20px

DESCRIERE ISRAEL

Israelul este localizat in Orientul Mijlociu, de-alungul coastei de est a Marii Mediterane, fiind un punct de legatura intre Africa si Asia.Statul Israel se intinde pe o suprafata de 20.770 kmp. In Orientul Mijlociu, pe coasta estica a Marii Mediterane. Statul Israel este cuprins intre Marea Moarta si raul Iordan, in est, si tarmul Marii Mediterane in vest. Spre nord se invecineaza cu Siria si Liban,spre est cu Iordania, iar in sud-vest cu Egiptul. In sud prin Golful Akaba are iesire la Marea Rosie. Populatia Israelului numara aproximativ 7 milioane de locuitori, marea majoritate evrei si o minoritate formata din arabi musulmani, crestini sau druzi. In partea de est, un adanc sant tectonic, unde se afla Marea Moarta (la 396m sub nivelul marii) si valea raului Iordan; aceasta depresiune este inchisa spre nord de cateva inaltimi muntoase precum inaltimile Golan, cu vf. Hermon, 2224 m, spre Siria; santul tectonic se continua pana la Marea Rosie, unde se afla Golful Akaba si portul Elath. In centru , un sistem de munti cu altitune de pana la 1000 m, orientat nord-sud ( Muntii Iudeii); in partea de sud, muntii se transforma intr-un intins platou, cu un climat de desert ( Negev). In vest, o fasie de campie litorala situata in lungul Marii Mediterane. Datorita climatului arid exista rauri putine; mai important este raul Iordan, care se varsa in Marea Moarta.
Marea Moarta este in realitate un lac, dar printr-o traditie indelungata este utilizata denumirea de „mare”; are o puternica concentratie de saruri, fiind considerata cea mai sarata din lume.

reduceri-early-booking



ISTORIE

Israelul este o democraţie de tip parlamentar. Ramurile legislativa, executiva şi juridica funcţioneaza pe principiul separarii puterilor in stat, asigurandu-se astfel echilibrul in interiorul sistemului. Israelul nu are o constitutie scrisa. Teritoriul Statului Israel si regiunile invecinate au reprezentat de-a lungul istoriei un important nucleu de civilizatie, cultura si istorie. Aici a aparut unul dintre cele mai vechi orase din lume, Ierichon. Deoarece poporul evreu are o legatura foarte stransa cu intamplari si personaje din Biblie, exista in Israel numeroase locuri care amintesc de acestea. Datorita conflictelor care au avut loc intre evrei si arabi dupa formarea statului Israel, granitele au suferit modificari; in prezent, zona inaltimilor Golan (ce a apartinut Siriei) este administrata de Israel. Peninsula Sinai (cu muntele Sinai, 2637 m, pe care a urcat Moise, primul conducator important al evreilor), ocupata de Israel in urma unui razboi cu Egiptul, a fost retrocedata acestuia. La 20 ianuarie 1950, capitala Statului Israel a fost transferata de la Tel Aviv la Ierusalim, iar in 1980 Parlamentul israelian a adoptat o lege prin care Ierusalimul reunit a fost proclamat "capitala unita si vesnica" a tarii. Institutiile centrale si ale administratiei de stat se afla in Ierusalimul de Vest. Romania, asemenea altor state, nu recunoaste transferarea capitalei la Ierusalim, mentinandu-si misiunea diplomatica la Tel Aviv.

CLIMA

Se pot distinge doua sezoane predominante: anotimpul rece (noiembrie – aprilie) si vara care dureaza sase luni din an. Conditiile regionale sunt foarte variabile: veri umede si ierni blande de-a lungul coastei; veri uscate si ierni moderate in regiunile de deal; veri secetoase si ierni placute in Valea Iordanului; clima desertica in Negev. Ocazional, iarna, pot fi semnalate mici cantitati de zapada in zonele de munte. Primavara si toamna, un fenomen particular il reprezinta vantul uscat si fierbinte, incarcat cu nisip, denumit hamsin.
Punctul cel mai inalt: Muntele Hermon 1.200 m.
Punctul cel mai scazut: Marea Moarta – 400 m sub nivelul marii, reprezentand cel mai scazut punct de pe planeta.

