20px

DESCRIERE SICILIA

Un sfat pentru cine se hotaraste sa viziteze Catania si coasta ionica siciliana - bucurati-va de priveliste in ultimele 20 de minute de zbor, inainte de a ateriza in oras. Cand, sosind dinspre nord, se intrezareste Sicilia, intuiti deja farmecul unui pamant care convietuieste cu forta coplesitoare a naturii - Etna „muntele". Cel mai inalt varf vulcanic din Europa, 3.323 de metri, domina toata coasta si orasul Catania care de-a lungul timpului a fost atins de mai multe ori de lava. Plecand din orasul care a omagiat cu doua case-muzeu pe cei mai ilustri fii ai sai, Vincenzo Bellini si Giovanni Verga, urcati coasta ionica spre nord, printre livezi de lamai si portocali si strazi pline de luxuriante bougainvillia. Dupa numai 9 kilometri incepe fascinanta Riviera dei Ciclopi (Riviera a Ciclopilor), unde ecoul miturilor homerice se topeste in amintiri verghiene. Primul popas, Acicastello, sat de pescari dominat de ruinele unui castel normand, apoi Acitrezza (foto jos), unde marele scriitor catanez si-a plasat actiunea romanului Malavoglia, iar in 1.947 Luchino Visconti a realizat filmul Pamantul se cutremura.

Acitrezza

 Urmeaza Acireale , aristocratic si baroc, loc de vilegiatura preferat de nobilimea din Catania. Curand ajungeti la Taormina. Ce se poate spune despre un oras admirat si cantat de cei mai mari scriitori si artisti din trecut, de la Goethe la Lord Byron, de la Oscar Wilde la Maupassant? Privelistile magice de care va puteti bucura de la teatrul antic, cu marea de o parte si vulcanul mereu fumegand de cealalta, cu baruri si cu restaurante unde se traieste si se mananca bine, in aer liber in cea mai mare parte a anului, cu gradinile tropicale cu palmieri si leandri alintati de briza marina... Sunt mii motivele pentru care merita sa va opriti si sa gustati placerile pe care le ofera orasul. Insa fascinatia Etnei va cheama. Asa ca urcati spre poalele vulcanului trecand prin sate medievale innegrite de lava cum sunt Linguaglossa si Randazzo, pana ajungeti aproape in varf.

CUM VA DEPLASATI: drumul national de coasta SS. 114 leaga Catania de localitati de pe coasta: Acicastello (9,5 kilometri), Acitrezza (2,5 kilometri), Acireale (74 kilometri) si Taormina (35 kilometri). De la Taormina parcurgeti in sens opus SS. 114 pana la Fiumefreddo, unde cotiti la dreapta spre munte pe SS. 120 ca sa ajungeti la Linguaglossa (23 kilometri) si la Randazzo (20 kilometri), la poalele Etnei. Alternativa drumului de coasta este autostrada A 18, artera principala a Siciliei nord-orientale care leaga Catania de Taormina in doar 55 de kilometri. Pentru cei care sosesc cu masina proprie pe mare, de la Villa San Giovanni, in Calabria, pleaca la fiecare 75 minute feribotul care in 35-40 de minute traverseaza cei 3 kilometri ai stramtorii sosind in portul Messina.

De la Catania puteti ajunge pe Riviera dei Ciclopi cu autobuzul folosind serviciul Interbus Catania—Messina (tel. 095 530396, www.etnatransport.it). Va recomandam sa folositi pentru a ajunge la Etna Ferrovia Circumetnea, lent, dar care va permite sa va bucurati in liniste de privelistile exceptionale cu vulcanul (Via Caronte nr 352/a, Catania, tel. 095 541171, www.circumetnea.it).

