20px

DESCRIERE VIETNAM

VIETNAM

Republica Socialista Vietnam este un stat in Asia de sud-est. Se invecineaza cu Laos la V, cu Cambodgia la S-V, cu China la N si cu Marea Chinei de Sud la E. Economia sa are unul dintre cele mai mari ritmuri de crestere din aceasta regiune a continentului.
Vietnam si-a propus sa devina o natiune dezvoltata pana in anul 2020.
Nordul Vietnamului este muntos, aici aflandu-se Fan Si Pan, cel mai inalt varf al acestei tari (3147 m). Fluviul Rosu este principala apa curgatoare.
In sudul Vietnamului se afla delta fluviului Mekong.
Intre deltele celor 2 fluvii se gaseste o campie joasa.
Zona impadurita numita Cordiliera Annamului acopera partea de vest si centrul Vietnamului, reprezentand 2 treimi din suprafata totala a tarii.

Vietnam, un nume asociat in trecut cu ororile razboiului, a reusit in prezent sa atraga atentia calatorilor. Elegantul Hanoi rivalizeaza cu orasul Ho Chi Minh (inca numit Saigon de locuitori) cu amestecul eclectic de vechi si nou. In ambele orase strazile sunt pline de motociclete si scutere, ducand adesea familii intregi, iar pietele sunt o aglomerare haotica. Insa in afara oraselor peisajul pare ca a ramas blocat in timp. Odata cu zorii zilei, in Delta Mekong soseste si piata plutitoare, cu fructe si legume. Peste tot, campurile verzi de orez se extind la orizont, intrerupte doar de silueta bivolilor de apa si palariile conice ale fermierilor. Muntii inalti din nordul tarii guverneaza peste sate mici, in care viata continua la fel ca acum cateva sute de ani. Femeile inca poarta haina traditionala simpla si foarte feminina - "ao dai", iar in fosta capitala antica Hue veti avea parte de o calatorie in timpul concubinelor si a eunucilor.

LIMBA OFICIALA: vietnameza; in majoritatea hotelurilor si restaurantelor se vorbesc engleza si franceza.

MONEDA LOCALA: 1 EUR = 24.252 Dong; peste tot se accepta USD

Harta Vietnam


PRINCIPALELE ATRACTII TURISTICE

Golful Halong: aici puteti admira cele 3.000 de insule din calcar ce rasar din Marea Chinei de Sud. Peisajul este ca de poveste, iar multe dintre insule au formatiuni cavernoase bizare si grote.
Peisajul alpin din jurul Sapa: aici se afla cateva triburi, care au pastrat stilul de viata si portul traditional vechi de secole.
Arhitectura din Hue: descoperiti fosta capitala a imparatilor Vietnamului si ramasitele citadelei imperiale. Faceti un tur al mausoleurilor din apropiere, ce apartin unor imparati vietnamezi, printre care Khai Dinh si Tu Duc.
Dalat, o fosta baza coloniala ce aminteste de un oras frantuzesc, cu vile elegante specifice vremurilor. Lacurile romantice si peisajul alpin de aici sunt ca un magnet pentru cuplurile in luna de miere.
Ho Chi Minh: un oras cu ritm frenetic, cu mici temple si cladiri coloniale franceze, umbrite de cladiri inalte, moderne. Vizitati Palatul Reunificarii si Muzeul Ramasitelor de Razboi.
Templul Cao Dai din Tay Ninh: pe drum, treceti prin tunelele de la Cu Chi, de unde Viet Cong a lansat cu succes atacuri impotriva SUA.

Relaxati-va pe plaje precum Vung Tau, la sud-est de Ho Chi Minh sau Nha Trang, unde puteti face scufundari.

Capitala Hanoi, ce pastreaza un aer de eleganta franceza coloniala, are numeroase cladiri cu stucaturi. Plimbati-va prin centrul istoric, un labirint fascinant de magazine mici de arta unde abunda matasea, lemnul, argintul, panza pictata in culori, piete si cafenele.

Orasul de pe Fluviul Rosu, Ha Noi (literal, orasul de pe apa), e tot mai aglomerat si tot mai dedicat constructiei, ceea ce nu este deloc usor in terenul saturat de apa. Vazandu-l, te duce cu gandul spre locuintele lacustre.

In apropiere se afla centrul spiritual al orasului, Lacul Pagodei Sabiei Restituite. Legenda spune ca un viteaz din secolul XI a luptat impotriva dusmanilor care voiau sa cucereasca zona. Dupa ce a invins, cu ajutorul unei sabii fermecate, a urcat in barca pentru a se relaxa putin pe acest lac si din apa a aparut o broasca testoasa uriasa, care i-a luat sabia. Acesta a fost semnul ca lupta s-a terminat si trebuie sa se apuce de construit in pace. Numeroase suveniruri infatiseaza broasca purtand sabia in gura sau pe carapace. O pagoda ridicata pe lac celebreaza momentul istoric al restituirii sabiei. In fata ei este expusa o broasca pescuita din lac, lunga de doi metri. Fotografii recente sau mai vechi, atesta ca in lac exista inca asemenea broaste gigantice. Spre deosebire de celelalte lacuri din Ha Noi, acesta nu e navigabil. In jurul lui este o promenada, un fel de parc inelar.

