20px

TRASEU ECOTURISTIC "LA PLIMBARE PRIN FUNDATICA" - MOIECIU DE SUS

Distanta traseu: 12,7 km   
Durata: 4-5 ore
Dificultate: usor
Indicat pentru: adulti, copii
Marcaj: omulet verde
Activitati: drumetie, alergare

Traseul marcat cu "Omulet verde" porneste din Moieciu de Sus, pe asfalt, pe Valea Popii, iar dupa 300m incepe sa urce pe muchia abrupta din dreapa denumita "Coasta lui Balan". Fanetele sunt marginite in partea superioara a coastei de Coltul lui Pitigoi si grohotisuri calcaroase care prezinta importanta geologica.

reduceri-early-booking

Muchia are insemnatate istorica deosebita deoarece aici se aflau granitele dintre Imperiu (Austro-Ungar) si Regat (Romania). Traseul continua cu "Omulet verde" pe drumul pietruit de muchie pana ce ajunge la o zona de pasune larga, sleaul Mandrului. Traseul urca usor in padure pana intalneste o poiana pitoreasca "La Mandru", unde batranii vorbesc despre o veche vatra locuita.

Se continua urcarea, iar la intalnirea cu traseul turistic "banda rosie" urmeaza o coborare placuta pe drum forestier, pana ce se intalneste drumul judetean pe care se si continua traseul inspre biserica. De pe drum se poate vedea alternanta intre fanete, palcuri de padure si galme calcaroase specifice zonei. La intersectia cu drumul de asfalt se continua in fata pe un drum pietruit printre case, iar dupa o urcare scurta dar sustinuta se ajunge din nou pe asfalt si se coboara spre dreapta printre case vechi, fanete si unitati de cazare.


In curba din apropierea bisericii se paraseste drumul judetean si se continua pe un drum de pamant, la stanga spre zona cu deschidere spre Muntii Bucegi, vechea poteca de legatura dintre Moieciu de Sus si Fundata. Valea se largeste permanent oferind o priveliste surprinzatoare spre Valea Gaura din Muntii Bucegi.

Aici se poate vizita Casa Veche a familiei Stoian, amenajata in muzeu, cu o colectie numeroasa de obiecte populare. Valea este dominata pe stanga de o formatiune calcaroasa impresionanta si marginita la baza de paduri de conifere. Traseul coboara direct in padure, urmand firul vaii secate, ajungandu-se repede in punctul de plecare pe Valea Popii, in Moieciu de Sus.

Solicita oferta