Londra, cea mai electrizanta capitala din Europa aduna anual peste 75 milioane de vizitatori. Datorita atractiei fascinante dintre generatii, a culturii (marea majoritate a muzeelor sunt aici gratuite), a capacitatii specific britanice de a inventa mereu ceva nou.
Nu ca englezilor nu le-ar fi pe plac traditia, dupa cum confirma dragostea supusilor pentru Coroana, puburile si neintrecutul schimb al garzii la Buckingham Palace (se desfasoara la doua zile, intre orele 10-11, daca permite timpul); insa putine orase din lume se bucura de aceeasi energie creatoare precum aceasta metropola multirasiala si multietnica unde toata lumea, mai devreme sau mai tarziu, se duce macar pentru a petrece un weekend.
Desigur, este imposibil sa vizitezi Londra intr-un weekend, insa sunt cartiere care, mai mult ca altele, reprezinta cele doua suflete ale capitalei.
Primul e Westminster, inima orasului, unde se concentreaza monumentele istorice, de la abatia omonima la Houses of Parliament in nord, cele doua patrulatere -Soho si Covent Garden – alaturi de Piccadilly Circus (un nucleu de firme cu statuia de secol XVIII a Milei Crestine in centru) sunt sinonime cu divertismentul: aici exista teatre, istoricul magazin de ceaiuri Twinings din 1717 (strand nr. 216, www.twinings.com), celebra piata Covent Garden cu teatrul Royal Opera House (orar variabil, vizite ghidate aproape ora de ora, www.royaloperahouse.org), Central Market Building de secol XIX plin de restaurante, magazine, spatii pentru spectacolele improvizate de artisti, in afara magazinelor chinezesti si a celor mai extravagante buticuri alaturi de firme de peep show.
Diferita este atmosfera din East End, cartierul de la est de Covent Garden, unde englezii traiesc umar la umar cu comunitatile orientale, plin de case victoriene si de fabrici transformate in spatii de intalnire in jurul miticei Brick Lane: cum este Old Truman Brevery, cu magazine, restaurante si galerii de arta ce au luat locul tarabelor si lazilor de bere (Brick Lane nr. 91, www.trumanbrewery.com).
In schimb, Southbank, la sud de fluviul Tamisa, este regatul modernismului. Aici s-au ridicat Millennium Bridge, podul pietonal proiectat in 2000 pentru a face legatura intre City, unde se afla Bursa, banci, birouri si celebrul zgarie-nori Swiss Re Tower (numit si 30 St Mary Axe, de 180 de metri inaltime, realizat de Sir Norman Foster si de Ken Shuttleworth) cu renovata galerie de arta Tate Modern.
Mai sunt aici London Eye, celebra roata panoramica, Shakespeare’s Globe pentru reprezentatii teatrale (vezi „Nightlife”), catedrala anglicana Southwark, ridicata in forme gotice incepand din anul no6 (London Bridge, orar 8-18, http://cathedral, southwark.angiican.org), City Hali, globul din sticla si otel al lui Norman Foster care, din 2002, gazduieste primaria (The Queen’s Walk, orar luni-joi 8.30-18, vineri pana la 17.30, www.london.gov.uk/ city-hall), si Borough Market pentru o placuta pauza de masa cu specialitati culinare, chiar alaturi de Vinopolis (Bank End nr. 7, orar variabil, www.vinopolis.co.uk) -muzeul de vinuri cu vizite ghidate, degustari si vanzare.
CUM VA DEPLASATI: autobuzul si metroul sunt cele mai bune mijloace de deplasare in oras. Se poate opta pentru bilete de o zi sau pentru abonamente cum este Oyster Card (www.tfl.gov.uk). Pentru a nu sta la coada, se poate achizitiona un London Pass, care include si intrare gratuita la multe monumente (www. londonpass. corn).
CROAZIERELE
Pentru a descoperi Londra dintr-o perspectiva diferita, London Canal Cruises organizeaza croaziere private pe Regent’s Canal, cu pranz servit la bord. Nu o fi Venetia, dar casele victoriene care se oglindesc in apa au farmecul lor (Salisbury Road nr. 63, www.londoncanalcruises.com).
Ca alternativa, vaporasele de la London Waterbus Company au un calendar de croaziere care parcurg cam acelasi traseu, pe vechile cai pe apa ale Brownings Pool, Little Venice si Regents Canal (Camden Lock Place nr. 158, www.londonwaterbus.com).
