Indonezia, oficial Republica Indonezia este o tara insulara amplasata in Asia de Sud-Est. Cuprinde 17.508 insule (dintre care 6.000 sunt nelocuite) si 33 de provincii, dintre care cele mai importante sunt Borneo (Kalimantan), Sumatra Celebes (Sulawesi) si Jawa. Insulele sunt dispersate in Oceanul Indian si Oceanul Pacific, ocupand 5.100 de km din linia ecuatorului (aproape o optime din circumferinta pamantului). Avand peste 238 de milioane de locuitori, este a patra cea mai populata tara a lumii, fiind si tara cu cel mai mare numar de musulmani.
Relieful este variat, de la varfuri de peste 5.000 de metri altitudine pana la plaje intinse, rauri si lacuri, care sunt adapostul unor faune si vegetatii variate si luxuriante.
In Indonezia se regasesc numeroase specii de animale: Dragonul de Komodo a fost desemnat drept specia nationala indoneziana, Siluk/Arwana – un peste fascinant, iar soimul Elang Jawa - specie rara (pe cale de disparitie). Data de 5 noiembrie a fost declarata Ziua Nationala a Florei si Faunei.
Indonezia are aproximativ 400 de vulcani dintre care 130 sunt activi. Cel mai renumit vulcan este Karakatu, a carui eruptie din 1883 a facut 36.000 de victime, distrugand aproape in totalitate insula. Cel mai inalt varf este Puncak Jaya (5.030 m) si face parte din lantul muntos Sudirman din insula Irian Jaya. Datorita vulcanilor activi si a placilor tectonice pe care se situeaza, Indonezia este tara cu cea mai mare activitate seismica si vulcanica.
Indonezia are o cultura foarte diversificata. In Bali si Java sunt cele mai frumoase obiceiuri si legende si tot aici se gasesc cele mai frumoase obiecte de artizanat din Indonezia, dar si in celelalte regiuni se intalnesc dansuri si muzica specifice zonelor si care sunt cunoscute in lume ca fiind unicat. Batikul (arta decorativa) si Gamelanul (muzica traditionala), teatrul Wayang, dansurile Ramayana si obiceiurile funerare din Bali sunt cele mai cunoscute. Silat este un stil unic de arte martiale provenit din arhipelag.
Indonezia dispune de un potential turistic inalt, anual fiind vizitata de circa 6 milioane de turisti straini. Principalele obiective turistice sunt templele budiste si hinduse, vulcanii, lacurile vulcanice si statiunile balneomaritime.
MONEDA LOCALA: rupia, 1 EUR = cca 14.469 RP; dar toate preturile au ca referinta dolarul.
LIMBA OFICIALA: Bahasa Indonesia; peste tot se intelege limba engleza.
ATRACTII TURISTICE:
Irian Jaya - o zona cu munti inalti si paduri tropicale dese.
Jakarta - capitala Indoneziei si in acelasi timp cel mai populat si cel mai important centru industrial si comercial al acesteia;
Templele budiste de la Borobudur - cel mai mare monument budist din lume. Borobudur a fost ridicat intre secolele VIII – IX, iar constructia sa a durat 75 ani si au fost folosite peste 2 milioane blocuri de piatra. Templul Borobudur a fost abandonat in secolul XIV din motive inca necunoscute si a fost ascuns in jungla, sub straturi groase de cenusa vulcanica. Astazi, templul Borobudur este una dintre cele mai cautate si apreciate atractii turistice din Indonezia.
Templele hinduse de la Prambanan - cel mai mare complex de temple de pe teritoriul Indoneziei (8 temple principale si alte 224 de temple mici) inchinate zeului Shiva.
Parcul National Komodo - singurul loc din lume unde traieste cea mai mare reptila de pe planeta - dragonul de Komodo (3 m). Desi Komodo mananca ramasitele animalelor moarte, sunt predatori formidabili si vaneaza pasari si mamifere. Atacurile asupra oamenilor sunt foarte rare.
