20px

DESCRIERE MUNTENEGRU

Numele tarii in cele mai multe limbi vest-europene reflecta o adaptare a denumirii venetiene Montenegro (din latina, mons „munte” + niger „negru”), aproximativ „Muntele Negru”. Alte limbi, in special cele apropiate si inclusiv in romana, utilizarea reprezinta o traducere directa a acestei sintagme. Alte astfel de exemple sunt numele albanez, Mali i Zi, cel grecesc de Μαυροβούνιο, dar si cel chinez de "黑山" (Heishan), si cel turcesc, Karadağ, toate insemnand „Munte Negru”. Numele autohton este Crna Gora, denumirea fiind extinsa la o parte mai mare a tarii in secolul al XV-lea. Initial, el facea referire numai la o mica fasie de pamant detinuta de clanul Paštrovići, dar in cele din urma a ajuns sa fie folosita pentru regiune muntoasa mai mare, dupa numele familiei Crnojević din Zeta Superioara. Regiunea sus-mentionata a devenit cunoscut sub numele de „Muntenegrul Vechi” (Stara Crna Gora), prin secolul al XIX-lea, pentru a se distinge de teritoriul nou-dobandit Brda („inaltimile”). Muntenegru si-a marit si mai mult dimensiunile pana in secolul al XX-lea, ca rezultat al razboaielor impotriva Imperiului Otoman, care au dus la anexarea Vechii Hertegovine⁠ si a unor parti din Metohija si din Raška⁠ de sud. Granitele s-au mai schimbat putin de atunci, pierzand Metohija si castigand Golful Kotor⁠.

ISTORIE
Pliniu, Appian si Ptolemeu mentionau ca Docleatae traiesc intr-o regiune maritima, care detine orasul Doclea (aflat pe locul actualului Podgorita).
Ilirii au fost primii locuitori atestati ai regiunii, ajungand aici la sfarsitul Epocii Fierului. Pana la anul 1000 i.e.n.⁠, aceste triburi formasera o limba ilira si o cultura comune, care s-au raspandit in mare parte din Balcani.
Interactiunea dintre grupuri nu a fost intotdeauna prietenoasa – cea mai frecventa forma de asezare erau asezarile intarite de pe dealuri – dar au evoluat forme de arta specific ilire, cum ar fi bijuteriile de chihlimbar si bronz. In timp, ilirii au format o federatie de triburi centrata in ceea ce este astazi Macedonia si nordul Albaniei.
Grecii au creat colonii pe coaste pe locurile unor asezari ilire aproximativ pe la 400 i.e.n. Ulterior, cultura elena s-a raspandit treptat din centrele grecesti, in special de la Bouthoe (Budva). Romanii au urmat dupa acestia. Impulsul initial pentru incursiunile romane a venit atunci cand, in 228 i.e.n., grecii au cerut romanilor protectie fata de o ilira pe nume Teuta. Ea a fugit la Risan, dupa ce a fost obligata sa plece din fortareata ei de catre romanii care au hotarat sa ramana in regiune, atrasi de resursele sale naturale.
Ilirii au continuat sa opuna rezistenta romanilor pana in 168 i.e.n., cand a fost invins ultimul rege ilir, Gentius⁠. Romanii au profitat de aceasta oportunitate pentru a absorbi complet Balcanii in provinciile lor prin 100 i.e.n. Ei au construit retele de castre, drumuri si rute comerciale de la Dunare la Marea Egee, ceea ce a accelerat procesul de romanizare. Cu toate acestea, in afara oraselor, cultura dominanta a ramas cea ilira. Vechi vile romane din mozaicuri de Risan. Romanii au infiintat provincia Dalmatia, care cuprindea si ceea ce astazi este Muntenegru. Cel mai important oras roman din aceasta regiune a fost Doclea⁠, fondat in jurul anului 100 e.n. Descoperirile arheologice din Doclea (de exemplu, bijuterii si opere de arta) indica faptul ca acesta a fost un nod al unei retele de comert extinse si plina de viata. Chiar si cu aceasta gama larga de retele de comert, Roma era in declin la inceputul secolului al IV-lea, cand imparatul Diocletian a impartit imperiul in doua jumatati administrative. Invadatorii din nord si vest patrundeau pe teritoriul roman si in 395 Imperiul Roman a fost in mod oficial divizat, jumatatea de vest fixandu-si capitala la Roma iar cea estica, care in cele din urma a devenit Imperiul Bizantin, si-a stabilit capitala la Constantinopol. Muntenegrul modern cade pe falia intre aceste doua entitati. Dupa ce ostrogotii au navalit prin Balcani au cucerit partile regiunii anterior detinute de romani, imparatul Iustinian a restabilit controlul bizantin asupra Balcanilor dupa 537 si a adus cu el crestinismul.