PARCURI SI FERME
Un sfert din suprafata Londrei e acoperita de parcuri, carora li se alatura mai multe ferme orasenesti (city farm) care cresc cai, vitei, capre si animale exotice cum ar fi pauni si alpaca.
In St.James’s Park, unul dintre cei mai vechi plamani verzi ai orasului, va puteti intinde pe iarba o patura pentru un picnic romantic cu familia, cu vedere spre Buckingham Palace.
Regent’s Park, proiectat la planseta de arhitectul John Nash, este preferat de iubitorii de flori: din 1811 detine o gradina de trandafiri care se mandreste astazi cu 30.000 de exemplare din 400 de varietati diferite.
Creenwich Park este o institutie: cel mai vechi parc regal (1433), care in trecut a fost rezervatia de vanatoare a monarhilor, ofera astazi privelisti spre Tamisa si Old Royal Observatory, pe unde trece meridianul zero ce determina fusurile orare ale planetei (orar 10-17, www.nmm.ac.uk).
Kensington Cardens aminteste printr-o statuie de povestea lui Peter Pan, cu Serpentine Callery unde se desfasoara regulat expozitii de arta contemporana (orar 10-18, www.serpentinegallery.org).
Hyde Park este cel mai cunoscut. Aceasta oaza urbana imensa (142 de hectare), celebra in toata lumea pentru Speaker’s Corner, coltul unde inca din 1872 oricine se poate improviza orator si-si poate spune parerea, ofera multe posibilitati. Aici, londonezii se plimba cu barca pe lac, calaresc, fac jogging, pedaleaza ori se opresc la Princess Diana Memorial Fountain, fantana dedicata printesei Lady Diana (orar variabil, www.royalparks.org.uk).
Kew Cardens – pentru o excursie in afara Londrei, la 40 de minute cu metroul. Este una dintre cele mai mari si mai sugestive gradini botanice de pe planeta (www.kew.org). Gazduieste o celebra sera tropicala si toate habitatele naturale de pe glob (de descoperit insotiti de ghizi experti in botanica).
DE VAZUT
BUCKINGHAM PALACE, RESEDINtA OFICIALA A REGINEI
BUCKINGHAM PALACE: resedinta oficiala a reginei Elisabeta II se viziteaza iarna si vara, insa nu toate cele 775 de incaperi. Nu ratati colectiile din Queen’s Gallery (expuse prin rotatie) si Muzeul Trasurilor si al Masinilor folosite la incoronari, casatorii, vizite de stat; vara se deschid usile State Rooms (incaperile de stat cu tablouri de Rubens, Rembrandt, Canaletto si cu portelanuri de Sèvres) si gradinile. Info: Creen Park, Victoria, orar variabil, www. royalcollection. org.uk
TURNUL LONDREI (TOWER OF LONDON): dorit de William Cuceritorul ca fort militar, a fost remaniat si amplificat de urmatorii suverani pana in secolul XVII. Gazduieste bijuteriile Coroanei, cu inele si coroane batute cu pietre scumpe, pazite de un corp de politie specializat, asa numitii Beefeater, care in ocazii speciale imbraca specifica uniforma rosie. Exista aici si inchisoarea, capela St. John, o bijuterie de arhitectura religioasa de la 1078, si White Tower, cea mai veche parte a complexului. Datorita numarului mare de turisti, va recomandam vizita in prima jumatate a diminetii. Info: Tower HUI, orar variabil, www.hrp.org.uk
LONDON EYE: cea mai mare roata panoramica din lume a fost realizata pentru a sarbatori intrarea in noul mileniu, inaltimea maxima de 135 de metri ofera o priveliste nemaipomenita pana la 40 de kilometri distanta, iar in cele 32 de capsule de sticla care o compun intra in medie 3,5 milioane de persoane anual. Info: South Bank, orar variabil, www.londoneye.com
TOWER BRIDGE: simbol al Londrei secolului XIX, care si astazi se ridica pentru a permite trecerea navelor, gazduieste in interior o expozitie despre istoria si functionarea monumentului. De pe pasarela ce leaga cele doua turnuri privelistea este exceptionala. Info: Tower Bridge Road, orar 9.30-18, vara pana la 18.30, www.towerbridge.org.uk
ST. PAUL’S CATHEDRAL (CATEDRALA SF. PAVEL): biserica avand cea mai mare cupola din lume dupa Sf. Petru de la Vatican a fost terminata in 1710 si e dedicata patronului orasului. Operele cele mai importante sunt cupola inalta de 111,3 metri, ansamblul interior in cruce latina, cea mai mare cripta din Europa, corul cu strane din lemn cu intarsii. Info: St. Paul’s Station (gara), orar luni-sambata 8.30-16, www.stpauls.co.uk
HOUSES OF PARLIAMENT: unul dintre multele monumente din oras pe care UNESCO le-a declarat Patrimoniu Mondial. Palatul original de secol XI a fost distrus de un incendiu in secolul XIX si a fost reconstruit in stil gotic renascentist, in interior gazduieste Westminster Hall, singura aripa inca in picioare din palatul original (salonul e lung de 72,5 metri si larg de 20,5), House of Commons reconstruita dupa bombardamentele din cel de al Doilea Razboi Mondial, House of Lords cu tronul reginei.
