Tanzania, oficial Republica Unita a Tanzaniei, este o tara in estul Africii care este marginita de Kenya si Uganda in nord, Ruanda, Burundi si Republica Democrata Congo in vest si Zambia, Malawi si Mozambic in sud. In partea de est este marginita de Oceanul Indian. Denumirea tarii provine de la combinatia dintre Tanganika, care este teritoriul principal, si Zanzibar, tarmul arhipelagului. Cele doua foste colonii britanice unite in 1964, au format Republica Unita Tanganika si Zanzibar, care in acelasi an a fost redenumita Republica Unita a Tanzaniei. In 1996 oficialitatile guvernamentale au fost transferate din Dar es Salaam la Dodoma, care a devenit astfel capitala politica a tarii. Insa, Dar es Salaam ramane principalul centru comercial.
Relieful Tanzaniei este muntos in nord-est, acolo unde este situat Muntele Kilimanjaro, cel mai inalt varf din Africa. La nord si vest se gasesc Marile Lacuri, Lacul Victoria (cel mai mare lac din Africa) si Lacul Tanganika (cel mai adanc lac din Africa, cunoscut pentru speciile unice de peste). Centrul Tanzaniei cuprinde un larg platou cu campii si teren arabil. Tanzania are multe parcuri intinse si importante din punct de vedere ecologic, cu fauna salbatica, incluzand faimosul parc National Ngorongoro Crater, Parcul Serengeti in nord, Parcul National Mikiumi si Selous Game Reserve in sud. Parcul National Gombe, situat in vest, este cunoscut ca locul unde Dr. Jane Goodall studiaza comportamentul cimpanzeilor.
Platourile sunt acoperite de savane vaste, uscate, partial cu o vegetatie asemanatoare ierbii si de palcuri de copaci, ca si de tufisuri tepoase. Acacia, avand coroana caracteristica sub forma de umbrela, este marca a savanei, alaturi de faimosul baobab, care s-a adaptat climatului secetos. In timpul sezonului ploios savana uscata se transforma intr-un peisaj inverzit, in plina inflorire. Padurea uscata este situata in vestul si sudul Tanzaniei, caracterizata de un climat secetos. Ea face loc treptat densei paduri tropicale umede de pe versanti. Coasta este acoperita de mangrove, mai ales la gurile raurilor. In afara de acestea, zona este dominata de palmieri care produc nuci de cocos si de plantatii de acaju si de sisal.
Zanzibar este un arhipelag de langa coasta de est africana, in Oceanul Indian, la cca 41 km de coasta Tanzaniei si la 6 grade sud de Ecuator. Este alcatuit din mai multe insule mici si doua insule mari, cea principala cu acelasi nume Zanzibar (1.658 km²) si in nord insula Pemba (984 km²). Zanzibar este un teritoriu autonom ce apartine de Tanzania. Capitala a preluat denumirea insulei principale - Zanzibar City fiind renumita pentru orasul vechi Stone Town.
Economia insulei se bazeaza pe cultivarea mirodeniilor (cuisoare, scortisoara, piper si nuca muscat), ca si diferite preparate cosmetice si farmaceutice obtinute din alge.
Coasta de vest a Zanzibarului este fragmentata de existenta recifelor de corali, avand o plaja de nisip ingusta, langa tarm apa fiind adanca; coasta de est, nefiind fragmentata, este expusa unei actiuni intense a valurilor si mareelor. Teritoriul de vest al insulei este deluros (max. 135 m inaltime) cu depresiuni mlastinoase si ape curgatoare numeroase ca Zingwe-Zingwe si Der Mwera. Datorita aluviunilor aduse, solul este roditor, pe cand teritoriul de est al insulei este neted si neroditor.
Zanzibarul este unicul loc de pe glob unde traieste maimuta Piliocolobs kirkii.
Tarmul nisipos al insulei este vizitat ca loc de depunere al oualor de broasca testoasa de mare (Cheloniidae).
LIMBA: Swahili; de asemenea limba engleza este limba oficiala si se vorbeste peste tot.
MONEDA OFICIALA: Shilling tanzanian (TZS). 1 EUR corespunde la aproximativ 2.441 TZS; se recomanda convertirea valutei in aeroport; unele unitati turistice accepta numerar USD si card de credit VISA si MasterCard.
