20px

DESCRIERE MILANO

Milano este etichetat in general capitala de afaceri si moda a Italiei, dar orasul are infinit mai multe de oferit. De la viata de noapte din Navigli si Corso Como la noile opere ale marilor staruri, iata o incursiune scurta printre comorile, vechi si moderne, ale capitalei Lombardiei. Cu o excursie pe care nu trebuie sa o ratati: vizitarea lacului Como, cantat de Manzoni, muza inspiratoare pentru multi protagonisti ai asa-numitului Grand Tour.

Intai a sosit Teatro degli Arcimboldi (Viale del Innovazione nr. 20, www.teatroarcimboldi.it, proiectat de Renzo Piano pentru a nu-i lasa pe milanezi fara spectacole pe perioada in care s-a restaurat Scala. Apoi a venit momentul pentru Hangar Bicocca (Via Privata Chiese nr. 2, orar variabil, www.hangarbicocca.it), un spatiu industrial transformat in sediu de evenimente si de expozitii temporare, apoi Muzeul de Design, Muzeul Novecento inaugurat in decembrie 2010 alaturi de Palatul Regal (orar variabil, www.comune.milano.it/ palazzoreale), putin inaintea vernisajului altor doua spatii din anii 1990: dublarea dimensiunilor sediului expozitional al Muzeului Arheologic (Via Nirone nr. 7, orar marti-duminica 9-13 si 14-17.30, www.comune.milano.it), si noul Muzeu de Arta Contemporana al lui Daniel Libeskind deschis în 2013. Acestor monumente de cultura li se alatura edificii simbol cum sunt PAC (orar variabil, www.comune.milano.it/pac Pavilionul de Arta Contemporana din fata gradinilor istorice din Via Palestro; Muzeul de Stiinta si Tehnologie (via S. Vittore nr. 21, orar marti-vineri 9.30-17, sambata si duminica pana la 18.30, www.museoscienza.org); Pinacoteca Ambrosiana cu pretioasa colectie a cardinalului Borromeo (cu panze de Titian, Luini, Veronese...) si cartonul pentru Scoala de la Atena de Rafael (Piazza Pio XI nr. 2, orar marti­-duminica 10-18, www.ambrosiana.eu); doua case muzeu printre cele mai pretioase din Italia — Poldi-Pezzoli (Via Manzoni nr. 12, orar 10-18, marti inchis, www.museopoldipezzoli.it) si Bagatti­ Valsecchi (Via Santo Spirito nr. 70/Via Gesis,1 nr. 5, orar marti-duminica 13-17.15, www.museobagattivalesecchi.org).

Nu ratati ritualul plimbarii in Galleria si viata de noapte din Navigli sau in cartierul Corso Como-Garibaldi, pe care o interventie arhitectonica urbanistica importanta il transforma in polul super­modern al zgarie-norilor si al modei.

Nu ratati nici spa-urile: de la Culti Day Spa (via Angelo Mauri nr. 5, www.cultidayspa.it) la Terme di Milano (Piazzale Medaglie d'Oro nr. 2, www.termemilano.com): o oaza de sanatate intr-un complex in stil Liberty de 2.500 de metri patrati in gradina spaniola, cu cazi cu ape minerale, cascade, muzica subacvatica, cromoterapie si, noutate absoluta, prima biosauna din lume amenajata intr-un tramvai.

Cum va deplasati: exista trei linii de metrou (cea de a patra este in curs de finisare) si o retea buna de autobuze si de tramvaie, care se alatura retelei de trenuri de pasageri, garnituri ce vin din hinterland (dincolo de centura urbana), cu statii in garile feroviare si in corespondenta cu metroul (www.atm.it). Comod este si serviciul de biciclete (www.bikemi.com), care place mult turistilor si este raspandit în tot orasul.

Duomo Milano

DE VAZUT:

DUOMO: o biserica de neuitat. Realizata incepand cu anul 1386, si inca neterminata, inchide o parte din Piazza Duomo cu fatada sa de marmura de Candoglia, bogata in statui si turle, cu portal de secol XVII, vitralii gotice, terase care ajung pana la Madonnina, statuia din 1769-1774, de aproape 4,5 metri inaltime si grea de 300 de kilograme, considerata simbolul orasului. In interior, Tezaurul Domului pastreaza opere de orfevrarie si mobilier sacru (orar 7-19, www.duomomilano.it).