Din complex face parte si Clock Tower, cea mai cunoscuta clopotnita din lume: celebrul Big Ben, numit astfel in onoarea clopotului de 13,5 tone. Info: se viziteaza doar sambata, numai vara in alte zile, cu orar variabil, www.parliament.uk
WESTMINSTER ABBEY: in aceasta abatie, capodopera a goticului religios britanic, s-au desfasurat si se desfasoara cele mai solemne ceremonii monarhice. Fondata in secolul X, are un interior cu trei nave care culmineaza in Sanctuary, prezbiteriul unde au loc incoronarile, in biserica se pastreaza multe morminte regale, de la cele ale tinerilor principi la Henric VII, pana la Feretory cu relicve de sfinti. De pe partea dreapta a claustrului se ajunge in Chapter House, o sala cu fresce de secol XII si bolti sugestive. Info: Dean’s Yard nr. 20, orar variabil, inchisa vizitelor in timpul slujbelor, www. westminster-abbey.org.
TRAFALGAR SQUARE: cea mai cunoscuta piata din Londra, restructurata de mai multe ori dupa inaugurarea din secolul XIX, are in centru statuia lui Horatio Nelson, ridicata dupa victoria amiralului la Trafalgar in 1805. Alaturi sunt tunurile de bronz, leii de la 1867 pe care se catara toata lumea pentru o fotografie, fantanile din 1939. Spre piata au fatadele biserica St. Martin-in-the-Fields din 1726, cu osemintele filosofului Bacon in cripta si cu concerte de muzica clasica si de jazz (orar variabil, http: //www.2stmartin-in-the-fields.org), si un muzeu de exceptie, asa cum este National Gallery, ce ofera o incursiune in istoria artei europene din secolul XII pana la inceputul secolului XX. Chiar daca vizita poate dura o zi intreaga, este bine organizata pe sali. Cine se grabeste se poate limita la cele mai importante 30 de opere, de la Les Grandes Baigneuses de Cézanne la Autoportretul lui Rembrandt, de la Fecioara intre stanci de Leonardo da Vinci la Portretul lui Carol I pe cal de Van Dick (orar 10-18, vineri pana la 21, www. nationalgallery, org. uk).