Orasele principale sunt: Ierusalim, Tel Aviv-Jaffa si Haifa. Ierusalim este capitala tarii si are o vechime de aproape 4000 de ani. Este considerat un oras sfant, atat pentru evrei, cat si pentru crestini si musulmani, fiind un important loc de pelerinaj, cu numeroase obiective istorice, o viata universitara activa si industrii moderne in imprejurimi.
Tel Aviv-Jaffa, situat pe tarmul Marii Mediterane, este un amsamblu urban nou, dezvoltat in secolul nostru, cu multiple activitati economice. Pentru un timp, orasul Tel Aviv a fost capitala a statului si principalul centru al imigratiei.
Haifa este principalul port la Marea Mediterana.

LIMBA

Limbi oficiale: ebraica si araba; este larg folosita limba engleza, chiar si in mediile oficiale, dar si limba rusa o data cu cresterea numerica a populatiei provenite din fosta URSS


SARBATORI IMPORTANTE

Conform calendarului ebraic sarbatorile legale sunt:
- Pesach
- Ziua Memoriala a Holocaustului (Yom Hashoah)
- Ziua Comemorarii Martirilor (Yom HaZikaron)
- Ziua Independenţei (Yom Ha'Atzmaut)
- Shavuot
- Rosh Hashana (Anul Nou Evreiesc)
- Yom Kippur
- Sukkot ( Sarbatoarea Corturilor sau a Tabernacolelor)
- Simchat Tora

CONDITII SI RECOMANDARI DE CALATORIE

Cetatenii romani posesori de pasapoarte simple, pasapoarte simple electronice si pasapoarte simple temporare pot intra in Israel in scop turistic fara viza.
Durata de sedere admisa in Israel este de 90 zile. Dupa aceasta perioada, sederea este permisa numai in cazuri bine justificate ori din motive umanitare (imbolnavire, decesul unei rude).
Pentru evitarea oricaror neplaceri, persoanele care au fost in Israel o perioada indelungata, cu depasirea valabilitatii vizei de intrare, sunt rugate sa verifice cu autoritatile israeliene existenta unor eventualele masuri de interdictie.
Persoanelor care intra in Israel in scop turistic li se interzice desfasurarea de activitati lucrative. In cazul in care aceasta regula este incalcata, persoana in cauza este expulzata in tara de origine. Muncitorii straini (constructie, industrie) nu pot lucra in Israel mai mult de 56 de luni.
Un muncitor strain expulzat din Israel, pe motiv de sedere ilegala, primeste de regula interdictie de a intra in aceasta tara, pentru o perioada cuprinsa intre 7 si 10 ani.
Se recomanda cetatenilor romani, posesori ai unei vize israeliene ca, dupa intrarea in Israel, sa procedeze la prelungirea acesteia, daca este necesar, numai la birourile specializate ale Ministerului de Interne (s-au constatat numeroase cazuri cand s-a apelat la persoane particulare contra cost, ulterior dovedindu-se ca, de fapt, vizele au fost false).
Pentru informatii suplimentare despre regimul de sedere in Israel, recomandam consultarea informatiilor oficiale prezentate de autoritatile israeliene:
Ministerul Afacerilor Externe al Statului Israel ( www.israel-mfa.gov.il ).
Ambasada Statului Israel in Romania ( http://bucharest.mfa.gov.il ).
Pentru siguranta dumneavoastra, va sfatuim sa evitati deplasarile in Cisiordania.
Va recomandam sa va informati, in prealabil, asupra situatiei de securitate din zona si sa fiti prudenti pe toata durata prezentei in aceasta regiune.
Daca va aflati deja in aceste regiuni, va sfatuim sa ramaneti in locatii sigure si sa urmariti atat recomandarile autoritatilor locale, cat si relatarile media privind evolutia situatiei.