CLIMA: CAND SA MERGI IN TANZANIA - ZANZIBAR?
Situata chiar la sud de Ecuator, Tanzania este o tara foarte mare (945.087 km²), astfel clima variaza considerabil de la o regiune la alta. Perioada recomandata pentru a face un safari in Tanzania este considerata a fi din ianuarie pana in martie, cand poti urmari viata salbatica a animalelor si - ca un bonus - Marea Migratie a turmelor de gnu si de zebre din Serengeti. De asemenea si din august pana in septembrie cand, cu ceva eforturi, se pot vedea marile feline ale Africii. Tanzania are un climat tropical. In general principalul sezon ploios dureaza din martie, aprilie pana in mai. Ploile tropicale de dupa-amiaza sunt normale in aceasta perioada, umiditatea este ridicata iar temperaturile zilnice ajung la o medie de 30°C. Tanzania are doua sezoane ploioase: Masika sau ploile lungi, abundente, in perioada martie - mai, cand precipitatiile cad aproape in fiecare zi, motiv pentru care nu recomandam calatorii in acest interval; Mvuli sau ploile scurte, usoare, in perioada noiembrie, decembrie si, uneori, ianuarie. Chiar daca drumurile pot fi noroiase, Tanzania se poate vizita in aceasta perioada.
Clima de pe insula Zanzibar este o clima maritima tropicala, caldurile cele mai mari aparand in lunile decembrie si ianuarie.Cea mai buna vreme pentru a calatori in Zanzibar este in iunie-octombrie, cand temperaturile medii sunt de 26°C.SEZONALITATE:- ianuarie - sfarsitul lunii februarie: uscat, foarte cald, linistit- martie: mai racoare, ploi trecatoare; este cea mai buna luna pentru scufundari- aprilie - mai: umed, sezon ploios (ploua cca 1x/zi); in luna mai sunt cele mai bune tarife- iunie: mai uscat; incep sa creasca tarifele- iulie - octombrie: uscat, cald, sezon full in august- noiembrie - mijlocul lunii decembrie: sezon de ploi scurte, imprevizibil- mijlocul lunii decembrie - mijlocul lunii ianuarie: uscat, cald, sezon de varfPerioade optime de vizitat: in mai, cand sunt cele mai mici tarife; iunie - iulie, septembrie - octombrie (temperaturi ok) sau ianuarie - februarie (cand este foarte cald).
Atragem atentia ca Ramadanul este cea mai importanta sarbatoare aici, astfel ca fiti atenti cand are loc, pentru ca multe magazine mici si restaurante sunt inchise in timpul zilei.
TURISMUL IN ZANZIBAR:
Un loc inca neintinat de turismul comercial, cu unele din cele mai salbatice si frumoase plaje din lume, ape exceptional de clare si o enorma diversitate a vietii subacvatice, un rai al amatorilor de scufundari, acesta este Zanzibarul.
Sate traditionale, unde oamenii traiesc fericiti fara comfortul civilizatiei, ferme de mirodenii, parcul natural din Padurea Jozani, care este casa speciilor endemice: maimutele colobus sau sykes, sunt alte atuuri ale Zanzibarului.
Kilometri de plaje cu nisip alb umbrite pe alocuri de cocotieri care isi apleaca trunchiurile inalte spre apele de culoarea turcoazului. Un adevarat paradis! Exista peste 25 de plaje in Zanzibar, unele dintre ele printre sate traditionale de pescari, altele sunt insa atat de izolate incat ai impresia ca te afli pe o mica insula pierduta in largul oceanului.
Nordul insulei este cel mai vizitat de turisti. Aici reciful are culoarea curcubeului si sunt cele mai multe golfuri si plaje superbe. Cea mai frumoasa este Nungwi, strajuita de palmieri, bananieri si cocotieri. Tot aici sunt si cele mai multe resorturi cu bungalowuri de lux.
Coasta de vest a Zanzibarului este fragmentata de recife de corali, plajele sunt mai inguste si apa langa tarm este adanca.
Cele mai mari plaje: Matemwe, Pwani Mchangani, Kiwengwa, Uroa, Bwejuu si Jambiani sunt pe coasta de est, care nefiind fragmentata, este expusa valurilor si mareelor, insa apele Oceanului Indian sunt calde si se poate inota sau se pot face mici croaziere cu barci traditionale.
