu mormintele regale al lui Filip si ale altor conducatori din dinastia macedoneana.
loannina - bijuteria urbana a Greciei. loannina, capitala Epirului, se afla pe malul lacului cu acelasi nume si are cel mai frumos centru urban din Grecia continentala. In orasul vechi si in castel multe constructii amintesc de epoca musulmana stralucitoare in care loannina a fost capitala Imperiului Otoman, din 1788 pana in 1822. Nu departe de loannina se gaseste Dodona, cel mai vechi sanctuar din Grecia antica, si parcul national din Muntii Pindos, langa Monodendri, cu defileul Vikus si orasele de munte Kipi si Tsepelowo.
Manastirile de la Meteora. Meteora este o "padure de piatra" in vestul Tesaliei, langa Kalampaka, cu stanci cu inaltimi de peste 500 m - un fenomen geologic de o frumusete spectaculoasa. In secolul X, pustnici si calugari s-au stabilit in pesterile din stanci si, din secolul XIll, au ridicat chilii si alte constructii monastice aproape inaccesibile. A existat o perioada in care la pesteri se ajungea numai cu ajutorul unor scari de franghie si troliuri. In secolul XVI, cand pesterile au cunoscut popularitatea maxima, mii de calugari si de calugarite au trait aici. O mare diversitate de picturi murale, care au o importanta deosebita pentru istoria artei, dateaza din aceasta perioada. Din cele 24 de manastiri care existau aici, numai cele mai mari patru sunt inca locuite de calugari. Astazi exista drumuri mai simple si scari care duc la ele. Deosebit de impresionanta este pozitia marii manastiri Meteoron, pe o stanca de 554 m, si a manastirii Roussanou, cocotata pe o culme. In interior exista fresce superbe realizate de pictori de icoane din scoala cretana. Manastirile de la Meteora au fost inscrise de UNESCO in lista Patrimoniului Cultural Mondial in 1988.