fontana-dellelefante_012

CATANIA

Istoricul Tucidide povesteste ca orasul a fost fondat de coloni greci din Halkis din insula Eubea in anul 729 i.Hr.
Din Catania care s-a dezvoltat de atunci pana la sfarsitul secolului XVII nu ramane mare lucru, deoarece orasul a fost aproape in intregime distrus de cutremurul si eruptia din 1.693. Renascut din propria cenusa, orasul a fost reconstruit chiar cu lava vulcanului in aspectul actual, respectiv cel al unui sipet de comori baroce, cu strazi largi si perpendiculare in locul stradutelor intortocheate medievale, cum cere sistemul antiseismic. Inima orasului este astazi Piazza del Duomo, punct de intersectie al celor doua artere principale, Via Etnea si Via Vittorio Emanuele II. In piata se afla catedrala care, asemenea altor sapte biserici din oras, este dedicata Sfintei Agata, patroana Cataniei (vezi caseta). Fondata in secolul XI, biserica are in interior mormantul compozitorului catanez Vincenzo Bellini si tezaurul S. Agata, precum si valul acesteia care, se povesteste, a oprit valul de lava in 1.669, ultimul care a amenintat serios orasul. In mijlocul pietei, simbolul orasului, Liotro, fantana originala proiectata in 1.736 de G.B. Vaccarini cu relicve antice: un elefant din tuf vulcanic si un obelisc egiptean de granit.
Eleganta si animata, Via Etnea, lunga de 3 kilometri, este salonul de bun-gust din Catania. Aici se gasesc cele mai elegante magazine si cafenele istorice, cu masute in aer liber unde neaparat trebuie sa va opriti. Printre ele, Saint Moritz (Via Raffaello Sanzio nr. 10), cunoscut pentru torturile cu migdale si inghetata, si Pasticceria Savia (Via Etnea nr. 302-304, www.savia.it), care, in afara de cannoli si carretti siciliene din martipan, ofera portocale uriase cu ragil. Daca plecati din Piata Domului, ceva mai incolo dati de universitate, amenajata in interiorul manastirii S. Nicola, de epoca baroca, fastuoasa ca un palat. Dupa ce treceti de biserica Sf. Arhanghel Mihail, de la 1.771, se deschide Piazza Stesicoro, cu ruinele amfiteatrului roman (orar 9-13.30 si 15-17), de secol II d.Hr., mai mic decat Colosseumul de la Roma si decat Arena din Verona. In schimb, daca o luati pe Via Vittorio Emanuele II, dati la nr. 266 mai intai de teatru si de odeon romane (orar 9-73.30 si 15-19, sau iarna pana la 17), unde vara au loc festivaluri de film, teatru si dans, apoi de Muzeul Civic Bellini (Piazza S. Francesco d'Assisi nr. 3, orar luni-sambata amenajat in casa natala a compozitorului, cladirea de secol XVIII Gravina Cruyllas. La cativa pasi se afla o alta resedinta superba, Palazzo Biscari (Via Museo Biscari nr. 16, orar marti-duminica (www.palazzobiscari.com), unul dintre cele mai cunoscute si mai bogate exemple de baroc sicilian. In interior, un muzeu si un apartament de vacanta sarmante.
Alta artera a orasului este Via Crociferi, adevarata esenta de arta baroca, cu frumoasele biserici S. Giuliano, S. Benedetto, S. Francesco Borgia si a lezuitilor, in mare parte opere de Vaccarini, si palate aristocratice cum e Asmundo Francica-Nava, cu mobilier rococo frumos si o gradina suspendata putin spus de basm. Alta vizita de neocolit este la biserica S. Nicolb l'Arena, cel mai mare loc de cult sicilian, construit la sfarsitul secolului XVII. Insa Catania este, dupa cum spuneam, si orasul natal a doi mari artisti: In Piata Bellini, iata teatrul Bellini, faimos pentru acustica sa perfecta, si pe bulevardul Regina Margherita minunata gradina a vilei Bellini, in timp ce in Via Sant'Anna la nr. 8 se afla Casa-muzeu Giovanni Verga (orar marti­sambata 9-13 si /5.30-18.30).

Zona Piazza Bellini si imprejurimi este sufletul vietii de noapte, cu numeroase puburi deschise pana in zori. Dintre ele mentionam Scenario Pubblico (Via Teatro Massimo nr. 16, www.scenariopubblico.com), sofisticat si cu o gradina gratioasa perfecta pentru un aperitiv, si 'Ixtlan (Via Teatro Massimo nr. 33), loc preferat de artisti si de muzicieni.