Cei dornici de diversitate si miscare pot face beach hopping, adica pot inchiria o masina, sau chiar o limuzina cu sofer, pentru a vedea mai multe plaje sau pentru a beneficia de servicii complete de transport, scufundari, masa si bauturi.
Scufundarile sunt cu siguranta punctul forte al Zanzibarului. Apele calde si clare, cu vizibilitate la mai mult de 20 de metri si exceptionala varietate a vietii subacvatice sunt un rai pentru cei care vor sa pescuiasca la mare adancime sau sa se scufunde pentru observarea coralilor, a delfinilor si a pestilor exotici.
Si cei care nu pot sa coboare pana in adancuri pot avea experiente de neuitat, facand snorkelling, o activitate foarte populara si accesibila chiar si pentru incepatorii care vor sa observe minunata lume subacvatica.
Inima insulei este Stone Town, orasul de piatra, centrul istoric al intregului arhipelag, iar o plimbare prin vechiul oras inseamna o incursiune in trecutul sau.
Negustorii arabi de sclavi au sosit in Zanzibar in secolul al VIII-lea si au rezistat in zona cateva sute de ani, iar urmele teribilului negot sunt astazi vizibile peste tot pentru ca sute de ani orasul a trait si s-a dezvoltat prin comertul cu marfa vie. Se estimeaza ca la mijlocul secolului al XIX-lea din portul Zanzibar plecau catre diverse destinatii circa 60 de mii de sclavi!
Succesorii primilor arabi care au sosit pe insula au construit in 1107 moscheia Kazimikazi.
Dupa vreo cinci sute de ani au ajuns pe insula si corabiile expeditiei lui Vasco Da Gama, care a instalat guvernarea portugheza in Africa de Est si Zanzibar. Atunci au aparut conflictele cu portughezii si localnicii au cerut ajutorul sultanilor Omanului, care au cucerit orasele de pe coasta estica africana si le-au anexat imperiului omanid impreuna cu insula Zanzibar, in 1856.
Primele constructii de piatra au aparut in vremea sultanului Sayyd Said care a si mutat capitala din Oman, de la Muscat, in Orasul de Piatra. Teritoriile insulare ale sultanatului Oman au intrat sub protectorat britanic in 1890, iar dupa revolutie, Zanzibarul a devenit din decembrie 1963 pe deplin independent, membru Commonwealth si al ONU si din ianuarie 1964 formeaza, impreuna cu Tanganika, statul Tanzania.
Orasul, cu atmosfera Orientului Indepartat si a Africii Negre, cu culori vii si miros al vremurilor trecute, lasa o puternica impresie: stradute inguste si ziduri albe care inchid intre ele medina araba, moschei, biserici crestine, bai persane si case care dateaza in mare parte din secolul al XIX-lea, unele puternic erodate datorita pietrei coralifere din care au fost cladite. Sunt aproximativ 1.700 de astfel de cladiri, dintre care 1.100 au fost clasificate ca avand importanta istorica, doua catedrale si 50 de moschei.
Vizitand orasul pe jos veti remarca detaliile arhitecturii balcoanelor, verandelor si loggiilor sau cele peste 200 de usi sculptate si unic decorate, pentru care orasul a fost desemnat ca parte a Patrimoniului Universal UNESCO.
Vizitarea orasului ar trebui sa inceapa de la tarm, unde sunt cele mai frumoase case inaltate in secolul al XIX-lea, in timpul sultanului Barghash bin Said, zona unde este cea mai extravaganta constructie - Casa Minunilor. Astazi este inca cea mai inalta cladire din Zanzibar si adaposteste Muzeului National de Istorie si Cultura.
Alaturi este Muzeul Palatului, cladire ce a fost resedinta sultanului timp de 50 de ani, care inca pastreaza decoratiile si mobilierul original.
Spre malul marii, pe langa drumul spre Mizingani, este Dispensarul Vechi. O cladire al carei stil aminteste de arhitectura coloniala din India.
Langa port este puternicul Fort arab Bgome Kongwe, construit in 1701, care a servit ca fortificatie de aparare a orasului pana in 1920, cand a devenit obiectiv de interes public. Astazi, aici este Centrul de Cultura Zanzibar. Daca explorati stradutele inguste ale orasului veti da de vechile bai persane Hamammi, construite in 1870 de sultanul Baraghash bin Said.
