20px

DESCRIERE PRAGA

Pe de o parte, atmosfera din „vechea Praga" cu mitul lui Kafka care trezeste nostalgii literare. Pe de alta, localurile la moda, buticurile de design, firmele simbol ale ospitalitatii de lux care au luat locul hotelurilor vetuste in stil sovietic. In capitala trezita din anii de amorteala, energia noului care inainteaza e palpabila. De la Praga istorica a podului Carol si a castelului, la cea a Nova Masto (orasul nou) si a Holdovice (cartierul modern), iata tot ce e de vazut, de descoperit, de facut.
Este lesne de vizitat Praga fiindca este impartita in cartiere usor de identificat. Se incepe cu Stara Masto, orasul vechi, cu cartierul evreiesc, cu Orologiul Astronomic Municipal, cu biserica gotica Tjfn si cu Klementinum: fostul colegiu iezuit cu capela de secol XVIII unde au loc concerte si care gazduieste biblioteca baroc si turnul astronomic (Kt'sVovnicka nr. 190, Karlova nr. 1, Marianske nam. 5, orar variabil, www.klementinum.com). Dupa ce treceti podul Carol, monument simbol al orasului, ajungeti la Mala Strana (orasul mic), conturat de cladiri baroce care imbratiseaza biserica Sf. Nicolae, si aceasta sediu de concerte (Malostranska namasti, orar 9-76, martie-octombrie 9-17, www.psalterium.cz), apoi la miticul Muzeu Kafka (Cihelna nr. 2b, orar 10-18, www.kafkamuseum.cz), in atmosfera insulei Kampa intre canalul Certovka si Vltava, unde ziua vizitati Muzeul Kampa, o constructie de la 1300 splendid restaurata, care prezinta opere de arta contemporana din Europa Centrala si de Est (U Sovovych Mlyna nr. 2,  www.museumkampa.cz), iar seara va relaxati in multele puburi si localuri mici.

prague from Petrin tower


Asta daca nu vreti sa urcati cu telefericul pe colina Petrin (foto sus cu vederea panoramica, functioneaza pana la 23.20), unde gasiti Observatorul Astronomic Stefanik (Peth'n nr. 205, orar variabil, www.observatory.cz) si privelistea cu turnul panoramic care aminteste de o imitatie a Turnului Eiffel (Petilnska sady, orar variabil, www.prazskeveze.cz), incadrat de romantica verdeata a gradinilor.
Dar, de la Mala Strana puteti urca la castel, cu gradinile regale si edificiile care atesta 1.200 de ani de istorie, la catedrala dedicata sfintilor Vitus, Venceslav (Vaclav) si Adalbert si celebra Straduta de Aur, cu case colorate care gazduiesc magazine de suvenire, insa odinioara, cand au fost construite, locuite de bijutieri, artizani si (la nr. 22) de familia Kafka.
Va ramane sa descoperiti Nova Masto, orasul nou la sud de Stare Mesto, care, contrar numelui, nu e chiar atat de recent. A fost fondat in 1348 de Carol IV si pas­treaza constructii minunate Art Nouveau, piete istorice ca Venceslav si cafenele care au facut istorie: la Cafa Louvre (www.cafelouvre.cz), intr-un palat de inceput de secol XX in Narodni nr. 22, inca se respira atmosfera familiara de cand era frecventata de Kafka si de Albert Einstein, care a trait la Praga intre 1911 si 1912.
Doar pentru iubitorii de noutati: fostul cartier industrial Holekovice, in nordul orasului, detine experimente creative cum este Dox (Poupatova nr. 1, orar miercuri-vineri , marti inchis www.dox.cz/cs); primul mare centru de arta contemporana cu expozitii extravagante dedicate mai ales artistilor cehi si, in cafe­nea, lecturi si intalniri cu scriitori.

CUM VA DEPLASATI: nu recomandam automo­bilul: e greu sa parchezi in centru, iar timpul permis e limitat. Va sfatuim sa folositi transportul public, de la metrou la telefericul ce urca pe colina Petfin. O alternativa romantica o reprezinta vaporasele cu aburi, care navigheaza pe Vitava si servesc cina la bord (info: www.paroplavba.cz).

Valuta: moneda oficiala a Republicii Cehe este coroana ceheasca.

 

Podul Carol Praga

 

DE VAZUT

PODUL CAROL: monumentul monumen­telor e o pasarela gotica de peste 500 de metri suspendata peste Vltava, intre orasul vechi si Mala Strana. Se numeste astfel
in onoarea imparatului Carol IV care a condus in 1357: are 16 arce, 3 turnuri, 30 de statui, iar pentru a-i putea aprecia farmecul trebuie sa-l parcurgeti de mai multe ori; ziua, ca sa treceti de pe un mal pe altul; dupa cina, spre seara, cand vanza­torii de suvenire au plecat, iar monumentul isi recapata toata inegalabila lui frumusete.