METODE DE PLATA

Moneda oficila: Shekelul nou
Bancnote: 20 shekalim, 50 shekalim, 100 shekalim, 200 shekalim.
In Israel sunt acceptate pe scara larga majoritatea cartilor de credit recunoscute international. Bancomatele sunt frecvente in banci, magazine, stradale etc.
De asemenea, sunt acceptate cecurile de calatorie, precum si Eurocheque.

Regimul animalelor de companie. Este permisa intrarea animalelor de companie daca sunt insotite de un certificat veterinar emis de o autoritate guvernamentala cu cel mult 7 zile inainte de data calatoriei sau un certificat international de vaccinare, nu mai vechi de un an de la data calatoriei.
Importul cainilor si pisicilor mai mici de trei luni precum si cel al maimutelor este interzis.
Animalele neinsotite sau cele la care este necesara aprobarea de import sunt supuse obligatoriu unui regim de carantina de minim 8 zile. Animalele care au sosit in Israel fara documente legale de insotire se eutanasiaza sau se returneaza in tara de origine pe cheltuiala proprietarului.


INFORMATII UTILE

In conformitate cu legea privind interzicerea spalarii banilor din anul 2000 si regulamentul de aplicare al acesteia, la intrarea si iesirea din Israel este obligatorie declararea sumelor de bani in valoare de peste 83.000 shekeli (aproximativ 17.700 dolari) sau echivalentul in alte valute.
Obiecte permise fara plata taxelor vamale: imbracaminte, incaltaminte si obiecte de toaleta personala in cantitati normale pentru bagaje de mana; 1 litru alcool si 2 litri de vin/persoana (numai in cazul persoanelor cu varsta de peste 17 ani);
250 grame produse din tutun/persoana (numai in cazul persoanelor cu varsta de peste 17 ani);
Alte obiecte personale cu conditia sa nu aiba valoarea mai mare de 200 dolari, inclusiv alimente in greutate de maxim 3 kg, cu conditia ca fiecare aliment sa nu aiba greutatea mai mare de 1 kg;
Alte articole permise: aparat de fotografiat; aparat de filmare; radio; televizor; aparat de inregistrat; binoclu; bijuterii personale; instrumente muzicale; carut pentru copii sau pentru persoane cu handicap; cort si echipament de camping; echipamente de sport; bicicleta fara motor (numai una); alte echipamente de calatorie.
Obiecte care necesita aprobare la intrarea in teritoriul vamal israelian: animale, inclusiv pasari; plante, flori, seminte; produse farmaceutice; echipamente telefonie, comunicatii, inclusiv telefoane mobile si modem pentru computer; armament; materii prime (cantitati comerciale).
Bunuri interzise la intrarea in teritoriul vamal israelian: masini pentru jocuri de noroc; droguri; materiale pornografice; telefoane fara fir cu frecventa mai mare de 900 Mhz; carne proaspata.
In Israel autoritatile vamale au dreptul sa ceara anumite garantii pentru orice articol adus sau trimis separat, mai ales pentru echipamente profesionale foarte scumpe sau costisitoare. Garantiile se restituie persoanei la iesirea din tara, odata cu scoaterea articolelor respective. Persoanele care calatoresc in Israel pot aduce o suma nelimitata de bani, fie lichizi, fie cecuri de calatorie, scrisori de credit sau obligatiuni emise de statul Israel.
Persoanele trebuie sa declare la sosire suma de bani ce depaseste 83.000 NIS sau echivalent, iar schimburile de bani nu sunt inregistrate.


SIGURANTA

Israel este o tara relativ sigura din punctul de vedere al criminalitatii. Infractiuni minore, de tipul furtului din buzunare sau bagaje pot aparea in zonele aglomerate (piete, plaje, centre comerciale, zone turistice, gari, autogari).
In cazul unor incidente care afecteaza siguranta persoanei sau a bunurilor, se recomanda contactarea celui mai apropiat birou al politiei.
In cazul pierderii pasaportului romanesc se recomanda sesizarea atat a biroului local de politie si a Ambasadei Romaniei. Se recomanda pastrarea unei fotocopii a pasaportului (pagina cu datele de identificare şi ultima viza israeliana) separat de pasaport si fisa de intrare in Israel sau alte acte.