Fata populara a Cataniei se descopera in targul Pescheria, printre sutele de tarabe din Piazza Pardo si sub arcada portii Carlo V, unde se amesteca mirosuri, miresme si expresii dialectale. Aici inca puteti gusta arici de mare si creveti rosii de Sicilia proaspat pescuiti, precum si alge „mauro" tipice zonei. Alt targ caracteristic este cel de vechituri, care are loc in fiecare duminica in Piazza Carlo Alberto.

RIVIERA DEI CICLOPI

Prima comuna pe care o intalniti pe Riviera cand iesiti din Catania este Aci Castello, un sat vechi de pescari care pastreaza urme de stil normand. Cladit in 1.076 pe o stanca de bazalt, a fost avanpostul rebelului Ruggero di Lauria si, dupa un lung asediu, a fost distrus de Frederic II de Aragon. Si plaja e de lava, dura si ascutita, insa vara este acoperita cu platforme de lemn care fac posibila intrarea in mare. Golful merita cutreierat si in adancuri, ideal pentru cine practica snorkeling.
La 4 kilometri spre nord se afla Aci Trezza, in al carui mic golf se ridica din mare faraglioni dei Ciclopi (acum rezervatie naturala), stanci de bazalt pe care mitul le identifica cu pietrele uriase aruncate de Polifem cel orbit de Ulisse, ca sa distruga navele fugare ale eroului grec. Burgul aminteste si de un alt ecou literar, cel legat de romanul Malavoglia de Giovanni Verga, care tocmai aici, in Aci Trezza, a localizat intamplarile acestei nefericite familii de pescari.
Si aleile Parcului Literar Giovanni Verga amintesc de meleagurile verghiene (www.parchiletterari.it).

Duomo Acireale

 La 17 kilometri de Catania se afla Acireale, (foto sus) cea mai sofisticata dintre localitati, o bijuterie a barocului sicilian. Aici vedeti, de exemplu, catedrala de secol XVI cu doua clopotnite cu turle acoperite de placi multicolore si interiorul decorat cu fresce pretioase. Biserica Sfintilor Petru si Pavel, cu frumoasa fatada de secol XVIII, si palatul Pennisi di Floristella (Piazza Lionardo Vigo, nr. 76, www.palazzopennisidifioristella.com), resedinta privata somptuoasa de sfarsit de secol XIX care gazduieste astazi si un bed & breakfast cu doua camere fermecatoare. Pentru gustari delicioase trebuie sa mergeti pe Corso Umberto I, unde la nr. 165, la Cafre del Corso, puteti manca portocala cu ragia sau o casata siciliana, sau la nr. 230 la Gelateria Belvedere, care ofera peste 50 de varietati de sorbeturi si inghetate. Merita sa va opriti si la Teatro Museo dei Pupi Turi Grasso (Via Nazionale per Catania nr. 795, orar aprilie-octombrie, miercuri, sambata si duminica 9-12 si 18-21, noiembrie-martie 9-12, 15-78, www.operadeipupi.com), ocazie speciala sa asistati la spectacolul traditional cu marionete siciliene.

Catania_-_Fercolo_Festa_di_S__Agata

Festa di Sant'Agata

Sa luati parte la sarbatorile anuale inchinate patroanei orasului este o experienta unica pentru a intelege crezul si traditiile locale, nu numai religioase, ci si gastronomice. Intre 3 si 5 februarie, strazile din centru sunt decorate cu instalatii luminoase deosebite, artistice, care, alaturi de un milion de credinciosi, insotesc trecerea lecticii cu relicvele sfintei purtate pe umeri de devotatii acesteia. Surprinzator este uriasul mozaic de lumini din capatul strazii San Giuliano. In aceste trei zile au Ioc si concerte si targul Santuzza, de obicei amenajat in Giardini Bellini, cu zeci de tarabe cu produse locale. Pe 17 august, orasul celebreaza o alta sarbatoare dedicata sfintei patroane in amintirea aducerii moastelor sale de la Constantinopol in 1.726.

