20px

DESCRIERE MADRID

Sunteti pentru prima oara la Madrid? Daca raspunsul e afirmativ, atunci neaparat trebuie sa va plimbati pe Gran Via, sa vizitati Prado, sa mancati tortilla si tapas si sa va cufundati in re-movida, versiune moderna a acelei explozii de viata de noapte aparuta la sfarsitul anilor ‘60 ca reactie la patru decenii de regim franchist.

 

Madridul e un puzzle, un mozaic de stradute lipite unele de altele, asa incat intr-o clipa treci din Evul Mediu in zona imigrantilor, din marile muzee din centru, cum sunt Prado, Thyssen-Bornemisza, Reina Sofía, in periferie la sud de centura unde apare orasul viitorului: Madrid Río, parcul orasenesc de 110.000 de metri patrati, cu pini si plopi in locul autostrazilor, cu scuaruri de joaca pentru copii, piste pentru biciclete, cu plaja de pe malul raului citadin Manzanarre.

cuatro torres madrid

 

In schimb, la nord au aparut Mirador, arhitectura extravaganta pentru apartamente de lux ce pare iesita dintr-un tablou de Mondrian, si centrul financiar Cuatro Torres (www.torresmadrid.com): patru zgarie-nori pe Paseo de la Castellana proiectate de celebritati cum ar fi César Pelli, Carvajal Rubio & Alvarez-Sala, Norman Foster. In centru a fost de curand restaurata istorica Plaza de San Miguel (Plaza de San Miguel, orar 10-24.00, pana la 2.00 joi, sambata si duminica, www.mercadodesanmiguel.es), templul gastronomiei sic, de la stridii la sampanie si sunca, intr-o cladire din sticla si otel din 1916 in spatele Piaza Mayor.

Puerta-del-Sol

 

Alaturi, Puerta del Sol (de fapt, o piata) este kilometrul zero de la care se calculeaza toate distantele geografice ale retelei stradale spaniole si inima orasului spre care converg marile axe stradale ale centrului istoric: Calle del Arenal pe directia Plació Real, astazi muzeu si sediul oficial al ceremoniilor de stat (familia regala locuieste intr-o alta resedinta, Zarzuela, la periferie); Carrera de San Jerónimo care ajunge pana la Paseo del Prado; Gran Via, artera de aproape 2 kilometri langa Puerta del Sol, inaugurata in 1918, unde se afla multe hoteluri, banci, constructii moderniste, primul zgarie-nori din Madrid (al Compañía Telefónica, in stil neobaroc), Palacio de Prensa in stil Liberty, constructia modernista a Cinema Callao.

Plaza-de-España

 

La capatul strazii se deschide marea Plaza de España (cu constructii moderniste si monumentul dedicat lui Cervantes), ce desparte Gran Via de Teatro Real (www.teatro-real.com), construit in secolul XIX si considerat printre cele mai bune din toata Europa, si frumoasa Piaza de Oriente.

Pe partea opusa a Gran Via, dupa Calle de Alcalá se viziteaza Museo Arqueológico Nacional (C/Serrano 13, orar 9.30-20.00,duminica pana la 15, http://man.mcu.es), cu opere din Paleolitic pana la Egiptul antic, de la Spania romana la cea vizigota (si colectiile de monede andaluze si patrimoniul numismatic ibero-american), si Museo de Artes Decorativas (C/Montalbán nr. 72, orar marti-sambata 9.30-15.00, duminica 10-15.00, http://mnartesdecorativas.mcu.es): infiintat prin decret regal in 1912, cu un catalog de 12.000 de piese, intre care sticla, ceramica, textile, dintre care multe provin din China.

CUM VA DEPLASATI: cu cele 12 linii (plus 3 de metrou usor) metroul din Madrid este unul dintre cele mai mari din lume (www.metromadrid.es). Pentru a calatori si a vizita muzee va sfatuim ca cumparati Madrid Card (www.madridcard.es), care se vinde in versiuni de 24, 48 si 72 de ore.