reduceri-early-booking
reduceri-early-booking
reduceri-early-booking


CLIMA

Clima Muntenegru variaza de la mediteraneana in zona coastei sudice la continentala spre interior. Ca o consecinta, temperaturile din zona litorala, in comparatie cu cele din interiorul tarii, sunt mai mari cu 6-7 grade Celsius. Temperatura medie anuala pe intreaga tara se ridica la peste 25 de grade vara si cateva grade sub zero iarna. Precipitatiile, atat ploile cat si zapezile, au o rata mai mare spre nord. Interiorul primeste de aproximativ 3 ori mai multe precipitatii decat zona sudica, de coasta. Vara este cu siguranta cel mai potrivit sezon pentru o vizita in Muntenegru. Este momentul in care vremea este cea mai frumoasa, iar tara joaca rolul de gazda pentru un numar mare de evenimente culturale. Restul anului este destul de linistit din punct de vedere turistic, iar iernile pot deveni extrem de friguroase, in special in partea nordica.

CONDITII DE CALATORIE
Cetatenii romani pot intra in Muntenegru fara viza, in baza unui pasaport valabil, pentru o perioada de sedere de maxim 90 de zile intr-un interval de 6 luni de la data primei intrari. Aceasta perioada poate fi folosita neintrerupt sau succesiv, fara a se depasi termenul de 90 de zile. Pasaportul trebuie sa fie valabil minim 90 de zile de la data planificata pentru plecarea din Muntenegru. In scop turistic, cetatenii romani pot intra in Muntenegru pe baza cartii de identitate valabile, avand drept de sedere o perioada de 30 de zile de la data intrarii. Cartea de identitate trebuie sa fie valabila minim 30 de zile de la data planificata de plecare din Muntenegru. In termen de 24 de ore de la momentul sosirii, cetatenii romani trebuie sa-si inregistreze sederea pe acest teritoriu. In cazul cazarii la o unitate hoteliera inregistrata (hotel, motel, apartament privat), proprietarul este obligat sa efectueze acest demers conform legislatiei locale. Aceleasi prevederi se aplica in cazul companiilor, antreprenorilor, persoanelor fizice sau unitatilor medicale care ofera tratament medical cetatenilor straini. Incalcarea prevederilor legale privind inregistrarea sederii se pedepseste cu amenda, care variaza de la 60 la 600 de euro. Inregistrarea se efectueaza electronic, cetatenii straini primind o copie a formularului de inregistrare. Nu se percep taxe pentru inregistrare, dar cetateanul strain trebuie sa dovedeasca detinerea mijloacelor financiare pentru a se intretine pe durata sederii. Conform legislatiei din Muntenegru, turistii trebuie sa achite, la unitatea de cazare, o „taxa de statiune”, intre 0,50 –1,00 euro de persoana/zilnic, cuantumul fiind stabilit de fiecare municipalitate.

SFATURI MEDICALE
Este recomandata incheierea unei asigurari de calatorie, medicala si de viata. Sistemul medical are doua componente: de stat si privat. In sistemul privat, accesul se poate face contra cost. Pentru asistenta medicala de urgenta care se acorda in mod gratuit, este necesara asigurarea medicala incheiata la firmele autorizate din tara inainte de efectuarea calatoriei. In Muntenegru nu sunt necesare vaccinari speciale.