Grecia clasica in Pelopones. Delphi este cel mai impresionant sit arheologic din Grecia - nici un alt sit antic nu radiaza atata fascinatie si dramatism ca sanctuarul lui Apollo Pythianul, doar datorita frumusetii peisajului. Oracolul din Delphi a devenit celebru in toata lumea. Centrul sitului religios este templul lui Apollo, distrus si reconstruit de multe ori intre secolele Vll si IV i.Hr. "Simbolul" Delphiului este tholosul partial reconstruit, probabil din jurul anului 380 i.Hr. Vizitatorii pistei de la Olympia, unde aveau loc Jocurile Olimpice in Antichitate, sunt dezamagiti de stadionul modest, care arata ca in secolul IV. Arena originala nu are nimic impresionant sau maret. Pe dealurile line, fara locuri construite, incapeau 40.000 de spectatori. Doar poarta romana, care duce de la sanctuar la stadion, este un monument solid de arhitectura romana. In temenos, spatiul pasnic al sanctuarului, si in muzeu exista monumente care ilustreaza istoria culturala a Jocurilor Olimpice. Micene a fost orasul cel mai puternic si mai prosper in perioada miceniana din Epoca Bronzului. Orasul si acropola din Micene sunt inconjurate de un zid din blocuri mari de piatra, cu grosimea de 3-8 m, despre care se crede ca a fost ridicat intre 1350 si 1300 i.Hr. si care este atat de solid, incat legenda spune ca a fost construit de ciclopi cu puteri supraomenesti. O rampa monumentala duce la intrarea principala, faimoasa Poarta a Leilor. Obiectivul cel mai interesant din Epidaur este teatrul grec de la inceputul secolului llI i.Hr. - o constructie desavarsita. Intregul proiect, inclusiv proportia si executia pieselor arhitectonice individuale, este de cea mai inalta calitate si precizie.
Nauplion, prima capitala greaca in vremea regelui Otto I (1815-1867), este astazi unul dintre cele mai frumoase orase din tara si locul ideal de unde puteti porni in recunoastere in Pelopones. A ramas aici o usoara influenta venetiana amestecata cu ecouri orientale din perioada otomana.
Insule si insulite fascinante. Majoritatea insulelor si insulitelor stancoase ale Greciei se afla in Marea Egee. Numarul lor este de cateva mii, dar nu toate sunt locuite, fie pentru ca sunt prea mici, fie pentru ca lipsesc apa pentru irigatii si pamantul arabil. Rodos este un paradis de vacanta de peste 50 de ani. In orasul Rodos, obiectivul turistic cel mai fascinant este fortareata Ordinului Cavalerilor Ospitalieri ai Sfantului Ioan. Vizitatorii pot sa se plimbe prin orasul vechi, cu strazi inguste cu arcade. Pe Strada Cavalerilor veti gasi mai multe palate si galerii acoperite splendid conservate. Sate mici, biserici bizantine si orasul Lindos cu acropola lui antica sunt cateva destinatii incantatoare pentru excursii de o zi pe insula. Insulele Milos, Mikonos, Idra si Spetses sunt nepretuite pentru excursii scurte, dar ofera un cadru placut si romantic pentru vacante mai lungi - de fapt, eleganta Mikonos, cu cladiri varuite si magazine sic, este una dintre cele mai populare insule grecesti. Lesbos, Chios si Samos se afla in imediata vecinatate a coastei turce a Asiei Mici. Fiecare dintre aceste insule are farmecul ei inconfundabil, un cadru natural nespus de frumos si o istorie culturala bogata.
Insula Corfu din Marea Ionica este o destinatie foarte populara, mai ales pentru vacante rezervate prin agentii de turism. Aceasta insula cu o vegetatie bogata se afla vizavi de Albania si de coasta vestica a Greciei. Datorita localizarii lor, Corfu si celelalte lnsule Ionice au multe caracteristici italiene. Ele sunt cele mai verzi dintre insulele grecesti si atrag atat turisti amatori de plimbari montane, cat si de plaja - aici exista putine vestigii antice. Kefalonia este o alta destinatie populara din regiune, mai ales printre marinari si proprietari de iahturi care pot explora apele ei linistite si acosta in portul frumos de la Fiskardo.
Atena. Metropola elena Atena este agonie si extaz, suferinta si fericire in acelasi timp, atat pentru turisti, cat si pentru localnici. Conurbatia Atenei, in care traieste o treime din populatia Greciei, pare sa se sufoce din cauza traficului - vara, smogul pluteste ca o fantoma deasupra orasului. Sistemul stradal interior al orasului este imbunatatit lent, iar reteaua de metrou a fost extinsa pentru Jocurile Olimpice din 2004, ceea ce a ameliorat situatia. Dealul pe care se afla Acropole marcheaza centrul Atenei antice si moderne. Potrivit legendei, Atena si Poseidon s-au luptat aici pentru oras. ln timpul lui Pericle, acesta era centrul lumii antice. Acropole, cu splendidele ei constructii clasice, Partenonul si Erehteionul, Templul lui Nike si Propileele, e reprezentativa pentru armonie, frumusete si maretie, chiar in ruine. Cel mai important templu de pe Acropole este Partenonul (448-432 i.Hr.), decorat cu sculpturi de Fidias. Sculpturile care decoreaza frontonul, “Nasterea Atenei" si „Batalia dintre Atena si Poseidon", s-au pastrat doar partial, dar vestigiile sculpturale din muzeul de pe Acropole atesta calitatea acestor lucrari. Dar Atena nu inseamna doar monumente antice. Exista oaze de viata urbana fascinante. Plaka, “orasul vechi" de sub Acropole, este o mare atractie pentru turisti datorita magazinelor mici si restaurantelor si barurilor animate. Aici arhitectura speculativa ia sfarsit. ln ultimii ani, lucrari atente de renovare au redat farmecul si animatia orasului vechi, iar inima Atenei a inceput sa bata din nou.

INFORMATII DE CALATORIE
Vaccinari - Nu se cer vaccinari.
Vama - Pentru calatoriile private in UE, pot fi transportate articole de uz personal in cantitati nelimitate. Tutunul si alcoolul sunt supuse unor restrictii in ce priveste scutirea de taxe.