DE VAZUT

PLAZA MAYOR: Nu mai este ca la inceput – ceea ce vedem astazi este un restyling efectuat de Juan de Villaneuva (care este si arhitectul Muzeului Prado) la sfarsitul secolului XVIII, dupa un incendiu. Insa acest dreptunghi de edificii cu porticuri si-a pastrat intacta fascinatia, in centru domina statuia ecvestra de secol XVII a lui Felipe III, proiectata de Giambologna si terminata de Pietro Tacca, iar dintre toate cladirile care o inconjoara cea mai importanta este Casa de la Panaderia, odinioara casa breslei brutarilor, cu fatada pictata in fresca de Carlos Franco.

casa_de_la_panaderia

 

PLAZA DE LA VILLA: simbol arhitectonic al Madridului Habsburgilor, care au domnit in Spania intre secolele XVI—XVII, este salonul in aer liber al capitalei. Aici se afla Ayuntamiento, primaria infrumusetata de turnuri, care detine intr-una dintre salile ei o fresca de Francisco Goya: Alegoria Madridului (vizite ghidate, orar variabil, www.esmadrid.com).

Fata in fata, Torre de los Lujanes este ceea ce a mai ramas din palatul cu acelasi nume de secol XV in stil mudejar, iar in centrul pietei se afla statuia amiralului Alvaro de Bazán, erou in celebra batalie de la Lepanto.

Palacio_Real_Madrid

 

PALACIO REAL: Resedinta regelui si a reginei pana in 1931, astazi sediul reprezentantei monarhiei, a fost proiectat de Filippo Juvarra si terminat de G.B. Sacchetti in forme sobre neoclasice. Se viziteaza Salón de Alabarderos cu bolta pictata in fresca de Tiepolo si picturi de Luca Giordano; Salón de Columnas pictat de Corrado Giaquinto, Sala Tronului cu Alegoria maretiei monarhiei spaniole, tot opera a lui Tiepolo, luminat de lampadare din cristal venetian.

Vizita continua in Apartamentele lui Carlos III unde se gaseste farmacia, plina de vase de majolica, si in Real Armería (Sala Regala de Arme) care se mandreste cu una dintre cele mai importante colectii de arme din lume. Palatul este inconjurat de gradinile Campo del Moro, proiectate la mijlocul secolului XIX dupa modelul gradinilor englezesti, iar in fata intrarii se inalta turla Catedral de la Almudena de la sfarsitul secolului XVIII, terminata la sfarsitul secolului XX si consacrata de papa loan Paul II in 1993.

Info: Calle Bailen, orar muzeu: iarna 9.30-17.00, duminica 9-14.00, vara 9-18.00, duminica 9-15.00; orar Campo del Moro: iarna 10-18.00, duminica 9-18.00, vara 10-20.00, duminica 9-20.00, www.patrimonionacional.es.

MUSEO DE LA REAL ACADEMIA DE BELLAS ARTES DE SAN FERNANDO: colectia permanenta a acestui muzeu cuprinde opere de pictori italieni, spanioli si flamanzi de secol XVI si XVII. Protagonist absolut e Francisco Goya, amintit aici de 13 capodopere ca Autoportret, El entierro de la sardina si Corida. insa se pot admira si opere de Ribera, Rubens, Picasso, Velazquez… info: C/Alcalá nr. 13, orar marti-sambata 9-15.00, duminica pana la 14.30, luni inchis, http://rabasf.insde.es

Hércules_y_Onfala,_atribuido_a_Peter_Paul_Rubens_(Real_Academia_de_Bellas_Artes_de_San_Fernando)

 

ESTACIÓN DE ATOCHA: prima gara din Madrid, in Plaza del Emperador Carlos V, a fost construita la sfarsitul secolului XIX de Alberto de Palacio si Gustave Eiffel. In 1992 a fost readaptata si marita de celebrul arhitect Rafael Moneo, iar acum aici se vine nu numai pentru trenuri, ci si din motive ludice. De-a lungul sinelor sunt baruri, magazine, o discoteca si 4.000 de metri patrati de gradina tropicala. Info: www.laestaciondetren.net

PARQUE DEL RETIRO: cel mai important parc al orasului ocupa o suprafata de 143 de hectare la est de Muzeul Prado. Realizat in mai multe faze, este unul dintre locurile preferate de madrileni, care, in afara covorului verde de pajisti, gasesc aici fantani, porti monumentale, mici lacuri, gradina de trandafiri. Tot aici sunt casa lui Velazquez si Palatul de Cristal, din fier si sticla, nascut in 1887 si inconjurat de o gradina frumoasa rivala gradinilor englezesti din epoca, precum si Crangul celor Disparuti, monumentul ridicat in memoria celor 191 de victime ale atentatelor din 2004. Info: Plaza de la Independencia, C/Alfonso XII, tel. 97 5588790, orar 6-22.00 (vara pana la 24.00).