Vitorrio Emanuele

GALLERIA VITTORIO EMANUELE: in salonul orasului va plimbati, priviti vitrinele si magazinele sic, admirati cupola din fier si sticla ce acopera Ottagono: piateta octogonala de la intersectia celor patru axe, cu mozaicul taurului, unde toata lumea da ocol calcand animalul cu tocul (legenda spune ca, daca o faci, vei avea noroc). Bombardata si reconstruita fidel in 1955 dupa originalul de secol XIX, galeria leaga Piazza Duomo cu Piazza della Scala, unde se afla si Palazzo Marino, sediul primariei Milano.
Scala Milano

TEATRUL SCALA: cel mai important teatru italian nu are un aspect monumental. Inaugurat in 1778 dupa proiectul lui Piermarini, i-a vazut cantand si dansand pe cei mai mari artisti ai scenei mondiale. Odata cu restaurarea din 2004 si adaugarea elipsei si a turnului scenic proiectate de Mario Botta, orasul s-a impartit in doua: unii il considerau perfect, altii foarte urat. In interior se viziteaza muzeul cu recuzita care a dat faima teatrului, de la instrumente muzicale la tablouri, printre care portretul lui Giuseppe Verdi (de Achille Scalese).

Info: Piazza della Scala, orar variabil pentru vizitarea teatrului si a muzeului, www.teatroallascala.org

CASTELUL SFORZESCO: cu fatada spre parcul Sempione, a fost proiectat in secolul XV si restaurat intre seco­lele XIX-XX de Luca Beltrami. Simbol al Milanoului familiei Sforza, astazi este o citadela a muzeelor, cu pinacoteca de 230 de opere (inclusiv Madona pe tron si Sfintii loan Botezatorul, Grigore cel Mare, Benedict si leronim de Mantegna), Muzeul de Mobila si Sculptura Lignee, Colectiile de Arta Aplicata si Muzeul Instrumentelor Muzicale, Muzeul Egiptean, Muzeul Preistoriei si Muzeul de Arta Veche.
Info: Piazza Castello, orar variabil, www.milanocastello.it

Santa_Maria_delle_Grazie_Milano

SANTA MARIA DELLE GRAZIE SI CENACOLO VINCIANO
: aceasta biserica din caramida rosie datata 1482, restructurata in 1492 probabil de Bramante, este capodopera Renasterii milaneze. Este cunoscuta mai ales datorita tabloului Cina cea de Taina de Leonardo da Vinci (1493-1498), cea mai faimoasa reprezentare a Ultimei Cine.

Info: Piazza Santa Maria delle Grazie nr. 2, vizita cu rezervare, www.leonardoamilano.org si www.cenacolovinciano.net

BASILICA DI SANT'AMBROGIO: dedicata sfantului patron al orasului Milano, este un exemplu magnific de arhitectura romanica lombarda. Fondata in 379, reconstruita între secolele IX—XII, restaurata dupa razboi, are o fatada caracteristica in caramida, incadrata de doua turnuri de clopotnita. Nu ratati Fiera degli Oh bei care are loc in fiecare an in jurul bisericii in zilele libere de Sf. Ambrozie (7 decembrie).
Info: Piazza Sant'Ambrogio nr. 15, orar luni­-sambata 10-12 si 14.30-18, duminica 15-17, www.basilicasantambrogio.it

PINACOTECA BRERA

PINACOTECA BRERA: in cartierul cu acelasi nume (unul dintre cele mai elegante din Milano), celebra pinacoteca infiintata pe vremea lui Napoleon impreuna cu Accademia di Belle Arti gazduieste una dintre cele mai importante colectii din Italia: capodopere cum sunt Casatoria Fecioarei de Rafael, polipticurile lui Gentile da Fabriano, portretele lui Lorenzo Lotto si ale lui Titian, Hristos mort de Andrea Mantegna. In sectiunea de arta contemporana apar, in schimb, nume ca Boccioni, Braque, Carra, Morandi.

