20px

DESCRIERE PANAMA

Panama este un stat din America Centrala, situat pe partea cea mai ingusta a istmului ce uneste cele doua Americi. Se invecineaza la nord-vest cu Costa Rica, la nord cu Marea Caraibilor, la est cu Columbia, iar la sud cu Oceanul Pacific.

Panama are un teritoriu cu forma alungita, vasele trecand din Oceanul Pacific in cel Atlantic si invers prin Canalul Panama. Pe directia est-vest se intinde un lant muntos, cu altitudini reduse, dominat de culmi vulcanice. Restul tarii este format din dealuri inalte si depresiuni de-a lungul raurilor, iar partea estica este acoperita de paduri tropicale.

Pe langa acest teritoriu, Panama mai are si cateva insule, precum arhipelagurile San Blas si Bocas del Toro.

O mare parte a tarii nu este locuita, majoritatea locuitorilor aflandu-se in Panama City (Ciudad de Panama) – capitala si Colon, in regiunea canalului sau pe coasta Pacificului.

Cultura statului Panama este rezultatul fuziunii dintre culturi diferite, care s-au stabilit in tara de-a lungul istoriei sale: spaniole, ameridiene, africane, din vestul Indiei, columbiene, americane, chineze si altele. Aceasta combinatie se regaseste in muzica, gastronomie si arta.

Carnavalurile sunt una dintre principalele festivitati din Panama.

Natura i-a oferit acestei tari o varietate neobisnuita de fructe tropicale, legume si ierburi aromate, pe care localnicii le folosesc in bucatarie, rezultand un amestec unic de influente spaniole, africane si americane native. In Panama City exista numeroase restaurante, la fel ca si in celelalte mari orase, unde va puteti bucura de preparate traditionale.

In mod special, influenta spaniola este prezenta in arhitectura oraselor coloniale, mai ales in cartierul vechi din Panama City si in provinciile centrale ale tarii (ex. Portobelo in provincia Colon).

Harta Panama

LIMBA OFICIALA: spaniola; in Panama City se vorbeste si engleza.

MONEDA OFICIALA: Balboa (PAB); 1 EUR = cca. 1 PAB; de asemenea se folosesc dolari americani (USD). Sunt agreate toate tipurile de carduri (American Express, Visa, Master Card etc). 

Clima si cand sa mergi in Panama: clima este tropicala si temperaturile sunt mai ridicate in partea de sud a tarii. Panama este sub influenta a doua anotimpuri, cel ploios si cel uscat. Cel mai potrivit sezon pentru vizita si plaja este cel uscat, de la jumatatea lunii decembrie, pana la jumatatea lunii aprilie. Totusi zona muntoasa este in general ploioasa mai tot timpul anului (Parcul National al Vulcanului Barú).

TURISMUL:

In ultimii ani, regiunile din nord, nord-est si vest au atras tot mai multi vizitatori, pentru plajele cu nisip alb, fin, dintre care va recomandam plajele exotice: Bocas del Toro, San Blas (ofera posibilitati de sporturi acvatice), Plaja Farallon si Playa Bonita, Playa Blanca (aici se afla cele mai multe hoteluri de pe coasta Pacificului) teritoriul nefiind inca exploatat de turismul de masa.

Ciudad de Panama (capitala), supranumita si Miami a Americii Centrale, este un amestec fascinant intre Spania veche si America. Centrul istoric este pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO pentru stradutele pietruite, cladirile coloniale, Plaza de Francia, Paseo de las Bovedas, biserica San Jose, biserica Santo Domingo, Muzeul de Arta Coloniala Religioasa si cea mai impresionanta cladire din capitala, Palatul Prezidential. Insa acest centru cultural, politic si economic al tarii surprinde vizitatorii prin impozanta si stilul de viata cosmopolit, fiind construit pe un fundal rapitor de vile cochete, zgarie-nori, dealuri verzi, siruri de copaci si iahturi de lux.

De asemenea merita sa vizitati situl arheologic Panamá Viejo, ruinele orasului vechi, aflate la 6km de capitala (acesta este orasul original Panama City).

Zona Bocas del Toro are mai multe de oferit decat plaja, uimind prin peisajele spectaculoase ale Golfului Delfinilor, padurile de mangrove si regiunea Coral Cay sau prin plantatiile de cacao.

Parcul International La Amistad (patrimoniu UNESCO) este un parc natural de 401.000 ha de paduri tropicale si este cea mai mare rezervatie naturala din America Centrala, care reprezinta o resursa majora de biodiversitate la nivel regional (circa 20% din diversitatea speciilor din regiune) si la nivel mondial, impartit intre Panama si Costa Rica.

De asemenea merita sa faceti o excursie pana la insula Barro Colorado din lacul Gatun, o intindere de apa artificiala, rezervatie biologica (este unul dintre principalele laboratoare tropicale din lume). Puteti afla mai multe despre flora si fauna locala in parcurile si rezervatiile nationale, dintre care enumeram: Rezervatia Padurii Tropicale Gamboa, Parcul National Soberania, Parcul National Darien, Parcul Național Vulcan Barú sau Parcul National Insula Coiba.

INFORMATII UTILE:

- este necesar pasaport valabil minim 6 luni de la data incheierii derularii programului - se recomanda sa se evite folosirea pasapoartelor temporare pe 1 an;
- este recomandata asigurarea medicala;
- cetatenii romani care doresc sa calatoreasca in Panama nu au nevoie de viza de intrare;
- se recomanda vaccin impotriva febrei galbene si tratament preventiv impotriva malariei;
- se recomanda masuri impotriva tantarilor;
- alimentarea cu electricitate (110 Volti) este cu stechere de tip american (este nevoie de adaptoare);
- circulatia auto se efectueaza pe partea dreapta a drumului

Solicita oferta