20px

DESCRIERE HALKIDIKI

HALKIDIKI

Halkidiki este o zona peninsulara cu trei brate, situata in nordul Greciei, la o distanta de 90 km de Salonic, al doilea mare centru comercial al Greciei.
Peninsula are o suprafata de 3000 km2, cele trei brate ale sale - Kassandra, Sithonia (sau Loggos) si Muntele Athos (Agio Oros - Muntele Sfant) - intinzandu-se in Marea Egee. Este un loc de o frumusete extraordinara, unic in Grecia.

Sunt foarte multe de spus si povestit despre feerica peninsula Halkidiki. Aceasta numara 3 brate, Kassandra, Sithonia si Muntele Athos, primele doua ascunzand plaje minunate, pensiuni cochete si hoteluri de lux, peisaje ce va vor taia rasuflarea, si o combinatie absolut magica intre nuantele turcoaz ale Marii Egee, auriul nisipului fin, argintiul stancilor incruntate ce strajuiesc adesea plajele, si verdele crud al vegetatiei mediteraneene.
Nu trebuie insa sa va lasati descurajati de statutul acestei locatii. Puteti admira manastirile daca alegeti sa va rezervati un loc pe una dintre croazierele ce au ca destinatie Muntele Athos.Tabloul este strapuns pe alocuri de albul impecabil cu care sunt imbracate casele traditionale grecesti.


CLIMA

Zona se bucura de un climat de tip mediteranean, cu veri insorite si uscate si cu ierni blande si ploioase, in perioada estivala temperaturile ajungand la 22°C - 28°C.

RELIEFUL
Creste in altitudine de la vest la est; astfel, cele mai mici altitudini, campiile fertile, se gasesc pe primul brat - Kassandra. Sithonia - al doilea brat, are inaltimi de cca 800 m, in timp ce masivul Athos depaseste 2000 m. Cele trei brate care intra in Marea Egee, fac din Halkidiki regiunea cu cea mai mare intindere de coasta de pe Grecia continentala. Se estimeaza ca litoralul peninsulei are peste 500 km si cuprinde toate formele de relief: plaje lungi cu nisip, stanci si pini, golfuri pitoresti, masive stancoase impresionante. Halkidiki nu are rauri, motiv pentru care marea care inconjoara peninsula este una dintre cele mai curate din Grecia.

CUM AJUNGEM?
Cei care vor sa calatoreasca cu masina personala se vor bucura de sosele bune si un drum lejer pana la Salonic, cel mai mare oras din peninsula.

Daca porniti la drum in jurul orei 4 dimineata, puteti fi siguri ca la ora 14:00 veti putea descifra in zare silueta orasului Salonic.
De la Salonic pana la oricare dintre bratele peninsulei Halkidiki nu mai aveti de parcurs decat aproximativ 100 km.
Cei care prefera sa se bucure de confortul unei calatorii cu avionul vor ateriza direct pe Aeroportul International Makedonia din Salonic. De aici, veti avea la dispozitie autobuze si autocare ce asigura transferul dintre aeroport si statiunile din Halkidiki.
Tarifele unei calatorii cu autobuzul difera in functie de destinatie, pornind de la €4.50 si ajungand la €20.
Taxiul este intotdeauna o optiune pentru cei care doresc sa se bucure de o calatorie confortabila pana in fata hotelului sau pensiunii unde sunt cazati, tarifele pornind de la €100/cursa de 4 persoane.
Recomandarea noastra este insa sa inchiriati o masina pentru a va bucura de libertatea de a cutreiera peninsula in ritmul propriu, fara a depinde de orarul mijloacelor de transport in comun sau a fi nevoiti sa achitati sume colosale pentru deplasarile cu taxiul.
Peninsula insumeaza un total de 520 km, o suprafata pe care sunt intinse plaje fabuloase si peisaje splendide ce merita popasuri dese si mii de fotografii.
Tarifele pentru inchirierea unei masini pornesc de la €20 si variaza in functie de tipul de automobil preferat si perioada de inchiriere.
Transportul cu autocarul este intr-adevar mai accesibil din punct de vedere al pretului, insa calatoria nu va fi la fel de confortabila precum cea cu avionul sau cu masina personala.
Multe agentii de turism din tara pun la dispozitia celor interesati pachete ce includ transportul cu autocarul sau autocare care au ca destinatie statiunile din Halkidiki.

reduceri-early-booking
reduceri-early-booking
reduceri-early-bookingCele 3 brate ale peninsulei:

Kassandra: este bratul cel mai dezvoltat din punct de vedere turistic, avand numeroase hoteluri si oferind turistilor posibilitatea de a practica sporturi nautice si de a se bucura de toate facilitatile necesare. Daca dimineata va puteti scalda in apele cristaline ale marii, restul zilei puteti explora monumentele istorice din zona - castele, manastiri, biserici - marturii ale civilizatiilor marete care s-au perindat pe aceasta peninsula.
Sithonia: este al doilea brat al peninsulei Halkidiki. Peisajul salbatic ii atrage pe iubitorii de natura si pe cei care cauta sa se refugieze de “binefacerile” civilizatiei. Coasta este variata - o succesiune de catunuri pescaresti, porturi pitoresti, plaje pustii, de toate marimile, inconjurate de copaci si tufisuri.  Hotelurile de toate categoriile, terenurile de tenis si sporturile nautice, calarie printre padurile de pini, frumusetea si ospitalitatea tradtionala combinate cu placerile contemporane sunt garantia unei vacante extraordinare.
Muntele Athos: cunoscut si sub numele de Muntele Sfant, adaposteste comunitatea monahala semi-autonoma, formata in totalitate din barbati. Conform constitutiei Greciei, Muntele Athos este auto-guvernat politic si consta in 20 de manastiri (care formeaza Sfanta Comunitate, care administreaza teritoriul), iar capitala si centrul administrativ, Karyes, gazduieste guvernatorul, reprezentantul statului. Din punct de vedere spiritual, Muntele Athos este sub directa jurisdictie a Patriarhatului Ecumenic. In afara manastirilor, mai exista 12 mici comunitati de calugari si numeroase schituri. Toti cei care traiesc acolo primesc cetatenia greaca fara alte formalitati, fiind admisi ca novici sau calugari. Laicii pot vizita peninsula doar cu aprobare speciala. Muntele Athos este centrul regliei ortodoxe - o zona de mister, contemplare si izolare. Cei 1500 de locuitori ai manastirilor pastreaza ora bizantina si calendarul Iulian. Pe acest taram sacru - pe care se zpune ca ar fi pasit Fecioara Maria - sunt admisi in fiecare an, ca si vizitatori, maxim 120 de ortodocsi greci si 10 straini. Un decret dat pe la mijlocul sec. 11 interzice femeilor sa intre in singurul stat monahal din lume.

OBIECTIVE TURISTICE:
Pestera de la Petralona, impodobita cu stalactite si stalagmite, s-a format pe versantul vestic al muntelui calcaros Katsika (cca 700 m inaltime), la 300 m desupra nivelului marii.
Olynthos, cel mai important centrul politic din Halkidiki in perioada clasica, se afla pe doua dealuri: pe dealul din sud se afla un oras fondat in sec. 7 i.Ch, distrus apoi de persi in 479 i.Ch. Pe dealul din nord se afla orasul clasic, construit in sistem Hippodameian, cu strazi largi si inguste care se intersecteaza si formeaza blocuri arhitecturale regulate.
Mormantul Macedonian de la Potidea a fost construit in 600 i.Ch de colonisti din Corint. A jucat un rol important in razboaiele persane, rebeliunea impotriva Primei Ligi Ateniene din 432-31 i.Ch a fost unul din motivele care au dus la Razboiul Peloponezian. Sapaturile arheologice au scos la iveala obiecte din perioada arhaica, elena si clasica - ceramica, fragmente de fortificatii, cimitire.
Antica Stageira: locul de nastere al lui Aristotel, marele filosof al anitchitatii si profesorul lui Alexandru cel Mare, a fost intemeiat in 655 i.Ch de colonistii din Andros. Dupa razboaiele persane a intrat in Prima Liga Ateniana, in anul 424 i.Ch s-a rasculat impotriva acesteia si in razboiul peloponezian a devenit aliatul spartanilor impotriva atenienilor. Sapaturile recente au scos la iveala fortificatiile din perioada clasica ale orasului, excelent conservate, diferite cladiri publice din Agora, un sanctuar arhaic, case din perioadele clasica si elena, dar si fantanile orasului.
Orasul vechi Toroni se afla in sud-vestul bratului Sithonia. A fost intemeiat in sec. 8-7 i.Ch. In anul 480 a ajutat persii in expeditia lor impotriva lui Xerxes care pornise impotriva Greciei si cativa ani mai tarziu au devenit membri ai aliatilor Atenei. In timpul razboiului peloponezian orasul a fost campul de lupta al atenienilor si spartanilor.

Solicita oferta