SFATURI MEDICALE

Pentru persoanele care calatoresc in Israel nu se cer vaccinari speciale, insa ca urmare a costurilor foarte mari legate de eventualele probleme de sanatate (medicamente, spitalizare, decese etc) se recomanda incheierea de asigurari medicale internationale. Odata prezenti pe teritoriul statului Israel, cei in cauza pot incheia o asigurare cu societatile de asigurari locale, pe perioade care pot incepe de la o luna pana la cativa ani, contra cost, si care pot acoperi o gama mai larga de aspecte.
Pentru urgente medicale se poate apela telefonic la numarul 101 pentru a chema o ambulanta sau a solicita informatii despre cel mai apropiat spital sau sectie de urgenta.

TRAFIC

In Israel exista un sistem de circulatie auto modern, de tip european. Starea generala a drumurilor si a infrastructurii rutiere este foarte buna. Viteza admisa de lege pentru conducatorii auto este de 50 Km in oras, 80 km in afara orasului si 90-100 Km, pe autostrazi.
Parcarea se face in zonele marcate cu albastru/alb. Exista parcari contra cost.
Prioritatea este de dreapta. Utilizarea centurii de siguranta este obligatorie. Permisul de conducere romanesc este recunoscut in Israel.

 

reduceri-early-booking
reduceri-early-booking
reduceri-early-booking

 

DE VIZITAT

Ierusalim este un vechi oras din regiunea istorica Palestina (pentru evrei si crestini „Tara Sfanta” sau „Tara lui Israel”), in Orientul Mijlociu, considerat oras sfant in Iudaism, Crestinism si Islam.
Situat in Muntii Iudei, intre Marea Mediterana si tarmul de nord al Marii Moarte, Ierusalimul modern este unul dintre cele mai frumoase si mai cunoscute orase din Orientul Mijlociu, un loc pentru care de-a lungul mileniilor s-au dus razboaie si batalii cumplite.
Cei care viziteaza astazi Ierusalimul vor gasi un oras care in mare parte s-a schimbat mult prea putin fata de cum arata cu secole in urma.
Partea veche a orasului, plina de biserici, sinagogi, moschei, locul unde se gaseste si Zidul Plangerii, este in permanenta foarte aglomerata, credinciosii din intreaga lume venind aici in pelerinaj.
Insa Ierusalimul nu este doar un oras sfant, ci si un loc unde veti gasi un numar impresionant de magazine si piete, unde puteti da peste adevarate chilipiruri, pentru orice fel de marfuri. Insa veti avea nevoie de cateva zile bune pentru a descoperi macar cateva dintre cele mai bune pravalii si piete, pentru ca oferta este impresionanta, pasiunea pentru negociere a vanzatorilor deja legendara, iar preturile pot varia foarte mult.
Numarul si varietatea obiectivelor turistice din Ierusalim impresioneaza de la prima vizita, fie ca este vorba de muzee, fie de monumente istorice si lacasuri de cult, indiferent de confesiune.
Vizitati Biserica Sf Ana, o frumoasa biserica de secol XII, construita de cruciati, Biserica Luterana, situata in Cartierul Crestin, Catedrala St. George, cu turnurile sale neo-gotice si arhitectura impresionanta, Biserica Sfantului Mormant, cel mai important loc din Ierusalim pentru crestinii din intreaga lume si Zidul Plangerii, loc sacru pentru Israel.
Imaginea stranie a trei mari religii ce coexista aici de secole, in ciuda conflictelor si adversitatilor, preoti crestini de diverse confesiuni alaturi de evrei ultra-ortodocsi sau musulmani, demonstreaza cat de important este orasul Ierusalim pentru Israel si pentru lumea intreaga.
 