Circulatia insa este teribila. Masinile s-au mai inmultit, iar motocicletele erau si asa multe. Neexistand notiuni ca „prioritate“ si „cedeaza trecerea“, europeanul poate sta mult si bine pana traverseaza bulevardele si chiar strazile mai mici. Strazi pe care se inghesuie mii de mici pravalii, mai ales in centru. Fiecare casa e un magazin sau chiar un restaurant, uneori doar cu doua, trei mese. Locuinta e in spate, treci prin ganguri lungi si inguste sau urci la etaj. Totusi magazinele sunt grupate oarecum pe bresle. O strada intreaga desface numai textile, alta ceramica, alta lemn. Simtul comercial al vietnamezilor este remarcabil. Clientul e tras de mana pentru tocmeala.

De asemenea trebuie sa vizitati Templul Literaturii, un parc minunat.

Hoi An, orasul antic, situat la 100 km sud de fosta capitala imperiala - Hue, este un loc potrivit pentru a petrece cateva zile, cu raul lenes ce curge printre casele comerciantilor si plaje intinse pe cativa kilometri.

Nha Trang
este un orasel la malul marii, pe coasta sud-centrala, care este din ce in ce mai popular in ultimii ani. Aici va puteti bucura de plaje superbe, izvoare termale, unul dintre cele mai bune locuri pentru scufundari si snorkeling (diversitate de pesti, recif de corali), centru de divertisment (Vinpearl Land, cu o suprafata de peste 200.000 m2, include waterpark, amfiteatru, centru comercial), Tri Nguyen Aquarium, Hon Tam Resort (o combinatie de restaurante moderne, piscine cu plaje salbatice si paduri tropicale).

In tarile dezvoltate turismul zen devine din ce in ce mai popular si cei care calatoresc cauta din ce in ce mai mult si sa-si gaseasca pacea interioara. Aici, in Nha Trang, in mod special, se gasescmulte locuri de natura spirituala, neatinse inca, dintre care le enumeram: Hon Ba, Suoi Do, Ba Ho, Van Phong Bay, unde turistii vor lua parte la activitati de meditatie si yoga.

Inconjurat pe toate cele trei laturi de lanturi muntoase, Nha Trang ofera de asemenea o panorama pitoreasca superba, de pe masivul Hon Ba, cu o inaltimea de 1578 m, situat la 60 kilometri de centrul orasului. Oamenii de stiinta estimeaza ca aici se gasesc mai mult de 40 de specii de flori rare si 60 specii de animale.

Phan Thiet - Mui Ne

Situate la circa 200 km nord de Ho Chi Min, aceste sate traditionale au devenit o destinatie populara pentru petrecerea timpului liber. Cele doua au luat forma statiunilor de litoral, desi pana in prezent viata localnicilor ramane nealterata, continuand sa se indeletniceasca in principal cu pescuitul.

Mui Ne este o plaja lunga, linistita, potrivita pentru plimbari romantice, jogging si apusuri de soare spectaculoase.

Phan Thiet, este ceva mai mare si are o plaja foarte frumoasa. De asemenea este cunoscuta pentru restaurante cu specific pescaresc, terenuri de golf, pagode frumoase, niste dune de nisip rosu si alb spectaculoase si o varietate de sporturi de apa.

Vung Tau este un oras-statiune in provincia Ba Ria, situat la 125 km de Ho Chi Minh. Statiunea este o fasie de aproximativ 14 km lungime si 6 km latime si in punctul cel mai sudic in care se intalneste cu oceanul, peisajul este strajuit de doi munti renumiti: Nui Lon si Nui Nho.

Aici va puteti bucura de plaje minunate ca Vung Tau, un vechi port, Bai Truoc, situata intre cei doi munti, dintre cele mai animate, Bai Sau, pentru adolescenti, Bai Dua - Pineapple Beach, cunoscuta pentru arborii de ananas salbatic si roci negre, situata la poalele muntelui Nui Nho, Paradise Beach, unde exista un parc tematic.

Insulele Con Dao, o fostainchisoare transformata in paradis, adaposteau pe vremuri cea mai de notorietate colonie de detinuti din Indochina, ramanand asa pana la sfarsitul razboiului din Vietnam. In prezent aici se afla Parcul National Con Dao, cu 16 insule, reprezentand o minune a naturii cu jungle dense, ape de culoarea jadului si plaje cu nisip auriu.
Aici se gaseste complexul de lux Six Senses Con Dao.