Parcul National Gunung Bromo - o zona larga acoperita cu nisip vulcanic fin care se intinde la picioarele Vulcanului Bromo - activ - inalt de 2329 m. Gunung Bruno nu este cel mai inalt varf, dar este cel mai cunoscut, zona fiind una dintre cele mai vizitate regiuni din Indonezia datorita peisajelor ireal de frumoase, a cetei ce inconjoare muntii si a varfului care elimina fum alb in continuu.
Parcul National Tanjung Putting - se afla pe insula Borneo din provincia indoneziana Central Kalimantan. Parcul este o populara destinatie ecoturistica, unde se poate admira viata salbatica si numeroase animale care locuiesc aici: pitoni, ursi, leoparzi si urangutani. Din pacate, parcul este amenintat de exploatarile forestiere ilegale.
Lacul Toba - se afla pe insula Sumatra si este un imens lac vulcanic cu o lungime de 100 km si o latime de 30 km; s-a format in urma unei eruptii vulcanice care a avut loc in urma cu 7.000 ani, iar studiile sustin ca doar cateva sute de oameni au supravietuit catastrofei. In mijlocul lacului se afla insula Pulau Samosir - cea mai mare insula dintr-o insula – si are 2 lacuri. Pe langa vizitarea insulei si admirarea peisajelor superbe, turistii vin aici pentru a se relaxa si pentru a inota in apele calde ale vulcanului.
Insulele Gilli - Lombok este o populara destinatie turistica, iar insulele Gilli formeaza un arhipelag format din 3 insule: Gili Trawangan, Gili Meno si Gili Air. Atmosfera de pe insule este foarte relaxata, cu baruri cafenele construite pe plaja, unde se asculta muzica reggae. Insulele sunt cunoscute pentru lipsa masinilor si a motocicletelor, modalitatile de deplasare fiind bicicleta, mersul pe jos si barcile.
Valea Baliem - se afla in vestul Noii Guinee si ofera o idee despre cum era viata in epoca de piatra. Valea a devenit cunoscuta abia in 1938, cand un zbor de recunoastere a descoperit o populatie de agricultori. Wamena este punctul de pornire al drumetiei prin minunatii munti, rauri curgatoare si saturi tribale.
Bunaken - cea mai faimoasa si frumoasa zona pentru scuba diving si snorkeling, localizata in partea de nord a insulei Sulawesi. Insula face parte din parcul marin Bunaken, unde turistii pot admira peste 70% din toate speciile de pesti ce populeaza Oceanul Pacific. Cea mai buna perioada pentru scufundari este intre lunile aprilie – noiembrie.
Torajaland (Tana Toraja) - se afla in zona de sud a regiunii Sulawesi si este locul in care traieste poporul Toraja. Locatia este faimoasa pentru casele cu acoperisuri spectaculoase si pentru ritualurile funerare dezgustatoare, dar impresionante. Dupa ce o persoana moare, corpul este pastrat timp de mai multi ani, dupa care urmeaza serviciile funerare, care pot dura chiar si cateva zile. Abia dupa aceea, trupul este ingropat intr-o pestera sau intr-o scorbura de copac.BALIIn centrul arhipelagului indonezian, la 8 grade la sud de ecuator, se afla un loc unic: insula Bali, denumita si “Dimineata lumii”.CAPITALA: Denpasar
Bali este una dintre cele mai populare si mai frumoase destinatii de vacanta din lume si castiga constant premii in turism. Panoramele variate si superbe, litoralul cu forme neregulate, plajele tropicale, terasele cu culturi de orez si dealurile vulcanice formeaza un fundal pitoresc, cu influente spirituale si unice pentru cultura Hindu. Combinatia de oameni prietenosi, cultura magnifica imbinata cu plajele superbe, ideale pentru surf si scuba diving transforma Bali in atractia numarul 1 din Indonezia.
Din cele 17.508 insule ce formeaza arhipelagul indonezian, Bali este singura cu o populatia majoritar non-musulmana. Peste 93% dintre balinezi sunt adepti ai hinduismului balinez, o forma unica a hinduismului, influentata de-a lungul veacurilor de credintele locale.