Tel Aviv este, dupa Ierusalim, cel mai mare oras din Israel, centru economic, de afaceri si cultural al tarii. Este un oras cu un ritm de viata alert si cu multe locuri de agrement.
Aici se afla sediile principale ale bancilor si ziarelor israeliene, de asemenea jumatate din marile companii si locurile de munca ale unui sfert din populatia activa a Israelului.
In anul 1909, cand a luat fiinta in mod oficial, urma sa devina cel dintai oras evreiesc din tara Sfanta (Palestina, Eretz Israel) , dupa o pauza de doua mii de ani.
Tel Avivul, impreuna cu orasele vecine (Ramat Gan, Giv'atayim, Bat Yam, Holon, Bney Brak, Petakh Tikva, Ramat Hasharon, Rishon Letzion, Herzliyya), cu unele din care are chiar cateva strazi comune, formeaza un conglomerat urban numit "Gush Dan" ("Blocul Dan") , cu o populatie de circa un milion de locuitori. Situat pe coasta Marii Mediterane, in campia de coasta israelita.
Este cel mai modern si mai occidental loc din aceasta tara sfanta, fiind capitala oficiala si religioasa, desi necunoscuta inca international. Detine un ritm de viata deosebit de alert si multe zone de agreement.
Se afla la 96 km de Haifa, la 69 km de Tiberias si la 58 km de Ierusalim.
Inca din 1870- 1880 sunt puse bazele de construire a orasului Tel Aviv de catre evrei. Isi trage numele dintr-o lucrare a lui Theodor Herzl, fiind construit pe dunele de nisip din desert cumparate de arabi, la nord de orasul Jaffa. Clima este mediteraneeana, verile fiind fierbinti, iernile reci si ploioase, iar toamnele si primaverile mai confortabile. Temperaturile medii anuale in sezonul cald este de 28 grade C, iar cele din timpul iernii scad uneori sub 5 grade C. Cel mai recomandat moment de vizitare a acestui oras este luna aprilie , moment de inflorire a florilor, cu temperaturi moderate si cu umiditate scazuta. Multi din cei care vin in Tel Aviv o fac pentru a descoperi un Israel modern, pentru a intelege miracolul acestui stat atat de nou, dar si pentru a vizita obiectivele turistice de aici.
Este si un loc ideal de pornire pentru cei care vor sa mearga si in alte orase, sate si statiuni israeliene. Puteti incepe vizitarea Tel Avivului cu o vizita in Jaffa, vechea parte araba, astazi mult schimbata si modernizata, un loc avand o atmosfera aparte, cu multe case vechi, bulevarde, localuri si cafenele traditionale, mici magazine si piete, cateva obiective culturale.

 Haifa este principala metropola urbana din nordul Israelului, capitala districtului cu acelasi nume.
Haifa este un port cu o istorie indelungata, prima lui mentiune in documente datand din secolul al III-lea dinaintea erei crestine. Alaturi de Asdod si Eilat este unul din principalele porturi ale Israelului.
In Haifa antica locuia o populatie amestecata, evrei impreuna cu alte popoare. In Evul Mediu, Haifa se prezenta ca un mic port, aparat din toate partile. Cu timpul, forturile au fost distruse, aparand in prezent doar ca simbol al orasului. In secolul al XIX-lea, orasul a devenit mai mare si mai important si datorita contributiei comunitatii luterane a Templierilor germani.
Haifa, este asemanat de unii ca „San Francisco al Israelului”. Desi in mod traditional un oras care functioneaza, exista o serie de lucruri grozave de facut in Haifa, inclusiv gradinile Bahai, colonia germana, precum si o serie de muzee de top. Orasul este cunoscut si in Israel pentru populatia sa mixta de evrei si arabi care coexista pasnic, iar rezultatul este cateva fuziuni uimitoare ale culturilor arabe si evreiesti din oras. Haifa este al treilea cel mai mare oras din Israel - dupa Ierusalim si Tel Aviv. Orasul Haifa face parte din Zona metropolitana Haifa, a doua sau a treia zona metropolitana cea mai populata din Israel.

Puteti vedea AICI (click) oferta pentru sejururi si circuite in Israel

Packages title Packages subtitle
City Break title City Break subtitle
Hotel title Hotel subtitle
Cautati zbor catre Israel in perioada dorita
Activities title Activities subtitle
Transfers title Transfers subtitle
Plecare
Destinatie
Data plecare
Data intoarcere
Solicita oferta