Muzeul_Prado_din_Madrid

 

MUZEUL LÁZARO GALDIANO: scriitor, editor, personaj de varf al culturii spaniole dintre secolele XIX si XX, José Lázaro Galdiano a donat statului colectia personala de opere de arta, pastrata in aceasta cladire de la inceputul secolului XX, comandata de acelasi Galdiano pentru sotia sa, Doña Paula Florindo.

Colectia cuprinde emailuri si fildesuri de secol VI, piese de Limoges, sculpturi si circa 750 de panze ale celor mai mari pictori internationali dintre secolele XVI si XIX: capodopere de Velázquez (La niña Matilde Cobos), Murillo, El Greco (Sf. Francise de Assisi), Bosh (Sf. loan Botezatorul in meditatie), mai multe opere de Goya si John Constable. Info: C/Serrano nr. 122, orar 10-16.30, marti inchis, www.flg.es.

PLAZA DE TOROS DE LAS VENTAS: arena coridelor, inaugurata in 1931, se insufleteste mai ales in timpul Feria de San Isidro (sarbatoarea sfantului protector al Madridului), care, intre mai si iunie, aduna cei mai mari toreadori ai Spaniei. Merita vizitat Muzeul Taurilor cu obiecte ce amintesc coridele de-a lungul secolelor, afise, picturi si o capodopera absoluta: Tauromachia lui Francisco Goya. Info: C/Alcalá nr. 237, orar variabil, www.las-ventas.com.

LAS-VENTAS

 

AUDITORIO NACIONAL DE MÚSICA: inaugurat in 1988, sediul Orchestrei Nationale a Spaniei este unul dintre protagonistii stagiunii iberice de concerte. Marea sala simfonica poate primi 2.300 de spectatori. Info: Principe de Vergara nr. 146, www.auditorionacionai.mcu.es

MUSEO DE AMÉRICA: marturiile raporturilor dintre Peninsula Iberica si Lumea Noua se gasesc in acest muzeu infiintat in secolul XVIII la comanda lui Carlos III pentru a aduna la un loc „prada” expeditiilor sale navale. Admirati aici piese de arta precolumbiana, codexuri maya si aztece, masti, opere de arta populara din America de Sud. Info: Avenida Reyes Católicos nr. 6, orar marti-sambata 9.30-18.30, duminica 10-15.00, http://museodeamerica.mcu.es.

Muzee si superstaruri

In capitala spaniola cultura si-a refacut infatisarea, printr-o operatiune de machiaj condusa de cei mai mari arhitecti ai momentului, La Caixa Forum, un spatiu cultural dedicat artei, muzicii, poeziei, in fosta centrala electrica proiectata in 1899 de Jesús Carrasco (restaurata si readaptata de arhitectii elvetieni Herzog el de Meuron), fatada de caramida e flancata de gradina verticala proiectata de guru Patrick Blanc (Paseo Prado nr. 36, tel. 91 3307300, orar variabil).

La Muzeul Thyssen-Bornemisza (Palacio de Villahermosa, Paseo del Prado nr. 8, orar marti-duminica 10-19.00, www.museothyssen.org), templu de capodopere dintre secolele XIII-XX (ca Piata San Marco la Venetia de Canaletto, Portret in oglinda al lui George Dyer de Bacon, Mata Mua de Gauguin, alaturi de opere de Cézanne, Durer, Van Gogh), arhitectul Joseph Bohigas a inaugurat, in cladirile adiacente vechiului spatiu muzeal, volume stralucitoare si liniare impartite in sali de expunere, zona pentru expozitii temporare, cafenea.

Museo_Reina_Sofia-Madrid

 

Centrul de Arta Reina Sofia (Santa Isabel nr. 52, orar luni-sambata 10-21.00, duminica pana la 14.30, marti inchis, www.museoreinasofia.es) a fost largit cu o noua aripa, rosie ca focul, realizata de Jean Nouvel, star al arhitecturii transalpine, care a marit suprafata expozitionala de la 51.297 la peste 84.000 de metri patrati. Extinderea da valoare vizitei: colectia 1900-1945 cu opere de Miró, Braque, Dalí, Picasso (inclusiv capodopera sa absoluta, Guernica); colectia 1956-1968 ce gazduieste fotografii de Brassai si lucrari de Saura, Guerrero, Fontana (si din nou Picasso si Miró), axate pe scenariul geopolitic, Razboiul Civil Spaniol, Razboiul Rece, Holocaust.