TRAFIC
Circulatia auto se efectueaza pe partea dreapta. In trafic se circula cu faza de intalnire aprinsa. Este obligatorie purtarea centurii de siguranta, iar copiii de pana la 5 ani trebuie sa calatoreasca obligatoriu in scaune de masina omologate. In zonele montane se impune o adaptare a vitezei in raport cu starea carosabilului si dificultatea traseului. In sezonul rece este obligatorie echiparea autovehiculelor cu anvelope de iarna, in perioada si pe portiunile de drum stabilite anual prin ordin al Ministerului Afacerilor Interne al Muntenegrului. Conducatorii auto sunt sfatuiti sa conduca cu atentie si sa adapteze viteza la starea carosabilului, cu respectarea obligatorie a indicatoarelor rutiere. In sezonul estival, rutele spre si pe litoral sunt aglomerate. Pentru rutele secundare, trebuie obtinute din timp date suplimentare deoarece reteaua drumurilor locale este in mare parte ingusta, la dimensiunile unei singure benzi de circulatie, fara parapeti de protectie, ceea ce poate pune probleme reale unor conducatori cu experienta redusa. Amenzile pentru abateri de la normele de circulatie variaza intre 20 - 2.000 euro (pana la 6.000 de euro in cazul persoanelor juridice), iar in cazul abaterilor grave este prevazuta pedeapsa cu inchisoarea de pana la 60 de zile.

reduceri-early-booking
reduceri-early-booking
reduceri-early-booking


BUCATARIA

Bucataria muntenegreana este un rezultat al lungii istorii a tarii. Este o variatie a bucatariilor mediteraneana si orientala. Cea mai mare influenta provine din Italia, Turcia, Imperiul Bizantin/Grecia, si, precum si din Ungaria. Preparatele din bucataria muntenegreana variaza geografic; bucataria din zona de coasta difera de cea din regiunea muntoasa din nord. Zona de coasta este in mod traditional reprezentativa pentru bucataria mediteraneana, fructele de mare fiind un fel de mancare comun, in timp ce partea de nord are specific mai degraba oriental.

DE VIZITAT
Muntenegru, destinatia de vacanta te uimeste prin frumusetea rara a peisajelor, prin farmecul micilor orase medievale si prin remarcabila sa mostenire culturala, la care se adauga ospitalitatea si gustul bun al specialitatilor muntenegrene.

Sveti Stefan - punct de atractie pentru numeroase celebritati.
Aflata la 6 km de Budva, insula Sveti Stefan este o micuta insulita fortificata, ocupata de un complex hotelier (Aman Resort) si o statiune la Marea Adriatica. Insula cu casele traditionale si strazi inguste s-a conservat perfect de secole, reprezentand astazi un punct de atractie pentru numeroase celebritati, precum Sophia Loren, Sylvester Stallone, Queen Elizabeth II. Statiunea de lux Sveti Stefan a fost odata un sat pentru pescari si a devenit astazi un ansamblu uimitor de plaje intinse, constructii vechi si o vegetatie luxurianta. Plaja Miločer este lunga de 280 m, iar in spate are padurea Miločer care cuprinde specii rare de arbori exotici. Plaja Miločer este una dintre plajele nisipoase de inalta categorie si mai este numita si Plaja Regelui. Plaja Reginei, mai mica decat Miločer, este situata intr-un golf, nisipul ei este roz si este la fel de exclusivista ca Miločer. Plaja Reginei este locul in care jucatorul de tenis Novak Djokovic s-a casatorit cu Jelena Ristic in iulie 2014.

Petrovac - orasul inconjurat de pini si maslini
Petrovac este un mic oras turistic de pe litoralul muntenegrean, intre statiunile Budava si Bar, unde vechiul drum montan de la Podgorica ajunge pe coasta. Are o plaja cu nisip de 600 m lungime si este o destinatie turistica populara, ceva mai linistita, in contrast cu orasele vii si dezvoltate din apropiere Budva si Sutomore. Doua dintre cele mai importante puncte la care trebuie sa ajungi aici sunt Kastio (o mica fortareata venetiana) si moziacul roman (care dateaza din secolul IV si care a fost gasit abia in 1902 intr-o livada de maslini). Plaja Lucice din Petrovac, curata si intima, are forma unui mic golf si este inconjurata de pini si plantatii de maslini. Intrarea lina in mare o face sa fie preferata familiilor cu copii.