Taormina-Sicily

TAORMINA

Primii care au locuit aceste meleaguri fericite au fost siculii, o populatie autohtona la care in secolul VIII i.Hr. s-au adaugat colonii greci, iar in 212 i.Hr., romanii. In vremuri mai recente au venit calatori bogati englezi, francezi si germani, printre care Wilhelm II al Germaniei si familia Rothschild, fermecati de indiscutabila splendoare a orasului. Astazi, Taormina este una dintre cele mai cunoscute destinatii turistice din Italia, de aceea ar fi mai bine sa o vizitati primavara, cand aerul este inmiresmat de flori de portocal, gradinile sunt o explozie de culori, Etna este inca ninsa si, mai ales, nu au sosit puhoaiele de turisti. Va mai recomandam sa lasati masina la Mazzard si sa ajungeti în numai 2 minute in centru cu telescaunul (la minute, luni marti-duminica 8-1) sau cu serviciul comod de autobuz. Pe Corso Umberto I, strada principala a orasului, se concentreaza magazine, cofetarii, restaurante si cafenele. Nu ratati trei adrese: Gelatomania, la nr. 7, unde neaparat gustati o inghetata de fistic Bronte, si istoricele Mocambo si WunderBar (Piazza IX Aprile), loc de intalnire anual al starurilor care vin la Taormina pentru Festivalul de film inca de pe vremea lui Liz Taylor si a lui Richard Burton, care apreciau aici foarte mult cocteilurile si granatinele originale. Aici, Corso da in Piazza IX Aprile, unde se afla bisericile S. Giorgio si S. Giuseppe, de secol XII. Patrunzand in furnicarul de stradute si scari laterale si urcand spre munte, ajungeti la cateva monumente mai importante din oras: Naumachie, sau, mai bine zis, ruinele a ceea ce in epoca romana a fost impunatorul stabiliment termal (astazi doar un zid cu 18 nise arcuite), biserica S. Caterina, ridicata in secolul XV pe ruinele odeonului, un mic teatru roman, si Palazzo Corvaja din apropiere (Largo S. Caterina, orar marti-duminica 9-13 si 16-20), fost sediu al primului Parlament sicilian din 1.431 si, tot in secolul XV, resedinta a reginei Bianca de Navarra si a curtenilor sai.

Teatro-Greco-Taormina

 Intoarceti-va coborand spre mare pe Via Teatro Greco care va duce chiar la teatrul antic (orar 9-16), (foto sus) de secol III i.Hr., insa reconstruit aproape in intregime in epoca romana. Al doilea ca marime dupa teatrul din Siracusa, are un diametru de 120 metri si prezinta un hemiciclu impartit in sectoare inconjurate de doua randuri de coloane, care putea primi pana la 5 000 de spectatori. Acum aici au loc concerte, spectacole si, in iunie, Taormina Film Fest (www.taorminafilmfest.it), cu atat mai sugestive datorita privelistilor spre mare si spre craterul Etnei incadrat de antica scena a teatrului.

taormina villa

Tot atat de minunate sunt peisajele ce pot fi admirate de la Villa Comunale, (foto sus) gradinile realizate in Via Roma de Florence Trevelyan, o englezoaica nobila bogata, pentru ducele Colonna di Cesard. Printre palmieri, sterlitii si tufe de trandafiri parfumati se ridica un turn arab care seamana cu o pagoda chinezeasca, de fapt un punct de observatie ideal pentru a urmari pasarile. Intorcandu-va spre Porta Catania dati de Piazza del Duomo unde se gaseste catedrala S. Nicolo, de secol XIII, care, in ciuda unei fatade severe, pastreaza in interior opere remarcabile semnate de Antonio Giuffre, de Antonello Saliba si de artisti ai scolii lui Gagini. Cand parasiti centrul, aveti doua posibilitati: sa mergeti spre varful Monte Tauro, pana la Castelmola, care se intinde cu o increngatura de stradute si ulicioare in jurul unei stanci ca o piatra de moara, orasel cunoscut pentru amurguri infocate si pentru vinul de migdale servit la Bar San Giorgio (Piazza Sant'Antonio nr. 1), sau spre mare, pana la Mazzaro, cea mai apropiata plaja de Taormina. Se poate ajunge cu telefericul, urcand o scara care din oras traverseaza gradini inflorite de bouganvillia, sau pe drumul care va scoate in soseaua Catania-Messina. Din golful Mazzaro va puteti îndrepta spre plajele largi Spisone si Mazzeo, sau spre capul Sant'Andrea, cel mai apropiat punct de Grota Albastra, o pestera subacvatica spectaculoasa care se poate vizita numai de pe mare. Cine doreste sa o vada nu are probleme sa gaseasca „insotitor": chemarile barcagiilor care va invita la o plimbare rasuna pe toate plajele din jur. Nu ratati un popas la Capo Taormina unde se gasesc faraglioni si Isola Bella, astazi Rezervatie Naturala Orientata a WWF (deschisa numai cu rezervare, tel. 0942 628388).

