20px

DESCRIERE JAPONIA

Japonia (sens literal: „originea soarelui”) este o tara insulara din Asia de Est, situata pe un lant de insule aflate intre Oceanul Pacific si Marea Japoniei, la est de Peninsula Coreeana.  Este cunoscuta in romaneste si sub numele de Tara Soarelui Rasare. Potrivit legendei, Japonia a fost creata de catre zei care au infipt o sabie in ocean, la scoaterea ei formandu-se patru picaturi ce au devenit insulele principale, precum si o multitudine de insule mici (peste 5000).
Japonia este un stat membru al ONU, OCDE, G7 si G20, si este considerata o mare putere. Japonia este a treia cea mai mare economie a lumii (conform PIB-ului nominal) si al cincilea cel mai mare exportator si importator. Tara beneficiaza de o forta de munca inalt calificata si este printre cele mai educate tari din lume, unde marea parte a cetatenilor sai detin studii superioare. Desi Japonia a renuntat oficial la dreptul sau de a declara razboi impotriva altor tari, aceasta mentine o forta militara moderna, avand al optulea cel mai mare buget militar din lume, ce este folosit pentru auto-aparare si pentru misiuni de mentinere a pacii. Japonia este o tara dezvoltata, ce are un nivel foarte ridicat de dezvoltare umana, speranta de viata ridicata infrastructura avansata si un nivel scazut de coruptie.  Japonia este cunoscuta la nivel mondial pentru contributiile sale in stiinta si tehnologie.

 ISTORIE

Conform legendelor si documentelor japoneze, Tara Soarelui Rasare are o istorie de aproximativ doua milenii si jumatate. Pe teritoriul actual al Japoniei au trait oameni inca din paleolitic si neolitic. Exista un consens aproape unanim ca poporul ainu, de origine necunoscuta (studii genetice recente sugereaza legaturi cu populatiile tungusice, altaice si uralice din Siberia), a locuit din cele mai vechi timpuri in insulele arhipelagului nipon, iar japonezii sunt rezultatul amestecului dintre acestia si diferite populatii malaeziene, provenite din insulele Pacificului, din Sud, cat si a unor rase mongoloide venite de pe continentul asiatic, din Coreea, China sau Mongolia.

reduceri-early-booking


FLORA SI FAUNA

Flora din Hokkaido este caracterizata de paduri de conifere specifice zonei montane (brad, molid si larice), la altitudini mari, si de paduri de arbori nordici cu lemn de esenta tare combinati, la altitudini mai joase. In Honshu, intalnim o flora de tip temperat formata din: chiparos, pin umbrela (coconar), brad hemlock (tsuga), tisa si pin alb. In zonele depresionare intalnim stejarul si arborele de camfor si arbori de bambus. Insulele Shikoku si Kyushu sunt vestite pentru vegetatia lor perena. Trestia de zahar si citricele se gasesc in zonele depresionare restranse, arborii cu frunza lata la altitudini mai mari. 
Vegetatia se incadreaza in subregiunea floristica chino-japoneza. Caracteristic pentru aceasta zona sunt padurile temperate umede si cele umede subtropicale. Cele temperate sunt reprezentate prin paduri de conifere, de foioase etc, iar cele subtropicale prin magnolii, bambusi, liane, etc. Aproximativ 66% din suprafata Japoniei este acoperita de paduri.
In Japonia sunt identificate in jur de 140 de specii de animale. Singura specie de primata este macacul japonez ce poate fi intalnit si in nord. Exista 32 de specii de carnivore, printre care: ursul brun, hermina, nurca, ratonul, vulpea, lupul, morsa si foca. In ape se gasesc crabi si creveti. Mari grupuri de pesti migratori sunt directionate spre Japonia de catre Curentul Japoniei si Curentul Kuril. Speciile de insecte sunt variate si in numar mare. Aici traiesc peste 250 de specii de pasari si 8 specii de reptile.
Fauna apartine subregiunilor euro-siberiana si chino-manciuriana (ursul japonez, maimuta japoneza, cocosul japonez). Diversitatea si unicitatea peisajului arhipelagului japonez a determinat considerarea a numeroase regiuni drept parcuri nationale.