MONEDA SI MIJLOACE DE PLATA
1 euro = 100 centi. Exista bancomate peste tot. Cartile de credit valabile sunt acceptate in banci, hoteluri, restaurante si magazine.

CUM NE DEPLASAM
Reteaua rutiera este in general buna. Autobuzul este un mijloc de transport raspandit. Exista legaturi cu vapoare si feriboturi de la Pireu spre multe insule. Exista o retea aeriana densa (chiar si pe insule), cu 22 de aeroporturi regionale si 9 aeroporturi intemationale. Pentru soferi - Sunt suficiente un permis de conducere national si un certificat de inmatriculare a vehiculului. O asigurare carte verde este recomandata. Limita de viteza este de 50 km/h in localitati, 90 km/h in afara localitatilor si de 120 km/h pe autostrada. Pentru unele sectoare de autostrada se percep taxe. Folosirea telefonului mobil in timpul condusului nu este permisa decat cu utilizarea sistemului hands-free. Limita alcoolemiei este de 0,5. Se circula pe dreapta.

UNDE DORMIM
Preturile la hoteluri variaza in functie de categorie. In regiunile turistice din partea continentala si pe insule exista camere in locuinte private, bungalow-uri, case de vacanta, hanuri pentru tineret (fara limita de varsta) si campinguri.

LIMBA
Greaca 99% (oficial), altele 1% (include si limbile engleza si franceza).

CLIMA
In ceea ce priveste clima Greciei, ea poate fi impartita in 3 tipuri: mediteraneana, alpina si temperata. Clima mediteraneana aduce ierni blande, umede, si veri calduroase, secetoase. Zone in care se manifesta acest tip de clima sunt Cicladele, Dodecanese, Creta, Peloponezul Estic si parti din regiunea Sterea Ellada. Temperaturile depasesc rareori extremele, desi uneori iarna au loc ninsori chiar si in Atena sau Creta. Clima alpina este intalnita in Grecia occidentala (Epir, Grecia Centrala, Tesalia, Macedonia occidentala precum si in partile centrale ale Peloponezului, cum ar fi Ahaia, Arcadia si parti din Lakonia pe unde trece lantul muntos). Clima temperata este caracteristica Macedoniei centrale si estice, precum si in Tracia, in locuri precum Komotini, Xanthi si Evrosul de nord; cu ierni umede si geroase si veri secetoase si calduroase.

RELIEF
Insulele grecesti sunt un fenomen unic in lume, majoritatea plajelor fiind premiate cu Steagul Albastru de catre Programul European Blue Flag, iar apele cristaline sunt ideale pentru diverse sporturi nautice precum: scuba diving, snorkeling, water ski si windsurfing.

FLORA SI FAUNA
In ceea ce priveste flora, Grecia este o tara aparte pe continentul european, gazduind mai mult de 5.500 de specii de plante, printre care si flori unice, ce ofera privelisti spectaculoase: gladiole, anemone, irisi, lalele si crini, dar si numeroase flori salbatice care se ivesc chiar in cele mai neprielnice conditii de clima si sol. In ceea ce priveste padurile, cele mai extinse se gasesc in nordul Greciei , in muntii din Tracia , Macedonia si Epir. Insulele din nordul si estul Marii Egee si cele din Marea Ionica , sunt acoperite de pini, plopi si alti arbori forestieri.
900 de specii de animale locuiesc in Grecia, care este un refugiu pentru multe specii pe cale de disparitie. Printre speciile protejate sunt broasca testoasa Marea Mediterana mare (Caretta caretta) si foca calugar (Monachus – Monachus ) .

Packages title Packages subtitle
City Break title City Break subtitle
Hotel title Hotel subtitle
Cauta zbor spre Grecia in perioada dorita
Activities title Activities subtitle
Transfers title Transfers subtitle
Plecare
Destinatie
Data plecare
Data intoarcere
Solicita oferta