CASTELUL HRADCANY

 

CASTELUL (HRADCANY): o fortareata si un cartier in acelasi timp. Cu acest nume, Castel (Hraclany), este indicata partea din oras dintre resedinta regala, palatele nobili­are, Straduta de Aur si Manastirea Strahov, in stil baroc, cu claustru si biblioteca con­struita in 1143 (Strahovska nadvon nr. 1/732, orar 9-12 si 13-17, www.strahovskyklaster.cz). Din 1140 „casa" regilor Boemiei, din 1918 a presedintelui republicii, citadela (caste­lul) medievala este atat de intinsa incat, pentru a o vizita in intregime, va trebuie o zi intreaga. Aici se afla pinacoteca cu colectiile lui Rudolf II, Gradinile Regale de secol XIX, Palatul Regal cu minunata sala gotica a lui Vladislav, Bazilica Sf. Gheorghe si manastirea cu colectiile de arta din Boemia secolului XIX, Turnul Pulberariei de secol XV, catedrala dedicata Sfintilor Vitus, Venceslav si Adalbert: o serie de edificii ce gazduiesc mormantul imperial, de secol XVI, oratoriul in stil gotic tarziu, capela Sf. Venceslav de unde se intra la tezaurul regal cu coroana lui Carol IV. Info: orar variabil, www.hrad.cz

staromestske-namesti-andrey-starostin

 

PIATA ORASULUI VECHI (STAROMESTSKE NAMESTI): in salonul orasului se admira multe monumente, de la cel de bronz dedicat lui lan Hus din 1900-1915 (autor: Ladislav Saloun), la centrul pietei, primaria gotico­renascentista: compusa din mai multe cladiri, pastreaza o adevarata capodopera, orologiul astronomic de secol XV, decorat cu sculpturi pictate, cu cadran dublu ce indica, in afara de ore, miscarea planetelor si a stelelor. Insa primaria trebuie vazuta si pentru Sala Mozaicurilor (1937), pentru subsolurile care odinioara erau folosite ca inchisori, pentru capela gotica si Salonul Municipal, bogat in decoratiuni in lemn de stil gotic tarziu (orar variabil, www.prazskeveze.cz).
Afara, alte capodopere din piata sunt celebra Biserica Tyn, magnific exemplu de gotic ceh cu trei nave, cu voleurile altarului de Karel Skrata, cu mormantul astronomului Tycho Brahe, cu cele doua turnuri inalte de 80 de metri terminate primul in 1469, al doilea in 1511 (orar marti-sambata 10-13 www.tyn.cz).
Si palatul Goltz Kinsky, din 1755-1765, una dintre cele mai interesante constructii rococo din oras: face parte din Galeria Nationala, iar de la sfarsitul lui 2010 gazduieste o expozitie permanenta de arta antica (orar variabil, www.ngprague.cz).

CARTIERUL EVREIESC: in Josefov, care la un moment dat era unul dintre cele mai populate ghetouri din Europa, au mai ramas doar cateva sinagogi, primaria si vechiul cimitir: casele se vand aici la preturi exorbitante, iar artera principala (Parilska), dupa dezafectarea localurilor coser, a fost transformata în strada a modei si a marilor firme internationale.
Nu ratati vizita la Sinagoga Veche-Noua (Staronova), cea mai veche cladire, construita intre 1270 si 1275 in stil romanico-gotic (Ervena nr. 2, orar 9.30-17, aprilie-octombrie 9.30-18, inchis sambata si in timpul sarbatorilor evreiesti, www.synagogue.cz), si, in vecinatate, primaria evreiasca de la sfarsitul secolului XVI care insa nu e deschisa pentru public (Maiselova nr. 18). Istoria ghetoului este povestita in Muzeul Evreiesc in U Stara akoli nr. (orar 9-16.30, vara 9-18, www.jewishmuseum.cz): detine una dintre cele mai mari colectii de obiecte de arta iudaica din lume, circa 40.000 de obiecte si 100.000 de carti, si se afla in diferite sinagogi si in Cimitirul Vechi din prima jumatate a secolului XV. Acesta are 12.000 de pietre de mormant, iar cel mai vechi loc de veci este datat 1439.

PIATA VENCESLAV (VACLAV): unde odinioara se afla targul de cai, astazi sunt magazine si cladiri in stil Liberty. In centrul acestei piete uriase (750 x 60 metri) puteti admira monumentul ecvestru al Sf. Vaclav de sfarsit de secol XIX; imprejur, fatadele Art Nouveau ale hotelului Europa si ale palatului Koruna, si cea neorenascentista a Muzeului National, care, in afara acestui sediu principal, detine si colectii permanente in alte cladiri din oras (orar variabil, www.nm.cz).