Phu Quoc, cea mai mare insula din Vietnam, situata la 44 km de continentul vietnamez si foarte aproape de coasta Cambodgiei, este o destinatie foarte populara pentru turisti, formata din 28 de insule, majoritatea fiind nelocuite, una dintre cele mai frumoase fiind Insula Robinson Crusoe. Hon Thom, a doua cea mai mare insula a districtului (cunoscuta si sub numele de Pineapple Island), este conectata la Insula Phu Quoc prin ceea ce se spune a fi cea mai lunga telecabina din lume, care parcurge o distanta totala de aproximativ 8 km in 8,5 secunde, ducand pana la 3.500 de pasageri pe ora in 70 de cabine.

GASTRONOMIE
Vietnamezii servesc orez la fiecare masa, chiar si la micul dejun.

De asemenea, pestele este aproape la fel de consumat ca orezul, Vietnamul fiind o tara cu ape abundente.

O mancare traditionala se numeste "nuoc mam"; este un sos lichid preparat din peste fermentat, caracterizat printr-un miros puternic.
O masa consta de obicei intr-un vas cu orez si legume gatite in sos fermentat. Legumele folosite sunt muguri de bambus, soia, cartofi, porumb, verdeturi, ceapa si alte produse cultivate in gradina.

Fructele gasite aici sunt banane, mango, mangustine si ananas.

Felurile cu taitei sunt de asemenea foarte populare. Un fel specific vietnamez este "pho", o supa fierbinte ce contine mai multe feluri de taitei in sos cu legume, ceapa si carne sau peste.
Adesea se serveste ceai la masa, iar la ocazii speciale se serveste vin de orez, bere, suc sau cafea.

Vietnamezii mananca folosind betisoare si modul traditional de a sta la masa este asezat pe un covoras. De obicei localnicii mananca cu zgomot, semn ca mancarea este gustoasa.

Clima si cand sa mergi in Vietnam:

Clima este tropical musonica, cu o umiditate medie de 84%, cu variatii intre nord si sud, datorita diferentelor de latitudine si a topografiei diversificate a reliefului. In nord sunt 4 anotimpuri, iar in sud, doua sezoane: sezonul uscat si cel ploios.
Nu se poate spune ca exista o perioada anume in care nu se poate vizita Vietnamul, datorita diversitatilor dintre nord si sud, astfel incat cand o regiune este umeda sau prea calda, exista o alta unde este mai uscat si mai racoare. Desi vremea conteaza pentru turisti, nu constituie o problema majora, intrucat toate hotelurile au instalatii de climatizare, astfel incat poate fi asigurata si incalzirea in conditiile climei mai reci din nord si racorirea atmosferei cand este cald.
Desi din noiembrie pana in ianuarie sunt cele mai blande luni ale anului in sud, in Hanoi se poate simti aerul rece al iernii, iar in perioada anului nou, cazarile pot fi mai piperate datorita intoarcerii acasa de sarbatori a vietnamezilor care locuiesc in strainatate. In iunie, iulie si august este sezonul ploios, iar vremea poate fi racoroasa dupa ploile torentiale care apar mai ales dupa-amiaza si noaptea. Platourile mai inalte sunt semnificativ mai reci decat cele joase de campie, iar temperaturile pot scadea pana la inghet iarna.
In sud sunt 2 anotimpuri: umed (intre mai si noiembrie, cu maxim de umiditate intre iunie si august) si uscat (intre decembrie si februarie), cand este propice pentru calatorii in aceasta zona.
In regiunile centrale, pe coasta, clima este umeda (intre decembrie si aprilie) si uscata (intre mai si noiembrie).
In nord iarna este rece si umeda (intre noiembrie si aprilie) iar verile sunt foarte calduroase (intre mai si octombrie). Exista si posibilitatea formarii de taifunuri intre iulie si noiembrie.
Tet (anul nou vietnamez, dupa fazele lunii) este sarbatorit in lume ca Noul An Chinezesc si este o perioada mai dificila de calatorit in Vietnam. In mod normal este in februarie, dar data se schimba in fiecare an. In aceasta perioada multe magazine sunt inchise, intrucat oamenii petrec Noul An in familie. Astfel, turistilor nu le raman foarte multe optiuni de petrecere a timpului, decat daca sarbatoresc si ei intr-o familie vietnameza.

SANATATE: nu sunt obligatorii vaccinuri. Se recomanda totusi masuri de protectie impotriva tetanosului, difteriei, poliomieliei si hepatitei A.

ALTE INFORMATII:
- diferenta de fus orar GMT +5h vara si +6h iarna
- cetatenii romani au nevoie de viza pentru a intra in Vietnam; poate fi obtinuta la consulatul de la Bucuresti; taxa de viza pentru o singura intrare este de 30 euro si o vei primi intr-o saptamana
- evitati pantalonii scurti (in aceasta tara de obicei numai copiii mici poarta pantaloni scurti)
- la intrare in pagodele budiste descaltati-va
- nu atingeti locuitorii pe cap

Solicita oferta