SPORT SI EXCURSII PE VULCAN

In Parcul Etna, care se intinde pe o suprafata de 58.000 de hectare, se pot face coborari cu schiurile, dar si schi fond si alpinism, multumita zapezilor care acopera varfurile din octombrie chiar si pana in aprilie, insa cele mai comune activitati sunt cele de drumetie (trekking) si excursiile. De la Refugiul Sapienza, aflat la cota 2 000 de metri, pleaca majoritatea traseelor atat cu piciorul cat si la bordul jeepurilor speciale care duc pana aproape de cele patru cratere principale, spre vetd, unde se ating 3.323 de metri altitudine.
Pentru excursiile de altitudine puteti contacta urmatoarele asociatii: Guide Etna Sud (tel. 095 7914755, www.etnaguide.com), Gruppo Guide Etna Nord (tel. 095 7774502, www.guidetnanord.com), si Etna Guide (tel.095 647877, www.etnaguide.it). Acestea din urma propun, in afara traseelor clasice si drumetiei in Valle del Bove sau la Grotte del Gelo, activitati cu rachete de zapada si alpinism pe schiuri.

Gole Alcantara

 ETNA SI BURGURILE SALE

Traseul duce spre interior, suind pantele vulcanului pana in varf. Inainte de a va aventura spre crater va recomandam sa vizitati burgurile risipite pe coastele muntelui. Dintre acestea, Linguaglossa, care, desi se afla la mai putin de 50 de kilo­metri de mare si de Catania, si la numai 550 de metri altitudine, este punctul de plecare al instalatiilor care urca panta pentru schiori si pentru cateva dintre cele mai frumoase destinatii de excursii pe vulcan cum este Grotta del Gelo (pestera mare, subterana, cu stalactite si acumulari de gheata). Dupa alti 12 kilometri se ajunge la Francavilla di Sicilia, burg medieval inchis intr-o caldare presarata cu gradini de zarzavat si livezi de portocali si partial inca de ziduri antice. De aici, obligat faceti o excursie la Gole dell'Alcantara (tel. 0942 989911, www.parcoalcantara.com), (foto sus) chei neasteptate sapate de apele raului Alcantara in stanca neagra de bazalt, cu pereti ce se cufunda in abis 20 de metri si in unele portiuni aproape se ating. In cele din urma ajungeti la Randazzo, centrul locuit cel mai apropiat de cratere, cladit integral din tuf vulcanic, denumit „orasul celor trei parcuri". Este punctul ce uneste cele trei parcuri: Etna, Nebrodi si Alcantara. Mergand pe artera principala, Corso Umberto I, cu cladiri de epoca normanda si medievala de o parte si de alta, intalniti biserica S. Maria, ridicata in 1.217 si cunoscuta pentru cristelnita sculptata de Gagini, precum si biserica S. Martino, de secol XIII, ce se recunoaste dupa clopotnita bicolora si turla poligonala. Aici sunt doua cofetarii renumite, Vincenzo Facondo si Bar Musumeci, pentru un popas cu clasica briosa cu inghetata sau granita de lamaie. Orasul isi traieste cel mai frumos moment de 15 august (Ferragosto), cand se celebreaza traditionala sarbatoare vara, cu un car alegoric de aproape 20 de metri inaltime impodobit nu cu statui din hartie creponata, ci cu personaje copii care joaca roluri de sfinti si ingeri.

hiking Etna

In final, Etna, „protagonist" al intregului voiaj, un vulcan tanar, care a luat fiinta „doar" acum 2 milioane de ani, cu un crater capricios, insa destul de previzibil. De fapt, eruptiile lui sunt aproape continue si niciodata foarte violente, si, mai presus de toate, monitorizate de peste 120 de statii seismice si chiar de un satelit.