Ulcinj - asezarea ascunsa a Adriaticii
Ulcing este una din cele mai mari asezari de pe coastra adriatica, situat la granita cu Albania. Zona este cunoscuta pentru plaja sa lunga de 12 km, Velika plaza. Inainte de perioada medievala, Ulcinj a fost cunoscut ca locul cel mai ravnit de bandele de pirati si pentru o buna perioada a fost chiar capitala acestora din zona Marii Adriatice. Vechiul oras Ulcinj este o comunitate medievala asemanatoare cu un castel, foarte bine conservat ce se afla pe varful unui munte cu vedere spre tarm. Orasul nou este o aglomerare urbana de case, hoteluri si vile ridicate in stiluri arhitecturale diferite, unele dintre ele tin inca linia clasica. Regiunea Ulcinj este bogata in excursii, distractii si activitati recreative de-a lungul coastei Muntenegrului, cum ar fi excursii pe lacul Sasko, scuba diving sau sporturi extreme.

Becici - oraselul cochet din Muntenegru
Becici este un orasel de coasta, cochet si modern cu numeroase cafenele, restaurante, terase si magazine ce satisfac orice gust. Plaja din Becici este considerata una dintre cele mai frumoase si mai lungi plaje din sudul Marii Adriatice, cu o latime de pana la 100 metri, inconjurata de munti si de apele albastre. Este situata la 3 km de Budva. O parte din plajele din Bečići sunt acoperite cu mici pietricele multicolore, ceea ce le face unice in Europa. Mai multe scene din Casino Royale, celebrul film din seria James Bond, au fost filmate aici. Pentru iubitorii de sporturi nautice, exista o varietate de activitati, de la windsurfing, snorkeling sau scufundari, pana la parasailing, ski nautic sau kitesurfing.

Golful Kotor - frumoasa intalnire intre pamant si mare
Kotor este una dintre cele mai cautate destinatii din Muntenegru, mai ales pentru excursiile de o zi din Dubrovnik (Croatia). Kotor nu are plaje intinse cu nisip fin, dar are cateva dragute si intime imprastiate in jurul golfului. Vechiul port din Kotor este inconjurat de un zid impresionant construit in timpul Republicii Venetiei care reflecta influenta venetiana in randul arhitecturii. Golful Kotor (Boka Kotorska), unul dintre cele mai mari din Marea Adriatica, este numit uneori cel mai sudic fiord din Europa (desi aceasta este de fapt un canion scufundat) si face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. Golful Kotor creeaza un cadru natural uluitor, avand pe o parte si alta muntii stancosi Lovćen si Orjen, ce creeaza un contrast cu albastrul Marii Adriatice. Castelul San Giovanni din Kotor este locul ideal pentru o priveliste uimitoare asupra Golfului.

Satul Perast - Venetia de langa Kotor
Unul dintre locurile de neratat din Golful Kotor este Perast, un oras vechi, fascinant, cu o bogata istorie maritima, situat la 12 km de Kotor. Are o singura strada principala care merge de-a lungul marii si cu alte cateva stradute inguste, care urca si coboara printre casele de piatra. Perast a fost la origine un sat pescaresc si a apartinut pana in sec. al XVIII-lea, Republicii Venetiene. Nu departe de mal, se gaseste insula Our Lady of the Rocks, singura insula construita artificial din Marea Adriatica. Exista si o legenda care spune ca numele insulei Our Lady of the Rocks provine de la doi marinari care au gasit o icoana pe o stanca si au considerat lucrul acesta un semn divin. Astfel au construit impreuna cu localnicii insula si biserica exact in locul in care au gasit icoana.