Pentru ca pe insula se regăsesc peste 20.000 de temple, iar ritualurile si credintele balinezilor se regasesc in fiecare faza a vietii, Bali este cunoscuta si sub numele de Insula Zeilor. Climatul paradisiac, vegetatia luxurianta, vulcanii inca activi si valurile propice pentru surf fac din Bali una dintre cele mai frumoase insule ale planetei, iar din ce in ce mai multi turisti din intreaga lume tin sa fie partasi la experientele magice oferite de aceasta micuta insula (153 de kilometri de la est la vest, 111 km de la nord la sud).
Bali are cate ceva pentru fiecare: iubitorii sporturilor de apa pot face surfing, rafting, snorkeling si scuba diving printre pestii tropicali. Cei ce cauta mai degraba latura mistica vor fi fascinati de templele balineze si vor avea sansa escaladarii vulcanilor Batur si Agung, considerati zei de catre localnici. Cei fascinati de arta vor gasi sute de artisti, de la sculptori ce lucreaza in roca vulcanica predominanta pe insula la bijutieri ce prelucreaza scoicile tropicale in minunatii artizanale. Romanticii vor putea observa rasaritul de pe culmile vulcanului Batur, ca apoi sa se bucure de un spectaculos asfintit în Oceanul Indian. Bali este de asemenea o destinatie extrem de populara in randul celor ce doresc sa aiba o nunta cu totul si cu totul speciala, existand nenumarate companii ce organizeaza ceremonii de neuitat. Balinezii sunt oameni mandri, ce nu au acceptat de-a lungul istoriei sa fie calcati in picioare, astfel au socat planeta prin „puputan”, sinuciderile in masa pentru care au optat atunci cand alternativa era sa devina supusii olandezilor invadatori. De altfel, cel mai important erou din istoria insulei, Gusti Ngurah Rai (numele va este cunoscut dupa singurul aeroport de pe insula) a pierit in 1946 dupa ce a ordonat „puputan-ul” in lupta cu olandezii, adica lupta pana la moarte. Transport: nu va bazati pe transportul public, acesta e practic inexistent; majoritatea localnicilor au scutere sau motociclete, aceasta fiind metoda preferata de balinezi pentru a se deplasa. Multe hoteluri va vor oferi un sofer care sa va preia de la aeroport; daca nu, puteti folosi taxiurile existente la iesire. Cea mai buna solutie, insa, este sa inchiriati un sofer - mai ales daca nu doriti sa va petreceti in exclusivitate zilele de vacanta in hotel. Pentru o zi, cei mai multi soferi cer o suma de 400.000 de rupii indoneziene (adica aproximativ 30 euro). Religia in Bali: templele (pura, in sanscrita) sunt o parte cheie. Veti gasi temple la tot pasul. Fiecare cladire, magazin, casa are un templu, iar in anumite cazuri veti gasi temple si in intersectiile importante. Unii soferi incropesc chiar pe bordul masinii un mini-templu unde lasa o mica ofranda.
Veti vedea ca multi barbati poarta o floare dupa urechea dreapta, de obicei frangipani, iar fetele si femeile o poarta in par. De asemenea, peste tot veti gasi mici ofrande formate din flori, fructe şi orez oferite zeilor. Statuile si copacii sunt deseori infasurati in poleng, o textila cadrilata ce reprezinta perspectiva dualista pe care o au balinezii asupra lumii; obiectele infasurate sunt considerate gazde ale spiritelor. Pe insula se afla 9 temple mari, asa-numitele temple directionale, ce protejeaza insula de spiritele rele. Pentru a-si indeplini misiunea de aparare spirituala, aceste temple sunt amplasate fie pe coaste, fie pe versantii muntilor.
Cel mai important templu este Pura Besakih, «templul mama», situat la poalele vulcanului Agung. Locul are o importanta spirituala imensa in viata balinezilor, fiind gazda a peste 70 de festivaluri de-a lungul anului, iar evenimentele din 1963 au intarit credinta acestora. Pe 18 martie 1963, vulcanul a erupt, provocand peste 2.000 de morti si distrugand zeci de mii de case. Templul, situat pe versant, a scapat ca prin minune, lava trecand la doar cativa metri de acesta. Localnicii au considerat ca zeii au vrut sa isi arate astfel forta, fara a distruge locul sacru ridicat de muritori pentru a-i slavi.