CLIMA

Japonia este situata la limita nord-estica a zonei climatice aflate sub influenta musonului asiatic, care aduce o cantitate mare de precipitatii pe teritoriul tarii. Vremea are o dubla influenta: una a sistemului climatic siberian si a doua, a tipului climatic din zona sudica a Pacificului. Clima este influentata de prezenta Curentului Japoniei (Kuroshio), un curent cald iar nordul este dominat de Curentul Kuril (Oyashio), un curent rece, care actioneaza in estul insulei Hokkaido si la nord de Honshu. Zona intersectiei celor doi curenti este una propice pescuitului. Curentul Tsushima, un brat al Curentului Japoniei, transporta apa calda catre nord, pana in Marea Japoniei. Umiditatea este destul de ridicata tot timpul anului, cu precipitatii ce variaza, in medie, de la 1000 la peste 2500 mm. Temperatura medie variaza de la 17°C, in portiunile sudice, la 9°C, in extremitatea nordica. Hokkaido se confrunta cu ierni vitrege si indelungate, in timp ce restul tarii se bucura de vreme mai blanda in regiunile sudice, care au un climat subtropical. Zona Ryukyu este incalzita de prezenta Curentului Japoniei si are un climat tropical. Shikoku si Kyushu au un climat subtropical. Sezonul taifunurilor incepe din mai pana in octombrie si de obicei, in fiecare an, cateva taifunuri, caracterizate de vanturi puternice si ploi abundente lovesc insulele.
Clima variaza mult, de la temperata-rece in nord, cu ierni aspre, la subtropicala in sud.

RELIGIE

Principalele religii din Japonia sunt budismul si sintoismul. Totusi, majoritatea japonezilor nu sunt adeptii unei singure religii, ci incorporeaza in viata lor de zi cu zi caracteristici din ambele religii, intr-un proces numit sincretism. Invataturile budiste si sintoiste sunt adanc incorporate in viata zilnica din Japonia, desi japonezii pot sa nu isi dea seama de acest lucru. In general, este dificil pentru cei necunoscatori sa separe religia „adevarata” japoneza de superstitiile si ritualurile de zi cu zi, iar majoritatea japonezilor nu isi pun problema sa le separe.

LIMBA OFICIALA: JAPONEZA

 Sectoare economice: -agricultura: 1.6%; -industrie: 25.3%; -servicii: 73.1%.

 Sectoare agricole si zootehnice: orez, sfecla de zahar, legume, fructe, carne de porc si pasare, lactate, oua, peste.

 Industrie: motoare, constructii de masini, echipamente electronice, otel si neferoase, nave. chimicale, textile, procesare alimentara.  

Produse exportate: echipament de transport, motoare de vehicule, nave, chimicale, textile, procesare alimentara, echipamente electronice. 

Japonia are o industrie complexa si cu un inalt nivel tehnologic (detine 60% din robotii industriali din lume), ce antreneaza peste o patrime din populatia activa si contribuie doar cu ceva mai putin la PIB. Ocupa locuri fruntase pe Glob in metalurgia feroasa (fonta, otel) si neferoasa (mai ales aluminiu si plumb), electronica, constr. navale (circa o treime din tonajul lasat la apa), autovehicule (cel mai mare producator de autoturisme, fiind depasita doar de SUA), prelucrarea lemnului, petrochimie, celuloza si hartie, textile, etc. Marile concentrari industriale sunt Keihin, Hanshin, Chukyo, Kitakyushu, dar ind. este bine reprezentata in mai toate centrele urbane. Cele mai importante companii sunt: Sony, Toshiba, Fujitsu, Nikon, Panasonic si Canon la productia de electronice; Toyota, Honda, Nissan si Mitsubishi la productia de automobile; Hitachi in industria IT.

TRANSPORT SI INFRASTRUCTURA 

Transporturile reprezinta un domeniu important al activitatii economico-sociale pentru ca prin intermediul lor se efectueaza deplasarea in spatiu a bunurilor si oamenilor in scopul satisfacerii necesitatilor materiale si spirituale ale societatii omenesti. Dezvoltarea, diversificarea si modernizarea transporturilor au fost determinate de extinderea si intensificarea productiei si a circulatiei marfurilor, de adancirea diviziunii internationale a muncii. Avand in vedere necesitatea realizarii legaturilor dintre productie si consum, transporturile sunt acelea care deplaseaza bunurile obtinute in celelalte ramuri ale productiei materiale din locul in care au fost produse la cel in care urmeaza a fi consumate in cadrul pietei interne si internationale. 
Activitatea de transport poate fi definita ca actiunile prin care se organizeaza si se realizeaza deplasarea calatorilor si marfurilor in spatiu si timp.
Japonia are o retea eficienta de transport public, mai ales in zonele metropolitane si intre marile orase. Transportul public din Japonia se caracterizeaza prin punctualitate, prin servicii de calitate, precum si prin faptul ca este utilizat de un numar foarte mare de oameni.