Lacul Skadar - locul potrivit pentru iubitorii de natura
Este cel mai mare lac cu apa dulce din Peninsula Balcanica, amplasat intre Albania si Muntenegru. Adaposteste peste 260 specii de pasari si e unul dintre putinele locuri din Europa unde mai sunt pelicani. Malul nordic al lacului este un tinut mlastinos intins. Lacul s-a format intr-o depresiune, umpluta de apele unor izvoare subterane,iin numar de 30. Cel mai adanc se afla la 60 m sub nivelul lacului si poarta numele Radus. Lacul e presarat cu insule si insulite. Pe multe dintre ele se gasesc manastiri, fortificatii sau mici asezari pescaresti. Grmožur, “Alcatrazul Muntenegrului”, o fosta inchisoare construita de turci, e o ruina alba, stralucitoare, pe ale carei ziduri stau de garda zeci de pescarusi.

Canionul Tara - plimbare prin salbaticie
Canionul Tara face parte din Parcul National Durmitor si este unul dintre cele mai spectaculoase canioane. Pe trasul defileului, raul Tara are cascade care pot atinge o inaltime de 60 m, fiind o atractie pentru amatorii sportului nautic. Canionul este format din terase stancoase, mici portiuni de nisip, vegetatie abundenta si are peste 80 de pesteri cateva dintre ele fiind deschise si turistilor. Construit in perioada 1937-1949, Podul Tara era cel mai mare pod de beton de pe continent, iar astazi, de la cei 172 de metri inaltime, ofera o priveliste extraordinara a canionului si a raului, care parca se pierde intre munti. De pe valea adanca a canionului puteti face rafting pe apele repezi sau puteti porni in drumetii pe traseele potrivite.

reduceri-early-booking
reduceri-early-booking
reduceri-early-booking


Manastirea de la 2000m Ostrog

Manastirea Ostrog este una dintre cele mai cunoscute si impresionate manastiri ortodoxe din Muntenegru, dar si din lume. Ea se afla asezata pe o stanca a muntelui Ostrog, care se ridica la o altitudine de 2.000 de metri, intre orasele Danilovgrad si Niksic. Manastirea adaposteste o pestera, unde a trait Sfantul Vasile de Ostrog. Adesea, manastirea din coasta Muntelui Ostrog este catalogata ca fiind una dintre cele mai vizitate manastiri ortodoxe din lume si cel mai important loc de pelerinaj din intreaga Peninsula Balcanica. De pe zidurile manastirii se poate vedea o priveliste miniunata a campiei Bjelopavlići.

Cetinje - capitala istorica a Muntenegrului
Acest orasel cochet este amplasat intr-o depresiune in muntii Lovcen, o rezervatie naturala frumoasa plina de verdeata si vestigii. Numele provine de la raul Cetina care strabate localitatea, si este situat la distante mici de principalele destinatii turistice, 31 km de Budva si 36 km de Podgorica. Orasul are numeroase monumente istorice, biserici si piete. Palatul Albastru, construit intre anii 1894-1895, este resedinta oficiala a presedintele Muntenegrului,. Palatul Regal sau Palatul Regelui Nikola este una dintre atractiile principale cu care se poate lauda capitala antica a Muntenegrului. Cladirea in stil Art Nouveau abunda cu detalii decorative si forme originale, fiecare dintre salile sale fiind realizate in stil individual. Aflata la poalele Muntelui Orlov Krs, Manastirea Cetinje, este cel mai important asezamant monahal din Muntenegru, fiind scaunul episcopal al Mitropoliei de Muntenegru.

Peninsula Lustica - celebra pentru plajele sale
Peninsula Luštica, aproape 13 km lungime, este alcatuita din 19 sate mititele, 15 bisericute din piatra si se afla la 15 km de Tivat si la o distanta de doar 6 km, pe apa, fata de Herceg Novi. Toata coasta Peninsulei Luštica este celebra pentru plajele sale, iar unele zone pot fi vizitate doar cu barca. Plaja Dobrec este celebra pentru cele mai limpezi ape si poate fi accesata de pe mare. Blue Grotto este o plaja celebra pentru efectul incredibil al luminii prin apa. Iar Przno are nisipuri albe, paduri de pini si plantatii de maslini, fiind una dintre cele mai indragite plaje din tara.. Alte plaje celebre sunt Mirista si Zanjice. Pestera albastra este una dintre cele mai atractive din seria de pesteri situate intre golfuletul Zlatna Luka si Capul Mokra Gora, la o distanta de 16 km de Herceg Novi, in apele Marii Adriatice.