MAREA FANTANA DIN TRAFALGAR SQUARE SI NATIONAL GALLERY (stanga)
VICTORIA AND ALBERT MUSEUM: acest edificiu este templul artei si al designului. E sediu de expozitii temporare si permanente, cu colectii de ceramica, moda, obiecte de arta islamica, mobilier, tesaturi, fotografii, grafica, carti, pictura si grafica, inclusiv celebrele cartoane si tapiseriile lui Rafaël pentru Capela Sixtina. Info: Cromwell Road, orar 10-17.45, vineri pana la 22, www.vam.ac.uk
O SALA DIN VICTORIA AND ALBERT MUSEUM
TATE MODERN: sunt extraordinare operele expuse (este cea mai mare colectie de arta moderna din lume), iar locatia sugestiva e fosta centrala electrica Bankside, pe care arhitectii Herzog & De Meuron au transformat-o intr-un edificiu cu spatii ample si ferestre imense. Gazduieste expozitii temporare alaturi de mari opere ale artistilor secolului XX, de la Pollock la Modigliani, Klee, Kandinsky, Picasso, Warhol… Urcati si la cafeneaua restaurant de la ultimul etaj, cu vedere spre Tamisa. Info: Bankside, orar 10-18, vineri-sambata pana la 22, www.tate.org.uk/modern
TATE BRITAIN: sora cu Tate Modern, galeria a fost inaugurata in 1897 si e dedicata capodoperelor artei engleze incepand cu secolul XVI: lucrari de William Blake, John Constable, William Turner (ca Furtuna de zapada din 1812)… Info: Millbank, orar 10-18, pana la 22 in prima vineri a lunii, www.tate.org.uk/britain
BRITISH MUSEUM: alt muzeu de neratat, a fost fondat in 1753, iar in 2000 s-a imbogatit cu Great Court, intrare proiectata de Norman Foster. Gazduieste sapte milioane de obiecte, inclusiv exponate arheologice extraordinare cum sunt frontoanele Parthenonului din Atena (a doua jumatate a secolului V i.Hr.) si Piatra de la Rosetta (196 i.Hr.). Cine se grabeste poate alege turul de o ora recomandat de muzeu: in afara celor doua opere mentionate detine si mumia lui Katebet (circa 1300-1280 i.Hr.) si celebrul tezaur Oxus cu 170 de obiecte de secol V-IV i.Hr. Info: Creat Russel Street, orar 10-17.30, joi-vineri pana la 20.30, www.britishmuseum.org
GREAT COURT, SUGESTIVA INTRARE IN BRITISH MUSEUM
LONDRA OLIMPICA
Pentru olimpiada din 2012 capitala britanica a realizat o serie de constructii noi in zona de est a orasului, care merita mentionate. Cea mai curioasa este Norul, turnul transparent de 120 de metri pe care ii puteti urca pe jos sau cu bicicleta, din care ies bule de plastic ce tin de fundal unor proiectii si jocuri de lumina (www.raisethecloud.org).
Apoi sunt Parcul Olimpic cu Centrul Acvatic, pentru intrecerile de inot, proiectat de arhicunoscutul arhitect Zaha Hadid, arena de volei si baschet care, dupa olimpiada, a fost demontata (si partial reasamblata in alte zone ale orasului), Eton Manor, noul palat al tenisului apt sa gazduiasca si 500 de persoane, futuristul stadion olimpic cu 80.000 de locuri, velodromul.
Toate opere realizate in timp record, maximum trei ani, care, odata terminata Olimpiada, au imbogatit patrimoniul sportiv si arhitectural al orasului. Info: www.london2012.com
UNDE DORMITI
Town Hali Hotel & Apartments (design si apartamente). Deschis in 2010, e mult mai mult decat un hotel: in afara camerelor ofera si apartamente de design cu diferite suprafete, pentru a va simti ca acasa. Mai mult, va puteti deconecta la spa, la piscina si la sala de sport care va pune la dispozitie un instructor personal. Info: Patriot Square nr. 8, tel. 20 78710460, www.designhotels.com/townhall, www.townhallhotel.com
The May Fair (lux). Cand a fost inaugurat, in anii 1920, a devenit imediat un simbol al hotelurilor de lux. Acum a fost restaurat cu apartamente diferite unele de altele si o spa urbana minunata pentru relaxare. Info: Stratton Street, tel. 20 76297777, www.themayfairhotel.co.uk
The Main House (bed & breakfast). Fiecare apartament ocupa cate un palier al acesei cladiri victoriene elegante in Notting Hill. Camere in stil contemporan cu piese de mobilier vechi, tv, wi-fi: o alternativa buna de hotel. Info: Cohille Road nr. 6, tel. 20 72219691, www.themainhouse.co.uk
The Coach House (bed & breakfast). Mic dejun de zile mari si camere pline de sarm (intr-o cladire separata), si mansardate, pentru acest b&b departe de zgomotul (si de preturile) din centru. Info: Tunley Road nr. 2, tel. 20 87721939, www.coachhouse.chslondon.com
UNDE MANCATI
Gordon Ramsay (top). Trei stele Michelin si o droaie de premii pentru cel care, probabil, este cel mai bun restaurant din oras. Doar 45 de locuri de masa, asa ca este obligatoriu sa faceti rezervare. Info: Royal Hospital Road nr. 68, tel. 20 73524441, www.gordonramsay.com
The Eagle (pub). E precursorul gastropuburilor, echivalent cu bistrourile pariziene: mobilat cu mobilier de targ, a fost primul care a propus o bucatarie mai cautata fata de cea traditionala de pub. Info: Farringdon Road nr. 759, tel. 20 78371353
Café Spice Namasté (indian). Londra se mandreste cu cea mai buna bucatarie indiana dupa cea din tara-mama. Aici se comanda mancarurile traditionale, de la friptura de miel cu mirodenii la tandoori, servita in zeci de feluri. Info: Prescot Street nr. 16, tel. 2074889242, www.cafespice.co.uk
SHOPPING
Cumparaturile la Londra incep intotdeauna la Harrods (foto), celebrul magazin universal (department store) cu mari firme internationale, un raion de gastronomie, care singur merita drumul, iar la etajul cinci, spa pentru machiaj si masaje intre o cumparatura si alta (Brompton Road nr. 87-135, www.harrods.com).