UNDE DORMITI

Hotel Imperial (Taormina).
In spatele foarte centralului bulevard Corso Umberto I, a fost redeschis recent intr-o cladire de epoca cu vedere spre teatrul antic si Baia di Naxos. Design minimal sic, spa, piscina foarte frumoasa pe acoperis si sala de sport panoramica.
Info: Via Circonvallazione nr. rt, Taormina, tel. 0942 625202, www.ehc.it

Una Hotel (Catania).
Intr-o cladire de la inceputul secolului XX din tuf vulcanic, design contemporan, restaurant cu bucatarie traditionala si rooftop cu american-bar de unde se pot admira orasul, Etna si marea.
Info: Via Etnea nr. 218, Catania, tel. 095 2505111,www.unahotels.it

Turismo Rurale Parco Statella (Randazzo).
Intr-o casa veche de tara, printre vii la poalele Etnei, camere si miniapartamente cu mobilier de epoca si paturi in fier forjat pictat. Cu restaurant si manej.
Info: Via Montelaguardia nr. 2/5, Randazzo, tel. 095 924037, www.parcostatella.com

UNDE MANCATI

Casa Grugno (Taormina).
Pentru o cina romantica intr-o casa veche de piatra, bucatarie de specialitati pregatite doar cu produse din zona.
Info: Via Santa Maria dei Greci nr. 2, Taormina, tel. 0942 21208, www.casagrugno.it

Sicilia in bocca da Giuseppe (Catania).
La doi pasi de teatrul antic, e un local rustic, frecventat insa de VIP-uri si de artisti pentru serviciul sau „dupa teatru". In meniu, adevarata bucatarie cataneza cu peste si fructe de mare. Unul dintre felurile intai, spaghete cu arici de mare.
Info: Piazza Pietro Lupo nr. 16, Catania, tel. 095 7461367, www.siciliainboccadagiuseppe.it

Veneziano (Randazzo).
La tara, ambient rustic si specialitati locale, cum ar fi supa de ciuperci de pe Etna, paste cu sparanghel salbatic si macaroane de casa cu suc din carne de porc. Printre dulciuri, tarta cu fistic de Bronte. Info: Via Romano nr. 8, Randazzo, tel. 095 7991353, www.ristoranteveneziano.it

Nightlife-Catania

NIGHTLIFE

Mercati Generali (Catania).
O discoteca asezata intr-un palc de palmieri batrani, cu o padurice de cactusi Opuntia, iasomie si portocali. Repertoriu bogat in concerte live.
Info: Contrada Lungetto, Catania, tel. 095 571458, www.mercatigeneral.org

Nievski (Catania).
Loc de intalnire istoric, pe treptele splendidei Scalinata Alessi. Locatie foarte ingrijita, frecventata mai ales pentru aperitiv, dar si pentru cina si seara tarziu. Muzica live buna cu formatii nationale si straine.
Info: Scalinata Alessi, Catania, tel. 095 313792

Panasia Beach (Taormina).
Un stabiliment balnear, de design si cu detalii elegante. Cocteiluri, muzica pana noaptea tarziu si public eclectic.
Info: Contrada Spisone, Via Nazionale, Taormina, tel. 0942 23.170

Pentru toate celelalte informatii: www.rivieradeiciclop.com; www.parks.it/parco.etna Agentia Provinciala Autonoma pentru turism din Catania, Stazione Centrale F.S., tel. 095 7306255

National Geographic, 52 de weekenduri de vis, Elena Luraghi si Cinzia Rando, Editura Litera

Packages title Packages subtitle
City Break title City Break subtitle
Hotel title Hotel subtitle
Cauta zbor spre Sicilia in perioada dorita
Activities title Activities subtitle
Transfers title Transfers subtitle
Plecare
Destinatie
Data plecare
Data intoarcere
Solicita oferta