Info: Via Brera nr. 28, orar marti-duminica 8.30-19.15, www.brem.beniculturali.it

TRIENNALE SI MUZEUL DE DESIGN: inaugurat in 1923 si reproiectat partial de Gae Aulenti in 1994, Palatul Artelor (mai cunoscut ca Triennale) joaca un rol de prim-plan in domeniul artei si arhitecturii contemporane. Sediu al unor expozitii importante, are o cafenea de design cu vedere spre parcul Sempione, iar din 2007 gazduieste Muzeul de Design (in aripa de sud), primul de acest gen din Italia: instalatiile si lucrarile expuse nu sunt fixe, ci se schimba continuu pentru a oferi o privire de ansamblu completa asupra autorilor si operelor.
Info: Viale Alemagna nr. 6, orar marti-durninica joi si vineri pana la 23, luni inchis, www.triennale.org si www.triennaledesignmuseum.it

MUSEO DEL NOVECENTO: Palazzo dell'Arengario proiectat in anii 1930 s-a redeschis in 2010 cu o mare noutate: un spatiu expozitional de 4.000 de metri patrati (inclusiv aripa anexa a Palatului Regal legata printr-o pasarela de sticla) care detine cele mai mari opere ale „Secolului Lung" milanez si italian-350 de capodopere, de-a lungul unui parcurs care incepe cu A Patra Stare de Pellizza da Volpedo si se incheie in sala dedicata lui Lucio Fontana, vizibila si din Piazza Duomo. La „mijloc", sala dedicata lui Boccioni si operelor lui Giacomo Balla, Carlo Carra, Gino Severini, Fortunato Depero, Mario Sioni, salile monografice Giorgio Morandi, De Chirico, Manzoni, Marino Marini... Nu ocoliti restaurantul in stil Art Deco, cu mancaruri traditionale.
Info: Piazza Duomo, orar 9.30-19.30, joi si sambata pana la 22.30, luni 14.30-19.30, www.museodelnovecento.org

Lacul Como

EXCURSIE LA COMO

La o ora de mers cu masina de Milano ajungeti pe malul unuia dintre cele mai frumoase lacuri din Europa. Farmecul lui aristocratic a inspirat scriitori ca Manzoni, Stendhal, Flaubert, insa de atmosfera acestui bazin hidrografic cu trei brate, care coboara din muntii lombarzi pana la periferia orasului Como, s-au bucurat si muzicieni (Liszt, Rossini, Bellini...) si aristocrati. Centrul sau istoric, de vizitat exclusiv pe jos (e pietonal aproape in intregime), este o bijuterie de arta si de istorie adunate in jurul Pietei Domului, cu catedrala inceputa in 1396 in stil gotic renascentist (in interior nu ratati capodopera lui Luini Sacra conversatie), si Broletto din 1215, din marmura policroma. Biserica San Fedele de alaturi, din piata cu acelasi nume, are un portal pretios de secol XIII, insa cea mai frumoasa biserica, usor in afara centrului istoric, este St. Abbondio (Via Regina Teodolinda nr. 35): un exemplu magistral de arhitectura romanica lombarda, bogata in fresce de la jumatatea secolului IV.

Lungolario (alt nume al lacului) separa Villa Geno, unde se afla telefericul ce urca in burgul Brunate (www.fonicularecomo.it) de Tempio Voltiano de langa stadion (Viale Guglielmo Marconi): o cladire clasicizanta din 1927, unde sunt adunate lucruri care au apartinut celui mai celebru cetatean din Como, fizicianul Alessandro Volta. Mergand tot pe malul lacului, ceva mai departe intalniti Villa Olmo neoclasica (www.grandimostrecomo.it), astazi sediu de expozitii, si celebra Villa d'Este (www.villadeste.com), somptuoasa si inaccesibila daca nu dormiti aici (din secolul XIX este un hotel exclusivist cu o gradina splendida in stil italian si cu clienti VIP din toata lumea).