Si Muzeul National Prado si-a schimbat aspectul in ultimii ani: constructiei istorice neoclasice, Rafael Moneo i-a alaturat o cladire modernista cu forma de cub ce incorporeaza biserica Los Jerónimos, cu fatada cu coloane, cu exterior placat in caramida rosie si, deasupra portalului, cu sculptura in bronz a artistului Cristina Iglesias.

Interventia lui a largit cu 50% suprafata expozitionala in avantajul operelor expuse: sculpturi si panze extraordinare care, pentru a fi vazute toate, necesita o zi intreaga, insa se poate alege si varianta de vizitare scurta cu trei itinerare, de 1-3 ore, cand se viziteaza capodopere cum ar fi Cele trei Gratii de Rubens, Familia lui Filip IV de Velázquez, Buna Vestire de Fra Angelico, Cardinalul de Rafael, Portretul lui Carlos V pe cal de Titian, Cavalerul cu mana pe piept de El Greco, Autoportret de Dürer… (Calle Ruiz de Alaecón nr. 23, orar marti-duminica 9-20.00, www.museo-delprado.es).

Daca va ramane timp, aruncati o privire si la Matadero: un centru cultural cu expozitii de avangarda in interiorul fostului abator de la inceputul seco­lului XX (Paseo de la Chopera nr. 14, orar variabil, www.mataderomadrid.com). Este la periferie, dar merita.

MADRID-manastirea-el-escorial

 

MANASTIREA EL ESCORIAL: dorit de Filip II ca resedinta si panteon pentru suveranii Spaniei, e templul de istorie, arta, cultura ale secolelor XVI si XVII (UNESCO l-a declarat Patrimoniu Mondial). Pentru realizarea sa au fost convocati cei mai mari artisti ai epocii, de la Titian la El Greco, de la Velazquez la Luca Giordano. Se vizi­teaza biblioteca cu fresce si mobilier din lemn pretios (si o colectie de 40.000 de volume); bazilica cu grupuri sculpturale de Leone si Pompeo Leoni si un Crucifix de Benvenuto CelIini; muzeul cu tapiseriile de secol XVI si Martiriul Sfantului Mauritiu de El Greco; palatul intesat de mobilier si de obiecte de epoca.

Complexul se gaseste la circa 50 de kilometri de Madrid: se ajunge cu autobuzele 664 si 661, cu trenul de la gara Atocha, cu masina pe A6. Info: Caile de Juan de Borbon y Battemberg, San Lorenzo de El Escorial, orar variabil, www.patrimonionacional.es

UNDE DORMITI

hotel-ritz-madrid

 

Ritz Madrid (top). De cand a fost inaugurat in 1910 este hotelul simbol al capitalei. In spatele fatadei baroce, dincolo de marile ferestre, sub cupola ornamentala, au sosit si au fost gazduite pe rand atat de multe celebritati incat e imposibil sa le cunosti numarul. info: Piaza de la Lealtad nr. 5, tel. 97 7016767, www.ritzmadrid.com

Hotel Mercure Madrid Santo Domingo (eco-arte). Varianta noua a ospitalitatii madrilene, are 80 de camere pictate de artisti, piscina pe acoperis, salon decorat cu bolti de portelan si frunze aurite (si parcare subterana cu pictura murala). Alte minunatii: gradina verticala cu cascada, cupola luminata de la intrare, instalatii eco-sustenabile. Info: C/San Bernardo nr. 1, tel. 97 5479800, www.hotelsantodomingo.es.

Hotel Abalu (boutique hotel). Camere aranjate de un stilist (toate diferite, unele cu hidromasaj) in spatele Gran Via; tv cu ecran mare, beauty-bar la parter, in-room spa, mini Mac la dispozitia oaspetilor. Info: C/Pez nr. 79, tel. 91 5314744, www.hotelabalu.com

UNDE MANCATI

Santceloni (Michelin). Templul cu stele Michelin al chef Santi Santamaria, proiectat de Pascua Ortega intr-o pivnita veche. Decor si meniu sofisticate: stridii, tartar de ton, consommé de ceapa cu trufe negre proaspat culese… Info: Paseo de la Castellana nr. 57, tel. 97 2108840, www.restaurantesantceloni.com

Chiky (spaniol). Aici se mananca tra­ditional. De la tapas la paella, de la asados (friptura) la frigarui de carne, de la tortilla la tarta dulce de ieche. In weekend, dupa cina e si muzica de piano-bar. Info: C/Mayor nr. 24, tel. 97 3662457, www.chiky.es