TRANSPORTUL FEROVIAR

Cele mai mari patru insule ale Japoniei, Honshu, Hokkaido, Kyushu si Shikoku sunt acoperite de o vasta retea de cai ferate. Trenurile sunt o modalitate foarte convenabila pentru vizitatori de a calatori in jurul Japoniei. Circa 70 la suta din reteaua de cai ferate japoneze este detinuta si operata de catre Caile Ferate Japoneze (JR), in timp ce restul de 30 la suta apartine zecilor de companii private de cale ferata fondate fie de guverne regionale, fie de societati private in colaborare cu guvernele regionale, in special in jurul zonelor metropolitane. In Japonia, caile ferate reprezinta principalul mijloc de transport folosit de calatori, in special pentru transportul in masa si pentru transportul de mare viteza intre marile orase, precum si pentru transportul care face legatura intre zonele metropolitane.
Majoritatea locuitorilor Japoniei calatoreau pe jos pana in ultima parte a secolului XIX. Prima cale ferata a fost construita intre Tokyo si Yokohama in 1872. In momentul de fata, Japonia are una dintre cele mai dezvoltate retele de transport din lume.

TURISM

Dupa numarul de vizitatori straini, Japonia este a 16-a tara destinatie din lume si a 5-a din Asia. In 2015 peste 19 milioane de turisti straini au vizitat Japonia, devenind primul an cand numarul de turisti straini care viziteaza Japonia a depasit numarul de turisti japonezi care viziteaza tari straine. Principalele tari surse de turisti straini sunt China, Coreea de Sud, Taiwan, Hong Kong si SUA.
Japonia este cea mai populara destinatie pentru calatorii externe pentru coreenii de sud si taiwanezi. In ultimii ani, Japonia a devenit destinatie turistica de iarna pentru multi vizitatori din tarile invecinate si australieni, care merg de exemplu la schiat la Niseko in Hokkaidō. Cele mai vizitate orase sunt Tokyo si Yokohama.

CULTURA

Cultura japoneza a evoluat foarte mult de-a lungul secolelor de la forma ei originara, cultura Jomon la un hibrid contemporan, care combina influente din tari din Asia, Europa si America.
Initial, China si Coreea au avut o influenta puternica asupra dezvoltarii culturii Yayoi incepand cu anul 300 I.H. si culminand cu introducerea culturilor de orez, ceremonialului funerar, a olaritului, picturii, scrisului, poeziei, etichetei de curte, a limbii chineze scrise si a budismului Mahayana pana in secolul VII A.D.
In lunga ei era medievala, Japonia si-a dezvoltat o cultura unica, printr-o diversificare treptata a tuturor artelor (ikebana, origami, ukiyo-e), mestesuguri (papusi, articole lacuite, oale), dans traditional, teatrul (kabuki, Noh, bunraku, rakugo), traditii diverse (onsen, sentō, ceremonia ceaiului, arhitectura, gradini, sabii Katana), si bucatarie.

 GASTRONOMIE

Ingredientele principale ale bucatariei japoneze traditionale sunt: pestele si alte produse marine, zarzavaturile si orezul. Pestele este deseori servit crud, ceea ce necesita ca el sa fie foarte proaspat si sa fie taiat cu un cutit bine ascutit. Abundenta produselor marine in apele care inconjoara Japonia si religia budista (care este impotriva uciderii animalelor) au facut ca japonezii sa foloseasca carne, produse lactate, grasimi animale etc. in mod mai redus.
Condimentele principale sunt produse din soia (sosul soia si miso - pasta de fasole soia - sau orez (sake, otet din orez, mirin- un sake dulce). Pentru a mentine gustul original al ingredientelor, bucataria japoneza nu prea foloseste condimente iuti, ci mai mult plante aromatice sau wasabi (hrean japonez), yuzu, ghimbir, myōga (tot un fel de ghimbir), kinome (lujeri ai plantei sanshō (Zanthoxylum piperitum) sau seminte uscate si macinate ale aceleiasi plante sanshō.
Exista trei feluri de mancaruri japoneze traditionale (meniu complet) care se servesc tot anul (deci nu de sarbatori): honzen ryōri (servita la banchete oficiale), chakaiseki ryōri (servite uneori inaintea ceremoniei ceaiului), si kaiseki ryōri (servite la petreceri sau la restaurantele ryōtei- restaurante care servesc numai mancaruri japoneze). Alte tipuri de mancaruri sunt osechi ryōri (servite de Anul Nou) sau shōjin ryōri (mancaruri budiste vegetariene).

IMPORTANT

-
cetatenii romani care doresc sa calatoreasca in Japonia trebuie sa obtina viza de intrare pentru orice durata si scop al calatoriei, anterior deplasarii pe teritoriul acestui stat
Atentie! Autoritatile japoneze nu elibereaza vize la frontiera! Acestea se pot obtine numai de la ambasadele si consulatele Japoniei din strainatate. In Romania, vizele se pot obtine de la Ambasada Japoniei la Bucuresti.
- se recomanda incheierea unei asigurari medicale si de calatorie pentru persoanele care calatoresc in Japonia. 

Page rendered in 0.1103 seconds using 1.27 of memory.
Solicita oferta