Aici nu mai suntem insa la Como, ci la Cernobbio, prima localitate de pe malul lacului, pe directia Menaggio. De aici urmeaza o insiruire de burguri si de sate unul mai frumos decat altul: Moltrasio cu Villa Passalacqua de secol XVIII, Carate-Urio cu vila de secol XVII zisa „il castello", pitorescul burg Argegno inainte de minuscula insula Comacina (singura de pe lac), Villa del Balbianello la Lenno, proprietate FAI (Fondul pentru Ambientul Italian) (www.fondoambiente.it), cu fatada si o gradina terasata spre lac, iar in interior cu mobilier de anticariat si cu colectii de arta chineza, africana, precolumbiana. Si Villa Carlotta la Tremezzo (www.villacarlotta.it) este foarte cunoscuta pentru parcul ei: primavara, odata cu inflorirea rododendronilor si a celor 100 de specii de azalee, devine unul dintre cele mai romantice raiuri verzi ale Italiei. Pe malul interior al lacului, dupa ce ati trecut de satele Belvio, Torno, Nesso, Lezzeno, bijuteria de neratat este Bellagio: o poezie de stradute in panta si o pozitie pitoreasca — din 1800 loc romantic de vilegiatura cu hoteluri in stil Liberty si vile istorice pe malul apei. Asa este neoclasica Villa Melzi, cu o scara de azalee spectaculoasa, cu mobilier de epoca si un muzeu cu maruntisuri de pe vremea lui Napoleon (www.giardinidivillamelzi.it).
Tot asa, Villa Serbelloni, de secol XVIII, transformata în hotel in 1870 (www.villaserbelloni.com), se bucura de un parc minunat cu plante exotice pe unde s-au plimbat nume celebre cum ar fi Churchill si Kennedy.
Pentru informatii: www.lakecomo.it si www.turismo.como.it. Se ajunge pe autostrada lacurilor, A9, sau cu trenurile statale (www.trenitalia.it) si ale Ferrovie Nord (www.lenord.it). Pentru navigare pe lac: www.navlaghi.it si www.comoeilsuolago.it


ZONA TORTONA SI NAVIGLI

Zona Tortona este patrulaterul creatorilor. Un cartier in parte rezidential si in parte industrial, care a devenit in ultimii zece ani simbolul reinnoirii urbane. In Via Bergognone se gasesc Laboratori Scenografici della Scala (vizita cu rezervare, tel. 02 43353521), in Via Savona vitrinele Design Library (de consultat carti si reviste si de luat o gustare rapida, www.designlibrary.it), in Via Solari Fundatia Arnaldo Pomodoro (orar miercuri-duminica 11-19, joi pana la 22, www.fondazionearnaldopomodoro.it), in Via Tortona nr. 35 Hotel Nhow proiectat de Matteo Thun (www.nh-hotels.it), iar la nr. 27 Superstudio Group gazduieste evenimente, studiouri fotografice, spatii dedicate artei, dansului, designului (www.superstudiogroup.com). Totul la un pas de podul istoric peste calea ferata Porta Genova, care leaga cartierul cu Navigli, o alta zona simbol de moda milaneza. Aparute incepand cu secolul XII prin realizarea primului traseu navigabil, au fost timp de secole autostrada de apa care unea Milano cu Pavia si cu Padul (respectiv cu marea), cu Lago Maggiore, cu Ticino, prin sistemul de ecluze proiectat de Leonardo da Vinci in 1482. In secolul XIX, Napoleon Bonaparte a desavarsit Naviglio Pavese (celalalt este Naviglio Grande). Astazi aici sunt nenumarate localuri, restaurante si magazine de anticariat, dar e frumos si sa te duci doar la plimbare sa admiri casele cu balustrade, bisericile de caramida si Vicolo delle Lavandaie, unde odinioara se spalau rufele (pe Naviglio Grande). Periodic se fac croaziere cu vaporasul din Milano spre comunele limitrofe (www.naviglilombardi.it). 

10-corso-como-bar

SHOPPING:

In orasul modei nu puteti rata Via della Spiga si Via Montenapoleone, simbol al vitrinelor de firma cu preturi exorbitante, si doua department store de design — Corso Como nr. 10 care detine alaturi un restaurant-bar in gradina, un hotel mic cu trei camere si un spatiu pentru expozitii de fotografie (www.10corsocomo.com), si High Tech din piata XXV Aprilie, cu altul alaturat, intrigant punct de desfacere din periferie numit Cargo (www.high-techmilano.com). Cumparaturi traditionale sunt in sediul istoric din Rinascente in Piazza del Duomo (www.rinascente.it) al carui nume ia nastere dintr-o intuitie a lui Gabriele D'Annunzio. Mereu populare sunt targurile de imbracaminte ca Via Papiniano, de pe strada cu acelasi nume, care, in fiecare marti si sambata dimineata, paralizeaza traficul intre Sant'Ambrogio si Via Tortona. In materie de gastronomie cele mai cunoscute sunt asticceria Gattullo, în Piazzale di Porta Lodovica nr. 2 (www.gattullo.it), premiata pentru cozonacul tipic milanez, Peck, templu al gastronomiei de calitate (Via Spadari nr. 9, www.peck.it), si nu in ultimul rand Salumaio, din 2011 gazduit in palatul Bagatti Valsecchi, unde cumperi si mananci pe loc (www.ilsalumaiodimontenapoleone.it).
 