CASA DANSANTA: proiectata la jumatatea anilor 1990 de Frank Gehry si de arhitectul Vlado Milunic, este o constructie ciudata de sticla si otel pe strada Rasinovo si, din cauza (sau multumita) formei ei care aminteste de doi dansatori, e poreclita Fred si Ginger (de la Fred Astaire si Ginger Rogers). La etajul sapte are un restaurant.

Galeria Nationala Praga

 

GALERIA NATIONALA: asemenea Muzeului National, si in acest caz este vorba despre un muzeu gazduit in mai multe cladiri. Cele mai interesante sunt palatul Sternberg, cu colectii de arta europeana, din Antichitate in epoca baroc (Hradbanske nam'e'sti nr. 15); palatul Schwarzenberg, cu o expozitie permanenta despre barocul din Boemia (Hradcanske nam. nr. 2);
Muzeul de
Arta Moderna (Dukelskych hrdina nr. 47), Muzeul Cubismului Ceh (Ovocny trh nr. 79) si deja citata manastire Sf. Gheorghe din Castel.
Info: orar 10-18, luni închis, www.ngprague.cz

UNDE DORMITI

The Augustine (istoric). O veche manastire care in 2009 a devenit un hotel de lux: 101 camere (dintre care 16 apartamente), o panorama mirifica peste acoperisuri, SPA pentru tratamente ciudate, cum ar fi cel cu ciocolata alba.
Info: Letenska nr. 12/33, teL 26 6 112233, www.roccofortehotels.com, www.theaugustine.com
Buddha Bar Hotel Prague (oriental). Capricios si putin pompos, dar ideea e distractiva: este primul hotel marca Buddha Bar - 36 de camere si 3 apartamente in inima orasului vechi.
Info: Fakubska nr. 64 9/8, tel. 221 776300, www.buddha-bar-hotel.cz

Antik Hotel (romantic). 30 de camere, romantice si de design, intr-o casa istorica din inima Pragai. Organizeaza tururi ghidate in oras si excursii in afara.
Info: Dlouha nr. 22, tel. 222 322288, www.antikhotels.com

Francouzska Praga

 

UNDE MANCATI

Francouzska (in muzeu, foto sus). Se cineaza in primaria istorica. Printre decoruri Art Nouveau si lambriuri de lemn sunt propuse preparate de inspiratie franceza sau meniul czech gourmet.
Info: Ncirnasti Republiky nr. 5, tel. 222 002770, www.francouzskarestaurace.cz
Allegro (italian de top). O adresa ce le va schimba ideea celor care proiecteaza restaurante italienesti in strainatate: se afla in luxosul Four Season Hotel si este singurul cotat cu o stea Michelin.
Info: Veleslavinova nr. 2a, tel. 221 427000, www.fourseasons.com/prague
Alchymist (international).
Alchimist dupa nume si in fapt: interioarele acestui restaurant din Mala Strana sunt inspirate din perioada magilor si a alchimistilor, cu decoratiuni excesive si lampadare de cristal. Vara se ia masa si in gradina, cu un „garden menu" imbelsugat.
Info: Nosticova nr. tel. 257 372518, www.alchymist.cz

Mecca Club Praga

 

NIGHTLIFE

Mecca Club (foto sus). Cel mai in voga club pentru iubitorii de muzica techno. Se gaseste in cladirea unei foste fabrici si e frecventat de modele profesioniste si de tineri la moda. Info: U Prahonu nr. 3, www.mecca.cz
Reduta Jazz Club.
In materie de jazz, Praga nu are de ce sa invidieze alte metropole. In acest club au dat spectacole cei mai buni muzicieni ai scenei internationale, dar si Bill Clinton cu saxofonul lui.
Info: Narodni Tfida nr. 20, www.redutajazzclub.cz
U Fleku.
Berea este bautura nationala. Nu puteti pierde un popas Intr-o fabrica de bere urbana cum este istorica U Fleku. Foarte frecventata si de turisti, insa istoria (aici se produce bere de 500 de ani) si varietatea de beri blonde merita sa le inchinati o halba.
Info: KT-emenkova nr. 17, www.ufleku.cz
Beer Spa Pivni Lazne. De baut, dar nu numai: aici berea a dat viata unei serii de tratamente pe baza de apa, malt si hamei; va cufundati intr-o cada de lemn unde acest amestec cu efect hidratant pentru piele e adus la temperatura de 36°C si, intre timp, va relaxati band o halba buna de bere.
Info: Masna nr. 5, www.pivnilaznezoto.cz

Pentru mai multe informatii: Biroul National Ceh de Turism, www.czechtourism.com/home , www.praguewelcome.cz

National Geographic, 52 de weekenduri de vis, Elena Luraghi si Cinzia Rando, Editura Litera

Packages title Packages subtitle
City Break title City Break subtitle
Hotel title Hotel subtitle
Cauta zbor spre Praga in perioada dorita
Activities title Activities subtitle
Transfers title Transfers subtitle
Plecare
Destinatie
Data plecare
Data intoarcere
Solicita oferta