Trebuie vizitata si piata din Stone Town, un loc animat unde se cumpara si se vand produse aduse din toate colturile insulei. De interes sunt licitatiile care se organizeaza aici si oferta mare de khangas, textilele tesute in culori vii purtate de femeile de pe insula, cumparate si de turisti ca suvenir.
Zanzibar a fost locul de nastere, la 5 septembrie 1946, a lui Farouk Boulsara, cunoscut sub numele de Freddie Mercury, celebrul solist al trupei Queen, asa ca nu ratati o vizita la restaurantul Camlur's, locul unde a locuit o vreme familia sa.
De asemenea trebuie sa faceti un tur la fermele de mirodenii.
Mirodeniile aduse de negustori si calatori in aceasta insula cu teren fertil in urma cu mai mult de doua secole au schimbat istoria, caci pe langa comertul cu sclavi, Zanzibarul a atras sultanii din Oman si pentru cuisoare, nucsoara, scortisoara, piper sau pentru alte condimente exotice care cresteau doar in aceste locuri.
Plantatiile de mirodenii incep chiar la marginea orasului Stone Town.
Parfumul si gustul mirodeniilor dau si nota caracteristica a mancarurilor locale, a nenumaratelor variante de pilaf si biryani, care se gasesc in meniurile hotelurilor si restaurantelor din Zanzibarul de astazi, bucataria locala fiind un amestec de influente africane, arabe, persane, malaeziene, indiene, portugheze, britanice si chinezesti.
TIMP LIBER SI EXCURSII OPTIONALE:- Spice Tour: vizitarea plantatiilor de plante aromatice; insula este considerata a fi principala regiune producatoare de 'cuisoare' din lume- Stone Town: aici a fost una dintre cele mai mari piete de sclavi din Africa; turul include si vizita la Slave Market Site- Safari - Selous: tariful pachetului: cca 750 USD / persoana si include zbor Zanzibar - Selous - Zanzibar (durata cca 30 min.), 1 noapte de cazare cu pensiune completa la Hotel Serena, 2 zile safari- Colonia de maimute din specia Red Colobus se gaseste predominant in Zanzibar, in padurea Jozani; se organizeaza excursie Jozani Forest Tour cu durata de 3 ore- Safari Blue (1 zi): diverse insule/lagune, mangrove, bariera de corali, snorkelling, delphin spotting, fish lunch- Cultural Tour (1 zi): piata locala de peste, sat traditional, acvariu broaste testoase, scoli locale - Africa House: cel mai bun restaurant din Stone Town- The Rock: restaurant renumit in zona de est; tarif meniu cca 30 USD / persoana- Upendo: tot un restaurant panoramic (langa the Rock); meniul costa 12 - 15 USD / persoana
SANATATE: este recomandat vaccin pentru febra galbena; de asemenea se recomanda profilaxie pentru malarie si evitarea intepaturilor de tantari (sprayuri impotriva insectelor, seara se recomanda pantaloni lungi si camasi cu maneca lunga).
IMBRACAMINTE: mare parte a populatiei din Zanzibar este musulmana, drept urmare, se impune o tinuta decenta, fara fuste sau pantaloni scurti si brate / umeri descoperiti in afara hotelului. De asemenea pe plaja este interzis "topless".
TRAFIC: conditia drumurilor nu se compara cu cele din Europa; majoritatea sunt grav avariate sau sunt direct pe nisip, de aceea nu se poate estima timpul corect in functie de km de parcurs. De asemenea, starea acestora se poate agrava din cauza vremii. Astfel, in majoritatea situatiilor, se pot inchiria masini numai cu sofer (se conduce pe partea stanga).
INFORMATII UTILE:
- preturi: o bere - aproximativ 3 EUR; un softdrink - aproximativ 2 EUR; o gustare - aproximativ 2 EUR; 1 litru de apa - aproximativ 2 EUR; o cina - aproximativ 20 EUR- taxe: exista o taxa locala de 1 USD / pers / zi, care se achita la hotel si o taxa de iesire din tara de aproximativ 48 USD- diferenta de fus orar GMT + 3h- cetatenii romani nu au nevoie de viza pentru a intra pe teritoriul Tanzaniei pentru o perioada de 90 de zile