UNDE DORMITI:

Milano Scala (arte). Un hotel cu nume emblematic, in plin centru, intre contemporan si traditional. Criterii de constructie inovatoare, arhitectura ecocompatibila fara agenti de poluare; interioare din alte vremuri, de inspiratie lirica: de la apartamentul La Boheme, la Turadot, Aida si Madame Butterfly...
Info: Via del Orso nr. 7, tel. 02 870961, www.hotelmilanoscala.it

B&B Trovailtempo (cu gradina). Casa cu balustrade a doua surori asociate din Milano: patru camere rafinate, stil frantuzesc, cu vedere spre gradina, intr-o zona rezidentiala linistita Ianga hipodrom si stadionul San Siro.
Info: Via Novara nr. 276, tel. 339 502773o, www.trovailtempo.it

B&B Porta Garibaldi (design). La doi pasi de viata de noapte din Corso Como, intre zonele trendy cu wi-fi si bucatarie utilata. Exista si biciclete pentru plimbari in cartier.
Info: Viale Pasubio nr. 8, tel. 02 29061419, www.portagaribaldi.it

Il-Marchesino-Milano

UNDE MANCATI:

II Marchesino (top). Noul templu al lui Gualtiero Marchesi, potrivit la orice ora din zi: de la mic dejun de la primele ore ale diminetii la pranz, la cina inainte si dupa spectacol, cu feluri de mancare traditionale milaneze imbunatatite de neostoita verva creativa a maestrului bucatar.
Info: Piazza della Scala colt cu Via Filodrammatici nr. 2, tel. 02 72094338, www.ilmarchesino.it

Gatta (mediteraneean). Putin magazin de imbracaminte, putin agentie de voiaj, in primul rand restaurant, sala cu putine mese, cu carti pentru cei carora le place lectura, cu conexiune wi-fi si vin din cel mai bun. Propunerile sunt napoletane autentice.
Info: Via Castel Morrone nr. 10, tel. 02 70006870, www.gattomilano.com

Pescheria Da Claudio (peste). Un simbol al cartierului Brera—Garibaldi si al orasului: o pescarie cu specialitati foarte proaspete de gustat in localul de la parter, extrem de aglomerat la pranz, si noul restaurant gourme la etajul unu.
Info: Via Cusani nr. tel. 02 8056857, www.pescheriadaclaudio.it 

perrier-jouet

NIGHTLIFE:

Perrier-Jouet Oyster Bar (La Rinascente). Trece (si intra) toata lumea, insa numai adevaratii cunoscatori urca la ultimul etaj unde food department nu se inchide niciodata inainte de miezul noptii.
Aici se afla Oyster Bar: stridii si sampanie a celebrei case Perrier-Jou" cu vedere spre dom.
Info: Via Santa Redegonda nr. www.rinascente.it

Atm Bar. In capitala de happy hour a Italiei, o adresa pe firmament de ani de zile. Renovata de curand in versiune ecologica, se afia la capatul autobuzelor, la un pas de Corso Como; propune si serate tematice: sesiune DJ, jazz, soul, muzica vintage...
Info: Bastioni di Porta Volta nr. 78/a, www.atmbarmilano.com

Luminal Square. Se danseaza sub lucarna futurista de 15 metri, asta daca nu aveti o invitatie pentru micul salon Muzical, DJ set, house, underground, cu aperitive si cocteiluri. Aici gasiti toata lumea buna a modei, a manechinelor, a trend-setterilor si a menechinilor. Info: Via Monte Grappa, tel. 02 3 6524405

Pentru orice alte informatii: www.turismo.milano.it

National Geographic, 52 de weekenduri de vis, Elena Luraghi si Cinzia Rando, Editura Litera

Packages title Packages subtitle
City Break title City Break subtitle
Hotel title Hotel subtitle
Cauta zbor spre Milano in perioada dorita
Activities title Activities subtitle
Transfers title Transfers subtitle
Plecare
Destinatie
Data plecare
Data intoarcere
Solicita oferta