Herceg Novi - orasul de pe coasta
Herceg Novi este un oras de coasta din Muntenegru si se gaseste la o scurta calatorie cu vaporasul de peninsula Luštica. Acesta a fost, pe vremuri, destinatia turistica favorita pentru burghezii Vienei din secolul al XIX-lea. Orasul nu dispune de plaje de nisip, litoralul fiind constituit de cateva platforme de beton, intrerupte, din loc in loc, de golfulete stancoase, ce ascund mici portiuni de plaje cu pietris. La inaltime, deasupra orasului, este fortului spaniol din secolul al XVI-lea, Tvrdava Spanjola, numit asa de spaniolii ce au ocupat pentru o mica perioada de timp orasul. Tot aici puteti vizita Kanli Kula (Turnul Sangeros), constructie ce a servit ca inchisoare in timpul ocupatiei otomane. In prezent aici au loc spectacole de teatru si mai poate fi folosit ca platforma de observare a intregului oras si a peninsulei Luštica.

Prokletije - cel mai “tanar” Parc National din Muntenegru
Parcul National Prokletije este cel mai recent declarat parc national din Muntenegru, prin 2009 si este inzestrat cu o mare frumusete naturala. Peisajul sau prezinta chei adanci, munti abrupti, vai pitoresti ale raurilor, lacuri glaciare, rauri si iazuri de munte. Parcul gazduieste, de asemenea, o colectie unica de flora si fauna, incluzand mai multe specii de plante 1,700. Mamifere precum ursul brun, mistretul, raul si cerbul traiesc in parc, iar raurile si lacurile au o biodiversitate acvatica semnificativa. Parcul National Prokletije include, de asemenea, mai multe monumente antice cu semnificatie arhitecturala si istorica.

Sutomore, atmosfera romantica la fiecare pas
Sutomore este o statiune mica, renumita din Riviera Barska, care se situeaza in Golful Sutomor, la doar 6 km de orasul Bar, situat pe coasta Marii Adriatice, avand o populatie de 1827 de locuitori. Aerul istoriei nu lipseste din aceasta statiune, unde cu siguranta trebuie sa vizitati cetatea Haj Nehaj, aflata la 230 m deasupra marii. Sutomore este mai degraba potrivit pentru cei romantici si pentru familiile care doresc sa aiba parte de o vacanta linistita pe malul marii, plimbari si excursii in natura.

Podgorica - capitala dintre munti
Podgorica, capitala si cel mai mare oras din Muntenegru, iti da senzatia ca te afli deasupra muntilor. Datorita istoriei orasului si a intregii tari, Podgorica este o mixtura de stiluri arhitecturale. Din perioada turca au ramas, in Orasul Vechi, doua moschee, Turnul cu Ceas si podul, plus strazile intortocheate. Centrul urban s-a schimbat pe celalalt mal al Ribnica, unde orasul s-a dezvoltat in sens european, cu strazi mai largi. TRG REPUBLIKE este piata centrala a orasului. De aici incepe zona pietonala, cu localuri, magazine si cu terase cochete. Muntii din Muntenegru revarsa asupra capitalei apele Niagarei europene, Cascada Cijevna, la doar 10 minute de oras. La trei kilometri nord-vest de Podgorica se gasesc ruinele orasului antic Diocleea, cunoscut in Grecia Antica, dinaintea si din timpul Imperiului Roman. Imparatul roman Diocletian isi are radacinile in aceste regiuni. Zona este recunoscuta si pentru vinul de prima calitate si deosebit de tamaduitor. De exemplu, aici sunt produse marcile "Vranac" si "Prokorden", respectiv cunoscuta tuica de struguri "lozovaca" sau "apa vietii", cum i se mai spune.

Packages title Packages subtitle
City Break title City Break subtitle
Hotel title Hotel subtitle
Cauta zbor catre Muntenegru in perioada dorita
Activities title Activities subtitle
Transfers title Transfers subtitle
Plecare
Destinatie
Data plecare
Data intoarcere
Solicita oferta