Fast Good (noutate). Bucatarie ieftina cu formula „Fast Good”, creata de NH Hotels impreuna cu cel mai celebru maestru bucatar din Spania, Ferran Adria. Evolutia sic a fast-food, de la hamburger cu carne de cea mai buna calitate si salate, la torturi cu ciocolata. Inflo: Calle Padre Damián nr. 23,tel. 97 3430655 si Juan Bravo nr. 3c,tel. 97 5774757, http://www.nh-hotels.com/site/fastgood/en/home.htm

SHOPPING

El Rastro e cel mai popular targ de vechituri din Spania (in jurul Piaza de Cascorro si Caile de la Ribera de Curtidores): de peste un secol aici se vinde orice, inclusiv unele piese de anticariat. E frumos sa mergeti chiar numai pentru atmosfera si folclor: in anul 2000 a fost declarat „Patrimonio cultural del pueblo de Madrid” (orar duminica si de sarbatori 9-15.00, www.elrastro.org).

Moda se descopera la Tribali, cartier ridicat in spatele Cran Via, plin de localuri si buticuri. Adresele pe care nu trebuie sa le ocoliti aici sunt Dolores Promesas (C/Desengano nr. 22, www.dolorespromesas.com) cu haine elegante, Lolita Flores pentru accesorii si haine inspirate de flamenco (C/Corredera Baja de San Pablo nr. 10, www.latiendadelolita.es).

La Maison de la lanterne rouge (C/ Corredera Baja de San Pablo nr. 45, www.lamaison.es) pentru haine, bijuterii, obiecte oriental-style acolo unde candva era o casa de toleranta.

Versatile sunt propunerile de la Consentido (Caile de Barco nr. 32, www.consentido.org): lounge bar, galerie de arta si „butic erotic”(echivalent cu sexshop), toate intr-o singura cladire.

Pentru cumparaturi cu adevarat personalizate consultati Shopin, agentia de perso­nal-shopper specializata in achizitii fashion si obiecte pentru casa (C/ Rafaël Calvo nr. 9, www.shopin.es).

La urma plimbati-va pe Caile Serrano, strada sic cu vitrine ale marilor firme internationale, renascuta in 2010 dupa o restructurare de 10 milioane de euro.

 

NIGHTLIFE

chinitas-cafe-madrid

 

Café de Chinitas. Unul dintre multele restaurante madrilene ce ofera cina (bucatarie mediteraneeana) cu show de flamenco. Putin turistic, ca toate localurile de acest tip, insa macar o data trebuie sa-l incercati. Info: Torija nr. 7, www.chinitas.com

Palacio Gaviria. in ciudad más noctámbula de Europa nu puteti ocoli aceasta cladire de langa Puerta del Sol: o bijuterie arhitectonica de la jumatatea secolului XIX cu serate tematice, catering semnat Mario Sandoval (1 stea Michelin), spectacole de cabaret si disco-club. Info: C/Arenal nr. 9, www.palaciogaviria.com

Del Diego. Multe cristaluri care impresioneaza: la aceasta adresa istorica, de ani de zile in top zece al celor mai blazonate baruri din oras, defileaza starurile cinematografului spaniol (si nu numai). Va sfatuim sa mergeti foarte devreme sau foarte tarziu, cand nu este foarte aglomerat. Info: C/de la Reina nr. 72, tel. 97 5233106.

Pentru alte informatii: Biroul Spaniol de Turism, www.spain.info, www.esmadrid.com

National Geographic, 52 de weekenduri de vis, Elena Luraghi si Cinzia Rando, Editura Litera

SERVICII OPTIONALE:

- Transfer privat aeroport - hotel - aeroport cu masina 1-3 persoane: 69 euro / masina / sens;

- Tourist Card Madrid: card 48 ore: 60 euro / persoana;

- Tur de oras “Hop-on Hop-off” - audioghid in mai multe limbi: 22 euro / persoana (card de 24 de ore); 26 euro / persoana (card 48 ore)

- Excursie la “El Escorial” - excursie cu ghid vorbitor de limba engleza (durata aprox. 5 ore), zilnic (exceptie lunea) la Palatul “El Escorial” - palatul Regelui Spaniei Filip al II-lea: 68 euro / persoana

Packages title Packages subtitle
City Break title City Break subtitle
Hotel title Hotel subtitle
Cauta zbor spre Madrid in perioada dorita
Activities title Activities subtitle
Transfers title Transfers subtitle
Plecare
Destinatie
Data plecare
Data intoarcere
Solicita oferta