Un alt templu major pe care merita sa-l vedeti este Pura Luhur Uluwatu, situat pe coasta sud-vestica a insulei. Amplasat pe stanci de peste 100 de metri inaltime, templul si imprejurimile sale adapostesc un numar mare de maimute. Acestea sunt extrem de atrase de obiectele turistilor, asa ca ati face bine sa nu aveti la indemana nimic ce poate fi furat. De asemenea, e contraindicat sa purtati cercei mari si luciosi. Acest templu merita vizitat seara, pentru a trai experienta unui apus de soare in Oceanul Indian vazut de pe stancile impunatoare ce marginesc insula. Tot seara aveti sansa de a vedea un dans traditional, Kecak, ce transpune Ramayana intr-un mod inedit. Zeci de barbati, dezbracati de la brau in sus, canta ritmic "cak, cak, cak", ce induce un ritm de transa (acesta isi are radacinile in ceremoniile de exorcizare realizate acum un secol de coruri de barbati). In timp ce acestia tin ritmul, printesa Sita este rapita, iar printul Rama se vede nevoit sa apeleze la Hanuman, zeul ce ia forma unei maimute albe, pentru a o salva. Scena finala, in care Hanuman evadeaza din cercul de foc in care a fost pus de elementele malefice, are loc in acelasi timp cu apusul si ofera o imagine absolut spectaculoasa.
Un alt templu foarte popular in randul turistilor este Tanah Lot, unde se poate observa de asemenea un asfintit spectaculos. Accesibil doar la reflux, templul este situat pe o stanca macinata continuu de Oceanul Indian. Indiferent ce templu alegeti sa vizitati, veti fi nevoiti sa purtati un sarong pentru a va acoperi picioarele. Cu o zi inainte de anul nou balinez (Nyepi), la amiaza, oamenii ies in strada si ofera ofrande bogate zeilor pentru a-i proteja de spiritele rele. Seara le dau foc efigiilor ogoh ogoh (ce reprezinta demonii), intr-un simbol al purificarii personale.
Nyepi reprezinta un moment important in calendarul balinez (in care anul care tine 210 zile). Aceasta este Ziua Tacerii, o zi in care fiecare sta acasa si reflecta in liniste. In 2015, Nyepi a avut loc pe 5 martie - zi in care aeroportul a fost inchis, televiziunile si posturile de radio nu au emis, iar strazile au fost inchise tuturor, mai putin paznicilor traditionali, numiti pecalang, ce se asigura ca nimeni nu incalca interdictia de a parasi casa, nici macar turistii, ce nu pot parasi hotelul in care sunt cazati. De asemenea, electricitatea nu este folosita in aceasta zi, hotelurile folosind si ele doar lumanari pentru a lumina spatiile comune (insa permitand totusi oaspetilor sa aleaga daca respecta regula in camera proprie), oprindu-se chiar si iluminatul public!
Bucataria balineza: mancarea de baza in Bali, ca in mai toata Asia, este orezul. Nasi goreng, adica orezul prajit, este considerat a fi mancarea nationala a Indoneziei. Se mananca alaturi de pui sau fructe de mare. O alta mancare de baza este mie goreng, ce inlocuieste orezul cu taiteii praijiti. Merita sa incercati „gado gado”, o salata de legume speciala, servita in sos de alune sau „babi guling”, un porcusor de lapte, bine pregatit cu cardamon, turmeric, ghimbir si alte condimente asiatice, alaturi de ceapa si usturoi, este fript la protap, iar apoi servit in sos de nuca de cocos. Iar daca vreti un adevarat festin, atunci alegeti din meniu un „rijstafel”, zeci de feluri de mancare va vor fi servite, fiecare in portii mici, pentru a putea degusta toate minunatiile din bucataria balineza si indoneziana.
Este de preferat sa mancati in restaurante si nu de la comerciantii ambulanti pe care ii vedeti pe strada: riscati o toxiinfectie alimentara daca va incumetati. De asemenea, daca intrati intr-un restaurant mai putin orientat catre turisti, feriti-va de cuvantul "anjing" - acest cuvant desemneaza carnea de caine (insa sansele sunt mici sa gasiti asa ceva in meniu).