Nu pierdeti nici Selfridges, unul dintre cele mai cunoscute magazine din oras, care se mandreste cu cel mai mare raion de pantofi de dama din lume, The Shoe Callery: 6 saloane si 11 buticuri, 750 de marci, 5 000 de modele, peste 100 000 de perechi de pantofi (Oxford Street nr. 400, www.selfridges.com).
Tot in linie traditionala, Oxfort Street si New Bond Street sunt strazile clasice pentru cumparaturi, in timp ce Paul Smith, guru al modei made in Britain, isi are magazinul de moda de dama in Brook Street (in oras exista alte 11, www.paulsmith.co.uk).
Insa Londra e capitala targurilor: cele mai cunoscute sunt Camden pentru imbracaminte, cu Camden Lock Market pe malul canalului, care in fiecare saptamana atrage nenumarati vizitatori (Camden Town, zilnic intre orele 10-18, www.camdenlock.net)
Creenwich Market, pe malurile Tamisei, targ clasic de vechituri unde propunerile variaza in functie de zilele saptamanii (Greenwich, 10-17.30, www.greenwichmarket.net).
Istoricul Portobello in Portobello Road (zilnic cu exceptia duminicii, insa ziua de varf e sambata, orar variabil, www.portobelloroad.co.uk si www.portobellovillage.com).
CUNOSCUTUL TARG DE VECHITURI DIN PORTOBELLO
Pentru iubitorii de gastronomie adresa justa e Borough Market (Southwark Street nr. 8, joi 11-17, vineri 12-18, sambata 8-17, www.boroughmarket.org.uk), cu produse proaspete din toata lumea, pe care se bat pana si gestionarii de restaurante. Frumoasa locatia, sub cupolele de gara, optime propunerile street food de consumat la fata locului, inclusiv creatiile de la Artisan du Chocolat (www.artisanduchdcolat.com): un butic pentru degustatori rafinati, unde ciocolata se gusta „fresh made”, proaspat facuta.
Pentru a fi in pas cu moda trebuie sa aruncati o privire si in charity shops, unde banii castigati din vanzari sustin cauze umanitare. Exista multe, de la cele ale Crucii Rosii (www.redcross.org.uk), la magazinele Marie Curie (http://apps.mariecurie.org.uk/shopfinder).
NIGHTLIFE
Shakespeare’s Globe. Teatrul este in ADN-ul londonezilor, insa pentru iubitorii de Shakespeare adresa corecta este aceasta. Redeschis in 1997, este copia fidela a originalului (distrus intr-un incendiu) unde juca trupa de teatru a celebrului Will. Info: New Globe Walk nr. 21, www.shakespeares-globe.org
Champagne Bar. La peronul 5 din gara St. Pancras, langa Eurostarul de Paris, a fost inaugurat un Champagne Bar lung de 90 de metri, cu cele mai bune marci de vinuri spumante. Deschis zilnic pana la 23, e la moda si pentru cei care nu trebuie sa ia trenul. Info: The Rendezvous, www. stpancras.com
Albert & Pearl. Fun bar la moda in Islington: cocteiluri foarte bune, meniu de bar, muzica live si performante de DJ, intrare libera; in weekend se bea pana la ora 3 dimineata. Info: Upper Street nr. 181, www.albertandpearl.com
Pentru toate celelalte informatii: Biroul National Britanic de Turism 118-119 – ORIZONT
National Geographic, 52 de weekenduri de vis, Elena Luraghi si Cinzia Rando, Editura Litera
Se pot cauta zboruri pentru maxim 9 pasageri
Trebuie sa existe un adult pentru fiecare infant