Namibia este o tara in sud-vestul Africii. Capitala este Windhoek. Numele statului este derivat din numele desertului Namib, care-i ocupa intregul tarm. Ziua nationala este 21 martie, „Ziua Independentei” 1990.
Republica Namibia este organizata in 13 regiuni.
Campia litorala a Namibiei, care se intinde pe o lungime de aproape 1.500 de kilometri de-a lungul Atlanticului este neobisnuit de ingusta. La o distanta de numai cativa kilometri in interiorul uscatului incepe Desertul Namib. In nordul tarii, dincolo de intinderile desertului, se afla Owambo, un podis in care traiesc peste jumatate dintre locuitorii Namibiei. In mijlocul Podisului Owambo se afla una dintre cele mai intinse rezervatii naturale: Parcul National Etosha.
In vest, Namibia este marginita de Oceanul Atlantic. In est se afla desertul Kalahari, care se intinde in nord spre Angola, iar in est spre Botswana. In sud se afla raul Orange, care formeaza frontiera dintre Namibia si Africa de Sud. Orange este cel mai lung fluviu din Namibia. In interiorul tarii nu exista nici un rau cu regim permanent. Relieful cel mai inalt este constituit din masivul Brandberg, de peste 2500 m, bogat in resurse naturale. HARTA NAMIBIA
De-a lungul intregii coaste a Namibiei la Oceanul Atlantic , Desertul Namib, cel mai vechi desert din lume, formeaza o vasta intindere de teren arid, acoperita cu nisip si roci vechi. In timp ce zona de coasta a desertului este marcata de dune albe, in interior este acoperita cu dune portocalii, sub forma de stea - cele de pe marginea bazinului Sossusvlei sunt cele mai inalte si stabile din lume. Desertul Namib se intinde spre vest pana la Marele Escarpament, situat paralel cu coasta. Dincolo de acesta se afla un platou central cu relief ondulat, din care munti adanc fisurati se ridica din savana acoperita cu tufisuri de maracini. In sud, linia muntilor este intrerupta doar de canionul Fish River (Raul Pestilor), al doilea ca marime din lume. In nord, peisajul variaza de la savana acoperita cu copaci, zone cu tufisuri si ierburi, la stepe intinse, cu iarba putina, din bazinul Etosha, lipsit de rauri, si pana la vegetatia luxurianta de-a lungul cursurilor de apa. In Namibia cu fost descoperite impresionante vestigii ale trecutului geologic indepartat al Pamantului. Ele includ paduri pietrificate, urme fosile de dinozauri si cel mai mare meteorit din fier din lume
Circa 70% din populatia Namibiei traieste din agricultura, constand in principal din pasunatul vitelor. Industria majora a tarii este mineritul. Bogatia de resurse minerale a tarii include uraniu, diamante, metale neferoase si pretioase. Diamantele au inceput sa fie extrase din Namibia de mai multi ani, fiind acum principalele produse de export. Dar intrucat depozitele de pe uscat au inceput sa se diminueze, a devenit tot mai importanta exploatarea acestora din largul marii. Alte exporturi sunt produse derivate din practicarea agriculturii (vite mari, oi, piei de animale, carne) si a pescuitului. Apele de coasta ale Namibiei sunt printre cele mai bogate in peste din intreaga lume.
Namibia dispune de o infrastructura solida. Reteaua sa de drumuri este bine dezvoltata, avand si o linie de cale ferata care face legatura cu Africa de Sud. La Windhoek exista un aeroport international, tara dispunand si de un port cu ape adanci la Walvis Bay. Anterior a facut parte din teritoriul Africii de Sud, dar a fost dat inapoi Namibiei in 1994.
Desertul Kalahari - Cea mai mare parte a imensului desert Kalahari se afla pe teritoriul Botswanei, dar, se extinde si in Namibia si Africa de Sud. Desi cad putine ploi, in desert cresc copaci si ierburi.
Windhoek este cel mai populat si important oras al Namibiei.
Populatia Namibiei atingea in anul 2002 numarul de 1,82 mil. loc., fiind printre cele mai slab populate
tari din Africa, in ciuda faptului ca detine o suprafata enorma. Densitatea populatiei este de doar 2 loc. pe km patrat.