Nu ratati fructele pe care doar in Asia veti avea sansa sa le mancati, precum jackfruit, rambutan sau celebrul durian. Daca vreti sa traiti o experienta deosebita, merita sa gustati acest fruct.
O alta delicatesa locala ce merita incercata este Kopi Luwak, considerata una dintre cele mai scumpe cafele din lume. Aceasta are un proces de fabricatie inedit: boabele de cafea sunt inghitite de un animal ce creste doar prin aceste parti ale lumii, civeta, fiind supuse unui proces special de fermentare in stomacul acesteia. Un kilogram din aceste boabe ajunge chiar la 800 de dolari pe piata internationala. RELAXARE SI DISTRACTIE IN BALI Plajele din Bali se impart in doua categorii: cele din sud cu nisip alb si cele din nord, cu nisip negru, de provenienta vulcanica. Peste tot insa veti descoperi peisaje spectaculoase si apa curata, excelenta pentru inot. Intre flux si reflux nivelul apei se schimba considerabil, astfel ca majoritatea hotelurilor ofera turistilor informatii despre nivelul apei in zilele urmatoare.
Iubitorii de sporturi extreme vor descoperi ca Bali este locul perfect pentru ei. Se estimeaza ca 10% din turistii ce vin anual aici fac rafting pe unul din cele doua rauri potrivite pentru acest sport, Ayung si Telaga Waja, la poalele muntelui Agung (se plateste echivalentul a 80 de dolari pentru 1,5 - 2 ore de rafting). Daca stiti sa faceti surf sau vreti sa invatati, plajele insulei reprezinta locul perfect pentru a o face. Cu valuri excelente timp de 365 de zile pe an, insula a ajuns sa fie un punct de intalnire pentru pasionatii din intreaga lume (pentru un curs de incepator se plateste intre 50 si 80 de dolari). Atentie: nu incercati sa inotati pe plajele unde surfingul e popular! curentii sunt prea puternici chiar si pentru cei mai buni inotatori.
Pentru a vedea spectaculosii pesti tropicali si reciful de corali in care acestia traiesc, trebuie neaparat sa incercati o sesiune de snorkeling (sau de scuba diving, daca sunteti mai aventurosi). Peste 2.000 de specii de pesti de recif traiesc in apele din jurul insulei Bali, asa ca aveti ce vedea! Insula Nusa Penida, la care se ajunge in aproximativ o ora cu vasul de croaziera, este locul perfect pentru astfel de activitati. Iar daca se intampla sa fiti in Bali intre iulie si noiembrie, aveti sansa sa vedeti pestele luna, gigantul atingand deseori masa de peste o tona. Daca va plac sporturile, dar nu cele ce implica apa, atunci luati in calcul o expeditie pe unul din cei doi munti sacri ai insulei. Muntele Agung are 3.142 de metri, iar pentru a ajunge in varf exact inainte de rasarit veti fi nevoiti sa porniti putin inainte de miezul noptii. Iar daca doriti o excursie ceva mai putin solicitanta, atunci se recomanda o escalada pe muntele Batur, ce masoara doar 1.717 metri. Escalada va incepe in jurul orei 4 dimineata, urmand ca in maxim doua ore sa fiti in varf, unde veti putea admira rasaritul si va veti bucura de un mic dejun vulcanic (oua si banane fierte in grote prin care vulcanul elibereaza aburi fierbinti). Daca sporturile vi se par prea solicitante, puteti incerca o alta activitate populara in randul turistilor: experienta de a inota cu un delfin jucaus si prietenos. Pe traseu este recomandat sa opriti pentru a admira incredibilele terase de orez ce sunt «cioplite» in dealurile ce se regasesc de-a lungul insulei.
Iar daca toate aceste activitati v-au epuizat, va puteti relaxa intr-un centru de relaxare si tratament. Veti gasi pe fiecare strada zeci de astfel de stabilimente sau, pentru o experienta de neuitat, alegeti un masaj pe plaja. Iar dupa ce v-ati reincarcat bateriile, nu ezitati sa mergeti in Kuta, locul considerat de multi ca fiind capitala intregii Asiei de sud-est in ceea ce priveste distractia.
PLAJELE:
Kuta - este cea mai animata si cea mai cunoscuta plaja din Bali; a fost plaja preferata a generatiei hippie a anilor 60; este primul centru turistic al insulei, zona care a atras milioane de turisti din intreaga lume si care a transformat Bali intr-o destinatie turistica cautata pe intreg globul.
Legian - prelungirea plajei Kuta; ziua, plaja lata cu valuri mari si nisip fin este plina de surferi, majoritatea australieni, si de localnici, iar seara zona devine centrul distractiei (cluburi de noapte cu Dj si muzica live, lounge-uri cu muzica chill out si chiar turism sexual, insa nu la fel de popular ca in Thailanda).
Seminyak - plaja situata putin mai sus de Kuta si Legian, cunoscuta pentru numeroasele restaurante luxoase, magazine stilate si vile private de inchiriat.
Jimbaran - pentru toti turistii care ajung in Bali, aceasta plaja inseamna o cina minunata cu fructe de mare la una dintre teresale de pe plaja; este una dintre plajele perfecte pentru familii cu copii sau pentru turistii care cauta liniste si relaxare, pentru ca este o plaja cu nisp fin, intrarea in mare este lina si nu exista decat sporturi de apa nemotorizate; a devenit foarte cautata mai ales de cand s-a deschis aici hotelul Four Seasons.
Tuhan - aici pot fi gasite toate hotelurile mari; este situata intre aeroport si Kuta
Uluwatu - plaja preferata pentru surfing
Sanur - ideala pentru snorkeling, pe coasta de est, la 20 min de la Kuta
Nusa Dua - cu hoteluri mari din care o parte au plaje private
Padang Bai - este si portul unde se intorc vasele de croaziera de la Lombok
Candi Dasa - pe coasta de est a insulei, o plaja erodata din cauza coralului
Tanah Lot - situata pe coasta de vest, o plaja pentru surferi avansati.
Lovina - o plaja linistita cu nisip fin, pe coasta de nord a insulei, o zona mai putin exploatata; activitatile populare pentru vizitatori includ scufundari, snorkeling si dimineata devreme se fac excursii cu barca in largul coastei pentru a vedea delfinii; apusurile impresionante sunt subiectele preferate de fotografi.Orasulul Ubud este considerat inima culturala si spirituala a insulei. Situat in munti, la doar o ora de mers cu masina, la nord de aeroport si statiunile din sudul Bali, acest oras traditional este casa uneia dintre familiile regale si un centru de mestesuguri infloritor.Acesta este inconjurat de 13 sate in care se practica prelucrarea lemnului si dintre acestea cele mai cunoscute ar fi Campuhan, Penestanan, Peliatan si Batuan. De asemenea in zona sunt muzee de arta, studiouri de arta, precum si sute de magazine care comercializeaza obiecte din lemn, picturi, bijuterii lucrate manual.Chiar in zona centrala veti descoperi majoritatea reperelor culturale, variind de la temple si palate regale, pana la minunatele privelisti panoramice ale dealurilor verzi si teraselor de orez. Majoritatea muzeelor si galeriilor se afla de-a lungul strazii principale Jalan Raya Ubud. Atractii turistice: Palatul Puri Saren Royal care gazduieste spectacole culturale de noapte; Temple hinduse: Pura Desa - templul principal, Pura Taman Saraswati, Pura Dalem Agung Padangtegal - templul mortii.Muzee: Muzeul Blanco Renaissance, Muzeul Puri Lukisan Museum, Muzeul Neka Art, Muzeul Agung Rai, Muzeul Rudana.La doar cativa kilometri distanta de centru sunt alte atractii demne de vazut precum: Bali Safari & Marine Park, Setia Darma House of Masks and Puppets, gradina zoologica, Goa Gajah „Elephant Cave”, un sit arheologic impresionant; Padurea Maimutelor si Bali Bird & Reptile Park, o padure topicala intinsa pe 2 hectare.
Sanatate: nu sunt obligatorii anumite vaccinuri, dar se recomanda profilaxia pentru malarie si evitarea muscaturilor de tantari (sprayuri impotriva insectelor, seara se recomanda pantaloni lungi si camasi cu maneca lunga).Clima si cand sa mergi in BaliClima indoneziana se caracterizeaza prin doua anotimpuri tipic tropicale: sezonul umed (octombrie - martie) si cel uscat (aprilie - septembrie), dar temperatura medie de-a lungul anului este de 30 de grade Celsius. Cea mai scazuta temperatura, inregistrata pe culmile muntilor de pe insula, este de 18 grade Celsius.
In general, cel mai bun moment pentru vizita in Bali este perioada secetoasa: aprilie - septembrie.
Ploile sunt de obicei abundente (150-200 cm) pe tot timpul anului. Furtunile insotie de descarcari electrice sunt frecvente.
Desi in perioada ploilor se poate calatori in aproape toata Indonezia, anotimpul ploios poate dauna unor activitati, iar o excursie pe drumurile noroioase in zonele mai putin dezvoltate devine anevoioasa.
Trecand insa de impedimentele climatice, cea mai mare parte a anului este potrivita pentru o vizita in Indonezia. De cele mai multe ori, experienta unui festival Indonezian este cel mai bun motiv pentru a alege aceasta destinatie. Unele festivaluri sunt atat de importante, incat pot genera conditii dificile pentru turisti. Perioada comemorarii funerare a lui Tana Torja scoate din case toata populatia din Rantepao, iar preturile hotelurilor cresc substantial intre iulie si august. Pentru a vizita Java este bine de evitat ultimile zile ale festivalului Idul Fitri, cand transportul public este un adevarat haos si multe activitati comerciale sunt stopate.
Cele mai aglomerate perioade in Bali sunt: decembrie-ianuarie (inainte de Craciun si dupa Revelion), cat si lunile iulie si august (sezon de varf).
BINE DE STIUT:
- NU folositi mana stanga cand primiti sau dati ceva.
- NU aratati cu degetul si feriti-va sa atingeti capul cuiva.
- stati asezati in fata interlocutorilor in asa fel incat sa nu se vada talpa piciorului/pantofului.
- NU intrati in temple imbracati neadecvat (pantaloni scurti, tricouri cu maneca scurta)
- balinezii adora sa petreaca mai ales noaptea
- camerele de hotel au formula perfecta pentru armonie (Feng shui); veti fi o parte din aceasta armonie.
- diferenta de fus orar GMT +5/6h vara si +6/7h iarna (depinde de zona)
- hotelurile retin de obicei o garantie de cca 150 USD / sejur, la check in
- sumele admise la intrarea in / iesirea din Indonezia nu trebuie sa depaseasca 5000 USD, in numerar cash.
- apa de la robinet NU ESTE POTABILA
- posesia drogurilor poate duce la pedeapsa cu moartea.- cetatenii care detin pasapoarte temporare trebuie sa solicite viza de intrare de la reprezentantele diplomatice ale statelor respective, intrucat pe pasapoartele temporare nu se ofera viza la frontiera.- asigurarea medicala este obligatorie
In urma evaluarii recente cu privire la pericolul de raspandire a virusului polio salbatic si / sau derivate din vaccine, Organizatia Mondiala a Sanatatii cere obligatoriu vaccinarea antipoliomielita pentru calatorii in Indonezia. Pentru cetatenii romani care calatoresc spre si din Indonezia și nu au fost vaccinati antipolio in ultimele 12 luni, vaccinarea se va face cu 4 saptamani inaintea calatoriei sau, in cazuri de urgenta, chiar inaintea acesteia. Vaccinarea va fi notificata pe certificatul international de vaccinari si va insoti documentele de calatorie.
Transferul de la / la aeroport si excursiile in Bali se pot face cu masini care se pot inchiria pentru toata ziua la un tarif convenabil. Soferul este si ghidul dvs, insa trebuie sa alegeti un bun cunoscator al limbii engleze si al locurilor.RECOMANDAREA ALLTUR pentru ghid autorizat in Bali este prietenul nostru: Mr. OKA - tel: +6285792636299 (puteti folosi WhatsApp)